|
Post by Admin on Mar 18, 2022 8:57:53 GMT
Budućnost pobjedila Dečić, ne odustaje od titule
Fudbaleri Budućnosti i Dečića, nastavili su meč koji je prekinut u 18. minutu zbog velikih incidenata na tribinama i terenu, prije desetak dana. Budućnost je meč počela sa viškom od 1:0, a do kraja duela je uspjela da duplira prednost 2:0.
U prvom delu derbija, u utakmici koja je prekinuta u Tuzima, Budućnost je povela poslije pet minuta igre, a sopstvenu mrežu je zatresao Adrijan Rudović.
Disciplinska komisija je uz novčane kazne, zatvranje tribina, kažnjavanja navijača Budućnosti, odlučila je da se derbi nastavi, a izabranici Aleksandra Nedovića pokazali su karakter i mentalnu čvrstinu, jer su samo tri dana poslije gola koji je postigao golman Sutjeske, Vladan Giljen, u zastavnom vremenu, za 2:2 u Nikšiću, uspjeli da osvoje tri boda u Tuzima.
Do kraja prvog poluvremena, mreže su mirovale, a u nastavku meča, Budućnost je do drugog gola i pobjede stigla u režiji reprezentativca u sastavu Podgoričana, Igora Ivanovića.
Budućnost sada ima deset bodova manje u odnosu na Nikšićane, šanse da odbrane tron nisu velike, ali postoje, a dok postoje, izvjesno je da se Budućnost neće predati.
odložen meč 23. kola
srijeda, 16. mart
Dečić - Budućnost 0:2 (0:2) Rudović 3'ag, Ivanović 39'
1 Sutjeska 25 16 7 2 41:17 (+24) 55 2 Budućnost 25 13 6 6 48:32 (+16) 45 3 Iskra 25 11 6 8 31:24 (+7) 39 4 Dečić 25 9 10 6 34:29 (+5) 37 5 Petrovac 25 9 9 7 40:37 (+3) 36 6 Mornar 25 7 10 8 21:25 (−4) 31 7 Rudar 25 7 8 10 28:35 (−7) 29 8 Jezero 25 7 5 13 24:33 (−9) 26 9 Podgorica 25 6 7 12 26:40 (−14) 25 10 Zeta 25 2 8 15 19:40 (−21) 14
prvak ide u prvu rundu kvalifikacija za ligu šampiona
drugi i treći idu u prvu rundu kvalifikacija za ligu konferencije
pobjednik kupa ide u prvu rundu kvalifikacija za ligu konferencije
osmi i deveti ide u baraž za opstanak
posljednji ispada iz lige
SportKlub.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Mar 21, 2022 19:44:08 GMT
Remi Sutjeske i Petrovca, Zeta nadigrala Rudar
Odigrana su dva meča 26. kola šampionata Crne Gore u fudbalu. Sutjeska i OFK Petrovac su odigrali neriješeno u Nikšiću – 1:1, dok je Zeta kao gost, nadigrala Rudar u Pljevljima – 3:0.
Izabranici Milije Savovića bili su bolji rival, posebno u drugom poluvremenu, kada je fenomenalnim golom, Nikola Janjić, donio prednost ekipi iz Nikšića. Petrovac je se nije predavao, pa je uspio da stigne do izjednačenja, a strijelac je sa bijele tačke bio Jovan Vujović. Do kraja meča, Nikšićani su imali nekoliko prilika da stignu do pobjede, ali su defanzivci Petrovca uspjeli da sačuvaju svoju mrežu.
Zeta je u gostima pobjedila Rudar sa 3:0. Poslije jedne od najboljih partija u sezoni, pobjedu Zeti, doneli su Aleksa Maraš i Rio Tačibana koji je postigao dva gola.
26. kolo
nedjelja, 20. mart
Sutjeska - Petrovac 1:1 (0:0) Janjić 57' - Vujović 75'pen
Rudar - Zeta 0:3 (0:1) Maraš 2', Tačibana 74', 78'pen
16:00h Budućnost - Jezero
16:00h Dečić - Mornar
16:00h Iskra - Podgorica
|
|
|
Post by Admin on Mar 21, 2022 19:52:58 GMT
Jezero šokiralo Budućnost, odbradovalo Sutjesku
Kompletirano je 26. kolo šampionata Crne Gore u fudbalu. Jezero je pobjedilo Budućnost sa 2:1, Zeta je slavila protiv Rudara sa 3:0, Dečić je nadigrao Mornar sa 4:0, Iskra je bila bolja od Podgorice sa 2:0, dok su Sutjeska i OFK Petrovac odigrali neriješeno 1:1.
Posle remija u Nikšiću, izabranici Aleksandra Nedovića, fudbaleri Budućnosti, imali su priliku da prednost Sutjeske svedu na osam bodova, ali su na svom terenu poraženi od Jezera iz Plava sa 2:1, pa su Nikšićani pobjegli na plus 11.
Budućnost je krenula ofanzivno ka golu Jezera, ali su momci iz Plava umješno iskoristli višak slobodnog prostora, postigli dva gola u prvom poluvremenu, a strijelci su bili Lazar Lambulić i Aldin Adžović. U nastavku, Budućnost je uspjela da smanji preko Miloša Raičkovića, ali ne i da stigne do pozitivnog rezultata.
Dečić je na svom terenu deklasirao Mornar iz Bara sa 4:0. Golove su postigli Draško Božović, Džonatan Drešaj, Aleksa Murišić i Danilo Pešukić.
Iskra je slavila protiv Podgorice sa 2:0, a momke iz glavnog grada Crne Gore, na kapitaliciju su natjerali Irfan Šahman i Damir Kojašević.
26. kolo
nedjelja, 20. mart
Rudar - Zeta 0:3 (0:1) Maraš 2', Tačibana 74', 78'pen
Sutjeska - Petrovac 1:1 (0:0) Janjić 57' - Vujović 75'pen
Budućnost - Jezero 1:2 (0:2) Raičković 66' - Lambulić 26', Adžović 41'
Dečić - Mornar 4:0 (2:0) Božović 24'pen, Drešaj 34', Marušić 56', Pešukić 58'
Iskra - Podgorica 2:0 (0:0) Šahman 70', Kojašević 77'
1 Sutjeska 26 16 8 2 42:18 (+24) 56 2 Budućnost 26 13 6 7 49:34 (+15) 45 3 Iskra 26 12 6 8 33:24 (+9) 42 4 Dečić 26 10 10 6 38:29 (-9) 40 5 Petrovac 26 9 10 7 41:38 (+3) 37 6 Mornar 26 7 10 9 21:29 (-8) 31 7 Rudar 26 7 8 11 28:38 (-10) 29 8 Jezero 26 8 5 13 26:34 (-8) 29 9 Podgorica 26 6 7 13 26:42 (-16) 25 10 Zeta 26 3 8 15 22:40 (-18) 17
prvak ide u prvu rundu kvalifikacija za ligu šampiona
drugi i treći idu u prvu rundu kvalifikacija za ligu konferencije
pobjednik kupa ide u prvu rundu kvalifikacija za ligu konferencije
osmi i deveti ide u baraž za opstanak
posljednji ispada iz lige
|
|
|
Post by Admin on Apr 1, 2022 8:23:12 GMT
Martinović u Dečiću do kraja sezone
Dečić je pozajmio povremenog crnogorskog reprezentativca Iliju Martinovića iz ukrajinskog Černomoreca.
Tako se stameni defanzivac vraća u crnogorski fudbal nakon skoro pet godina, pošto je u julu 2017. pošao iz Lovćena u slovenački Aluminij.
Igrao je potom za Maribor, a zimus je napravio transfer u Ukrajinu.
Njegovu odiseju u dresu Černomoreca prekinuo je ratni plamen, prije nego što je stigao da debituje u takmičarskom meču.
Martinović je pravoj filmskoj priči, samo nekoliko dana nakon što je počela ruska invazija, napustio Odesu i preko Moldavije i Rumunije nastavio put ka Crnoj Gori.
FIFA je, naravno, omogućila svim fudbalerima koji igraju u Ukrajini, čije je prvenstvo prekinuto, da potraže angažmane u drugim zemljama.
Martinović, međutim, ostaje član Černomoreca i biće pozajmljen Dečiču.
Za reprezentaciju Crne Gore odigrao je tri utakmice, a debitovao je marta prošle godine pod Goricom protiv Gibraltara.
Tuzani su ambiciozno ušli u drugu polusezonu, doveli su i rekordera po broju nastupa u crnogorskoj reprezentaciji, Fatosa Bećiraja, stidljivo se najavljivao i pohod na titulu, ali je nakon samo jedne pobjede u prvih šest proljećnih kola, uz četiri poraza, ostala borba za Evropu.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on Apr 1, 2022 8:28:39 GMT
Martinović bježao ispred ratnog plamena: "Teško je približiti šta sam vidio i doživio, svu strahotu i besmisao"
Cetinjanin Ilija Martinović, crnogorski fudbalski reprezentativac, 12. januara je obukao dres Černomoresa iz Odese, lijepog ukrajinskog grada na obali Crnog mora.
Prošlo je samo mjesec i po, a bio je primoran da bježi - promijenio je četiri vozila i tri države, kako sam opisuje - vidio jezive prizore i scene tokom vožnje, da bi se kasno sinoć preko Moldavije dočepao Bukurešta.
Sve dok su ruske trupe ulazile u Odesu.
Nevjerica je najčešća je riječ kojom za "Vijesti" opisuje scene koje je vidio i doživio u prethodna dva dana, koje će pamtiti do kraja života.
"Prekjuče je grad živio, vrvio od ljudi i energije, lokali ispunjeni mladošću, svijet je defilovalio Odesom koja je među pet u svijetu po gužvama u saobraćaju, a već juče u zoru kao da je neko izgasio svijetlo, pustoš, nepregledne ulice koje čamuju same", priča Martinović, koji je nedavno stigao u Ukrajinu iz slovenačkog Maribora.
"Za Odesu se govorilo da za osam godina ratnih djelovanja na teritoriji Ukrajine, nije osjetila niti jednu posljedicu sukoba, strah praktično nije postojao do juče u zoru kad su nas bombe probudile u hotelu Bristol gdje smo odsjeli saigrači i ja".
I Odesa je uzdramana pred ruskim trupama - samo prvog dana bilo je 20 žrtava.
"Teško je približiti situaciju u kojoj sam se našao i na pravi način je predstaviti da bi ljudi razumjeli koliko je rat van razuma ljudskog i koliko vodi u besmisao. Zadesile su nas bombe, sirene, nisam dobio preporuke da napuštam hotel, praktično sam bio osuđen da ostanem i čekam, a ruske trupe su već uplovile u luku nedaleko od moje lokacije".
Uz tužnu konstataciju da su "ljudske žrtve nenadnoknadive", Martinović opisuje način na koji uspio da umakne ispred ratnog plamena.
"Dogovorili smo saigrač iz Slovenije i ja poslije tri sata pregovaranja da nam stigne vozilo i da nas prebaci do obližnje granice sa Moldavijom. Mali procenat ljudi želi da se upušta u rizik boraveći na ulicama kad je protokol da budeš u bunkeru. U državi nestaje gorivo, sve karte su protiv vas. Uspjeli smo da dođemo do granice gdje nas je preuzeo drugi čovjek i drugo vozilo do Kišinjeva zatim, počasni konzul Crne Gore, Andrei Stratan, kome dugujem zahvalnost ogromnu uz asistenciju našeg ambasadora u Rumuniji, Gorana Poleksića, koji me nije napuštao u najtežim trenucima i koji je uzeo na sebe ogromni teret i odigrao ključnu ulogu do mog dolaska na moldavsko-rumunski prelaz, gdje me je sačekao njegov vozač i odveo do Bukurešta usred noći", priča Martinović.
"Četiri vozila, tri države uz jezive prizore i scene tokom vožnje. To je skraćena verzija događaja".
Strah kaže, ne pomaže, već parališe - zato se trudio da ostane pribran.
"Strah zato nije postojao. Mene opterećuje druga pomisao, a to je da se ostavlja nečije dijete bez oca, osakaćuje ga psihički i trasira mu traume do kraja života, nečija žena bez muža, nečija sestra bez brata. Fiksira se um na oružje, pušku, tenk a ne vidi se nečija supruga, nečije nevino dijete i zajednička sudbina. Jednako majke plaču svačije, jednako boli i jednako se umire. Zašto se prekasno uvijek vidi i reaguje?"
Osjećao se, kaže, ugroženim.
"Ugrožen jesam bio, ali i drugi ljudi. Našli smo se u istoj kaši. Trudite se da reagujete racionalno i svrsishodno. Kada krene rat ljudi sve svode na životinjski instikt - preživi i ja to razumijem. Brinuli su o svojim porodicama i o nama koliko mogu ali ne mogu da im tražim da štite mene, a ne svoju teritoriju, ognjište ili člana familije".
Martinović opisuje i lica ukrajinskih saigrača, dan uoči izbijanja strahote.
"Dan uoči početka rata vidio sam beznadežnost, bespomoćnost, zaleđenost u očima saigrača koji su iz Ukrajine. Vanredno stanje je bilo proglašeno, a ma kako se vi zvali, kakvu god moć imali, jednostavno ne postoji aparat i oruđe, nauka koja može da predvidi što će biti".
Kada je dolazio u Odesu, prije samo mjesec i po, nije mogao da predvidi da će doći do ovoga.
"Mogao sam da predvidim u nekoj matematičkoj kategoriji, ali rat traje osam godina, ljudi su funkcionisali u mom gradu sasvim normalno, sad se proširio na ostale regije širom Ukrajine i eskalirao."
"Ne žalim što sam došao u divnu zemlju jer bih isto opet napravio"
Ilija Martinović, 193 centimetra visoki štoper, preko Lovćena i Mogrena - Telelom 1. Crnogorske fudbalske lige, 2017. godine je došao do Slovenije i probio se do internacionalne scene.
Dobre igre u prvoligašu Aluminiju bile su preporuka za transfer u Maribor, najmoćniji slovenački klub, a igre u Mariboru preporuka za crnogorsku reprezentaciju.
Debitovao je prošle godine, na utakmici sa Gibraltarom u Podgorici i odigrao je tri meča u dresu sa državim grbom.
Transfer u Černomorec trebalo je da bude novi korak naprijed, ali rat je - svi se nadaju, nakratko - prekinuo fudbalski put.
Šta će biti sa fudbalom u Ukrajini, malo ko razmišlja u ovom trenutku, a Martinović ni danas ne žali što je izabrao Odesu.
"Ukrajinci su hrabri ljudi, žele i biraju slobodu, a pravi čovjek živi kako hoće, dok obični kako ga primoraju i pristajanjem na bijedno tavorenje. Izabrani život je sloboda, a oni tome streme uprkos brojnijem neprijatelju. Ginu za ideal. Čast mi je što sarađujem sa njima".
Na kraju i poruka:
"Ne žalim što sam došao u divnu zemlju, jer bih isto opet napravio"
Vijesti
|
|