|
Post by Admin on May 26, 2022 9:39:35 GMT
Bašiću Trofej Radija Crne Gore
Napadač Petrovca Adnan Bašić osvojio je Trofej Radija Crne Gore, koji se dodjeljuje najboljem strijelcu Telekom Prve crnogorske fudbalske lige.
On je do trofeja došao sa 14 golova.
Po gol manje postigli su golgeter Iskre, Balša Sekulić, fudbaleri Budućnosti, Miloš Raičković i Igor Ivanović.
Argentinac u dresu plavskog Jezera, Rodrigo Faust, bio je strijelac 12 pogodaka, dok se 11 puta u strijelce upisao vezista Dečića, Krsistijan Vuljaj.
Prvi trofej Radija Crne Gore, u sezoni 2013/14, osvojio je Stefan Mugoša u dresu Mladosti.
U narednih sedam golgeteri Sutjeske Goran Vujović, Igor Ivanović, Marko Ćetković i Božo Marković, igrači Mladosti Marko Šćepanović i Zoran Petrović i napadač Zete, Nikola Krstović.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on May 26, 2022 9:46:53 GMT
Kako je Zeta došla do nižeg ranga: Sudbina je bila zapisana mnogo prije 92. minuta meča Podgorica - Iskra
Fudbalske titule u Crnoj Gori osvajalo je šest klubova – Zeta, Budućnost, Mogren, Rudar, Sutjeska i OFK Titograd.
Dva najveća kluba, Sutjeska i Budućnost, imaju po pet pehara, Rudar i Mogren po dva, a Zeta i OFK Titograd po jedan.
Od naredne sezone u Telekom 1. CFL igraće sigurno samo dva – Budućnost i Sutjeska. Rudar tek u baražu protiv Mladosti iz Donje Gorice treba da obezbijedi opstanak, Mogren odavno ne postoji, OFK Titograd je ove sezone ispao u treću ligu, a Zeta je sinoć, nakon posljednjeg kola i zvanično drugoligaš.
"Najživopisniji" crnogorski klub koji je višestruko ispisao istoriju crnogorskog fudbala - prvi šampion, prvi predstavnik Crne Gore koji je iz lige SRJ ili SFRJ izborio plasman u ozbiljno evropsko takmičenje (kvalifikacije za Kup UEFA) i koji je ostvario najbolji evropski rezultat od svih crnogorskih timova (plej-of za Ligu Evrope) - zauzeo je posljednje mjesto sa 34 boda, koliko i Podgorica, ali je tim sa DG arene bio bolji u međusobnim mečevima.
Zetu je, ispostavilo se na kraju, jedan penal - nekome sporan i sumnjiv, a, realno, nepostojeći - dosuđen direktnom rivalu u borbi za opstanak u nadoknadi vremena odveo u ponor.
Taj penal je možda bio „egzekucija“, nepravedna ili bolna, ali Zetino propadanje je počelo mnogo ranije od 90 i nekog minuta meča Podgorica - Iskra.
Zetina sudbina teške borbe za život bila je zapisana u julu prošle godine.
Ekipa je, podsjetimo se, pripreme počela nekoliko dana prije početka sezone (!), valjda da bi se održao kontinuitet nastupa, podmlađena možda u skladu sa nekadašnjom politikom, ali ovoga puta i prinudno.
Logično, rezultati su bili onakvi kakva je bila podloga. U prvih deset kola Zeta je osvojila samo četiri boda iz četiri remija, a prvu pobjedu ostvarila u 17. rundi na domaćem terenu protiv Rudara (2:0, oba gola postigao je Ivan Vukčević, koji je u januaru prešao u Vojvodinu).
Jesenji dio šampionata Zeta je završila sa svega deset bodova.
U prvom dijelu sezone nije bilo ni penala, ni nepravdi, Zeti niko ništa nije oduzeo, već je uzela ono što je zaslužila neozbiljnim takmičarskim pristupom, finansijskim dubiozama, dugovanjima prema igračima...
To što je Zeta imala neuporedivo bolje rezultate u drugom dijelu šampionata, ne bi bilo ni dovoljno za razmišljanje o opstanku, nakon jesenje katastrofe, da Podgorica nije preuzela njenu ulogu - kluba koji duguje novac, čiji igrači su više puta imali prekide rada, koji su nekoliko puta bez pravog treninga i igrali utakmice.
Zetu je, dakle, taj penal tehnički izbacio iz lige, ali suštinski - Zeta je samu sebe dovela na rub fudbalskog ambisa, iz koga se u provaliju pada, ako se pomjeri samo jedan kamenčić.
Istorijska 2007.
Prvu i jedinu titulu u crnogorskom šampionatu Zeta je osvojila 2007. godine. U posljednjem kolu, 26. maja na Gradskom stadionu u Beranama tim Dejana Vukićevića je savladao domaću ekipu 2:0 (strijelci Žarko Korać i Zarija Peličić) i sa dva boda bio bolji od Budućnosti.
Upravo je tu sezonu obilježila trka Zete i Budućnosti, treći Grbalj je ostao na 49 bodova, Sutjeska je, na primjer, bila osma sa 38... Interesantno, Zeta je imala četiri poraza (dva puta od Budućnosti, od toga jednom službenim rezultatom 3:0, nakon najveće afere u istoriji crnogorskog fudbala, kada je Radojica Božović zabranio igranje utakmice protiv Budućnosti, nezadovoljan odabirom sudije, te od Grblja i Petrovca), a Budućnost jedan (od Mogrena), ali su Podgorčani čak 10 puta remizirali.
Prvo mjesto šampionu Crne Gore donijelo je plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona i utakmice o kojima se i danas priča...
Ravnopravni sa velikanom
31. jul 2007. godine – „Ajbroks park“ u Glazgovu. Prvi meč drugog kola kvalifkacija za Ligu šampiona. Pred više od 36.000 gledalaca, tadašnji crnogorski šampion igra ravnopravnu utakmicu protiv velikog Rendžersa. Zeta napada, Marko Ćetković i Slaven Stjepanović igraju utakmicu života. U prvom poluvremenu nije bilo golova, u drugom Škoti postižu dva i na kraju stižu do pobjede. Bila je to jedna od najboljih partija nekog crnogorskog tima na evro-sceni...
Sastav Zete na "Ajbroksu": Saša Ivanović, Bojan Ivanović, Milan Radulović, Milan Vučković, Miroslav Kaluđerović, Darko Marković, Blažo Igumanović, Slaven Stjepanović, Marko Ćetković, Janko Tumbasević i Žarko Korać. Igrali su još Nenad Đurović i Vladimir Boljević.
Sve mladići, 20-godišnjaci, koji su i u revanšu namučili Škote, a izgubili 1:0...
Do utakmice protiv Rendžersa ekipa je stigla eliminisavši u prvoj rundi Kaunas. U Crnoj Gori je bilo 3:1 za Zetu, u Litvaniji 3:2 za domaće. Kaunas je u revanšu već poslije 20 minuta imao 3:0, potom je smanjio Stjepanović, a u 89. Ćetković odveo Zetu u drugu rundu...
Kada je riječ o nastupima u Evropi, Zeta je najbolji rezultat ostvarila na ljeto 2012. godine. Nakon što je sezonu završila na trećem mjestu, iz Budućnosti i Rudara, igrala je kvalifikacije za Ligu Evrope. U prvom kolu je eliminisala Pjunik iz Jermenije, potom finsku Jivaskilu, a onda i Sarajevo.
Stigla je u plej-of za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope, PSV je bio prejak - 5:0 i 9:0.
Dva puta drugo mjesto
Zeta više nije uspjela da osvoji CG titulu. U drugoj sezoni Budućnost, Mogren i Zeta imali su isti broj bodova (66), ali su u trouglu najbolji bili Podgoričani.
Nakon toga Zeta je bila prosječna, često završavala i u drugoj polovini tabele, a posljednji put blizu kruna bila je u sezoni 2016/2017 – i tada su na kraju tri tima imala isti broj bodova – Zeta, Budućnost i Mladost (današnji OFK Titograd) – po 57 i titulu je osvojila Budućnost.
Najbolje rezultate imala je, međutim, Zeta, kojoj je oduzeto šest bodova, jer je nekadašnji predsjednik Radojica Božović, iako pod suspenzijom, dva puta posjetio sudijske prostorije, kako bi porazgovarao sa arbitrima - jednom na stadionu pod Goricom (meč Zeta - Grbalj), drugi put na Trešnjici (Zeta - Rudar). Kako zbog suspenzije nije imao pravo da ulazi u službene prostorije, klub je dva puta kažnjen oduzimanjem tri boda. Ukupno - minus šest. I druga titula je izmakla…
Oduzimanje bodova, sukobi sa FSCG
Od prvog dana crnogorske fudbalske priče Zeta je bila u klinču sa FSCG.
Samo jedan primjer - u proteklih 16 sezona oduzeto joj je 18 bodova!
Prve sezone jedan, jer Božović nije dao da se odigra utakmica protiv Budućnosti u 4. kolu, nezadovoljan izborom sudijske trojke.
Budućnost je meč dobila službenim rezultatom 3:0, nakon “otvorenog rata” između predsjednika FSCG Dejana Savićevića i Božovića.
Čak 10 bodova Zeti je oduzeto u maju 2009. godine. Razlog je bila odluka da se Mogrenu suprotstavi rezervni, a sedmicu kasnije Budućnosti najjači tim. Mogren i Budućnost su te sezone vodili borbu za titulu (Budvani slavili sa četiri boda prednosti), pa je procijenjeno da je Zeta direktno ugrozila regularnost takmičenja. Istog mjeseca Božović je trajno isključen iz fudbalske organizacije, jer je uoči utakmice sa Sutjeskom, kako je pisalo u disiciplinskoj odluci, prijetio sudiji Jovanu Kaluđeroviću, zbog čega je ovaj odbio da sudi meč. Zeta je utakmicu izgubila službeno.
Potom je 2017. oduzeto pomenutih šest, a nakon toga uslijedilo je zatišje – sve do oktobra 2020. godine, kada im je oduzet bod. Tada su, na utakmici protiv Budućnosti, deset minuta prije kraja, fudbaleri na nagovor uprave napustili teren, jer im je sudija Nikola Dabanović pokazao treći crveni karton. Prvi crveni karton (dva žuta) Dabanović je pokazao Vasku Kaleziću u finišu prvog poluvremena. Drugi je dobio štoper Janko Simović u 73. minutu, neposredno nakon penala za Budućnost, zbog prigovora. Treći crveni karton u 79. minutu dobio je Srđan Krstović, zbog udaranja laktom Marka Vučića.
Iza Partizana i Zvezde, prvi crnogorski tim u Kupu UEFA...
Računajući i Prvu ligu Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore Zeta nakon 22 godine ispada iz prvoligaškog društva.
Braća Brnović, Bojan i Nenad, Nikola Trajković, Miloš Marić, Milanko Rašković...mnogo je dobrih fudbalera tih godina igralo na Trešnjici.
U Prvu ligu Jugoslavije ekipa je ušla 2000. godine i u prvoj sezoni osvojila 13. mjesto. Sezonu kasnije Zeta je bila peta (iza Partizana, Zvezde, Sartida i Obilića), a najveći uspjeh ostvarila 2005. godine kada je završila na trećem mjestu. Tada je Zeta postala prva crnogorska ekipa koja je igrala kvalifikacije za Kup Uefa, ali je u prvom kolu eliminisana od Širokog Brijega.
Vijesti; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on May 26, 2022 10:03:30 GMT
Evrogol na „Meaci” kao šlag na uzbudljivu karijeru
Pored imena Ivana Vukovića u fudbalskim arhivima stajaće tri titule državnog prvaka, Kup Crne Gore i Kup Hrvatske. Naći će se i dva priznanja za najboljeg igrača u Crnoj Gori, nagrade za najboljeg strijelca Prve lige, kao i priznanje za najboljeg mladog igrača. Naročito u istoriji “bilih” pisaće da je bio najbolji igrač, strijelac i asistent u sezoni, a posebno priznanje za najboljeg igrača najveće utakmice Hajduka na gostovanjima u istoriji - pobjeda nad Interom na “Meaci” od 2:0.
Ni brojni televizijski kanali neće zaboraviti da povremeno ubace kadar Giginog evrogola u mrežu milanskog velikana.
To je sigurna budućnost, ali u momentu kada je 35-godišnji Vuković završio karijeru prva asocijacija navijača brojnih klubova i zemalja u kojima je igrao na svog ljubimca su - dodir klase i vic u igri. To uostalom gledaoci i najviše vole.
- Trebalo je da budem “paker”, stvaram prilike za gol, ali imao sam taj osjećaj da iznenadim i sada kada pogledam unazad, dao sam veliki broj lijepih golova. Iz voleja, petom... Bio sam omiljen u navijačkim grupama, naročito među Varvarima i Torcidom. I nekako sam se i najbolje osjećao među njima, jer je toliko sličnosti i u temperamentu i stilu života. I najljepše sam se osjećao na terenu sa njihovim pjesmama, podrškom i bili su mi posebna motivacija - priča za “Vijesti” Vuković, koji je karijeru okončao u dresu Iskre.
Upravo je Iskri pomogao u dva najveća klupska uspjeha, jer je sa klubom iz Danilovgrada nakon prvog, osigurao i drugi plasman u evropske kvalifikacije.
- Sada će biti sve drugačije, jer ću sa trenerskom B licencom pratiti rad i pripreme dojučerašnjih saigrača u evropskim izazovima, a potom i za nastup u novoj sezoni. Iskra ima mlad i perspektivan kadar na čelu sa trenerom Milivojem Novovićem, a meni je cilj da dosegnem do Pro licence, savladam još dva ispita, kako bih mogao da ubuduće preuzmem klupu nekog kluba.
U Iskri je završio, a fudbalski put počeo u mlađim kategorijama Budućnosti. Nizali su se klubovi, zemlje...
- Bilo je pozitivnog, ali i negativnog u karijeri, možda je moglo bolje... Kao kruna je bio reprezentativni debi u pobjedi nad Bjelorusijom, a bolje i više i nije moglo u konkurenciji napadača svjetske klase - Stevana Jovetića, Mirka Vučinića, Andrije Delibašića, Radomira Đalovića i Dejana Damjanovića. No, bio sam kapiten mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore, omladinskih selekcija Crne Gore, živio sam u Splitu, Beogradu, Seulu, Skoplju, Tel Avivu, na Tajlandu... Zadovoljan sam i zarado, jer ne treba zaboraviti da je obeštećenje Budućnosti od Hajduka u tom vremenu bilo 725 hiljada eura - istakao je Vuković.
Giga je davao golove za sve klubove, osim Makabija Netanje.
Nisam ni zaigrao u tom klubu, jer su promjene krenule mojim dolaskom, u svim ostalim klubovima sam uživao. Posebno kada sam kao kapiten Budućnosti osvojio prvu titulu. Moju drugu, ali tu sezonu - prvu u nezavisnoj Crnoj Gori, bio sam član Zete, bez doprinosa na terenu zbog loma ruke. Ipak, rad sa tada mladim i perspektivnim trenerom Dejanom Vukićevićem, a potom i Nikolom Rakojevićem u tituli sa OFK Titogradom, značajno je uticao na moj fudbalski razvoj. Sa Titogradom sam osvojio i Kup, sa Acom Nedovićem na klupi... Osim pomenutih, puno sam naučio i od Igora Tudora, sad trenera Verone, sa kojim sam podigao trofej u Kupu Hrvatske.
Titula sa kapitenskom trakom Budućnosti, evrogol na “Meaci” i debi u selekciji - Giga ne krije da su mu najradosniji profesionalni trenuci.
- Ta pobjeda u Milanu je najveća na gostovanjima u istoriji Hajduka, a ja sam dobio priznanje u konkurenciji Havijera Zanetija, Veslija Snajdera... A reprezentacija je san, kao i titula kluba u kojem sam počeo. Takve trenutke sanjaš dok posmatraš idole, a ja sam odmalena pratio igre Dejana Savićevića, ali i Totija i Batistute - zaključio je Vuković.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on May 30, 2022 11:24:43 GMT
Lješkopoljci za istoriju, trenutak istine za Rudar
Mladost Donja Gorica napravila je iznenađenje u Drugoj ligi, gdje je, iako najmlađa ekipa stigla do baraža. Lješkopoljci su uspjeli da naprave podvig u debitantskoj sezoni u drugoligaškoj konkurenciji, a sada u baražu protiv Rudara imaju šansu da naprave totalnu senzaciju.
Mladost DG danas (17.30 h) dočekuje Rudar u prvoj utakmici baraža, gdje će Lješkopoljci nastojati da odluku odlože za revanš i pokažu da, iako imaju mlad tim, mogu da se nose sa svima…
- Rudar je donedavno bio najtrofejniji crnogorski klub. Sa druge strane mi smo prvi put igrali Drugu ligu, imamo veoma mladu ekipu, jer osim Krstovića, Stanisavića, Orahovca, te dva Japanca Harade i Naoakija, svi ostali igrači su nam ispod 20 godina. Mislim da se nikad nije desilo da jedna tako mlada ekipa dođe do pozicije da igra za Prvu ligu. Pokušaću da ih rasteretim pritiska, jer ova dva meča za moje igrače su kruna sezone. Siguran sam da su već skrenuli pažnju na sebe, imaju priliku i u ova dva duela. Jasno je ko je favorit, ali mislim da bi napravili podvig, kada bismo u jednom meču uspjeli da trijumfujemo ili makar ostanemo neporaženi. Sam prolaz predstavljao bi senzaciju, najveću do sada, jer se dešavalo da uđu drugoligaši, ali tim sa ovoliko omladinaca, to bi stvarno bilo nevjerovatno - naglasio je trener Mladosti, Marko Šćepanović.
Trenutak istine za Rudar - u dvomeču baraža za popunu Telekom 1. CFL, Pljevljaci bi trebalo da dokažu da im je mjesto u elitnom karavanu domaćeg fudbala.
Nije prvi put da klub sa sjevera ovako rješava ligaški status, s tim što nikada nije gubio mjesto u najboljem društvu.
Izabranici Srđana Nikića favoriti su protiv Mladosti iz Donje Gorice, ali tu ulogu moraju da opravdaju na terenu ,,DG arene“ i u revanšu 03. juna pod Golubinjom.
- Rudar je veliki klub, tako se spremamo, tako razmišljamo. Uradićemo sve da opravdamo renome. U fudbalu je sve moguće, nikada ne možete biti sigurni, ali niko od nas ne pomišlja na soluciju selidbe u niži rang. Fokusirani smo i ovu priču želimo da dovršimo uspješno. Već u prvoj utakmici pokušaćemo da riješimo neke stvari. Poštujemo ekipu Mladosti, mladi su, dobri, imaju igru, ali mi hoćemo da uradimo ono što je do nas - rekao je Nikić.
Kakav meč očekujete u Lješkopolju?
- I domaćin se pita, ali favoriti smo, ne bježimo od toga. Prvoligaši smo standardni, veći smo klub, bolji smo, nema kalkulacija, idemo na pobjedu i na "DG areni". Želimo da koliko-toliko olakšamo revanš pred svojim navijačima gdje će se sve rješavati - ističe Nikić.
Pljevljaci nijesu kompletni, ali su kadrovski problemi manji nego što su bili tokom posljednjih duela u šampionatu.
- Imamo rovitih igrača. Vidjećemo pred meč da li će moći Popović i Matsuji. Obojica bi nam značili. Susrijećem se sa kadrovskim problemima od kada sam došao. Ipak, nikada ne tražim alibi. Ko god da dobije povjerenje - vjerujem da će ga opravdati. Nadam se da ćemo ono najbolje izvući kada je najvažnije - zaključio je Nikić.
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on May 30, 2022 11:27:38 GMT
Arsenal želi u Prvu ligu, Podgorica traži spas u teškoj sezoni
Nakon uzbudljivog finiša sezone u Prvoj i Drugoj ligi došao je trenutak i za baraž duele, koji će dati odgovor ko će naredne sezone biti u elitnom rangu. Fudbaleri Arsenala, nakon što su prošle godine ostali bez elite zbog slabijeg izvođenja penala, sada se nadaju da bi mogli da ispišu istoriju, dok najmlađi prvoligaš, ekipa Podgorice, koja je sezonu počela nastupom u Evropi, želi da sačuva status prvoligaša…
U Tivtu će danas (17.30 h) sigurno biti praznik fudbala, velika podrška sa tribina trebalo bi da bude adut domaćina, koji će pokušati da ostavi što bolji utisak i eventualno napravi dobar rezultat pred revanš u Lješkopolju.
- Očekujem tvrdu utakmicu, vjerovatno vrlo opreznu sa obje strane, jer smo svjesni kakav značaj nosi ovaj dvomeč. Dobro smo analizirali Podgoricu, znamo njihove dobre i loše strane. Mislim da će odlučiti detalj, možda neka sitnica, individualni potez, tako da moramo biti veoma koncentrisani. Igramo prvi meč na svom terenu, očekujemo izuzetno podršku sa tribina i pokušaćemo to da iskoristimo na pravi način. Međutim, mislim da ništa neće biti gotovo, već će revanš dati konačan odgovor - objasnio je Jasmin Muhović, ofanzivac Arsenala, koji je nosio dres Podgorice…
Podgorica je uspjela da izbjegne ispadanje i stigne do baraža. Ali to je tek prvi korak ka konačnom cilju, a to je opstanak u elitnom rangu.
Lješkopoljci danas gostuju Arsenalu, gdje imaju priliku da naprave prvi korak ka spasu…
- Ovi mečevi uvijek su specifični. Nema posebnog favorita, sve je stvar trenutne inspiracije. Nijesmo na nekim utakmicama imali sreće, nadam se da ćemo u baražu zaslužiti da nas pogleda sreća i da sačuvamo mjesto u elitnom rangu. Arsenal je tim koji ima dosta iskusnih igrača, koji su dugo igrali Prvu ligu, tako da moramo biti oprezni. Siguran sam da će revanš na našem terenu biti presudan, ali nastojaćemo da u prvoj utakmici ostvarimo povoljan rezultat. Iako je Arsenal drugoligaš neće nas to zavarati, znamo da moramo biti na maksimalnom nivou, jer baraž je uvijek poseban, zato od starta moramo biti maksimalni, jer cijela sezone staje u ove dvije utakmice - svjestan je iskusni napadač Admir Adrović.
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|