|
Post by Admin on May 5, 2022 12:38:07 GMT
Čudo se nije dogodilo: Budućnost i drugi put pobijedila Sutjesku
Čudo se, ipak, nije dogodilo - Budućnost u revanšu polufinala Kupa Crne Gore protiv Sutjeske u Nikšiću ne samo da je odbranila tri gola prednosti (3:0) iz prvog susreta, već je i drugi put bila bolja od šampiona, slavila 2:1 u nikšićkom revanšu i zakazala obračun sa Dečićem 29. maja.
I večeras kao i u prvom meču pod Goricom centralna figura bio je Viktor Đukanović. Mladi Nikšićanin je prvo u 31. minutu postigao fantastičan gol i izjednačio, a onda je u 50. minutu izborio jedanaesterac, nakon kojeg je Miloš Raičković preokrenuo.
Čini se, ipak, da je arbitar Nikola Vođević prestrogo dosudio penal za Budućnost, nakon duela Meldina Dreškovića i Đukanovića. A nakon toga glavni sudija je morao da pokaže crveni karton Božu Markoviću, koji je u svađi gurnuo Raičkovića.
Sutjeska je vodila od 8. minuta - Augusto je dugom loptom pronašao Filipa Kneževića, napadač Sutjeske izbjegao ofsajd zamku i uz dosta sreće prilikom primanja lopte prevario golmana Miloša Dragojevića i postigao gol.
Odlično prvo poluvrijeme odigrale su obje ekipe kraj Bistrice. Prije gola domaćih prvu šansu imala je Budućnost - Đukanović je prošao sa desne strane uposlio Momčila Raspopovića koji je izblokiran.
Minut poslije toga šansa na drugoj strani - pokušao je upravo Knežević, ali je Dragojević zaustavio njegov šut.
Poslije vođstva domaćih, odlične šanse imala je ekipa Aleksandra Nedovića - u 12. minutu je pokušao Vasilije Terzić, a tri minuta kasnije golman Sutjeske, Suad Ličina, odlično je reagovao i u situacijama jedan-na-jedan zaustavio udarce Zorana Petrovića i Đukanovića.
Potom je uslijedilo malo zatišje, da bi poslije pola sata igre, nakon kombinacije sa Markom Vučićem, šansu imao Knežević, ali nije dobro udario loptu.
I onda u 31. minutu najljepši momenat na utakmici. Igor Ivanović je proigrao Đukanovića, fudbaler Budućnosti lako izašao na kraj sa Filipom Mitrovićem i sa oko 16 metara lijepo plasirao loptu u dalji ugao.
Tim Milije Savovića je zaprijetio u finišu prvog dijela - prvo je Marković pokušao iz slobodnog udarca, a onda je Augusto izašao ispred Dragojevića, ali je slabo šutirao.
Početkom drugog dijela hladan tuš za domaće, prestrogo dosuđen pomenuti jedanaesterac i preokret gostiju.
Nakon drugog gola Budućnosti, splasnuo je ritam, tempo je bio spor, nije viđeno previše uzbuđenja i rezultat se nije mijenjao.
Budućnost će sedmi put u klupskoj istoriji igrati u finalu Kupa Crne Gore.
polufinale - revanš mečevi
srijeda, 04. maj
Dečić - Iskra 2:1 (0:0), prvi meč 1:1 Nikolić 71', Janketić 76' - Šahman 60' Dečić je dobio dvomeč ukupnim rezultatom 3:2 i plasirao se u finale kupa
Sutjeska - Budućnost 1:2 (1:1), prvi meč 0:3 Knežević 8' - Đukanović 31', Raičković 49'pen Budućnost je dobio dvomeč ukupnim rezultatom 5:1 i plasirao se u finale kupa
Vijesti; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on May 28, 2022 20:29:25 GMT
Budućnost i Dečić za trofej - Nedović: "Igraćemo hrabro"; Janković: "Bez imperativa"
Crnogorska fudbalska sezona završava se sjutra najljepšom utakmicom.
Od 20 i 30 pod Goricom se u finalu Kupa sastaju Budućnost i Dečić u reprizi prošlogodišnjeg duela za trofej.
Budućnost je prije 12 mjeseci pobijedila 3:1 i tada proslavila duplu krunu. Sada igra da sezonu učini trofejnom i rezultatski uspješnom, jer je titulu izgubila u borbi sa Sutjeskom. Ima li straha da izgubi i drugi pehar...
“U Budućnosti ne smije da postoji strah, već samo optimizam. Igraćemo hrabro, pokušaćemo da osvojimo trofej. Maksimalno poštujemo Dečić, kao i svakog protivnika, ali tu se sve završava. Mi moramo da se ponašamo kao Budućnost, igramo na našem stadionu, igramo dobro i imamo pokriće da vjerujemo u pobjedu”, kazao je Aleksandar Nedović, trener Budućnosti, koji je Kup Crne Gore osvojio na klupi OFK Titograda 2015. godine.
Dečić će, kao i prošle godine, pokušati da osvoji prvi trofej u istoriji kluba.
“Čast mi je što sam dio ovog događaja i spektakla”, rekao je Vladimir Janković, trener Dečića.
“Spremni smo, a znamo sa kim igramo. Za Dečić je veliki uspjeh što je dvije godine za redom u finalu. Dečić, međutim, nema nijedan trofej, tako da mi nemamo imperativ, izlazimo da odigramo najbolje što možemo i možda budemo nagrađeni za to”.
Kapiten Budućnosti, Vasilije Terzić, rekao je da je finale Kupa najvažnija utakmica sezone.
“Fokusirani smo na nas i na našu igru, kako da svedemo greške na minimum”, rekao je Terzić, a Nedović najavio da će Budućnost igrati ofanzivan fudbal.
“Jeste da se finala ne igraju nego osvajaju, ali od našeg načina igre nećemo odustati. Mi smo najveći klub u zemlji, mi moramo da pratimo trendove i gradimo ih, u skladu sa našim mogućnosti. Možda smo nekada zbog toga platili ceh, ali nećemo odustati od toga”, najavio je Nedović.
Za Nedovića bi, kao Podgoričanina i dijete Budućnosti, trofej sa klubom u kome je “vaspitavan od desete godine” bio ispunjenje snova, za Jankovića, koji je u januaru prošle godine prvi put ušao u crnogorski fudbal, nagrada za posao koji je radio i u Dečiću, i u Petrovcu, i u OFK Titogradu.
“Navikao sam da idem putem istine u fudbalu. Nisam imao leđa, nisam imao ni veliku fudbalsku karijeru, a svoj trenerski put sam gradio kroz teškoće. Došao sam u Crnu Goru sa nekim predrasudama, ali gdje god sam bio poželjan prihvatao sam poziv. Imao sam teškoće i na početku rada u Crnoj Gori, a ovo finale doživljavam kao nagradu za to što sam radio ovdje”, kazao je Janković.
Meč finala sudiće Nikola Dabanović.
Prošle godine u finalu istih rivala bilo je incidenata i pogrdnih skandiranja dijela navijačke grupe Budućnosti, pa je FSCG minulih dana obavio razgovore sa pristalicama oba kluba i apelovao da atmosfera na stadionu pod Goricom bude sportska i fer.
Ulaz je besplatan.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on May 28, 2022 20:34:48 GMT
Bećiraj još pamti i žali zbog promašaja pod Goricom: "Sada želim Kup sa Dečićem"
Fatos Bećiraj je u januaru 2008. došao u Budućnost i postao legenda.
Jedan od najomiljenijih igrača koji je nosio plavo-bijeli dres, fudbaler koji je golovima, borbom i skromnošću zauvijek osvojio srca navijača, biće na suprotnoj strani u meću za trofej - 33-godišnji napadač biće golgeterski adut Dečića u finalu Kupa Crne Gore.
Dao je jedan gol pod Goricom kao igrač rivalskog tima, u prvenstvenom duelu, ali nedjeljni ima neuporedivo veću važnost.
“U Budućnosti sam stekao afirmaciju, veza sa klubom i navijačima je neraskidiva, traje 14 godina. Uvijek sam bio zahvalan što sam dobio mogućnost da se dokažem. Ali, kao profesionalac znam da za klub u kome igraš moraš da daš sve i da pokušavaš da pobjeđuješ. Tako će biti i u nedjelju”, kazao je Bećiraj.
I kada je otišao iz Budućnosti, pod Goricom se skandiralo njegovo ime, svaki put kada istrči u dresu reprezentacije. U nedjelju - možda će biti i zvižduka.
“Mogu da shvatim navijače, ali mislim da nema razloga da čujem zvižduke. Između mene i njih je uvijek bila posebna konekcija, oni znaju koliko ih poštujem”, kaže Bećiraj.
U dresu Budućnosti je osvojio prvu, istorijsku titulu - 2008. godine, ali je nekoliko dana prije šampionske proslave bio tragičar u finalu Kupa.
Nakon 120 minuta i 1:1 sa Mogrenom, Bećiraj je promašio šut u penal-ruletu i trofej je otišao u Budvu.
“Žalim za tim i sada, jer bi to bio prvi trofej za Budućnost. Sjećam se kao da je bilo danas, imao sam 19 godina. Trener Branko Babić mi je rekao da šutiram penal, ali sam bio toliko umoran da sam mu rekao da ne mogu. Nisam bio u pet igrača, ali morao je da šutira i šesti. On je rekao - moraš ti, neću da pitam nikoga drugoga. Nisam pobjegao od odgovornosti, nikad to nisam radio. Promašio sam. Srećom, brzo smo osvojili titulu i preboljeli Kup”, kazao je Bećiraj.
Ne krije da bi mu osvajanje ovog trofeja u dresu Dečića donekle bila satisfakcija za taj poraz.
“Nedostaje mi ovaj Kup i naravno da želim da ga osvojim. Želim i da vratim povjerenje koje mi je Dečić ukazao. Imao sam još godinu ugovora u Kazahstanu, mogao sam da ostanem, ali Dečić me je želio jako. Kada sam vidio projekat, odlučio sam da dođem”, rekao je Bećiraj.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on May 30, 2022 8:19:06 GMT
Trofej spašava sezonu
Sezona Budućnosti staje u jedan meč, najljepši u domaćem klupskom fudbalu - "plavi" će se protiv Dečića boriti za trofej Kupa.
Repriza prošlogodišnjeg finala u kojem su Podgoričani stigli do trofeja nakon pobjede od 3:1.
Simpatizeri Budućnosti priželjkuju sličan scenario, a tome se nadaju i prošlogodišnji strijelci Lazar Mijović i Igor Ivanović koji će i u nedjelju veče (20:30 h) biti aduti ekipe Aleksandra Nedovića.
- Bilo bi lijepo i daćemo sve od sebe da opet postignemo gol, ali važnije od svega je da ponovo osvojimo trofej. Bitno je da slavimo, a ko god postigne pogodak – radovaćemo se kao da smo ga mi postigli - poruka je pomenutog dvojca u razgovoru za klupski sajt uoči duela koji organizuje Fudbalski savez Crne Gore.
Podgoričani će biti akteri trećeg uzastopnog finala (2020. godine završnica Kupa nije igrana zbog korona-virusa) i pokušaće da osvoje četvrti pehar masovnijeg takmičenja od obnove nezavisnosti.
- Od Budućnosti svi očekuju trofeje, nijesmo uspjeli da odbranimo titulu, ali se nadam da ćemo uspjeti da odbranimo Kup. Odigrali smo dosta dobrih utakmica u finišu sezone, podigli formu, imamo dosta kvalitetnih igrača koji mogu da riješe utakmicu u našu korist - vjerujem da je to naša prednost - poručio je trideset jednogodišnji Ivanović.
Optimista je i, puno mlađi, devetnaestogodišnji Mijović.
- Pred svima nama je najljepša utakmica u sezoni. Godina za nas nije bila na nivou koji smo očekivali, ali u finalu možemo da popravimo utisak. Poštujemo Dečić, znamo da protivnik ima dobru ekipu sa odličnim pojedincima, ali baš kao i Igor vjerujem u naš kvalitet - kazao je mladi reprezentativac.
Interesovanje za finale nacionalnog Kupa je veliko, pogotovo nakon informacije da je ulaz na stadion - besplatan.
Budućnost će imati lijepu podršku sa tribina – kako sa sjevera gdje su smješteni najvatreniji navijači - "varvari", tako i sa zapada i istoka.
- Čini mi se da vlada euforija kao nikada do sada pred finale Kupa, a naši navijači će nam sigurno mnogo značiti u nedjelju. Bili su uz nas kada nam nije išlo, zahvalni smo im na tome i siguran sam da podrška neće izostati ni u finalu - jasan je Ivanović.
I "plavi broj 14" vjeruje da će huk ultrasa nositi ekipu...
- Navijači su nam uvijek bili veliki vjetar u leđa, a "varvari" su bili uz nas kad je bilo najteže. Nadam se dobroj utakmici, atmosferi i našem zajedničkom slavlju na kraju. Pored toga što je finale Kupa ,,najljepša utakmica“ za nas je u neku ruku i najbitnija, tako da motiva sigurno neće nedostajati - rekao je Mijović.
Ivanoviću motiv nikada nije predstavljao problem, nebitno da li se radi o ,,malim“ ili ,,velikim“ utakmicama.
Psihologija i sada nosi bitnu ulogu, budući da "desetka plavih" ima priliku da postane rekorder sa pet osvojenih trofeja u Kupu Crne Gore – trenutno ih ima četiri koliko i Draško Božović iz rivalskog Dečića, te ,,penzionisani“ Miroje Jovanović.
- Vjerujem da ćemo svi da odigramo najbolje moguće kako bismo se dokopali trofeja. Inspiracija je prisutna pred svaku utakmicu, a eto to je jedan dodatni motiv da odigram što bolje kako bih bio igrač sa pet trofeja. Nadam se da ćemo svi zajedno da uspijemo u tome - zaključio je Ivanović.
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on May 30, 2022 8:19:10 GMT
Trofej boljem
Sezona sa trofejom ne može biti loša, bez obzira na evropski debakl i gubitak titule - Budućnost je izvukla takmičarsku godinu, nakon pobjede nad Dečićem u finalu nacionalnog Kupa (1:0).
U lijepom ambijentu, pred nešto više od 4.000 gledalaca, "plavi" su do četvrtog pehara u masovnijem takmičenju, a devetom od obnove nezavisnosti, stigli golom Igora Ćukovića u 9. minutu. Štoper domaćeg tima hitnuo se nakon kornera koji je izveo Terzić - i glavom riješio reprizu prošlogodišnjeg finala koje je takođe pripalo istom timu.
Utakmica za koju mnogi kažu da je najljepša u crnogorskom klupskom fudbalu opravdala je očekivanja. Nije, doduše, bilo mnogo pogodaka, ali često i kada je 1:0 - duel bude za visoku ocjenu.
Meč je bio dvosmjerna ulica, igralo se muški, ali fer i korektno, sa duelima, driblinzima, dobrim potezima, akcijama, šansama, bila po jedna prečka i stativa na obje strane, a sve to pratio je visok tempo.
Na kraju bolja, srećnija i spretnija Budućnost podigla zaslužila je tron - kao klub sa najviše priznanja u domaćim okvirima.
Slavili su podgorički ultrasi koji su navijali za primjer.
Tuzani su dali sve što su mogli, pokazali su kvalitet i želju, ali nisu imali mirnoću pred mrežom domaćina.
Dečiću ostaje utjeha činjenica da će drugi put zaredom biti učesnik u Evropi, a Podgoričanima ide Evropa i tron Kupa.
Budućnost je pokušala da pritisne baš od samog starta i nakon 72 sekunde imala dva šuta na gol - oba puta je napade završio Đukanović, koji je jednom izblokiran, a potom opalio iznad mete.
Dečić se postavio niže, ali je pokazao da može da bude opasan - brz izlazak nije završio Bećiraj, kome je čuvar odnio loptu u odsutnom trenutku, da bi zatim išao na golmana Dragojevića - bez završnice.
Rekorder po broju nastupa za crnogorsku reprezentaciju možda je mogao bolje i brže da reaguje, a pošto nije - kazna je stigla na drugoj strani.
Eksplozija emocija nakon vođstva "plavih" od devetog minuta - korner je izveo Terzić, a najviši u skoku bio je Ćuković, koji je sa desetak metara poentirao glavom. Lopta je prešla liniju tek toliko da pogodak bude validan, mada je na pravom mjestu bio Mijović da potvrdi prednost domaćina.
Razgalili su se podgorički ultrasi, koji su u velikom broju popunili sjeverni kop. Sa tog dijela tribine izazvan je kraći prekid nakon dvadesetak minuta usljed dimne koreografije.
Samo što je sudija dao novi znak da igra krene, Mijović je na desnoj strani napravio lijep lažnjak i iz teške pozicije natjerao golmana Andriju Dragojevića da izbije u korner.
Tuzani su sredinom prvog poluvremena ponovo zaprijetili preko Bećiraja, dok su u 26. minutu propustili zicer.
Miloš Dragojević nije najbolje odbio nešto između šuta i centaršuta sa desne strane, a Jovanović sa ivice peterca nije zatresao mrežu.
Budućnost je pala ritmom i kvalitetom igre, a Dečić nadirao - i priredio par situacija iz kojih je mogao da izjednači.
Prilika za domaćina bio je slobodan udarac u 38. minutu koji je izveo Ivanović - ne tako dobro i snažno da bi pogodio, dok je novu veliku šansu Dečić imao u 40. nakon kornera, kada je Janketić promašio metu sa dalje stative.
Meč je bio otvoren, na trenutke se napadalo do "golih kraljeva", pošto-poto da se postigne gol više od protivnika.
Nešto iz svog širokog repertoara Podgoričani su priredili u 42. minutu, kada je Ivanović pobjegao u prazan prostor, ali ni on, ni Mirković koji se pridodao ofanzivi, nisu uspjeli da savladaju Andriju Dragojevića, koji je sa dvije vezane intervencije spasio svoje.
Do odmora je moglo da bude 1:1 ili 2:0 za Budućnost koja je u nadoknadi uoči odmora stvorila obećavajuće momente za Mijovića i Ivanovića koji je okrznuo prečku.
Nastavak je počeo šansom Tućija, a uzvratio je Terzić udarcem sa distance. Mnogo problema odbrani gostiju zadavao je Mijović, koji je u 53. minutu sve uradio fudbalski, osim onog ključnog - kada je trebalo da postigne gol.
"Mi smo tvoja snaga" - razvijen je bio "plavo-bijeli" transparent na sjevernoj tribini, ispod "varvara". Podrška najvatrenijih fanova dizala je Budućnost koja je u 60. minuta nasložila kontru koju je oštrim prizemnim udarcem završio Đukanović. Ipak, golman Andrija Dragojević je još jednom odlično odbranio.
Ton atmosferi davali su i organizovani navijači Dečića koji su bili smješteni u uglu na jugu.
Tuzani su u drugom poluvremenu izašli visočije, a to je vezistima "plavih" otvaralo mogućnost da guraju loptu u prostor brzim ofanzivcima.
Nekoliko puta je to prošlo, ali izostao je onaj najbitniji potez - kada loptu treba smjestiti iza leđa golmana.
Tuzani su sve vrijeme vjerovali, a probali su da izjednače poslije udaraca Božovića i Janketića. Najbliži golu bili su u 75. minutu kada je rezervista Vuljaj pogodio stativu.
finale, Stadion Pod Goricom, Podgorica - jedan meč
nedjelja, 29. maj
Budućnost - Dečić 1:0 (1:0) Ćuković 9'
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|