|
Post by Admin on Jan 28, 2021 20:12:52 GMT
Ljubiša Tumbaković: "I da smo otišli na EP ne bih ostao selektor, tako je prošao i moj prethodnik"
Od 14. decembra, kada je zvanično Ljubiša Tumabković razriješen dužnosti, FSS grozničavo traži novog selektora. Sportski direktor FSS Vladimir Matijašević je i danas rekao da će se sve brzo znati...
Srpski fudbal čeka neizvjesnost, a bivši kormilar Orlova Ljubiša Tumbaković tvrdi da bi tako bilo i da je Srbija prošla Škotsku i plasirala se na EP. Iskusni stručnjak je u intervju za Sportklub istakao da bi bio smjenjen sa mjesta selektora i da je napravio veliki uspjeh i odveo nacionalni tim na zavšrnu smotru najboljih evropskih selekcija poslije 21 godinu.
„Mi, ljudi iz struke smo najveći krivci, zatim igrači, ali i ostali treba da preuzmu odgovornost“, rekao je Tumbaković o eliminaciji od Škotske.
Zatim je iznenadio odgovorom na pitanje o tome da li je poslije Škotske i dalje imao želju da vodi nacionalni tim.
„I da smo prošli, ja vjerovatno ne bih bio selektor. Sigurno ne bih vodio reprezentaciju ni u martovskim mečevima. Od novembra do marta ima dovoljno vremena da neko ko se bavi ogranizacijom nađe novog selektora.“
Kaže da to ne bi bio incidentan slučaj u srpskom fudbalu i srpskom nacionalnom timu.
„Jedan od mojih prethodnika je isto tako izborio plasman na Svjetsko prvenstvo pa je smjenjen. Nije ni to logično! Ali ovo je moj stav. Čovjek svakodnevno donosi nekakve odluke. Kad ustanete ujutru, kažete sebi: Gdje ću danas da idem, da li u kafić, ili na posao, itd. Tako je i ovo bila jedna od mojih životnih odluka. Jednostavno sam procjenio da je satisfakcija za moj dugogodišnji rad da postanem selektor reprezentacije svoje države. Ja sam imao sreće, moj sportski ideal bio je da budem trener Partizana. Ostvario sam to na najbolji mogući način. Bio sam to deset godina. Poslije toga, šta sam imao? Samo da budem selektor“, dodao je Tumbaković.
Mozzart Sport
|
|
|
Post by Admin on Feb 25, 2021 19:18:00 GMT
EURO vjerovatno samo u Engleskoj – finale sa 90.000 navijača
Pandemija korona-virusa je već pomjerila EURO sa 2020. na 2021. godinu, a sada će vjerovatno da utiče i na format.
Kako prenosi italijanski novinar Tankredi Palmeri, EP bi moglo da se održi samo u Engleskoj.
UEFA razmatra da zbog loše epidemiološke situacije u cijeloj Evropi, turnir održi u samo jednoj zemlji, a zbog uslova je favorit Engleska.
Konačnu odluku UEFA bi trebalo da donese sredinom aprila.
Engleska je već bila planirana za domaćina polufinala i finala EP 2020, a ove godine će osim EURO, na Ostrvu da se pored tradicionalnog Vimbldona održe još takmičenja u kriketu, te Svjetsko prvenstvo u ragbiju.
Na finalu EP 11. jula očekuje se da budu pune tribine londonskog Vemblija – 90.000 gledalaca.
b92 Sport
|
|
|
Post by Admin on Mar 3, 2021 22:14:39 GMT
UEFA ne popušta: EP će se igrati u 12 gradova
Odluka UEFA da se Evropsko prvenstvo 2020, silom prilika pomjereno na 2021, igra u 12 gradova širom kontinenta naišla je na negodovanje još dana kada je obnarodovana.
Svaki čas, a pogotovo otkako je buknula korona, špekuliše se da će se taj plan i program promjeniti i da će sve, ipak, biti smješteno u jednu zemlju. Prošle godine se pričalo da će domaćin EP na koncu biti Rusija, a posljednjih dana kruže glasine kroz zapadnu štampu da će cio šampionat pasti na pleća Engleske.
A, UEFA i dalje tjera po svom. I tvrdi – nema od toga ništa. Tako su iz Skaj Sporta poslali dopis Evropskoj fudbalskoj uniji sa pitanjem da li je tačno da se razmatra da se cijelo prvenstvo odigra na Ostrvu i stigao je odričan odgovor.
“Od dana kada je objavljeno da će se prvenstvo igrati u 12 zemalja, ostala je namjera UEFA da se igra u 12 zemalja”, poruka je iz UEFA.
Na kraju se oglasio i Fudbalski savez Engleske.
“UEFA je vjerna odluci da se EP 2020. odigra u 12 evropskih gradova, prema planu i programu od prošle godine. Nikakvi drugi planovi nisu razmatrani. Fokus FS Engleske je na organizaciji sedam utakmica koje će se igrati na Vembli stadionu”, stav je FS Engleske.
Gradovi u kojima će se igrati prvenstvo Evrope su Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dablin, Glazgov, London, Minhen, Rim i Sent Petersburg.
Otvaranje je 11. juna u Rimu, a finale 11. jula u Londonu.
Mozzart Sport
|
|
|
Post by Admin on Mar 9, 2021 14:47:36 GMT
Kraj poslije 15 godina: Još EURO i Joakim Lev napušta klupu Njemačke
Još Evropsko prvenstvo i - kraj! Joakim Lev će zvanično napustiti klupu reprezentacije Njemačke poslije 15 godina mahom uspješnog rada, dva osvojena pehara, tri polufinala i jednog zvanja kontinentalnog vicešampiona, objavljeno je na zvaničnom sajtu nacionalnog saveza.
Jedan od najdugovečnijih selektora današnjice presjekao je i zamolio Savez da mu se ugovor prekine odmah po završetku Evropskog prvenstva, iako je pravno važeći do kraja Mundijala u Kataru naredne godine. Vodeći ljudi njemačkog fudbala su ovu odluku prihvatili bez mnogo pogovora.
“Ovu odluku sam donio poslije mnogo razmišljanja i savjetovanja s najbližim saradnicima i porodicom. Apsolutno sam svjestan odluke koju sam donio i osjećam se jako ponosno i prije svega zahvalno, ali u isto vrijeme i jako motivisano da predstojeće Evropsko prvenstvo završimo na najbolji mogući način“, izjavio je Lev i produžio:
“Ponosan sam jer sam uradio nešto jako posebno za ovih 15 godina i bila je čast da služim svojoj zemlji. Imao sam priliku i da radim s najboljim fudbalerima planete gotovo 17 godina kroz sve razvojne sisteme. Sve momke s kojima sam radio povezujem sa uspjesima koje je ova zemlja ostvarila, ali i sa bolnim i teškim porazima koje smo pretrpili. Prije svega bih izdvojio magični trenutak kada smo postali šampioni svijeta 2014. godine u Brazilu. Zauvijek ću ostati zahvalan Savezu koji mi je obezbjedio idealno fudbalsko okruženje za rad“.
Lev je dio nacionalnog tima od 2004. godine. Prvo kao asistent Jirgenu Klinsmanu, a onda od avgusta 2006. godine i kao selektor. Ukupno je to 17 godina, poslije kojih Lev definitivno odlazi...
Predsjednik Fudbalskog saveza Njemačke Fric Keler istakao je da je apsolutno prihvatio i da poštuje Levovu odluku da se povuče...
“Savez zna šta ima u Jogiju, on je jedan od najboljih trenera na planeti. Jogi Lev je oblikovao njemački fudbal kao nijedan drugi trener svih ovih godina, pomogao nam da ostvarimo najbolje rezultate i stvorimo snažnu reputaciju. Ne samo kroz sportske uspjehe, već i sa svojom empatijom i humanim pristupom radu. Jogi nas je o svojoj odluci obavjestio tek nedavno, ali Savez ima dovoljno vremena da izabere njegovog nasljednika smireno i da to bude čovjek koji dostojno može da ga odmjeni“.
Levova era je dosad obilježena pokoravanjem svijeta u Brazilu 2014. godine, kada su Panceri dominantnim fudbalom pregazili sve na putu do "boginje". Dvije godine kasnije Njemačka je bila dovoljno jaka da se plasira u polufinale i bude četvrta na Starom kontinentu, dok se sistem raspao na Mundijalu u Rusiji 2018. Njemačka je na turnir ušla ne samo kao branilac titule, već i prvi favorit za osvajanje nove, ali se sve završilo s gorkom pilulom i porazom od Južne Koreje poslije golova Jong Gvon Kima i Heung Min Sona u nadoknadi vremena...
U Jogijevo vrijeme rješenje o reprezentativnoj penziji dobili su Mesut Ozil, Džerom Boateng, Mats Humels i Tomas Miler što je izazvalo veliku kontroverzu u Njemačkoj. Zbog toga je primio ozbiljne kritike ne samo javnosti, već i pojedinih igrača koji su otvoreno dovodili u pitanje njegove trenerske kvalitete. Kasnije je Lev priznao da bi volio da vrati Milera u reprezentaciju za predstojeće Evropsko prvenstvo, na šta je i Bajernov as reagovao pozitivno.
Za vrijeme Joakima Leva Njemačka je tri puta bila polufinalista na velikim takmičenjima. Na Mundijalu 2010. i Evropskom prvenstvu 2012. godine Panceri su završili kao treći, dok su u Francuskoj 2016. bili četvrti. Njemačka je u novembru prošle godine pretrpjela težak poraz od Španije (0:6), jedan od najtežih u 90 godina dugoj istoriji nacionalne selekcije.
Mozzart Sport
|
|
|
Post by Admin on Apr 8, 2021 7:11:41 GMT
Utakmice Evropskog prvenstva u Rimu će biti igrane pred publikom
Utakmice Evropskog prvenstva koje će biti odigrane u Rimu ove godine će biti otvorene za publiku, odlučila je italijanska vlada.
Vlada Italije je dozvolila povratak gledalaca na Olimpijski stadion u Rimu za predstojeće Evropsko prvenstvo, objavio je Fudbalski savez Italije (FIGC).
Olimpiko ima kapacitet od 72.698 sjedećih mjesta, no još uvijek nije odlučeno da li će u prodaju biti puštene sve ulaznice.
U Rimu će se odigrati prva utakmica Eura između Italije i Turske 11. juna, a nakon toga igraće se još tri susreta.
Italija će na Olimpiku odigrati i preostala dva duela grupe A protiv Švajcarske 16. juna i Velsa 20. juna. Posljednji meč će biti jedno četvrtfinale 03. jula.
klix.ba
|
|