|
Post by Admin on Mar 25, 2022 13:03:56 GMT
Sjećanja Igora Burzanovića i Mirka Raičevića: Euforija, emocije, noć za sva vremena
Na današnji dan prije 15 godina, fudbalska reprezentacija Crne Gore odigrala je prvu utakmicu.
Prošla je decenija i po, a sjećanja na meč sa Mađarskom i pobjedu 2:1, nakon velikog preokreta, ne blijede, kažu akteri istorijskog trenutka Igor Burzanović i Mirko Raičević za TV Vijesti.
“To ne može da se izbriše iz sjećanja svih nas. Mi koji smo igrali smo ispunili snove. To je sigurno jedna od ljepših, ako ne i najljepša noć u našim karijerama. Igrati za Crnu Goru, prvi put, to je nešto što je potpuno drugačije od svega”, rekao je Burzanović.
“Velika kiša, veliki naboj, euforija danima unazad. Osjećalo se zajedništvo, velika podrška navijača. Nešto što se pamti. Za mene su to bili posebni dani. Nikada ne mogu da zaboravim kada su navijači noć uoči meča, a bilo je kasno, ispred tadašnjeg hotela Crna Gora skandirali moje ime... Sve je bilo nezaboravno”, kaže Raičević, tadašnji kapiten Budućnosti.
Burzanović ne samo da je bio akter, već će ostati upamćen i kao strijelac gola za pobjedu, iz penala u 82. minutu. Prethodno je Mirko Vučinić takođe sa bijele tačke pogodio za 1:1.
“Prvi penal je bio nad Purovićem, a Mirko je dao gol. Drugi penal je izborio Mirko, a ostavio meni loptu. Nisam imao dilemu da li da šutiram i da li ću da pogodim. Vjerovao sam u sebe, a ipak je to bio i moj stadion, znao sam svaku travku na njemu”, ističe Burzanović.
I 15 godina kasnije, Mirko Raičević napamet zna sastav koji je počeo utakmicu sa Mađarskom, ne krije da je ponosan što je bio u prvih 11...
“Skoro sam gledao snimak. Zagrljeni na početku meča, himna Crne Gore, navijači pjevaju... Jednostavno, previše emocija u tom momentu”, kaže Raičević.
Burzanović je na početku crnogorske fudbalske priče bio projektovan kao jedan od lidera, uz Vučinića i Simona Vukčevića, Jovetića koji je tada bio tinejdžerski vunderkind... Upisao je, međutim, samo osam nastupa, ali mnogo godina kasnije ne želi da kvari sliku i uspomene, te dječački san da bude reprezentativac.
“Ja sam svoj san ispunio – osam utakmica, pamtim svaki minut. Osjećao sam da mogu da dam mnogo reprezentaciji. Tako je i počelo, nažalost, nije se završilo onako kako sam želio, Jednostavno, nije se namjestilo, nisu se složile kockice ni sa moje, ni sa druge strane. Ali sve loše stvari ostavljam po strani, pamtim samo lijepe, a bilo ih je. Srećan sam i ponosan što sam bio dio, i uvijek ću se osjećati dijelom reprezentacije”, kaže Burzanović.
Raičević je odigrao još dva meča za nacionalnu selekciju, to su, kaže, nezaboravni trenuci i važan dio njegove ukupne karijere, koju je proveo igrajući u Budućnosti i OFK Titogradu u Crnoj Gori, a čak sedam godina u Ukrajini.
“Sve su to lijepe uspomene i životno iskustvo. Kad god se vidim sa momcima sa kojima sam bio u tom timu, popričamo malo o tim danima. To je i ljepota fudbala, ostaju i uspomene, neka poznastva, prijateljstva, a karijera dođe i prođe”, zaključuje Mirko Raičević.
Prvi crnogorski fudbalski tim činili su Vukašin Poleksić, Savo Pavićević, Jovan Tanasijević, Radoslav Batak, Milan Jovanović, Mirko Raičević, Vladimir Božović, Branko Bošković, Simon Vukčević, Igor Burzanović i Mirko Vučinić, dok su u drugom poluvremenu šansu dobili Milan Purović, Janko Tumbasević, Stevan Jovetić, Vladimir Vujović i Risto Lakić.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on Mar 28, 2022 11:38:27 GMT
Srbija pobjedom počela pripreme za Mundijal!
Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je selekciju Mađarske u prijateljskoj utakmici rezultatom 1:0.
Od samog starta selekcija Srbije je krenula agresivno, već u 11. minutu srpski fudbaleri su postigli pogodak koji nije priznat. Centrirao je Tadić sa desne strane, ali Mitrović nije mogao do nje. Na drugoj strani je ona došla do Filipa Kostića, koji je preciznim udarcem smješta u suprotni gornji ugao, ali je isti odmah poništen zbog Mitrovićevog faula prilikom skoka.
Sa druge strane napadali su i Mađari ali na golu je bio sjajni Milinković Savić.
U 22. minutu opet sjajna prilika za Srbiju, Tadić je dobio loptu, ali je izgubio vrijeme, dok se prebacivao na jaču nogu, a potom i samu loptu.
U 32. minutu dobra igra reprezentacije Srbije krunisana je pogotkom Mitrović je šutirao, a lopta se od Nađa odbila u gol. Ipak, nastala je pometnja i čekala se odluka iz VAR sobe, nakon čega je ipak Srbiji priznat gol, ali je on pripisan defanzivcu Mađarske Žoltu Nađu.
Nakon postignutog gola, „Orlovi“ su nastavili sa agresivnom igrom, a sjajnu priliku je imao Sergej Milinković-Savić, šutirao je direktno iz slobodnog udarca sa nekih 20-ak metara, ali je udarac prošao pored stative.
Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, pa je na pauzu Srbija otišla sa vođstvom od jednog gola prednosti.
Na startu drugog poluvremena selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je napravio trostruku izmjenu. Na teren su ušli Luka Jović, Nemanja Radonjić i Mihajlo Ristić, a igru su napustili Filip Kostić, Saša Lukić i Andrija Živković.
Prvi su zaprijetili Mađari, Šalaj je uputio je udarac sa ivice šesnaesterca otvorenim djelom kopačke, ali nije bio precizan. Pavlović je morao da izađe, a u igru je ušao Stefan Mitrović.
U nastavku su Mađari bili agresivniji, a u 70. minutu Tadić je proigrao Radonjića koji je povukao loptu i svojom brzinom ostavio protivnika iza sebe. Pokušao je da proigra Mitrovića koji je fauliran, a jedan fudbaler Mađarske je igrao rukom, ali nakon VAR-a je procjenjeno da nije bio penal.
Mitrović je u 77. minutu imao odličnu šansu, bio je sam ispred golmana Mađarske, ali golman je sjajno intervenisao lijevom nogom i spasio svoj gol.
Srbija je u 88. minutu imala još jednu dobru šansu. Sjajno je povukao Luka Jović, da bi lopta potom stigla do Nemanje Radonjića, nakon toga se spetljao. Uspio je da uputi solidan udarac, ali bez veće opasnosti po gol protivnika.
U drugom minutu nadoknade, Mađari su imali veliku šansu za izjednačenje, ali na kraju nisu uspjeli postići pogodak, pa je rezultat ostao nepromjenjen, a Srbija je pobjedom počela pripreme za Katar.
Sportska Centrala; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Mar 28, 2022 11:40:01 GMT
Slovačka brana popustila u finišu: Haland majstorski bocnuo, Edegard plasirkom ovjerio pobjedu
Za Norvešku “finale” ove godine neće biti Svjetsko prvenstvo u Kataru, kao što će biti slučaj za Srbiju, već utakmice u B diviziji Lige nacija. Skandinavska selekcija nije uspjela da izbori ni baraž, pa će maksimalno nabrijana biti za mečeve u Ligi nacija koju će otvoriti gostovanjem Srbiji.
Utakmice u martovskom prozoru posljednja su prilika za uigravanje reprezentacijama prije nego što počne Liga nacija, a Norvežani su poput Srbije u prijateljskom susretu zabilježili trijumf. Četa Stalean Solbakena u finišu je slomila otpor Slovačke, a kreatori pobjede bili su Erling Haland i Martin Edegard - 2:0 (0:0).
Orlovi su u Budimpešti demonstrirali da odišu sigurnošću, s pola snage je tim Dragana Stojkovića stigao do trijumfa protiv Mađarske. Pokazala je Srbija da joj je Piksi promjenio mentalitet i usadio ratnički gen. Više joj Mađari i timovi sličnog ranga ne predstavljaju prijetnju, nisu neriješiva enigma, pa nema sumnje da će sa identičnim samopouzdanjem Orlovi ući i u junski dvoboj sa Norveškom.
Izveo je Stale Solbaken u Oslu najveće zvijezde na teren, napad je predvodio Erling Haland, a u startnoj postavi našli su se i Martin Edegard, Aleksander Serlot, Mohamed Eljunusi... Ali, skandinavska selekcija na domaćem terenu teškom mukom probila je bedem Slovaka. Dominirala je Norveška, diktirala tempo i granatirala gol rivala o čemu svjedoči čak 21 udarac na gol. No, do vođstva došla je tek u završnici.
Slovaci su držali norvešku gol-mašinu vezanom, polazilo im je za rukom da obuzdaju Erlinga Halanda sve do 77. minuta, kada je napadač Borusije Dortmund izašao sam pred golmana i bocnuo loptu. Spojio ga je sa golom rezervista Kristijan Torstvet, kome nije prošla prvobitna zamisao, ali je imao sreće da mu se lopta vrati u noge i dobije priliku da uposli prvu violinu.
Pratila je sreća Norvežane u finišu, želio je makazicama Erling Haland da stavi tačku na meč - loše je zahvatio loptu. Nije uspio da je lansira ka golu, stigla je do Matsa Delija, koji je odložio na rub kaznenog prostora, a Martin Edegard je prelijepim udarcem u kontra ugao zatresao mrežu.
PRIJATELJSKE UTAKMICE
Petak
Norveška - Slovačka 2:0 (0:0) Haland 77, Edegard 80
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Mar 28, 2022 12:00:35 GMT
Hrvatska vodila do 91. minuta pa primila gol, prekidi su ponovo bili problem
Hrvatska je odigrala prvu od dvije utakmice u Dohi i protiv Slovenije je remizirala 1:1. Pobjedu je ispustila golom u sudijskoj nadoknadi...
Prva od dvije utakmice u Kataru nije završila pobjedom Hrvatske. Ponovo se javila stara boljka, Slovenci su dali gol iz prekida, gdje je ponovo pala koncentracija i u 91. minutu primljen je gol. I prije toga bilo je panike nakon kornera Slovenaca, nešto što smo već vidjeli kada je u pitanju hrvatska reprezentacija.
U prvom poluvremenu Zlatko Dalić nije dobio odgovor na pitanje kako Hrvatska izgleda u fazi odbrane u sastavu 3-5-2 iz jednostavnog razloga što Slovenci nisu pokazali praktično ništa prema naprijed. Hrvatska je imala potpunu dominaciju, ali nije bila dovoljno konkretna i tek u završnici poluvremena postala je opasnija.
Praktično prva prava velika prilika za Hrvatsku bila je odmah i pogodak. U 39. minutu veliku grešku napravio je David Brekalo, lopta dolazi do Andreja Kramarića koji se našao sam pred Janom Oblakom i rutinski poentirao.
Odmah nakon toga nova prijetnja, Kovačić je lijepo petom ostavio loptu za Perišića koji ulazi iskosa pred gol, prvi pokušaj odbranio je Oblak, ali drugi pokušaj pogodio je Budimira.
Na poluvrijeme se otišlo uz hrvatsko vođstvo 1:0, zasluženo u završnici jer od Slovenije baš ništa nismo vidjeli.
Na početku drugog poluvremena Hrvatska je odmah zaprijetila, Kramarić je oteo loptu Slovencima i odlično pronašao na rubu 16 metara Modrića, koji iz dobre pozicije puca, ali brani Oblak.
Nekoliko minuta kasnije novi dobar pokušaj, odbijena lopta je došla na rub kaznenog prostora, gdje je natrčao Juranović i opalio svom snagom, ali malo preko grede.
U zadnjih pola sata uslijedile su brojne izmjene, kao što je i običaj kada je riječ o prijateljskim utakmicama i sve do završnice nije bilo uzbuđenja.
U zadnjim minutima bilo je burno na obje strane. Hrvatska je prijetila preko Pašalića i Oršića, na drugoj strani spašavao je Gvardiol sa gol-linije, ali u 91. minutu Slovenija je ipak došla do remija golom Jake Bijola nakon kornera.
Hrvatska je osigurala mjesto u drugom šeširu u ždrijebu za SP, ali šteta što misija nije u potpunosti ispunjena i upisana pobjeda.
Što se tiče novog sustava, nakon susreta protiv Bugarske možda će neke stvari biti jasnije, bilo je dobrih stvari, ali i onih na kojima treba još dosta raditi.
SportNet.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Mar 28, 2022 12:03:36 GMT
Mnogo nezgodna ekipa ta Švajcarska, Engleska jedva dobila sa penala
Na Evropskom šampionatu prošle godine izbacili su svjetskog prvaka Francusku. Prije četiri meseca onim remijem u Rimu sa Italijanima bili su praktično vjesnici užasnog proljeća za evropske šampione. A evo večeras stali su nadomak još jednog velikog podviga. Vodili su protiv Engleske nasred Vemblija, igrali vrlo dobro, međutim zahvaljujući nesrećno primljenom golu sa bijele tačke Švajcarci su morali su da se pomire s porazom - 1:2. Prvim otkako je na klupu sjeo Murat Jakin.
Nisu atraktivni, nemaju velika imena, iz dobro poznatih razloga ljubiteljima fudbala u Srbiji nisu simpatični, ali jedno im se mora priznati - mnogo su nezgodni. I vjerovatno najbolji primjer u današnjem reprezentativnom fudbalu kako dobra hemija i kolektiv nadomešćuju velike individualce.
Statistički gledano Švajcarci su u svim parametrima bili izjednačeni s domaćinom. Odlično se nosili punih 90 minuta i da nije bilo tog penala 12 minuta prije kraja izvjesno bi izbjegli poraz.
Englezi blijedi, često bezidejni, međutim ako je za utjehu Geretu Sautgejtu djeluje da su naučili da pobjeđuju kad igraju slabo. U prevodu, počinju da liče na veliku reprezentaciju, što na papiru svakako jesu.
Goste je do prednosti doveo napadač Menhengladbaha Bril Embolo u 22. minutu, nakon što ga je lijepo uposlio Đerdan Šaćiri. Nakon katastrofalnog kiksa veterana Fabijana Freja poravnao je topovskim udarcem sa 15 metara Luk Šo, da bi preokret donio Hari Kejn sa 11 metara. Prethodno je tragičar bio Stiven Cuber. Samo što je ušao bio u igru lopta ga je pogodila u ruku, a sudija nakon pregleda snimka pokazao da je to najstroža kazna.
Treći golman Švajcarske Omlin (Zomer povrijeđen, Kobel na klupi) pogodio je stranu, ali udarac je bio prejak da bi ga momak koji brani boje Monpeljea zaustavio.
Roberto Martinez odlučio je da za ovu reprezentativnu akciju ne poziva najbolje igrače, pa su tako Belgijanci na gostovanju u Irskoj igrali bez Lukakua, Mertensa, Edena Azara, Karaska, De Brujnea, Vicela, Vermalena, Aldervejrelda, Menijea, Vertongena, Kurtoe... Šansu su dobili isključivo momci sa manje od 50 nastupa u dresu sa državnim grbom. Otuda se domaćin dobro nosio sa favoritom i na kraju uspio da i pored dva zaostatka ostane neporažen - 2:2.
Za Belgijance su pogađali Miši Bašuai i Hans Vaneken (ponajbolji igrač na utakmici, namjestio prvi gol), a za Irce Ogbene i Braun.
PRIJATELJSKE UTAKMICE
Subota
Hrvatska - Slovenija 1:1 (1:0) Kramarić 39 - Bijol 90+1
Finska - Island 1:1 (1:1) Puki 12 - Bjarnason 38
Indija - Belorusija 0:3 (0:0) Bikov 49, Solovej 69, Gromiko 90+2
Irska - Belgija 2:2 (1:1) Ogbene 35, Braun 85 - Bašuai 12, Vanaken 58
Engleska - Švajcarska 2:1 (1:1) Šo 45+1, Kejn 78pen - Embolo 22
Katar - Bugarska 2:1 (1:0) Afif 27pen, Huhi 74 - Despodov 60
19.45: (1,15) Španija (7,75) Albanija (18,0)
20.00: (2,40) Mauritanija (3,10) Mozambik (3,20)
20.45: (1,10) Nemačka (10,0) Izrael (19,0)
20.45: (1,92) Holandija (3,45) Danska (4,10)
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|