|
Post by Admin on Jul 5, 2022 10:57:14 GMT
"Uspavani majstor": Matanović je jedan od najvećih aduta Sutjeske, ali želi što prije u inostranstvo
Lijeni genije - tako su italijanski mediji često oslovljavali Mirka Vučinića, dok je jedan od najboljih crnogorski fudbalera svih vremena prije desetak godina žario i palio na terenima Serije A.
Jasno, uz nenadmašnu klasu, aludirali su na njegovu čestu “nezainteresovanost”, nonšalanciju na terenu, opuštenost koja je oduševljala, ali i iritirala...
Fudbaler Sutjeske, Marko Matanović, ima samo 21 godinu. Nije napadač, kao Vučinić, već vezni fudbaler, klasični vezni, a kaže da nije baš tako ni lijen. Svoju “nezainteresovanost” drugačije opisuje:
”Mnogi mi kažu da djelujem malo uspavano, lagano, prelagano - ja bih rekao da je to samo vizuelni utisak. Jesam opušten na terenu i ne bih rekao da je to nedostatak, naprotiv”, kaže Matanović.
I zaista, kada dobije loptu, ovaj Danilovgrađanin kao da se “budi iz sna” - njegova pas igra, osjećaj za dodavanje, dribling, sjajna lijeva noga, ali i motoričke sposobnosti, svrstavaju ga u red najtalentovanijih crnogorskih fudbalera, koji bi mogli uskoro da zaigraju i u nekom poznatom evropskom klubu.
Matanović, naravno, još uvijek nije “genije”, mnogo godina treba da prođe, mnogo da se radi, mnogo da se ostvari, da bi se zaslužio takav nadimak.
Zato od onog Vučinićevog “lijeni genije”, njemu, za sada, pristaje malo blaža varijanta, ali i dalje vrlo zvučna - “uspavani majstor”.
Matanović je jedan od najvećih aduta Sutjeske u predstojećim evropskim iskušenjima, kao i domaćem šampionatu. U prošloj, šampionskoj sezoni, odigrao je 29 mečeva, uprkos nekim povredama, postigao je pet golova, od kojih su tri bila vrlo značajna - protiv Dečića u Tuzima, na primjer, kada su Nikšićani početkom drugog dijela rješavali pitanje titule.
Za sebe kaže da se fantastično osjeća kraj Bistrice, vjeruje da će odigrati još bolju sezonu nego prethodnu, ali i priznaje da za koju godinu vidi sebe u inostranstvu.
”Sjajno mi je u Nikšiću, sjajno sam prihvaćen. Dobro nam ide na terenu, dominantno smo osvojili titulu, želimo da to ponovimo, a prije toga da napravimo i neki evropski iskorak. Ipak, uz sve poštovanje za crnogorski klupski fudbal, cilji mi je i da odem u inostranstvo, što prije”.
Matanović pokriva različite pozicije u veznom redu...
”Najviše mi odgovara kada igramo sa jednim zadnjim veznim i dvojicom ispred njega, a ja sam jedan od te dvojice, na lijevoj strani. Naravno, ne biram uloge, igram šta mi trener kaže i mogu da se prilagodim”.
Najveći kvaliteti su mu...
”Rekao bih mirnoća, tehnika, dribling, ali i duga lopta”.
A treba da popravi...
”Defanzivu i agresivnost. Znam da sam tek na početku i da moram mnogo da radim, svaki trening i svaka utakmica su šansa da se napreduje”.
Matanović kaže da nema idola, ali da se divi Andresu Inijesti. Kao i svakom fudbaleru, cilj mu je dres reprezentacije...
Zaobilaznicom do Sutjeske
Sutjeska i Budućnost - nivo je do kojeg svi žele da dođu u crnogorskom šampionatu.
Matanović je imao samo 20 godina kada je osvojio titulu sa Nikšićanima, a do jednog od dva najveća crnogorska kluba stigao je “zaobilaznicom”.
Bio je i član Budućnosti, ali u mlađim kategorijama.
”Počeo sam u Iskri, gdje sam igrao za pjetliće i pionire. U mlađim kadetima sam igrao za Budućnost, a u kadetima, pa naredne četiri godine, u OFK Titogradu”, priča Matanović.
A onda je otišao u Jezero, na dvojnu registraciju. Tu počinje i njegova saradnja sa trenerom Milijom Savovićem, koja i dalje traje.
”Igrao sam polusezonu za Jezero u Drugoj ligi, kao pozajmljen igrač. Kada je Jezero u narednoj sezoni zaigralo u Prvoj ligi, Savović me zvao da se pridružim i prešao sam i definitivno”.
Odlična sezona sa Jezerom preporučila ga je Sutjesci - i njega i Savovića...
”Rad sa istim trenerom mi je značajno pomogao da se odmah prilagodim u Nikšiću. Dobro nam ide, vjerujem da će tako potrajati”.
Sutjeska već u utorak protiv Ludogoreca u Razgradu igra prvi meč 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.
”Jaki su, ali pokušaćemo da napravimo iznenađenje. Ako ne uspijemo, imamo šansu u Ligi konferencija da preko ekipe iz Farskih Ostrva prođemo u 3. kolo”.
Sutjeska je mnogo mijenjala - devet igrača je otišlo, devet došlo...
”Mislim da po kvalitetu imamo sličan tim kao prošle sezone. Možda će nam trebati malo vremena da se uigramo”, kaže Matanović.
Vijesti
|
|
|
Post by Admin on Jul 17, 2022 14:11:41 GMT
Tivćani spremni za elitu: "Imaćemo šta da pokažemo"
Set kontrolnih utakmica u susret debitantskoj sezoni u prvoligaškom društvu završili su i fudbaleri Arsenala iz Tivta. Izabranici Radisava Dragićevića odigrali su šest pripremnih mečeva, od kojih su tri bila u Sloveniji, jedan u Hrvatskoj. Nakon povratka kući, ekipa će se od sjutra pripremati za prvu utakmicu u Telekom 1. CFL-u, okršaj s Petrovcem u Kotoru naredne subote.
Arsenal je odigrao odlično u posljednjoj kontrolnoj utakmici, 2:2 protiv mađarskog velikana Honveda (golovi Borisa Došljaka i Hulijana Montenegra), i sa puno optimizma dočekuje šampionat.
”Radili smo u savršenim uslovima tokom 10 dana priprema u Terme Čatežu, imali izuzetno jake provjere i zadovoljni smo, uprkos malom umoru od 12 sati puta. Protiv Honveda smo odigrali odlično, vodili oba puta i ostaje žal što smo u finišu utakmice ispustili pobjedu. U prethodnim pripremnim utakmicama je bilo drugačije, svi su fudbaleri dobijali šansu i tu je rezultat bio u drugom planu. Recimo, protiv Dinama iz Zagreba smo do poluvremena imali 1:1, do samog finiša smo gubili 2:1, ali su oni iskoristili brojne naše izmjene da bi u finišu došli do ubjedljive pobjede od 5:1”, kaže desnokrilni napadač Tivćana Boris Došljak.
On je u Arsenal stigao na polusezoni istorijske godine za tivatski fubal, koji je Arsenal krunisao trijumfom u baražu protiv Podgorice i plasmanom u elitu.
”Kostur ekipe koja je izborila plasman je zadržan, a pojačali smo se značajno, i to kvalitetnim igračima. Stigli su Božo Marković, Danilo Bakić, Nikola Čelebić, Marko Čavor, Bogdan Rašović, golman Igor Nikić, ‘bonus’ igrač Đorđe Stešević i napadač iz Berana, Savio. Cilj ekipe je da se izbori direktan opstanak, bez baraža u prvoj sezoni. Smatram da imamo kvalitet, klub je organiozovao fantastične uslove za pripreme i smatram da ne bi trebalo da bude problema da ispunimo zahtjeve.”
Tivćani na startu igraju s Petrovcem - domaćini će biti u Kotoru, jer stadion u Tivtu još ne zadovaljava prvoligaške uslove...
”U prvom dijelu sezone igraćemo domaće utakmice na stadionu Bokelja, već od januara očekujemo da će Tivat imati stadion, s kvalitetnom podlogom, tribinama. Klub je ambiciozan, napreduje u svakom pogledu, a na nama je da u posljednjih šest dana finiširamo pripreme, analiziramo i spremimo se za rivala”, zaključio je Došljak.
Vijesti; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 18, 2022 12:19:00 GMT
Odložena utakmica Iskre i Budućnosti
Prva crnogorska fudbalska liga startuje u subotu, ali prvo kolo neće biti kompletno.
Utakmica između Iskre i Budućnosti, koja je trebalo da bude odigrana u Danilovgradu, je odložena.
Budućnost u četvrtak na Islandu gostuje Brejdabliku u prvom meču druge runde kvalifikacija za Ligu konferencija. Zbog toga su Podgoričani tražili da se meč sa Iskrom odloži, a FSCG je uvažio njihov zahtjev.
Termin odigravanja utakmice biće naknadno određen.
"FK Budućnost Podgorica se ovim putem zahvaljuje fudbalskom klubu Iskra na razumijevanju i želji da nam izađe u susret u trenutku važne utakmice u Evropi i komplikovanog putovanja", saopštila je Budućnost.
Ostali parovi 1. kola:
Jedinstvo - Sutjeska
Jezero - Rudar
Arsenal - Petrovac
Mornar - Dečić
Vijesti; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2022 21:50:45 GMT
Pred nama je najneizvjesnija trka
Nova sezona crnogorskog klupskog fudbala startuje u subotu pod izmijenjenim nazivom – prvoligaški karavan u naredne tri godine nosiće ime Meridianbet 1. CFL, po jednom od lidera na tržištu kladioničarskih usluga koji je na mjestu glavnog sponzora zamijenio Telekom.
Promjene su bile neminovne i u rosterima učesnika elitnog ranga. Svih deset ekipa bile su aktivne u ljetnjem prelaznom roku, kako se uzme, neko više, neko manje.
Šampionski tim Sutjeske doživio je ozbiljan preobražaj u oba pravca, Budućnost je ostala bez nekoliko momaka koji su pravili prevagu, a Dečić je vjerovatno jači nego ikad.
To su tri glavna kandidata za titulu – smatra selektor "A" reprezentacije Miodrag Radulović, koji u razgovoru za Pobjedu najavljuje neizvjesno prvenstvo.
– Imali smo ranijih godina da se jedna ekipa izdvoji na vrhu tabele nakon šest-sedam kola. Mislim da će sedamnaesto izdanje najjače domaće lige donijeti nešto novo na tom planu. Dosta timova je izmijenilo sastave, dosta njih ima visoke ambicije i očekujem ujednačeniju trku. Sutjeska, Budućnost i Dečić su favoriti za titulu, ali neće im biti lako da u kontinuitetu pobjeđuju. Mornar, Petrovac i Iskra su takođe kvalitetni i imaće šta da pokažu. Možda će liga biti najneizvjesnija do sada – rekao je Radulović.
Nikšićani su ostali bez Dreškovića, Vučića, Bubanje, brazilskog veziste – Augusta, Nikača, Markovića...
Kraj Bistrice su stigli novi momci, poput štopera – Babića i Rudovića, Krstovića iz Zete, napadača Strikovića, a angažovano je i nekoliko stranaca – Bugarin Nenov, Konrad iz Holandije, mladi Libijac.
Udar na kvalitet Budućnosti sigurno predstavlja odlazak Ćukovića, te reprezentativaca Raičkovića, Ivanovića i Raspopovića. Ono što su oni davali ekipi, pokušaće da nadomjeste momci sa strane – Ignjatović iz Srbije, Argentinac – Lusero i ruski štoper Adams, koji je povrijeđen od priprema na Zlatiboru.
Opremu Dečića razdužili su Vuljaj i Rudović, s tim što su Tuzani iskoristili nesuglasice Ivanovića i Budućnosti, te jednog od najboljih fudbalera lige doveli u svoje redove.
– Kontinuitet je najneophodniji, a to ljudi kod nas teško shvataju. Kada imate ekipu koja se pokaže dobrom i nešto osvoji, kao što je, recimo, bio slučaj sa Sutjeskom – onda bi trebalo da se zadrže ti igrači, a roster dodatno osnaži. To bi bila nadogradnja već postojećeg sistema i lakše je treneru. Ovako, Nikšićani su prilično izmijenili ekipu i stručnom štabu je potrebno vrijeme da sve to iznova posloži. Mnogo je teže kada se ekipe mijenjaju na pola godine ili godinu. Pokazuju to nastupi u Evropi – poručio je Radulović, koji nastavlja:
– Budućnost je otvorila prostor za dva bisera kao što su Đukanović i Mijović, ali je sigurno mnogo izgubila odlaskom Ivanovića. Čini mi se da je napravljena dupla šteta – podgorički klub je oslabio sebe, a pojačao direktnog rivala. Oni najbolje znaju zašto je to tako. Što se tiče Dečića, sa Ivanovićem u sastavu još su veći konkurenti za trofeje. Imaju kvalitet i iskustvo, igrače koji su mnogo toga prošli u ovoj ligi i neće biti iznenađenje, ako na kraju sezone podignu neki pehar – smatra iskusni stručnjak.
Mornar, Petrovac i Iskra mogli bi iz sjenke da pomrse račune triju koji se izdvaja.
– Mornar ima viziju koju je potvrdio angažovanjem mladog trenera Delibašića. Što je duže bio sa igračima – sve su bolje igrali. Sada su iskusniji, više su vremena proveli zajedno, a prošli su još priprema. Zadržali su kostur tima i još se dobro pojačali. Vjerujem da će biti uspješniji. Iskra je, takođe, dosta mijenjala, ali je napravila respektabilnu ekipu. To važi i za Petrovac čiji je novi trener Mladen Lambulić dobro radio u Jezeru. Doveo je igrače koje je želio i vjerujem da će biti nezgodan protivnik svima – kaže Radulović.
Crnogorska liga je ovog ljeta dobila geografsku ravnotežu. Za bodove će se boriti tri tima sa sjevera – Rudar, Jezero i Jedinstvo, tri sa juga – Mornar, Petrovac i Arsenal, a ostala četiri su iz centralne regije.
Zanimljivo – samo je Budućnost predstavnik Podgorice...
– Jako me raduje povratak Jedinstva, kao i debitantski nastup Arsenala u Prvoj ligi. Uvijek sam govorio, čast svima, ali kada iza nekoga stoji grad i klub ima navijače – to daje nadu za lijepu fudbalsku priču. Upravo je to slučaj sa Jedinstvom koje je i u Drugoj ligi imalo po nekoliko hiljada navijača na stadionu. Arsenal je uspio u svom projektu da se domogne elite, ali je šteta što ne može da igra na domaćem terenu. Mnogo promjena je bilo i u Pljevljima, ali je Rudar formirao zanimljiv roster. Sve u svemu – biće zanimljivo od samog starta već u subotu veče. Gledaćemo utakmice u noćnim terminima jer svi imaju reflektore. Najbolja moguća stvar za aktere u ovim vremenima velikih vrućina – rekao je Radulović.
Na premijeri u subotu Jedinstvo će ugostiti Sutjesku, a odigraće se po jedan derbi sjevera i juga – u Beranama se sastaju Jezero i Rudar, dok će u Kotoru snage odmjeriti Arsenal i Petrovac.
Mornar će na "Topolici" dočekati Dečić, a duel Iskre i Budućnosti je odložen zbog obaveza "plavih" na evropskoj sceni.
– Dobro je kada se takmičenje započne pobjedom, ali uvodnih nekoliko kola ne mora da znači ništa. Karavan je dug, sve se da ispraviti, a i forma će se podizati kako utakmice budu prolazile. Vjerujem da će već na startu biti iznenađenja – zaključio je Radulović.
Odlazni transferi – znak kvaliteta
Nekoliko odlaznih transfera znak je da u crnogorskom fudbalu ima kvaliteta.
– Naš prostor je uvijek bio i biće – nepresušan izvor talenata. Sada imamo nekoliko ekstra mladih igrača pred kojima je svijetla budućnost. Nadam se i velike karijere. Sa njima treba znati i u pravom trenutku im dati šansu. Svaki klub ima ponekog fudbalera koji zavrijeđuje pažnju. Ovog ljeta nekoliko njih je ostvarilo inostrane transfere. Sekulić i Raičković su pošli u Južnu Koreju, Drešković je nastavio karijeru u Mađarskoj, Bubanja i Janjić u Hrvatskoj, Jovović ponovo u Češkoj... To je pokazatelj kvaliteta u našoj ligi, koja je od mnogih potcijenjena – rekao je selektor "A“ reprezentacije Miodrag Radulović.
Crnogorski klubovi u Evropi
Crna Gora je imala četiri predstavnika u Evropi, ali su dva eliminisana na startu – Sutjeska i Budućnost bore se za plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, dok su Dečić i Iskra eliminisani nakon prve runde istog takmičenja.
– Igramo u bloku kod kuće protiv rivala na ovom evropskom nivou. Što onda da očekujemo kada dođu Njemci, Francuzi, Italijani, Englezi...? Sa naše strane je postojao preveliki respekt prema protivnicima. Gledao sam sve utakmice i pomno pratim dešavanja u fudbalu. U pitanju su male razlike, nijanse, sigurno da su Iskra i Dečić mogli da prođu prvo kolo. Sutjeska je ispala od Ludogoreca, ali nadam se da će biti uspješnija protiv Klaksvika sa Farskih Ostrva. Budućnost je imala neprijatno iskustvo prošle sezone, ali poučena time – vjerujem da će naći načina da preskoči ekipu sa Islanda. Dva naša kluba u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija – bilo bi jako dobro za crnogorski fudbal – smatra Miodrag Radulović, kormilar nacionalne selekcije.
Reprezentacija
Reprezentacija Crne Gore u septembru ima dvije utakmice – za konačan rasplet u Ligi nacija.
Selektor Miodrag Radulović sa saradnicima u stalnom je kontaktu sa kandidatima za nacionalni tim.
– Pratimo igrače iz domaće lige, a i momke koji nastupaju u inostranstvu. Neki od njih ušli su u takmičarski ritam, a neki su pred kraj priprema, Zdravstveni bilten je sada dobar, ali da ne prejudiciramo stvari. Mečevi sa BiH i Finskom su u septembru, a do tada ima dosta vremena. Nadam se da će svi igrači biti na raspolaganju i doći u dobroj formi na okupljanje reprezentacije – poručio je Radulović.
Raspored
Subota
20.00 – Jedinstvo – Sutjeska
20.00 – Jezero – Rudar
21.00 – Arsenal – Petrovac
Neđelja
21.00 – Mornar – Dečić
Utakmica Iskra – Budućnost je odložena
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 23, 2022 9:29:05 GMT
Kreće lopta u Crnoj Gori: Prvi put bez Zete, Dečić sa šampionskim ambicijama
Fudbalska sezona u Crnoj Gori je počela nastupima klubova u evropskim kupovima, u kojima se, tradicionalno, nisu naročito proslavili, a večeras kreće i novo izdanje domaćeg šampionata.
Procjena je da iz godine u godinu kvalitet fudbala u nekada najmanjoj jugoslovenskoj republici opada, što pokazuje i UEFA rang lista zemalja, na kojoj je Crna Gora u ovom trenutku pretposljednja (!): Andora je preskočila, samo je San Marino lošiji. Novitet u predstojećem šampionatu je što u njemu neće biti Zete, prvi put od nezavisnosti Crne Gore. Klub iz Golubovaca, prvi šampion u istoriji države, zapao je u tešku krizu iz koje nije uspio da se izvuče, pa je ispao u niži rang.
Već u prvom kolu imamo i odlaganje utakmice, koja je trebalo da bude derbi, sudar dva evropska predstavnika Iskre i Budućnosti, ali su Podgoričani tražili i dobili odlaganje da bi se bolje pripremili za revanš sa Brejdeblikom u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Prvi meč na Islandu su izgubili sa 2:0.
SUTJESKA
Nikšićani će probati da odbrane šampionsku krunu u novoj sezoni, a zanimljivo je da je za prethodnih 16 izdanja crnogorske lige samo njima uspjelo, dva puta, da vežu dvije titule. Sutjeska je na evropskoj sceni zaigrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, međutim, žrijeb je nije pomilovao, poslao je na Ludogorec i ispala je sa dva poraza (1:0, 2:0). Šansu da nastavi odiseju po kontinentu dobila je u Ligi konferencije, ali se ni tu nije proslavila, odigrala je samo 0:0 sa Ki Klaksvikom sa Farskih Ostrva. Možda Nikšićani zablistaju u revanšu...
Veliko je pitanje, ipak, da li je Sutjeska u istom nivou po kvalitetu u odnosu na prethodnu sezonu. Kao i kod svih klubova, desio se veliki promet, ali tek će se pokazati kakva je bila „zarada“. Jedan od ključnih igrača za osvajanje prethodne titule Vladimir Jovović vratio se u češki Jablonec, dok je defanzivni vezista i takođe igrač koji je dao veliki doprinos osvajanju prvog mjesta, Vladimir Bubanja, prešao u zagrebačku Lokomotivu. Potom, Marko Vučić je sreću potražio u Novom Pazaru, a talentovani Nikola Janjić je potpisao za Osijek.
Kada su dolasci u pitanju, ovog puta nije bilo igrača zvučnog imena koji je prešao u klub sa stadiona pod Trebjesom. Riješili su Nikšićani da pruže šansu igračima iz inostranstva, pa su dres Sutjeske zadužili Bugarin Julijan Nenov, koji je došao iz Boteva, Libijac Fahd Mohamed, a njih dvojica krilnih napadača će „kljukati“ loptama napadača Tajrona Konrada, Holanđanina koji je stigao iz grčkog Ergotelisa.
Miloš Kalezić je došao iz Novog Pazara, Ilija Tučević iz Iskre, Srđan Krstović iz Zete. U prvom kolu Sutjeska će biti na testu protiv novog prvoligaša Jedinstva iz Bijelog Polja.
BUDUĆNOST
Najveći crnogorski klub je riješio da ove sezone malo pogura svoju djecu, pa su u dvomeču sa Ljapijem u kvalifikacijama za Ligu konferencije jak utisak ostavili napadači Viktor Đukanović i Lazar Mijović, kao i štoper Damjan Dakić. Oni su već sada najveći dobitak za plavo-bijele.
Veliki udarac za Budućnost je odlazak Igora Ivanovića, možda najboljeg igrača iz prethodne sezone, koji je zbog sukoba sa rukovodstvom dobio odriješene ruke. I nije otišao daleko, postao je pojačanje Dečića iz Tuzi, koji je s njim postao ozbiljan kandidat da napadne titulu prvaka Crne Gore.
Njega će odmjeniti Anđelo Rudović, nekada veliki talenat, koji je sreću potražio kao tinejdžer u mladom timu PSV Ajndhovena, ali nije uspio da se probije. Ovo će mu biti nova šansa da se dokaže na velikoj sceni crnogorskog prvenstva.
Tabor Budućnosti pojačali su i desni bek Inđije Uroš Ignjatović, kao i dvojica stranaca: Argentinac Arijel Lusero, napadač i Lajonel Adams, Nigerijac sa ruskim pasošem, koji je igrao u jermenskom Vanu na poziciji štopera. Što se tiče odlazaka, Momčilo Raspopović je prešao u hrvatsku Goricu, a vezista Miloš Raičković u korejski Seonam. Sve kad se stavi na papir, utisak je da je Budućnost slabija nego prošle godine, ali makar će forsirati ove sezone velike talente iz svoje škole.
ISKRA
Danilovgradska Iskra, još jedan crnogorski predstavnik u Evropi, završio je takmičenje na međunarodnoj sceni već na prvom stepeniku. Jalova igra crvenih protiv albanskog Lačija, gotovo bez šanse za 180 minuta fudbala, dovoljno govori da nas i u novoj sezoni čekaju tvrde, ne pretjerano zanimljive utakmice tima sa stadiona Braće Velašević.
Iskra je i ovog ljeta primjenila isti recept kao u skoro svakom prelaznom roku: „brdo“ igrača je došlo, „brdo“ otišlo. I normalno je da je onda potrebno dosta vremena da se ekipa uigra.
Napadač Darko Nikač se vratio iz Sutjeske, odakle je došao i Filip Mitrović, defanzivni vezista Danilo Marković je stigao iz grčkog Rodosa, a novi bekovski tandem je doveden iz Zete – Andrej Pupović i Petar Vukčević. Ipak, dosta je slabija Iskra, makar na papiru, jer je otišao veliki broj prvotimaca iz prošle sezone. Periša Pešukić je prešao u Novi Pazar, Šo Jamamoto je karijeru nastavio u Indoneziji, Ilija Tučević je pojačao Sutjesku, Balša Sekulić se otisnuo u Koreju...Dobra vijest za Danilovgrađane je ostanak ofanzivaca Damira Kojaševića i Petra Pavlićevića.
DEČIĆ
Raste Dečić iz godine u godinu i bilo je pitanje vremena kada će se osmjeliti da napadne titulu. Posljednje dvije sezone je završio kao treći, igrao je Evropu, a ovog ljeta je to kratko trajalo, pošto je odmah ispao od Dinama iz Minska (2:1, 1:1).
Ipak, fokus kluba iz Tuzi, kao što je to najavio njihov trener Vladimir Janković, nekadašnji asistent u štabu Crvene zvezde, biće na domaćem prvenstvu, gdje će probati da se domognu trofeja.
„Pojačani smo, jači i iskusniji nego prošle sezone. Imamo ciljeve iz meča u meč. Kruže priče da smo kandidati za velike stvari, a ja vjerujem u moju ekipu, vjerujem da ćemo igrati kvalitetno. Imamo najviše ambicije, ali idemo iz utakmice u utakmicu“, poručio je Janković pred start prvenstva.
Pojačanja koja je doveo Dečić daju za pravo Jankoviću da vjeruje da mogu do trofeja. Stigao je iz Metalca golman Dušan Marković, vratio se iz Albanije iskusni štoper Aleksandar Šofranac, tu je i napadač Stefan Denković, srpskoj fudbalskoj publici poznat po igrama iz Spartaka, još jedan centralni defanzivac Igor Ćuković je došao iz Podgorice, a kao što smo pomenuli, najveće pojačanje je prelazak Igora Ivanovića, krilnog napadača iz Budućnosti.
Njihovi dolasci nadomestili su odlaske Kristijana Vuljaja u Vlazniju, golmana Andrije Dragojevića na Kipar i Adrijana Rudovića, štopera u Sutjesku. Osjetno je Dečić jači nego prošle godine, vidjećemo već u prvom kolu protiv Mornara u Baru koliko je spreman za napad na sam vrh.
JEDINSTVO BIJELO POLJE
Poslije pet godina Jedinstvo se vratilo u Prvu crnogorsku ligu. I u nižem rangu klub je imao odličnu posjetu za tamošnje uslove, a sada se očekuje da maltene pun stadion dočeka šampiona Sutjesku. Klub iz Bijelog Polja nije ludovao u prelaznom roku, osloniće se i u eliti na provjerene snage iz prošle sezone. Najveća uzdanica je trener Vuko Bogavac, sa kojim je Jedinstvo dobilo 23 od 36 utakmica lani, uz samo četiri poraza i 15 primljenih golova.
Nova lica u Jedinstvu su krilo Bojan Bojić, stigao iz beogradskog Rada, vezista Luka Đorđević koji je bio u Budućnosti, potom Alija Krnić, možda i najzvučnije pojačanje, desno krilo koje je bilo i u Javoru, Kukešiju... Ermin Alić se vratio u klub u kojem je počeo karijeru.
JEZERO
Prošle sezone Jezero je bilo najprijatnije iznenađenje crnogorskog prvenstva. Umjesto grčevite borbe za opstanak mirno je privelo godinu kraju i završilo na šestom mjestu. Ovog ljeta urađena je generalka u igračkom kadru. Novajlije su stizale kao na traci. Iz Mladosti DG došli su Alden Škrijelj i Japanac Naoki Senaga, iz italijanske Sone došao je Idriz Toskić, pa iz Iskre Vojin Pavlović, iz Mornara Jovan Pajović, jedan od najboljih igrača barskog kluba.
20.00: (1,82) Jezero (3,45) Rudar Pljevlja (4,10)
Međutim i za Jezero važi da je slabije nego prošle sezone, pošto su klub napustili igrači daleko veće težine od novajlija. Krilni napadač Miljan Vlaisavljević je razdužio opremu, potom i senegalski vezista Mendi Mamadu, koji je sada u Petrovcu, onda i ofanzivni vezista Lazar Lambulić, koji je pojačao Mornar.
RUDAR
Na kraju prošle sezone Rudar je morao kroz baraž da traži šansu za opstanak. Uprava kluba je riješila da se to ne ponovi, pa je bila vrlo ažurna tokom ljetnje „pijace“. Sedmorica novih igrača su stigla u Pljevlja, od kojih najveću težinu imaje vezisti Irfan Šahman i Miloš Zečević, koji je došao iz Kolubare, štoper Miloš Bakrač i Japanac Hiroki Harada, dosadašnji član Mladosti DG. Bilo je i odlazaka sa stadiona pod Golubinjom, Nikša Vujnović je sada u Voždovcu, Žarko Popović u Iskri, a Hikaru Matsui u poljskoj Jageloniji. Opet, čini se da je Rudar nešto kvalitetniji nego prošle sezone.
ARSENAL TIVAT
Prvi put u istoriji Arsenal će igrati u Prvoj crnogorskoj ligi. I odmah ga čeka primorski derbi, pošto će u prvom kolu igrati protiv Petrovca. Optimizam kod navijača bude odlični rezultati Tobdžija u pripremnom periodu. U generalnoj provjeri Arsenal je igrao 2:2 sa Honvedom iz Budimpešte. Posebno su se golgeterski istakli Boris Došljak i Julijan Montenegro, koji bi trebalo da budu udarne igle Tivćana i u takmičarskom periodu.
21.00: (1,57) Arsenal Tivat (3,80) Petrovac (5,50)
Nije Arsenal mnogo dovodio tokom ljeta, stigla su petorica fudbalera, svi iz domaćih klubova, mada je među njima Brazilac Sajo Olivera, koji je bio u Beranama. Što se tiče odlazaka, bila su dva transfera u inostranstvo: golman Nemanja Lemajić je prešao u Ararat, a napadač Vladan Kordić u indijski Gokulam.
PETROVAC
More promjena u klubu sa mora. Petrovac je prethodne sezone bio prvi iznad crte, mada sa dosta bodova zalihe u odnosu na davljenike. Ali, bio je to jasan znak čelnicima kluba da nešto mora da se mijenja. Do sada je u Petrovac stiglo 12 novih fudbalera. Argentinac Kaike Čagas, dosadašnji igrač Sutjeske, svakako najveće ime među njima. Tu je i Vasilije Rađenović, nekadašnji igrač BSK Borče, Jagodine, Proletera. Ostalo su uglavnom mladi fudbaleri iz domaće lige, kojima bi Petrovac mogao da bude odskočna daska. Japanac Rjoja Točibana pred sam početak prvenstva potpisao je za francuski Le Man.
MORNAR
Malo je nedostajalo Mornaru, kojeg s klupe vodi Andrija Delibašić, da se domogne Evrope prethodne sezone. Ali, zato su Barani odlučili da se pojačaju, pa da probaju da to urade ove. Bivši kapiten Partizana, Milan Smiljanić, je ime sa najvećom težinom koje je stiglo u Bar tokom ljeta, a za kreaciju će biti zadužen Lazar Lambulić, koji je došao iz Jezera. Najveći udarac za Mornar je odlazak Jovana Pajovića, koji je riješio da karijeru nastavi u Jezeru.
CRNA GORA – 1. KOLO
Subota
20.00: (1,82) Jezero (3,45) Rudar Pljevlja (4,10)
20.00: Jedinstvo - Sutjeska
21.00: (1,57) Arsenal Tivat (3,80) Petrovac (5,50)
Nedjelja
21.00: Mornar Bar – Dečić
Iskra - Budućnost odloženo
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|