|
Post by Admin on Mar 9, 2023 8:39:18 GMT
Novi Beograd zabranio kapitenu da igra za Srbiju! Iz Saveza poručili: "O ovome će se još pričati"
Vaterpolo klub Novi Beograd smatra da bi kapiten ove ekipe Nikola Jakšić trebalo da preskoči obaveze sa reprezentacijom, pošto je skoro izašao iz povrede.
Srbija će biti u grupi sa Australijom, Grčkom, Španijom, Crnom Gorom i Gruzijom, gdje će pokušati da izbori učešće na F8 turniru Svjetskog kupa. Selekcija Uroša Stevanovića se okupila u Kragujevcu, a među vaterpolistima nema Nikole Jakšića.
To je rezultat odluke Novog Beograda koji je smatrao da bi on trebalo da ostane da trenira sa ekipom, pošto je skoro izašao it povrede, navodi se na sajtu Vaterpolo saveza Srbije. Savez je dao garanciju da će u reprezentaciji imati najbolje moguće uslove, ali iz Novog Beograda ni tada nisu popustili.
- Žao nam je što Nikola nije sa nama, imao je sve uslove da sa reprezentacijom trenira na najvišem nivou. Nadam se da će nam se priključiti u narednom periodu - rekao je predsjednik VSS Viktor Jelenić.
Takođe, u saopštenju se navodi da će se ovoj situaciji još uvijek pričati, pošto Jakšić već neko vrijeme trenira sa ekipom i odigrao je četiri utakmice, a jako je bitan za reprezentaciju.
Na pripremama u Kragujevcu trenutno su: Branislav Mitrović (Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Vladimir Mišović (Crvena zvezda), Pavle Gavrilović (Šabac), Nemanja Ubović (Ferencvaroš), Nebojša Toholj (Šabac), Đorđe Lazić (Breša), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Nemanja Stanojević (Radnički), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Kojić (bez kluba), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Filip Janković (Radnički), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda) i Marko Dimitrijević (Partizan).
Blic Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Mar 9, 2023 8:42:28 GMT
Oglasio se Novi Beograd: Evo zašto Jakšić neće igrati za reprezentaciju Srbije
Povodom bure koje se podigla zbog neigranja Nikole Jakšića u nacionalnom timu na predstojećem kvalifikacionom turniru Svjetskog kupa u Podgorici, oglasio se VK Novi Beograd.
"Odluka da Nikola Jakšić ne učestvuje u narednoj reprezentativnoj akciji je isključivo moja. Ja sam tako odlučio, zajedno sa stručnim štabom i ljudima iz medicinskog tima“, izjavio je trener Novog Beograda Živko Gocić na konferenciji za medije.
Gocić je poručio da prema srpskom vaterpolu i sportskoj javnosti u Srbiji ima obavezu da govori istinu i iznosi samo činjenice, a potom detaljno obrazložio svoju odluku da Jakšić ne ode na pripreme sa državnim timom.
"Minulo Svjetsko prvenstvo početkom jula prošle godine Nikola je okončao povrijeđen i suštinski je bio van bazena sve do 20. septembra, što je skoro tri mjeseca, jer nije bio adekvatno liječen. Kada se priključio timu, radio je sa strane, odvojeno od ekipe, jer nije mogao da koristi loptu. Prvu utakmicu odigrao je 12. oktobra protiv Proletera, a potom i sa Radničkim poslije koje se požalio na bol u ramenu, a ta povreda ramena je upravo uzrokovana kompenzacijom pokreta tim ramenom zbog problema koje je imao sa laktom.
Gocić je naveo da je Jakšić potom dvije i po nedjelje ponovo bio van trenažnog procesa, da se vratio u decembru u bazen i potom ponovo otišao u reprezentaciju koja je bila na turneji u Americi:
"Kada se vratio, požalio se na veliki umor i da je nespreman, što je i bilo normalno. Poštedili smo smo ga par utakmica, a ponovo se povrijedio na turniru Jadranske lige u Šapcu i to na prvom meču protiv Partizana. Nakon toga 27 dana je ponovo bio van trenažnog procesa na moju veliku žalost, jer svima nama je na prvom mjestu zdravlje naših igrača, a pogotovo naših reprezentativaca. Poslije toga počinje sa treninzima i da se vraća u formu od koje je još jako daleko.
Šef struke Novog Beograda je naveo da je od ukupno 39 utakmica koje je klub imao u dosadašnjem toku sezone, Jakšić odigrao samo 18:
"Kada se desila ta druga njegova povreda niko iz Vaterpolo saveza Srbije niti selektor Uroš Stevanović, moj poštovani kolega i prijatelj, me nije pitao za stanje Jakšića, niti stanje ostalih igrača. Još jednom ću ponoviti ono što je najbitnije. Odluka da Jakšić propusti ovu reprezentativnu akciju je moja, donijeta je u dogovoru sa mojim stručnim štabom i direktorom kluba i donijeta je samo i isključivo za Nikolino dobro. Nikola je fizički nespreman i kao takav sklon je povredama. On već osam mjeseci ide iz povrede u povredu baš zato što je nespreman i ovo je za njegovo dobro. Ovaj period treba da prođe u ozbiljnom fizičkom radu, da se koliko toliko spremi za posljednji dio sezone i ono što nas čeka, a onda naravno i za ljeto i sve reprerentaztivne aktivnosti", istakao je Gocić.
Nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dugogodišnji kapiten nacionalnog tima naglasio je da potencirana priča o narušavanju kulta reprezentacije od strane selektora Uroša Stevanovića još jedna stvar preko koje ne može da pređe:
"U ekipi imamo ukupno 15 reprezentativaca, od čega devet srpskih reprezentativaca, sedam stalnih i dvojicu povremenih, zatim po dvojicu iz reprezentacija Grčke i Crne Gore i po jednog iz Španije i Gruzije. Toliko o kultu reprezentacije“, kratko je zastao Gocić i potom dodao:
"Takođe, ja ne mogu da dozvoilim da se klub čiji sam trener, a samim tim i ja lično, dovede na bilo koji način u negativan kontekst kada je u pitanju vaterpolo u Srbiji ili naša reprezentacija. To ne mogu da dozvolim nikom, pa ni selektoru Stevanoviću. Ja sam Živko Gocić, i skoro 20 godina sam proveo u Vaterpolo savezu Srbije od kadetske pa do seniorske selekcije, koju sam kao kapiten predvodio dugo godina i osvojio mnoge medalje. Na to sam veoma ponosan i dan danas i biću ponosan do kraja života. Ako neko ima problem sa mnom to treba otvoreno i da kaže, ali ne dozvoljam nikome da se moje ime stavlja u negativan kontekst kada je u pitanju reprezentacija Srbije. To je ludost.
Direktor Novog Beograda i takođe nekadašnji istaknuti reprezentativac Slobodan Soro istakao je da Vaterpolo savez Srbije 10 dana prije objavljivanja spiska reprezentativaca usmeno obavijestio selektora Uroša Stevanovića i čelnike Saveza da Jakšić neće doći na pripreme nacionalnog tima, jer mu je neophodna druga vrsta treninga.
"Nikola se povrijedio na Svjetskom prvenstvu protiv Hrvatske i on je na nagovor pristao da igra tako povrijeđen, pa se ta povreda lakta dodatno pogoršala. Poslije toga nije adekvatno liječen, data mu je pogrešna terapija, izgubljeno je dragocjeno vrijeme sve dok klub nije intervenisao i pronašao pravog ljekara koji i dan danas uspjeva da sanira sve njegove probleme“, rekao je Soro i potom se osvrnuo na izjave selektora Stevanovića:
"Ne mogu da pronađem pravu riječ kako je mogao da izjednači grip Đorđa Vučinića koji je trajao pet-šest dana i povredu Nikoe Jakšića koja ga je 27 dana udaljila od bazena. Za mene je to samo maliciozno poređenje, ili apsolutno neznanje i amaterizam selektora Stevanovića, da su grip i odvojena tetiva od mišića jedno te isto“.
Soro je konstatovao da su sva ova dešavanja oko Nikole Jakšića otvorila i neke druge teme i da je na neki način prozvan Vaterpolo klub Novi Beograd, odnosno on lično kao direktor i Živko Gocić kao trener:
"Ovo što se dešava na bazenu „11. april“ je nešto najbolje što se desilo srpskom vaterpolu u posljednjih mnogo godina. Uspjeli smo da vratimo klupski srpski vaterpolo na svjetsku scenu. Tri puta zaredom organizujemo Fajnal-ejt Lige šampiona. Poslije Olimpijskih igara u Tokiju, u naš klub doveli smo petoricu velikih šampiona, naših reprezentativaca i tako podigli nivo domaćeg vaterpola. Na neki način natjerali ostale klubove da rade još jače i dignu cio nivo srpskog klupskog vaterpola. Međutim, to očigledno nije prepoznato na pravi način i mi smo očigledno nešto što je problem i što podriva srpski vaterpolo i neko ko radi protiv reprezentacije, a ja mislim da je sve suprotno od toga", rekao je Soro i dodao da je Novi Beograd za kratko vrijeme postao najpoželjnija destinacija za domaće i strane igrače i da na nedjeljnoj bazi na adresu kluba stižu pozivi u kojima se nude igrači iz raznih klubova i svi žele da budu deo Novog Beograda.
Takođe, i Soro se dotakao kulta reprezentacije.
"Želja da se Novi Beograd kao klub predstavi da radi protiv interesa reprezentacije je direktno udar na nas dvojicu, na mene i Živka. Odluka koja se tiče Nikole Jakšića prije svega je donijeta za njegovo dobro, a onda i za dobrobit kluba i reprezentacije, jer on treba da igra za reprezentaciju još bar 10 ili 15 godina, a ne da ga potrošimo na ovakav način. Kada pričamo o kultu nacionalnog tima, podsjetiću vas samo da je Dejan Savić poslije devet godina na čelu reprezentacije ispraćen jednom objavom na Instagramu. A obilježio je jednu čitavu epohu i svojim radom doprinio je najtrofejinijem periodu našeg vaterpola“, poručio je Soro a potom i spomenuo slučaj Marka Radulovića:
"On je prije dvije godine bio MVP Svjetskog prvenstva, a na polusezoni je ostao bez kluba. Isti taj selektor Stevanović koji mu je bio trener u klubu mu je saopštio da više ne računa na njega. Mi smo sa Markom dogovorili saradnju od sljedeće sezone, a već sada smo mu obezbjedili da trenira sa ekipom, dobio je smještaj i hranu. To je nešto što klub uopšte nije ima obavezu, ali upravo zbog toga što smo svjesni da on treba u godinama koje dolaze da bude jedan od stubova nacionalnog tima smo to uradili“.
Soro je istakao i da je reprezentativac Španije i prvotimac Novog Beograda Alvaro Granados oslobođen obaveza u nacionalnom timu kako bi se odmorio i oporavio, jer je selektor smatrao da je to za njega najbolje, a onda se dotakao i drugih tema i problema sa kojima se suočava srpski vaterpolo:
"Netransparetnost i način na koji se dijele sredstva klubovima od strane Vaterpolo saveza je veliki problem. Šabac je do prije pet-šest godina bio klub koji je na vještačkom disanju držao srpski klupski vaterpolo. Kada su svi klubovi stali, oni su radili i ulagali najviše. Stvorili su odličnu školu, pravi vaterpolo centar, ali su po nekim kriterijumima potpuno skrajnuti i nisu valorizovani“, rekao je Soro i apostrofirao na još neke probleme.
"Nama se dešavaju nevjerovatne stvari da zahvaljujući kriterijumu suđenja naš kvalitet se poništava i dovodi se u pitanje naš rad. Neke ekipe, a prije svega Crvena Zvezda i Radnički, mogu samo protiv nas da pruže kvalitetne utakmice za razliku od svega onog što se dešava na evro-sceni gdje nisu ni blizu onoga što pružaju protiv nas. Naši bekovi koji su najbolji na svijetu imaju mnogo više isključenja, a naši centri zarađuju mnogo manje isključenja protivničkih igrača i to je sve vrlo lako provjerljivo. Ko se malo razumije u vaterpolo zna o čemu pričam. To sve nije normalno i ne doprinosi našem vaterpolu“.
Soro je konstatovao da je srpski vaterpolo od 2019. u ogromnom padu:
"To je posljedica lošeg rada ne posljednjih godinu dana već prethodnih pet do deset godina. Zbog nekvalitetnog rada mi sada plaćamo tu cijenu. Neću da nabrajam sve rezultate, ali na posljednjem Svjetskom prvenstvu i u Svjetskoj ligi bili smo peti, a na Šampionatu Evrope zauzeli smo deveto mjesto. To je nešto što je nedopustivo za srpski vaterpolo i jedan ozbiljan alarm koga svi moramo da budemo ozbiljno svjesni“, zaključio je Soro.
|
|
|
Post by Admin on Mar 9, 2023 8:54:14 GMT
ŠTA SE DEŠAVA U SRPSKOM VATERPOLU? Soro: "Amaterizam selektora, Zvezda i Radnički dobri samo protiv nas, gdje su u Evropi?"
Vaterpolo savez Srbije ostao je zatečen, kapiten reprezentacije Nikola Jakšić nije dobio dozvolu Novog Beograda da se priključi reprezentaciji za izazove u Svjetskom kupu.
Tvrde: odigrao je četiri utakmice u posljednje dvije nedjelje, normalno trenirao i vrlo brzo je postalo jasno da su odnosi između Saveza i kluba već narušeni.
Međutim, stigao je odgovor sa Novog Beograda. Prvo od direktora Slobodana Sora, koji je i sam dugo godina bio reprezentativac. Targetirao je i selektora Uroša Stevanovića.
- Ne mogu da pronađem pravu riječ kako je mogao da izjednači grip Đorđa Vučinića, koji je trajao pet-šest dana i povredu Nikole Jakšića, koga je na 27 dana udaljila od bazena. Za mene je to samo maliciozno poređenje, apsolutno neznanje i amaterizam selektora. Grip i tetiva odvojena od mišića ne mogu da budu jedno te isto - kaže Slobodan Soro, a prenosi Sportski žurnal.
A šta je zaista bilo sa Jakšićem? Odgovor je ponudio trener Novog Beograda Živko Gocić, koji ističe da je odluka da Jakšić propusti ovo okupljanje isključivo njegova Gocićeva.
- Svjetsko prvenstvo početkom jula prošle godine Nikola je završio povrijeđen. Suštinski je bio van bazena sve do 20. septembra, skoro tri mjeseca, zato što nije bio adekvatno liječen. Kada se priključio timu radio je odvojeno od ekipe, jer nije mogao da koristi loptu. Prvu utakmicu odigrao je 12. oktobra protiv Proletera, potom se poslije duela sa Radničkim požalio na bol u ramenu. Ta povreda je upravo uzrokovana kompenzacijom pokreta tim ramenom zbog prethodnih problema sa laktom... Kada se vratio požalio se na veliki umor i rekao je da je nespreman što je savim prirodno. Poštedili smo ga na par utakmica, a ponovo se povrijedio na turniru Jadranske lige u Šapcu i to na prvom meču protiv Partizana, zbog čega je ponovo 27 dana bio van treninga. A svima nama je na prvom mjestu zdravlje igrača, pogotovu reprezentativaca.
Gocić kaže i da ga niko iz Saveza, pa ni selektor Stevanović, nije zvao kada se Jakšić drugi put povrijedio, te da ne želi da njega samog kao bivšeg kapitena reprezentacije sada optužuju da urušava kult reprezentacije.
- U ekipi mamo ukupno 15 reprezentativaca, od čega devetoricu srpskih – sedam stalnih i dvojicu povremenih... Ne mogu da dozvolim da sa klub čiji sam trener, a samim tim i ja, na bilo koji način dovedemo u negativan kontekts kada je u pitanju srpski vaterpolo i naša reprezentatcija. Ne mogu to nikome da dozvolim, pa ni selektoru. Ja sam Živko Gocić i skoro 20 godina sam proveo u selekcijama Srbije.
Soro ističe da je Novi Beograd kao projekat nešto najbolje što se desilo srpskom vaterpolu posljednjih godina, ali da u VSS očigledno to ne prepoznaju. Ističe da je odluka o Jakšićevoj „poštedi“ donijeta isključivo za dobrobit samog vaterpoliste, pošto je projekcija da deset godina bude nosilac igre državnog tima. A Vaterpolo savez kritikuje ne samo zbog odnosa prema Novom Beogradu u ovom slučaju...
Smeta mu i što Šabac nije finansijski nagrađen koliko bi trebalo, a taj je klub po Sorovim riječima prije pet ili šest godina održavao klupski vaterpolo vještačkim disanjem dok su ostali bili u problemu. Još više mu ipak smeta odnos prema Crvenoj zvezdi i Radničkom iz Kragujevca. Na sasvim drugi način.
- Dešavaju se nevjerovatne stvari da se zahvaljujući kriterijumu suđenja naš kvalitet poništava. Neke ekipe, prije svega Crvena zvezda i Radnički mogu samo protiv nas da pruže kvalitetne utakmice. Za razliku od svega onoga što se dešava na evro-sceni gdje nisu ni blizu toga što pružaju protiv nas... Ko se malo razumije u vaterpolo zna o čemu pričam. To nije normalno i ne doprinosi našem vaterpolu - istakao je Soro u razgovoru za Žurnal.
|
|
|
Post by Admin on Mar 9, 2023 8:55:30 GMT
Crvena Zvezda oštro odgovorila Soru: "Prima državnu penziju, a protiv Srbije je branio kao da mu je posljednje"
Vaterpolo klub Crvena zvezda oglasio se saopštenjem, kojim su reprlicirali nekadašnjem golmanu vaterpolo reprezentacije Srbije, Slobodanu Soru, koji je nedavno “prozvao” crveno-bijele nakon osvojenog kupa.
Prethodnih dana je dosta bure u srpskom vaterpolu izazvala odluka VK Novi Beograd koji nije dozvolio svom igraču Nikoli Jakšiću da se odazove pozivu selektora za naredni Svjetski kup, a sada je uslijedio odgovor Crvene zvezde na nedavne komentare Sora koji je direktor tima sa bazena “11. april”.
Soro je nakon trijumfa crveno-bijelih izjavio da kragujevački Radnički i Zvezda protiv Novog Beograda igraju bolje nego inače, a kao razlog tome označio je suđenje.
- Nama se dešavaju nevjerovatne stvari da zahvaljujući kriterijumu suđenja naš kvalitet se poništava i dovodi se u pitanje naš rad. Neke ekipe, a prije svega Crvena zvezda i Radnički, mogu samo protiv nas da pruže kvalitetne utakmice za razliku od svega onog što se dešava na evro-sceni gdje nisu ni blizu onoga što pružaju protiv nas. Naši bekovi koji su najbolji na svijetu imaju mnogo više isključenja, a naši centri zarađuju mnogo manje isključenja protivničkih igrača i to je sve vrlo lako provjerljivo. Ko se malo razumije u vaterpolo zna o čemu pričam. To sve nije normalno i ne doprinosi našem vaterpolu - rekao je Slobodan Soro.
Ova njegova izjava nije se dopala ljudima iz Crvene zvezde koji su nekadašnjem reprezentativnom golmanu oštro odgovorili putem saoštenja koje vam prenosimo u cijelosti.
- Radi objektivnog i istinitog informisanja sportske javnosti, a u kontekstu pominjanja Vaterpolo kluba Crvena zvezda na konferenciji za štampu VK Novi Beograd želimo da istaknemo sljedeće. Gospodin Slobodan Soro, direktor VK Novi Beograd, bivši srpski i brazilski reprezentativac, koji je nastupao na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine za reprezentaciju Brazila. Protiv reprezentacije Srbije, branio je boje Brazila kao da mu je to bila posljednja utakmica u životu. Inače gospodin je nosilac nacionalnog priznanja države Srbije, koju redovno prima svaki mjesec kao doživotno nacionalnu penziju.
Koliko znamo gospodin je prije nekoliko godina bio u sporu sa Vaterpolo Savezom Srbije oko dugovanja koja su mu na kraju isplaćena. Toliko o njegovoj brizi za interes srpskog vaterpola. Što se tiče finala Kupa Srbije u kojem je VK Crvena zvezda savladala VK Novi Beograd i osvojila prestižni trofej, želimo da istaknemo da je pobjeda našeg kluba čista kao suza, a o pomenutom sudijskom kriterijumu gdje Crvenoj zvezdi nije priznat čist gol, nećemo ni da raspravljamo. Zamolili bi gospodina Sora i VK Novi Beograd koji inače ima višestruko veći budžet nego Crvena zvezda da se narednim obraćanjima uzdrži od pominjanja VK Crvena zvezda.
Poželjeli bi vaterpolo klubu sa bazena 11. april puno sportskih uspjeha u narednom periodu i da na desetogodišnjicu osvajanja Lige šampiona od strane VK Crvena zvezda obraduju sportsku javnost u Srbiji i podignu isti taj pehar, jer sa najvećim vaterpolo budžetom u Evropi to bi trebalo da bude realnost – navodi se u saopštenju Crvene zvezde.
|
|
|
Post by Admin on Mar 9, 2023 8:58:52 GMT
Danas počinje veliki spektakl u Podgorici: Pogledajte raspored svih utakmica
Uvodna sezona novog vaterpolo takmičenja – Svjetskog kupa, počeće današnjim utakmicama u Podgorici i u Zagrebu. U prvoj rundi, u bazenu “Morače”, gledaćemo i Crnu Goru, čiji će rival biti Gruzija.
U grupi u Podgorici, pored te dvije selekcije, nastupiće još Španija, Srbija, Grčka i Australija, a utakmice će biti igrane svakog dana sve do sljedećeg utorka. Stoga, jasno je kako odavno Crna Gora nije bila domaćin takvog vaterpolo spektakla.
Šest ekipa će u Superfinale, a dvije ispadaju u niži rang
Kada je u pitanju format takmičenja, treba istaći kako će po tri najbolje ekipe iz grupa u Podgorici i Zagrebu ići u Superfinale, koje će biti na programu u Los Anđelesu od 30. juna do 2. jula.
Sa druge strane, najslabije selekcije iz obje grupe ispašće u B diviziju Svjetskog kupa.
Gojković: "Tri su favorita, ali možemo im se suprotstaviti"
Crnogorski selektor Vladimir Gojković ističe kako su Srbija, Španija i Grčka favoriti.
“Ali, možemo igrati protiv njih. Plan je – meč po meč. Prvo Gruzija, a onda da dođemo u situaciju da se borimo za jedno od prva tri mjesta. Ne treba otpisati ni Australiju ni Gruziju”, naglasio je on.
Karte dva eura, sav prihod ide Turskoj
Dnevne ulaznice koštaće dva eura, a od danas će biti prodavane na štandu na zatvorenom bazenu.
Uz podršku Crnoj Gori, dodatan motiv za navijače treba biti i činjenica da će sav prihod od prodaje ulaznica biti doniran u svrhu pomoći ugroženima u Turskoj.
Raspored po danima
I na kraju – raspored. Satnica svih mečeva čiji će domaćin biti Podgorica, slijedi u nastavku.
Prvi dan (srijeda, 8. mart): Australija - Srbija (15:30), Grčka - Španija (17:30), Crna Gora - Gruzija (19:30).
Drugi dan (četvrtak, 9. mart): Crna Gora - Španija (17:30), Gruzija - Australija (19:30).
Treći dan (petak, 10. mart): Španija - Gruzija (17:30), Srbija - Grčka (19:30).
Četvrti dan (subota, 11. mart): Crna Gora - Srbija (17:30), Grčka - Australija (19:30).
Peti dan (nedjelja, 12. mart): Crna Gora - Australija (17:30), Španija - Srbija (19:30).
Šesti dan (ponedjeljak, 13. mart): Grčka - Gruzija (17:30), Australija - Španija (19:30).
Sedmi dan (utorak, 14. mart): Srbija - Gruzija (17:30), Crna Gora - Grčka (19:30).
PortalAnalitika.me; Sportski Forum
|
|