|
Post by Admin on May 20, 2024 21:14:26 GMT
Uprava policije: "Identifikovani navijači koji su učestvovali u incidentu tokom meča Sutjeska - Budućnost"
Povodom incidenta koji se dogodio u četvrtak tokom košarkaške utakmice između Sutjeske i Budućnost Volija, policijski službenici su identifikovali više članova navijačkih grupa „Vojvode” i „Varvari” koji su u njima učestvovali, saopšteno je iz Uprave policije.
„Sa događajem je upoznat državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu”, navodi se u saopštenju.
„Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ u saradnji sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, a po nalogu postupajućeg državnog tužioca, preduzimaju mjere i radnje na identifikaciji i procesuiranju više lica, kako onih koja su neovlašćeno ušla u sportsku dvoranu, a nakon toga i na teren, tako i onih koja su ubacivala predmete na teren”.
„Osim toga, policijski službenici preduzimaju aktivnosti na utvrđivanju činjenica i okolnosti u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti KK Sutjeska, kao i organizatora sportske priredbe i mogućih propusta u obezbjeđenju ovog okupljanja, u skladu sa Zakonom o spriječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama”, stoji u saopštenju.
Duel polufinala Prve crnogorske lige je prekinut na nešto manje od šest i po minuta prije kraja prvog poluvremena.
Tada su navijači gostiju upali u teren kroz službeni ulaz, koji je bio otvoren, i počeli da provociraju domaće navijače s kojima su ušli u sukob.
Uslijedila je reakcija „Vojvoda” i gađanje stolicama, a onda je policija intervenisala i „Varvare” izbacila iz sale.
Sudije su prekinule utakmicu, prvi plan je bio da se nastavi pred praznim tribinama, ali je ta opcija brzo otpala, jer se Sutjeska protivila da nastavi meč bez podrške publike.
Vijesti.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on May 20, 2024 21:14:40 GMT
Budućnost i Studentski Centar u finalu Prve lige, Žakelj: "Uradićemo sve da dođemo do titule"; Jakara: "Budućnost je veliki favorit"
Drugu sezonu zaredom u finalu Prve crnogorske košarkaške lige igraće Budućnost Voli i Studentski Centar.
Finalna serija počinje u ponedjeljak (18) u "Morači", igra se na tri pobjede, a domaćin prvog susreta je aktuelni šampion.
"Mislim da su najbolji timovi u finalu. Znamo da će Studentski Centar biti motivisan. Imaju dužu klupu u ovom slučaju, ali mi u Budućnosti imamo samo visoke ambicije. Uradićemo sve da ovu seriju završimo u našu korist“, rekao je trener Budućnosti, Andrej Žakelj.
Budućnost i Studentski Centar su ove sezone odigrali četiri meča - sve je počelo u septembru, u polufinalu ABA Superkupa kada su slavili "studenti" (69:63), koji su nakon toga bili bolji u prvom djelu AdmiralBet ABA lige (94:82), a onda i u finalu Kupa Crne Gore (81:80). Budućnost je pobijedila u 26. kolu regionalnog takmičenja (93:80).
"Kada igrate u finalu, onda imate želju i da osvojite trofej. Treba biti realan - Budućnost je favorit, ima šest stranaca, a poznato je da na utakmici mogu da budu samo četiri. Svejedno, ja mislim da neće biti isto kao u Kupu, jer smo tada igrali svakog dana, a sad nakon utakmice imamo dva dana za oporavak. Mi smo u prednosti, jer imamo više igrača u rotaciji, ali je za mene Budućnost veliki favorit", poručio je trener Studentskog Centra Dejan Jakara.
|
|
|
Post by Admin on May 20, 2024 21:14:47 GMT
INTERVJU Andrej Žakelj: "U drugom dijelu sezone igrali smo dobru košarku"
Slovenački trener, Andrej Žakelj, sezonu je počeo osvajanjem ABA Superkupa sa Studentskim Centrom, a onda je 18. novembra prošle godine promijenio klub, ali ne i grad - 45-godišnji stručnjak je stigao u Budućnost Voli i na klupi naslijedio Petra Mijovića, koji je otišao poslije poraza na domaćem terenu od Arisa u Evrokupu.
U trenutku Žakeljevog dolaska, Budućnost je u Evrokupu bila na skoru 2-5, dok je u AdmiralBet ABA ligi učinak bio bolji - 6-2. “Plavi” su u Evropi imali velike ambicije, najavljivala se završnica takmičenja, a Žakelj je došao kada situacija nije bila idealna.
Na kraju ni on nije uspio da uvede crnogorskog šampiona u plej-of Evrokupa, dok je u AdmiralBet ABA ligi situacija bila mnogo bolja - ekipa je od januara vezala 10 pobjeda, borila se za drugo mjesto, a onda u direktnom duelu izgubila od Partizana. Upravo su “crno-bijeli” bili rival i u polufinalu - učesnika finala je odlučila majstorica u Beogradu u kojoj je Partizan, uz domaćinsko suđenje, stigao do pobjede.
Nakon regionalnog takmičenja, “plave” očekuje finalna serija Prve crnogorske košarkaške lige protiv Studentskog Centra. Prvi meč je danas (18) u “Morači”, a serija igra se na tri pobjede. “Studenti” su tri puta ove sezone savladali gradskog rivala, u direktnom duelu osvojili Kup u Tivtu i sigurno da će tražiti svoju šansu i u finalnoj seriji.
A prije finalne serije Andrej Žakelj je u intervjuu za “Vijesti” analizirao dosadašnji dio sezone. Istakao je da ostaje gorak ukus zbog rane eliminacije u Evrokupu, a da sezonom u AdmiralBet ABA ligi u klubu mogu biti zadovoljni.
„Moram da se zahvalim čelnicima Budućnosti, jer su mi dali šansu da vodim ekipu. Znamo koliko je Budućnost veliki klub. Studentski Centar mi je pružio podršku kada sam prihvatio ponudu Budućnosti. Tamo sam proveo dvije i po uspješne godine. Došao je poziv Budućnosti - otišao sam iz kluba koji mi je dao šansu, gdje sam razradio sistem. Ali, dobio sam priliku da odem stepenik više. Drago mi je što se to desilo, jer sam ambiciozan i želim da napredujem. Sigurno je Budućnost napredak za mene”, kazao je Žakelj.
Pogodili smo sa Ferelom i Kamenjašem
Budući da je preuzeo klub tokom sezone, Žakelj nije mogao mnogo da mijenja. Za vrijeme njegovog mandata Budućnost se zahvalila na saradnji Kolbiju Rosu i Džakoriju Vilijamsu, a dovela je Jogija Ferela, Kenana Kamenjaša i Nikolu Tanaskovića. Upravo su Ferel i Kamenjaš tokom sezone bili među bitnijim igračima u rotaciji.
„Svrha trenera je - pogotovo kad dolazi tokom sezone - da napravi atmosferu i način rada koji će igrači prihvatiti što brže. Kenana znam odranije, za Jogija smo imali sreće, jer je u tom momentu bio slobodan. Sa njima smo pogodili. Ali, trener kad dođe treba da izvuče maksimum iz igrača, da vidi njihove mane i prednosti i da proba da sve to sastavi da funkcioniše. Uvijek treba vremena, i nama je trebalo, ali su igrači shvatili da sve to ima smisla. Mislim da smo mjesec, mjesec i po nakon što sam došao igrali dobru košarku”, kaže Žakelj.
Početak je bio težak. Budućnost je u “Morači” u AdmiralBet ABA ligi izgubila od Cedevita-Olimpije i Studentskog Centra, u Evrokupu je na domaćem terenu gubila od Kluža nakon 15 poena prednosti i Ulma nakon produžetka, dok je u gostima izgubila od Arisa u posljednjoj sekundi. Na pitanje da li je tada pomišljao da bi možda bilo bolje da je ostao u Studentskom Centru, Žakelj je odgovorio:
„Nikada nisam na to pomislio. Imao sam podršku kluba. Sa dobrim radom i kad vjeruješ u ono što radiš, situacija će se prije ili kasnije okrenuti nabolje. Tako je i bilo. U Evrokupu smo imali baš dobre partije. Bilo je nesrećnih poraza, kao što je onaj od Arisa u posljednjoj sekundi, od Kluža u “Morači” poslije dobre igre u prvom poluvremenu, od Ulma. Tada smo se još tražili, ali smo pokazivali napredak. Da smo slavili na jednom od ta tri meča, plasirali bismo se u plej-of. Žao mi je što se nismo plasirali u plej-of”, rekao je Žakelj.
Gorak ukus zbog Evrokupa, zadovoljni smo sezonom u ABA
Sredinom januara forma je počela da raste. Za nešto više u Evrokupu je bilo kasno, ali je Budućnost u regionalnom takmičenju do samog kraja bila u igri za drugo mjesto pred plej-of.
„U ABA ligi smo igrali konstantno dobro, vezali 10 pobjeda. ABA liga nije laka, pogotovo kada si pod pritiskom da skoro svaku utakmicu moraš da pobijediš. U tom trenutku su igrači na nivou samopouzdanja, taktike i energije bili baš dobri. Imali smo šansu da se borimo za drugu poziciju na kraju regularnog dijela”, ističe Žakelj.
Na kraju su “plavi” regularni dio završili na trećoj poziciji, u četvrtfinalu eliminisali Zadar, a u polufinalu, poslije majstorice izgubili od Partizana. Žakeljeva ekipa je u “Beogradskoj areni” 30 minuta bila u igri, na krilima Ferela sanjala finale, a onda je Amerikanac isključen. Nakon dosuđenog faula nad Kevinom Panterom, pri šutu za tri poena, Ferel je burno reagovao, pa je dobio tehničku grešku. A kako je već imao i nesportsku bio je to kraj meča za njega. Kasnije je ABA liga saopštila da Panter u toj situaciji nije fauliran, a taj detalj je preokrenuo utakmicu.
„Ostaje žal. U polufinalu smo dali svoj maksimum. Znamo šta se sve dešavalo - na kraju je Partizan u finalu, a mi možemo da budemo zadovoljni pristupom i igrom, ali ne i rezultatom. Svi smo željeli finale. Generalno, mi kao klub, poslije svega što se dešavalo u sezoni, možemo da budemo zadovoljni, pogotovo u ABA ligi. Bili smo na korak od finala, što je uspjeh protiv Zvezde i Partizana, koji su dominantni, pogotovo finansijski. Ostaje gorak ukus u ustima zbog Evrokupa. U drugom dijelu sezone smo igrali dobru košarku.”
Žakelj se osvrnuo na polufinalnu seriju protiv Partizana.
„Prvu i drugu utakmicu nismo bili napadački raspoloženi. Za treću utakmicu smo imali plan da igramo brže i otvorenije i to nam je išlo naruku u prvom poluvremenu. Do tog momenta smo imali rezultat, a onda se desilo ono što se desilo - možda bi rezultat bio isti i da je Ferel ostao na terenu. Znao sam da ćemo bez Ferela da izdržimo neko vrijeme, a da ćemo onda da padnemo, jer je MekInli Rajt bio bolestan. Sa bitnim igračem manje u rotaciji je to bio veliki hendikep. Momci su dali maksimum i moram da ih pohvalim.”
Tri puta pobjedio Željka Obradovića
Andrej Žakelj je jedan od rijetkih trenera koji može da se pohvali činjenicom da je u posljednjih godinu dana više puta pobjeđivao Partizan i Željka Obradovića. Pamti se onaj trijumf Studentskog Centra u Beogradu prošle godine, u četvrtfinalu regionalnog takmičenja, potom je, u septembru prošle godine, sa “studentima” savladao “crno-bijele” u finalu ABA Superkupa, a onda je i prije nekoliko dana sa crnogorskim šampionom slavio u “Morači”. Ovim učinkom se mogu pohvaliti još samo neki treneri iz Evrolige.
„Onda bi trebalo da sam u Evroligi”, kaže Žakelj, uz osmijeh.
„Ne gledam puno statistiku. Drago mi je što mogu da se takmičim protiv takvog trenera i da ga na kraju pobijedim. Želim svakog da pobijedim, pa ni Obradović nije izuzetak. Takmičim se protiv tima, a ne trenera. Želim da pobijedi tim, da mi pobijedimo. Ali, da tri puta sam pobijedio za godinu, što mene raduje, jer to znači da ja kao trener radim dobro, da napredujem i to je najbitnije. Uz takav rad i pristup će sve ostalo doći.”
Sezona za Budućnost još nije završena. Slijedi finale domaćeg prvenstva protiv Studentskog Centra, koji je “plave” ove sezone ostavio bez trofeja u Kupu Crne Gore. Prva utakmica je danas (18) u "Morači".
„Budućnost ima uvijek najveća očekivanja. Znamo da imamo šest-sedam igrača iz prvog tima, ostalo su juniori. Ali, mi kao Budućnost moramo sve da uradimo da osvojimo titulu. Derbi je, što se tiče rostera i broja igrača u prednosti, ali mi imamo svoju računicu i daćemo sve od sebe da pobijedimo.”
Pol odstranjen zbog nediscipline
Od druge utakmice polufinala AdmiralBet ABA lige sa Partizanom, u ekipi nije bilo Brendona Pola.
Amerikanac je, kako je istakao trener Andrej Žakelj, kažnjen zbog disciplinskog prekršaja.
„Ništa strašno. To je stvar kluba i igrača. Bio je disciplinski prekršaj. Klub je tako odlučio da reaguje. Pol je samo odstranjen iz 12 to je to”, objasnio je Žakelj.
Već je počela priča o narednoj sezoni
Iako ova sezona još nije završena, u klubu se pripremaju za narednu. Žakelj objašnjava da će po završetku crnogorskog šampionata sav fokus biti na narednoj sezoni, u kojoj će Budućnost ponovo igrati Evrokup, a pokušaće da ponovo igra značajnu ulogu na regionalnoj sceni.
Žakelj kaže da su pripreme za narednu sezonu već počele.
„Krenula je priča oko toga. Ali, na to ćemo se fokusirati nakon završetka crnogorskog prvenstva. Nakon toga ćemo da sjednemo, pa ćemo da vidimo kako dalje”, rekao je Žakelj.
|
|
|
Post by Admin on May 20, 2024 21:17:17 GMT
Budućnost Voli ubjedljiva na startu serije protiv Studentskog Centra
Budućnost Voli je sigurnom pobjedom od 91:75 (26:20, 20:17, 25:18, 20:20) protiv Studentskog Centra na najbolji način počela odbranu titule u domaćem prvenstvu. Iako dodatno oslabljen neizgranjem povrijeđenog kapitena Petra Popovića, tim Andreja Žakelja je od prvog do posljednjeg minuta kontrolisao igru i rezultat i zasluženo poveo u seriji do tri pobjede, protiv tima od koga su „plavi“ ove sezone gubili tri puta.
Studentski Centar je u prvoj četvrtini samo jednom vodio, 11:10, nakon trojke Borne Kapuste, dok je prednost Budućnosti, koju je u ovoj dionici predvodio Mekinli Rajt sa 10 poena, u dva navrata dostizala šest poena, prvo u 6. minutu (18:12), a onda na kraju četvrtine (26:20), u kojoj se dosta griješilo (Studentski Centar pet izgubljenih lopti, Budućnost jednu manje). Razliku od dva posjeda napravile su dvije pogođene trojke više Budućnosti (3-1), iz istog broja pokušaja (pet), pošto su oba tima promašila po tri šuta za dva poena (Budućnost 9-6, Studentski Centar 10-7).
U drugoj četvrtini su gradski rivali bili manje efikasni nego u prvoj, iako su i jedni i drugi ubacili po tri trojke. Budućnost je znatno pokvarila procente šuta za dva poena (sa 66 na 41 %), dok je Studentski Centar tu imao manji pad (sa 70 na 60 odsto).
Nakon trojke Matea Drežnjaka, Studentski Centar je u drugom kvartalu imao najmanji minus od pet poena (28:23), nakon čega je pogodio prvo Aleksa Ilić, a onda i trojku Jogi Ferel za prvu dvocifrenu prednost Budućnosti (33:23). Ferel je sa dvije uzastopne trojke, u 20-ak sekundi, donio „plavima“ maksimalnih 14 razlike (39:25), ali je Studentski Centar na odmor otišao sa jednocifrenim minusom (46:37), uz trojku Luke Bogavca uz zvuk sirene.
„Plavi“ su do poluvremena preuzeli dominaciju u skoku, jer su na poluvremenu imali 11 uhvaćenih lopti više (22-11), a ta razlika je bila drastičnija u ofanzivnim skokovima (10-1), što se, međutim, nije previše osjetilo u poenima iz drugog napada (6-2). Budućnost je imala i više ukradenih lopti (7-1) i manje izgubljenih (7-9).
U trećoj četvrtini se protiv bivšeg kluba raspucao Flečer Megi (12 poena, dvije trojke), a Budućnost je u ovom kvartalu i riješila pitanje pobjednika. Studentski Centar nije iskoristio napad na 50:43 da dodatno smanji minus, pa je Budućnost sredinom četvrtine vratila 14 poena prednosti (61:47), a onda je serijom 10:0 stigla i do maksimalnih i nedostižnih 18 razlike (71:53), na 78 sekundi prije kraja dionice.
U posljednjoj četvrtini razlika nije padala ispod dvocifrene (75:65), pa je Budućnost rutinski privela meča kraju...
Jogi Ferel je predvodio Budućnost sa 22 poena (šest trojki), Flečer Megi je dodao 19 (četiri trojke), MekInli Rajt 16 poena, devet asistencija i pet skokova, a Kenan Kamenjaš i Aleksa Ilić su imali po 12 poena i skokova.
U Studentskom Centru su se istakli Igor Drobnjak sa 15 poena, Emir Hadžibegović sa 12 i Luka Bogavac sa 11.
Drugi meč igra se u četvrtak u „Morači“, sa početkom u 18 časova, a treći bi trebao da bude odigran u neđelju.
finale - prvi meč
ponedjeljak, 20. maj
Budućnost (ABA) [1] - Studentski Centar (ABA) [2] 91:75 (26:20, 20:17, 25:18, 20:20) Budućnost vodi sa 1-0 u pobjedama
Budućnost: Ferel 22p, Megi 19p, Rajt 16p, Ilić 12p, Kamenjaš 12p, Minić 6p, Slavković 2p, Joković 2p
Studentski Centar: Drobnjak 15p, Hadžibegović 12p, Bogavac 11p, Mirković 7p, Kapusta 7p, Ivišić 6p, Vučeljić 5p, Baćović 5p, Drežnjak 4p, Pavličević 3p
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on May 26, 2024 17:08:03 GMT
Žakelj: "Igrači su prikazali baš dobar pristup, energiju i karakter"; Jakara: "Igrači su previše željeli"
Budućnost je bila sigurna na startu finalne serije plej-ofa domaćeg prvenstva, „plavi“ su pobijedili Studentski Centar 91:75 i poveli 1-0.
- Malo sam se bojao ove utakmice, jer smo imali samo šest igrača, ali mislim da su igrači prikazali baš dobar pristup, energiju i karakter. Mislim da je to najbitnije u ovakvim susretima. Cijelu utakmicu smo bili bolji, zasluženo smo pobijedili, ali to je samo prva utakmica, igra se do tri pobjede. Moramo da se regenerišemo, drugi meč će, sigurno, biti mnogo teži, i treći, itd.. Treba da se smirimo i spremimo za sljedeći meč – rekao je Andrej Žakelj, trener Budućnost Volija, za RTCG.
Budućnost je u ovom meču bila dodatno oslabljena, jer je zbog povrede izostao kapiten Petar Popović.
- Morao sam da izbacim još jednog visokog igrača, da ubacim beka umjesto Popovića, pa smo bili sa samo dva visoka igrača i Slavkovićem. Bilo je vrlo teško pod košem, ali smo izdržali, nadam se da će se Popović oporaviti. Ako se oporavi, moći ćemo da kombinujemo, ali vidjećemo – dodao je Žakelj.
Dejan Jakara, trener Studentskog Centra, čestitao je Budućnosti na pobjedi.
- Ima više razloga za poraz. Jedan je da smo mi, možda, čak previše željeli, a kad se previše želi, onda ispadne totalno kao bez energije. Jer, ne vjerujem da smo lagano ušli u meč, da mislimo da smo favoriti. Neki misle da jesmo, a mi nemamo igrača koji je igrao u NBA ligi. Nema veze ko je kod njih na terenu. Kad loptu uzmu Ferel ili Rajt, tu nema odbrane više. Tu smo imali dosta problema. Kad te oni tako probijaju „jedan na jedan“, nema šansi da dobiješ utakmicu, sve da su imali još dva mladića u sastavu. Imamo neku ideju kako ćemo da igramo sljedeću utakmicu, ali će fokus morati da bude drugačiji, i nadam se da će da bude bolji meč za nas – rekao je Jakara.
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|