|
Post by Admin on Aug 1, 2024 15:09:18 GMT
Šok na Olimpijskim igrama! Kineskinja srušila prvu teniserku svijeta i ide po zlato!
Iga Švjontek izgubila je u polufinalu Olimpijskih igara i boriće se za bronzu, Kvinven Ženg ide po zlato.
Kakav šok, Iga Švjontek neće se boriti za zlato na Olimpijskim igrama, već za bronzu! Prva teniserka svijeta i igračica koja dominira na šljaci izgubila je na svojoj omiljenoj podlozi. U polufinalu je pobjedila Kvinven Ženg - 6:3, 7:5!
Pred početak takmičenja Poljakinja je bila apsolutni favorit za najsjajnije odličje. Četiri od pet grend slemova osvojila je na zemljanoj podlozi, toliko puta je podizala pehar na Rolan Garosu. Nije uspjela to da uradi i na najvećoj svjetskoj smotri.
Iga tako sada čeka ishod duela između Done Vekić (Hrvatska) i Ane Karoline Šmeidlove (Slovačka) Poražena iz tog duela igraće sa Igom za bronzu, dok će pobjednica da se bori sa Ženg za zlato. Da ste i njih pitali ko će igrati u finalu vjerovatno bi svi rekli da će Švjontek da bude sa jedne strane mreže. Ovako ćemo dobiti novu olimpijsku šampionku, pošto je titulu branila Belinda Benčić (Švajcarska) koja je slavila u Tokiju.
MONDO Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 11:41:14 GMT
Švjontek u suzama: "Zabrljala sam"
Iga Švjontek je teško prihvatila poraz u polufinalu olimpijskog turnira.
Od nje je bila bolja Kineskinja Ćinven Dženg, 6:2, 7:5, bio je to prvi poraz Švjontek na terenima Rolan Garosa poslije tri godine.
Iga se nadala da će poslije trofeja na Rolan Garosu, uzeti i zlatno na istom mjestu na Igrama, ali Kineskinja je bila bolja.
"Imala sam rupu na bekhendu. To je obično moj najbolji udarac, ali danas tehnički nisam bila dobro pozicionirana, vjerovatno zbog napetosti. Igrali smo dan za dan, nije bilo vremena da se radi na udarcima. Naravno, nema opravdanja, Dženg je to sjajno iskoristila. Kako je meč išao, rezultat sve pokazuje. Jednostavno, zabrljala sam", poručila je najbolja igračica svijeta drhtavim glasom.
Kada je reporter Eurosporta upitao za meč za treće mjesto, nije izdržala, okrenula se i zaplakala.
Nije mogla više da govori, prošla je kroz miks zonu i kratko dodala.
"Žao mi je, sljedeći put".
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 11:45:21 GMT
Hrvatska ima novu medalju! Senzacionalna Dona Vekić razbila Slovakinju i promarširala u finale!
Nakon neviđene drame protiv Marte Kostjuk, Dona Vekić u polufinalu nije željela još jednom proživljavati isto. Protiv 67. igračice svijeta Slovakinje Ane-Karoline Šmiedlove odigrala je besprijekoran meč, pobijedila sa 6:4, 6:0, osigurala najmanje olimpijsko srebro i za tek nešto više od sat vremena prohujala u finale Olimpijskih igara!!
Teško je pronaći riječi za ono što je Dona Vekić pokazala u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu. Nakon nevjerovatno iscrpljujućeg četvrtfinala bilo je teško bilo što očekivati i predviđati, ali Osječanka je izašla na centralni teren Roland-Garosa s neviđenim nivoom samopouzdanja za sat vremena izborila finale i treću hrvatsku olimpijsku medalju u Parizu.
Dona je bila favoritkinja protiv Slovakinje Ane Karoline Šmiedlove, ali rijetko ko je predviđao da će joj Hrvatica prepustiti samo četiri gema. Vekić je za sat i sedam minuta igre slavila sa 6:4, 6:0 i ispisala istoriju.
Nakon početnog ispitivanja snaga, Dona je kod rezultata 2:2 napravila brejk koji je uspješno odbranila i sa 6:4 osvojila set. Mogla je hrvatska teniserka i do dvostrukog brejka, ali je propustila dvije prilike kod vođstva 4:3. To na kraju nije bilo potrebno, a Dona je propušteno s kamatama nadoknadila u drugom setu.
Ostavila je Slovakinju bez poena na njenom prvom servis gemu, potvrdila brejk na svom i onda još jednom oduzela servis protivnici. Šmiedlova se nakon toga predala, Dona nije ništa htjela prepustiti slučaju, nego je agresivnom igrom ostavila Slovakinju bez gema u drugom setu i sa savršenih 6:0 potvrdila olimpijsku medalju.
Iza Vekić je tri sata borbe u četvrtfinalu protiv Marte Kostjuk, ali čini se da taj meč nije ostavio nikakve negativne posljedice. Šmiedlova je imala impresivan put do polufinala, ovdje je grubo zaustavljena, a za treće mjesto igraće protiv prve igračice svijeta Ige Sviatek.
Prvu hrvatsku teniserku s olimpijskom medaljom u finalu čeka borba za zlato protiv Kineskinje Ćinven Ženg. Sedma igračica svijeta do finala je ispustila dva seta, ali impresivna pobjeda protiv Poljakinje sugeriše da je i ona u odličnoj formi.
Teniserke u petak imaju dan odmora, a veliko finale igraće se u subotu.
Dona je donijela šest tenisku medalju za Hrvatsku, drugu u singlu nakon Gorana Ivaniševića 1992. u Barseloni. Mate Pavić i Nikola Mektić bili su zlatni u parovima u Tokiju, a tamo su u finalu pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga.
Ivan Ljubičić i Mario Ančić osvojili su bronzu u paru 2004. u Atini, a Ivanišević je medalji u singlu u Barseloni dodao i bronzu u paru s Goranom Prpićem.
Olimpijski turnir 2024 (ž) - polufinale
Iga Svjatek (Poljska) - Ženg Ćinven (Kina) 0:2 (2:6, 5:7)
Ana Karolina Šmijedlova (Slovačka) - Dona Vekić (Hrvatska) 0:2 (4:6, 0:6)
SportNet.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 11:49:37 GMT
Vekić: "Ispunila sam svoj san! Idem po zlato, ali napokon ću uživati u meču"
Dona Vekić nadigrala je u olimpijskom polufinalu Slovakinju Anu Karolinu Šmiedlovu s 2:0 u setovima i tako osigurala treću olimpijsku medalju za Hrvatsku na Igrama u Parizu. Osječanka igra fenomenalan tenis, a nakon meča bila je izvan sebe...
Polufinale Vimbldona bilo je samo najava nečeg velikog, a olimpijski turnir u Parizu ući će u hrvatsku sportsku istoriju. Dona Vekić pobijedila je u polufinalu na centralnom terenu Roland-Garosa Slovakinju Anu Karolinu Šmiedlovu sa 6:4, 6:0 i osigurala najmanje srebrnu olimpijsku medalju.
Najbolja hrvatska teniserka nakon meča je bila vrlo emotivna:
“Nemam riječi. Ne mogu vjerovati. Presrećna sam. Nakon meča sam osjetila nevjerovatno olakšanje. Olimpijska medalja je još od početka karijere moja velika želja. Bila sam strašno nervozna. Ni na početku ni na kraju meča nisam znala kako se zovem. Takav nivo nervoze nisam osjetila nikada u životu, ali išla sam poen po poen. Pokušavala sam ne previše razmišljati, a u drugom setu sam ušla u zonu“
Donna je u polufinalu bila favoritkinja, ali manje od 24 sata prije njegovog početka odigrala je trosatni maraton protiv Marte Kostjuk. Mnogi su se pribojavali da ju je taj meč iscrpio, ali Osječanka je izgledala još bolje nego u meču s Ukrajinkom:
“Nakon meča s Kostjuk legla sam spavati oko tri ujutro. Kad sam se probudila bila sam umorna, ali za umor danas nije bilo mjesta. Kad se igra za medalju nema umora. Zemljana podloga mi najmanje odgovara i da mi je neko prije turnira rekao da ću biti u finalu, ne bih mu vjerovala. Stvarno sam se trudila svaki meč i na kraju se isplatilo.“
Vekić će za zlato igrati u subotu protiv sedme teniserke svijeta Ćinven Žang koja je iznenađujuće u polufinali izbacila prvu igračicu svijeta Igu Švjontek sa 6:2, 7:5:
“Finale nikad nije lagano. Ja sam svoj cilj ispunila. Želim osvojiti zlato, ali konačno ću uživati u meču. Dobro je da imam dan odmora, ovaj ritam je bio ubitačan, ali odmoriću se i biti maksimalno spremna za finale.“
Dona je donijela šestu tenisku medalju za Hrvatsku, drugu u singlu nakon Gorana Ivaniševića 1992. u Barseloni. Mate Pavić i Nikola Mektić bili su zlatni u parovima u Tokiju, a tamo su u finalu pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga.
Ivan Ljubičić i Mario Ančić osvojili su bronzu u paru 2004. u Atini, a Ivanišević je medalji u singlu u Barseloni dodao i bronzu u paru s Goranom Prpićem.
SportNet.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 16:48:51 GMT
Nije skroz podbacila: Iga Švjontek osvojila bronzu
Poslije tri osvojena Rolan Garosa zaredom, odnosno četiri u posljednjih pet izdanja, Iga Švjontek je sa punim pravom bila viđena kao apsolutna favoritkinja za olimpijsko zlato. Poraz od Kineskinje Kinven Ženg je udaljio od sna, da objedini titulu na Rolan Garosu i olimpijsko zlato na istom mjestu, ali je osigurala mjesto na podijumu.
Poljakinja nosi bronzano odličje kući, pošto je savladala Slovakinju Anu Karolinu Šmijedlovu sa 6:2, 6:1 za tik malo više od sat vremena. Uspjela je Švojntek da se oporavi od srceparajućeg poraza i pokazala da je klasa, pošto rivalki nije ostavila ni trunku mogućnosti da se uopšte bori za medalju.
Duel je bio interesantan u njegovom startu. Švjontek je čak prva izgubila gem na svoj servis, ali ga je odmah vratila ri-brejkom, da bi za vođstvo u setu vezala pet gemova! Stavila je do znanja Šmijedlovoj da nema šta da traži i da će uskoro biti počišćena. Slična priča bila je i u drugom setu, Slovakinja se držala do 1:1, a onda je Poljakinja ponovo vezala pet gemova i završila posao.
Za Šmijedlovu meč za bronzu svakako predstavlja veliki uspjeh, jer prethodnih godina nije baš bila reper za konstantnost u tenisu, iako je možda i najbolji tenis igrala baš na šljaci.
Zato ovakav rasplet svakako ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Pogotovo ne protiv jedne od najboljih na šljaci.
meč za olimpijsko zlato
subota, 03. avgust
15.00: Ženg Ćinven (Kina) - Dona Vekić (Hrvatska)
meč za olimpijsku bronzu
petak, 02. avgust
Iga Svjatek (Poljska) - Ana Karolina Šmijedlova (Slovačka) 2:0 (6:2, 6:1)
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|