|
Post by Admin on Jul 16, 2021 21:29:25 GMT
Novi udarac za Amere: I Kevin Lav otpao za Olimpijske Igre
Prvo je definitivno otpao Bredli Bil, a sada je tim putem krenuo i Kevin Lav. Kako javlja dobro obavješteni Adrijan Vojnarovski, košarkaš Klivlenda neće putovati u Tokio na Olimpijske Igre.
Podsjećanja radi, Džeremi Grent je pod znakom pitanja, kao i Džru Holidej, Kris Midlton i Devin Buker koji zavise od trajanja NBA finala.
Lav je proveo 10 dana spremajući se sa ekipom u Las Vegasu, ali je na kraju odlučio da se povuče i da ne putuje u glavni grad Japana.
Igrač Klivlenda se vraća u pravu formu poslije povrede lista desne noge. Ta povrda ga je držala van terena u velikom djelu sezone. Očigledno mu je i dalje primarni zadatak da se oporavi na pravi način.
Ujedno je ovo sa Lavom novi udarac za selekciju SAD-a koja se po FIB-inim procjenama kotira tek kao treći favorit na Olimpijskim Igrama.
Zamjene za Bila i Lava biće Keldon Džonson i Džaval Mekgi. Džonson je trenirao sa timom u proteklih 10 dana, dok će se Mekgi priključiti saigračima u subotu.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 17, 2021 17:42:41 GMT
Spisak Argentine za Olimpijske igre: Trojica NBA igrača plus neuništivi Luis Skola
Trojica NBA igrača plus neuništivi Luis Skola! To je ukratko siže sastava Argentinaca pred takmičenje na Olimpijskim Igrama.
Dvojica veterana vodiće glavnu riječ, a to su Fakundo Kampaco i Luis Skola i njih dvojica predvode listu od 12 imena.
Gaučosi su bili drugi na Sjvetskom prvenstvu u Kini, a u grupi će u Tokiju igrati protiv Španije, Slovenije i domaćina Japana u grupi A.
Po dva tima iz svake od tri grupe proći će dalje u četvrtfinale i tamo će im se pridružiti dvije najbolje trećeplasirane ekipe.
Pored Kampaca, Argentinci računaju i na Luku Vildozu iz Njujork Niksa i Gabrijela Deka, člana Oklahome. Pored toga, očekuje se da i Nikolas Laprovitola završi u najjačoj ligi svijeta.
A o Luisu Skoli je zaista besmisleno trošiti riječi. Živa legenda. Igraće Olimpijske igre u 42. godini života.
SPISAK ARGENTINE ZA OLIMPIJSKE IGRE
Plejmejkeri:
Fakundo Kampaco (Denver)
Nikolas Laprovitola (slobodan igrač)
Luka Vildoza (Njujork Niksi)
Bekovi:
Nikola Brusino (Granada)
Leandro Bolmaro (Barselona)
Krila:
Gabrijel Dek (Oklahoma)
Patrisio Garino (slobodan igrač)
Huan Pablo Vaulet (AEK)
Krilni centri:
Luis Skola (Vareze)
Centri:
Markos Delija (Trst)
Tajavek Galici (Regatas Korijentes)
Fransisko Kafaro (Virdžinija Univerzitet)
|
|
|
Post by Admin on Jul 19, 2021 8:39:04 GMT
Ovo bi moglo da bude i finale u Tokiju: Buđenje Amera, pala Furija u Las Vegasu
Olimpijski šampion iz Rio de Žaneira prije pet godina bio je bolji od svjetskog prvaka sa MundoBasketa u Kini 2019. SAD su slavile protiv Španije sa 83:76 u prijateljskom meču u Las Vegasu, posljednjoj provjeri za obje selekcije pred start Olimpijskih Igara u Tokiju.
Ovaj duel bi mogao da bude i finalni narednog mjeseca u prijestonici Japana. Četa Grega Popovića uzima zalet poslije dva šokantna poraza od Nigerije i Australije na startu priprema. Poslije toga branilac olimpijskog zlata na najvećem sportskog takmičenju na svijetu je dobio Argentinu prošle nedjelje sa 108:80, a sada je pala i Španija koja u svojim redovima ima mnogo što bivših, što sadašnjih NBA igrača.
Nedjelja, 14.00: (10,0) Francuska (27,0) SAD (1,05)
Kevin Durent i drugovi nisu dozvolili novo iznenađenje, iako je Furija vodila veći dio prvog poluvremena. Osim početnih 9:7 u preostalom periodu je svjetski prvak imao prednost. Španija je stigla do +9 (27:18) početkom drugog perioda igre. Tada je Popović uzeo taj-aut, a Amerikanci su zahvaljujući odličnom finišu Lilarda i Durenta na poluvrijeme otišli samo sa -2 (36:38).
U prvih 20 minuta odličan u timu Španije bio je Riki Rubio koji je ubacio 14 poena. S druge strane, Amere je u igri držao Kevin Durent, krilo Bruklin Netsa, sa 11 poena.
U nastavku proradila je mašinerija Grega Popovića. Iako je bilo otkaza pred start takmičenja, problemi sa virusom korone Bredlija Bila i Kevina Lava, pršti od zvijezda u američkom Drim timu. Dejmijan Lilard, Zek Levin i Keldon Džonson su preuzeli stvar u svoje ruke, pa su sredinom trećeg perioda igre Ameri preokrenuli rezultat i do kraja utakmice nisu imali problema protiv čete Serđa Skariola, koji će naredne godine da predvodi Virtus iz Bolonje. Špancima je ovo prvi poraz na petom pripremnom meču. Prije toga, šampion svijeta je ovog mjeseca dobio po dva puta Iran i Francusku.
Amerikanci su startovali u petorci – Dejmijan Lilard, Džejson Tejtum, Zek Levin, Kevin Durent i Drejmond Grin, a suprostavila im se postava u sastavu Riki Rubio, Rudi Fernandez, Alberto Abalde, Viktor Klaver i Mark Gasol.
U pobjedničkom timu as Portlenda Dejmijan Lilard je bio najefikasniji sa 19 poena. Sjajni šuter je imao i šest asistencija. Keldon Džonson je ubacio 15 poena. Plej Minesote Timbervulvsa Riki Rubio postigao je 23 poena u poraženom timu.
|
|
|
Post by Admin on Jul 19, 2021 9:52:24 GMT
Spisak Španaca za Olimpijske Igre: Veličanstvenih 12, tu je i Huanćo
Svjetski prvak u najjačem sastavu ide po medalju na Olimpijskim igrama. I to po zlato. Da, izgubio je u kontrolnoj utakmici od Sjedinjenih Američkih Država u projektovanom finalu turnira u Tokiju, ali kako je selekcija Grega Popoviča pokazala ranjivost, tako i tim Serđa Skariola može da se nada visokom plasmanu na centralnom sportskom događaju ove godine.
Posebno poslije objavljivanja završnog spiska reprezentacije za Igre u Tokiju. Skariolo je saopštio na koje košarkaše računa, a uzbuđenje nacije povećano je uslijed saznanja da se na njemu nalazi i Huančo Ernangomez. Krilnom igraču Minesote stradalo je rame 08. jula na prijateljskoj utakmici sa Francuskom u Malagi, da bi poslije detaljnih ljekarskih pregleda i konsulatacija sa klubom odlučeno da bude dio državnog tima i pomogne mu da stigne do visokog plasmana.
Crvenu furiju će na igrama u Tokiju predstavljati: Pau Gasol, Rudi Fernandez, Sergio Rodrigez, Riki Rubio, Viktor Klaver, Mark Gasol, Vili Ernangomez, Usman Garuba, Alberto Abalde, Aleks Abrines, Serhio Ljulj i Huančo Ernangomez.
Sve najbolje što Španija ima. Sa spiska je ispao Pjer Oriola, ali se donekle i očekivalo da Barselonin centar ne putuje u Tokio, ako se ima u vidu snažna konkurencija pod košem.
Protivnici Španije u grupnoj fazi olimpijskog turnira biće Japan, Argentina i Slovenija.
|
|
|
Post by Admin on Jul 19, 2021 10:23:18 GMT
Lekcije Paua Gasola: "Hoću da odem kao neko ko je pomogao Španiji da podigne košarku i reprezentaciju do vrha"
Las Vegas je mjesto na kojem selektor Serđo Skariolo vrši posljednja podešavanja španske reprezentacije pred put u Tokio. Na njima će se naći i neponovljivi Pau Gasol, koji je uprkos dvostrukoj povredi i operaciji stopala i dvogodišnjem oporavku uspio da se izbori za mjesto među sigurnih dvanaest kraj svog brata Marka.
Biće to pete Igre za legendarnog asa. U Atini 2004. jedino se nije okitio medaljom, ali je tada bio proglašen za najboljeg strijelca. Četiri godine kasnije u Pekingu igrao je ono strašno finale protiv SAD i na kraju uzeo srebro, baš kao i 2012. u Londonu protiv istog takmaca. U Riju je morao da se zadovolji bronzom poslije tijesne pobede nad Australijom i neizvjesnog polufinala sa Amerima. Sada je u razgovoru za madridske dnevnike As i Marku govorio o planovima za svoje pete Igre, putu koji je prošao da bi se našao u timu, izazovima, usponima, padovima, crnim mislima i predviđanjima doktora, eventualno novom susretu sa SAD i planovima za budućnost...
Sreda, 03.00: (1,50) Milvoki (13,0) Finiks (2,95)
Za početak – o tome koliku ulogu ima košarka u njegovom životu, kada je dvije godine posvetio samo oporavku od nezgodne povrede?
“Košarka čini veliki dio mog života. Od najranijeg doba ima jednu od glavnih uloga u mom životu. I nastavlja da ima. Zbog poštovanja prema ovom sportu i što sam uspio zahvaljujući košarci, želio sam sebi da pružim šansu da odem igrajući. Zbog povrede koju sam zaradio u San Antoniju sam raskinuo saradnju s Milvokijem, a u Portlandu sam mnogo patio i nisam mogao da igram. A želio sam sebi da pružim šansu da igram još malo. Uživam u košarci i cilj je bio da zaigram na Olimpijskim igrama. Zbog pandemije se sve pomjerilo za godinu dana, što mi je omogućilo da se oporavim, inače ne bih uspio. Sada shvatam da je vrijedio sav uloženi trud“, kaže Gasol za As.
Odakle snaga za toliku borbu?
“Snaga dolazi iznutra. Trudim se da budem najbolja verzija sebe i radim to cijelim svojim bićem. Shvatam da život prolazi i trudim se da radim iste one stvari koje sam radio s početka karijere. Tako je i u životu. Trudim se da radim izuzetne stvari, koje će moju porodicu da učine ponosnom. Ovo je bio samo još jedan izazov u nizu. Ogroman izazov. Poslije dvostruke povrede, dvostruke operacije... Mnogi se ne vrate iz takve situacije, pogotovo ne u 40. godini. Ali za mene je to bio izazov“, priča legendarni centar i dodaje:
“Bilo je i kod mene momenata neizvjesnosti, kada je sve izgledalo crno... Ali nastavio sam da se borim, da radim... Neki doktori su mi govorili da zbog svega što radim ugrožavam sebe kao ljudsko biće. Pričali su mi da neću moći nikada više da potrčim u životu, niti da se igram sa svojom decom. I tada pomisliš: 'Je.. te'. Tada shvatiš koliko je teško. Razmišljaš, vagaš. Ali, malo-pomalo, pokušavao sam da nađem neki kontinuitet. Uz određene rizike, ali uz želju da završim karijeru igrajući, uživajući u onom što radim, bez da me povreda prisilno natjera da završim karijeru. Zato sam gurao sebe naprijed. Dobio sam veliku podršku od porodice. To me je dodatno motivisalo“.
Marko van Basten je u svojoj biografiji otkrio da je zbog povrede skočnog zgloba morao da završi karijeru, jer nije mogao da hoda...
“Iskreno, bilo mi je teško da razmišljam o tome da je kraj, da sam odigrao posljednju utakmicu. Nisam htio da forsiram svoje tijelo, već sam slušao šta mi govori. A reklo mi je: 'Hej, Pau, daleko si dogurao. Iscjedio si mašinu, doveo si tijelo do toga da se jedan dio slomi. Ne jednom, već dvaput'. Ali htio sam da igram i pete Olimpijske igre“.
Da li možeš da naučiš nešto novo u košarci kada ne igraš toliko dugo?
“Da. Sport neprestano evoluira. Kada sam se vratio na parket u sklopu rehabilitacije, bio sam prinuđen da mijenjam način igre malo. Da napravim najbolje što mogu, s obzirom na fizičko stanje. Nisam mogao da igram kao Pau od 25, 30 ili 35 godina, već kao Pau od 40 godina. S iskustvom, inteligencijom i tehničkim kvalitetima nakupljenim tokom vremena. Ne na snagu, atletiku i izdržljivost. Jednostavno, znam da postoje limiti preko kojih ne smijem, da bih mogao da igram još malo“.
Serđo Skariolo je nedavno izjavio da je kod tebe vidio neke stvari koje nikada ranije nije. Da li si iznenadio samog sebe?
“Da, da. Čak i ona svoja najbolja predviđanja sam prevazišao. Srećan sam zbog toga. Želio sam da vidim koliko daleko mogu da idem. Sada kada ne nosim toliki teret igre, pogotovo u napadu, trudim se da radim više stvari u odbrani. Igram 15 do 20 minuta, što nije mnogo. Zbog toga mogu sebe da tjeram da radim neke druge stvari, da u nekim drugim aspektima budem mnogo agresivniji. Da mi produktivnost bude maksimalna za manje vrijeme. To je sve proces. Kako u životu, tako i u sportu“.
Nalaziš se u redu zaista rijetkih asova koji sa 40 godina i dalje daju mnogo. Rame uz rame s tobom je i Rodžer Federer...
“Ono što Rodžer radi je nevjerovatno. Imam ogromno poštovanje za njega i njegovu karijeru. Kada u tim godinama igraš četvrtfinale grend slema, to je zaista velika stvar. Tako sam razmišljao i za sebe kada sam zaigrao ponovo u Barseloni. Cilj mi je bio da poslije završene utakmice budem u mogućnosti da igram i sljedeću. Dobro ili ne, ali da igram. Mnogi u tome nisu uspjeli, pa je ovo za mene ogroman uspjeh. Rodžer ne može da igra na Olimpijskim igrama, ali to ne znači ništa, jer je njegova karijera izuzetna, legendarna, zajedno s Noletom i Rafom su trojica najboljih u istoriji tenisa“.
Šta ti je donijelo vrijeme provedeno u Barseloni?
“Mnogo povjerenja i užitka. Blizu sam porodice, a imam šansu da zatvorim krug u klubu iz kojeg sam počeo. To je savršen kraj jedne romantične priče koja traje preko 20 godina. Još 2001. pričao sam da bih volio da završim karijeru kao igrač Barselone. I evo, 20 godina kasnije, igrati za ovaj klub je nešto posebno. Doduše, bez navijača, kojih je bilo tek na kraju. Svakako je ovo bila posebna prilika i jako sam zahvalan klubu na šansi koja mi je ukazana. Kada prolaziš kroz tako težak i izazovan period života i karijere, u momentu kada vam niko ništa neće dati tek tako, moraš da radiš jako kako bi se vratio“.
Poslije svega što si prošao u karijeri, da li sebe smatraš legendom?
“Ne znam. Nije da ne smatram sebe legendom, ali to je nešto o čemu mogu da komentarišu više ljudi i navijači. Na kraju dana sebe smatram sportistom prije svega, privilegovanom osobom što mogu da se bavim ovim sportom toliko dugo iznad prosjeka, što sam bio važan igrač tamo gdje sam igrao. Volim da razmišljam kako sam pomogao da se unaprijedi košarka u mojoj zemlji, da je reprezentacija porasla. Da sam probio određene barijere, da sam otvorio neka nova vrata. Uživao sam maksimalno. Srećan sam što sam se bavio sportom koji je globalno priznat, dobro plaćen, što za mnoge druge sportove nije slučaj“.
Poslije Rija pitali smo te da li imaš osjećaj da ćeš ostati bez nove prilike da pobjediš SAD na Olimpijskim Igrama, ali sada ti se ta šansa otvara u Tokiju...
“Iza nas je već mnogo bitaka, protiv strašnih igrača i generacija. Ponosan sam što sam se borio protiv svih njih. Dali smo sve od nas da ih pobjedimo. Nekada smo bili bolji, kao u finalu Igara u Pekingu i to je vjerovatno momenat kada smo bili najbliži pobjedi, kada smo bili gotovo u ravni po kvalitetu. Pobjedili su nas, sada ćemo da vidimo šta nas čeka. Dobićemo novu šansu, daćemo sve od sebe, ako se budemo sastali. Ali sada prvo razmišljamo o Japanu, Argentini i Sloveniji“.
Kako vidiš svoj odnos s bratom Markom?
“Jako dobar i presrećan sam što smo ponovo u reprezentaciji zajedno. Jako ga volim. On mi je brat i jako sam ponosan na njega i sve što radi. Sve ono što mu se desilo ove sezone može da ima manje ili više uticaja na igre u Tokiju. Ako igraš dobru klupsku sezonu, možda imaš i malo više samopouzdanja, a ako je sezona bila komplikovana, onda dobiješ šansu da se malo osvježiš. I meni su se dešavale obje situacije. Bilo je dobrih i loših sezona. Ali znam da je Mark usredsređen na posao koji imamo, pogotovo jer su ovo za njega možda posljednje Igre. Zato želi da uživa. Hoću da uživamo zajedno sa svojim prijateljima Rudijem, Ljuljom, Rodrigezom, Rikijem...“
Kakav ti je plan poslije 09. avgusta?
“Da se isključim. Proći će tri sedmice da se nisam vidio sa suprugom i ćerkom i želim s njima da provedem kvalitetno vrijeme, da uživam. Da svarim sve što se bude dogodilo u Tokiju i onda da planiram budućnost. Odluku ću donijeti na nivou porodice“, ističe Gasol za Marku.
Da li će na konačnu odluku uticaj da ima medalja u Tokiju?
“U principu neće biti odlučujući faktor. Nadam se da ćemo izvući maksimum, a ako nešto ne bude išlo kako treba, neće mi to biti presudni faktor u donošenju odluke 'šta dalje?'. Veliki je uspjeh što sam uopšte dio ovog tima, što sam uzeo ACB ligu s Barselonom, što sam igrao finale Evrolige bez obzira na to što smo izgubili. Biće veliki uspjeh ako ponovo budemo u finalu Igara i borimo se za zlato“.
Španija je aktuelni svjetski šampion, da li zbog toga imate obavezu da se nađete na podijumu i u Tokiju?
“Naša jedina obaveza je da budemo posvećeni onom što radimo. To je identitet ove grupe. Da se takmičimo i damo sve od sebe do kraja. Želimo da pobjeđujemo, da doguramo što dalje i napravimo rezultat. Da budemo na vrhu, nadam se. Bilo je momenata kada nas sreća jednostavno nije pogledala ili smo igrali loše, a sada kada smo šampioni svijeta imamo donekle obavezu i prema sebi da uradimo sve što možemo, jer će ovo za mnoge da bude 'posljednji ples'“.
|
|