|
Post by Admin on Jul 27, 2024 16:42:52 GMT
Andreas Obst: "Stef Kari je za mene najbolji igrač svih vremena, želio sam to da zna"
Andreas Obst je u izjavi za BasketNews otkrio kako smatra da je Stef Kari najbolji igrač svih vremena.
Reprezentativac Njemačke je imao priliku da neposredno pred početak Olimpijskih igara odmjeri snage sa Stefom Karijem u sklopu prijateljske/pripremne utakmice.
,,Htio sam da mu kažem samo kako je on moj GOAT (najbolji svih vremena). Zaista je najvećih svih vremena. Nema sumnje da važi za najboljeg šutera u istoriji košarke. Bio mi je kao uzor” – rekao je Andreas Obst, pa dodao:
,,Gledao sam ga oduvijek. Stvarno sam samo želio da mu kažem kako ga cijenim i uživam u tome što imam priliku da igram protiv njega. Takođe sam pitao da li postoji mogućnost da razmjenimo dresove ili nešto tome slično. Vidjećemo da već nađemo način da i to uradimo” – podvukao je Njemac.
U pomenutom susretu je Andreas Obst izašao kao gubitnik, ali sa boljim individualnim učinkom od KArija (17 poena – 13 poena).
Podsjećamo, Njemačka je učešće na Olimpijskim igrama započela pobjedom protiv reprezentacije Japana.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 27, 2024 16:45:22 GMT
Denis Šreder: "Propustio sam priliku, znam šta bih uradio kada bih mogao da vratim vrijeme"
Denis Šreder je uporedio stil košarke u NBA ligi i na Olimpijskim igrama, te poručio zbog čega se najviše kaje u karijeri.
Podsjećamo, Njemačka je učešće na Olimpijskim igrama započela pobjedom protiv reprezentacije Japana.
,,To je najveći turnir na svijetu, a ovo je moje prvo učešće. Ne mijenja se ništa kada igraš sa tim momcima. Nije važno takmičenje, pritom, nikoga ne potcjenjujem. Kada imate takve momke u svlačionici, uvijek je isti osjećaj takmičenja, bila prijateljska utakmica ili neki veliki turnir. Svi su vidjeli da govorimo o momcima sa visokim IQ-om i sjajnim karakterom. Zahvalan sam prije svega svojim saigračima” – rekao je Denis Šreder.
Na pitanje, da ima priliku da promjeni jednu stvar u svojoj karijeri, šta bi to bilo, Denis Šroder je samouvjereno odgovorio:
,,Propustio sam priliku da zaigram na Olimpijskim igrama ranije. To bih promjenio, da mogu vrijeme da vratim, igrao bih na Olimpijskim igrama. Sada sam ovdje, idemo dan po dan sa ciljem da ostvarimo što više pobjeda kako bismo stigli do konačnog cilja.”
Njemačka će u narednom susretu odmjeriti snage protiv Brazila.
|
|
|
Post by Admin on Jul 27, 2024 16:47:21 GMT
Johanes Tieman naveo razloge odlaska u Japan: "Bilo je interesovanja i evroligaških timova"
Johanes Tieman, član reprezentacije Nemačke, govorio je za Basket News nakon pobjede protiv Japana u 1. kolu grupne faze Olimpijskih igara.
On je imao solidnu utakmicu, postigavši sedam poena. Nedavno je napustio Albu Berlin i prelazi u japansku ligu, gdje će igrati za Gunma Crane Thunders. Na početku razgovora, njemački reprezentativac je govorio o razlozima zbog kojih je napustio Stari kontinent:
“Bilo je mnogo različitih razloga. Prvo, Gunma je napravila odličnu ponudu, i osjećao sam puno poštovanja od ovog tima. Bilo je mnogo interesovanja, a komunikacija je bila sjajna.
Razgovarao sam sa mnogim momcima koji su igrali u Japanu, i svi su rekli da im se tamo jako sviđa. Mislim da je to bio dobar korak. Naravno, bilo je interesovanja i od drugih evroligaških timova, ali osjećao sam da je ovo najbolje za mene,” rekao je Johanes Tieman.
Nakon toga, govorio je i o utakmici protiv Japana i porukama koje je dobio od navijača svog novog tima:
“Naravno, dobio sam nekoliko poruka od navijača Gunme. Rekli su mi da su me malo bodrili, ali naravno i Japan. Bilo je zanimljivo igrati protiv Japana, ali uživao sam, i mislim da smo odradili dobar posao.”
U 2. kolu grupne faze Olimpijskih igara, Njemačka će igrati protiv Brazila, dok će Japan igrati protiv domaćina, Francuske.
|
|
|
Post by Admin on Jul 27, 2024 16:51:40 GMT
Rui Hačimura i Juta Vatanabe saglasni: "Prošla godina je bila prekretnica za Japan"
Rui Hačimura, reprezentativac Japana, razgovarao je sa medijima nakon poraza od Njemačke u prvom kolu Olimpijskih igara.
On je bio najefikasniji igrač svog tima, postigavši 20 poena i dodavši 10 skokova. Međutim, imao je značajne probleme sa šutem, pogodivši samo 4 od 19 šuteva iz igre:
“Da, promašio sam mnogo šuteva koje obično pogađam, ali mislim da smo kao tim borili do kraja. Imali smo prijateljsku utakmicu protiv Njemačke prije nedjelju dana, tako da smo se cijelu ovu nedjelju pripremali za njih. Oni su dobar tim, trenutno su svjetski šampioni. Mislim da je moj tim danas uradio vrlo dobar posao. Ponosan sam na sve,” rekao je Rui Hačimura.
Igrač Los Anđeles Lejkersa je zatim govorio o sve većem interesovanju za košarku u njegovoj rodnoj zemlji – Japanu:
“Raste. Mogao sam to osjetiti čak i prije nego što sam igrao u Gonzagi. Osjećao sam da u Japanu košarka postaje sve veća i veća svakog dana. Vidim sve više djece, i vidim da svi pričaju o košarci. Ja sam jedan od onih koji vode cijelu košarkašku ‘bum’, ali takođe o tome pričamo i kao tim. Moramo biti oni koji pokazuju šta je košarka.
Od kada sam počeo da igram košarku, pričao sam o NBA i Olimpijskim igrama u Tokiju. Tada mnogi klinci nisu imali pojma šta je NBA ili Olimpijske igre, tako da mislim da sada imaju jasniju sliku o tome koliko je to veliko. Mislim da je to prilično dobro.”
Juta Vatanabe je takođe iznio svoje utiske o rastu košarke u Japanu, gdje će poslije nekoliko godina provedenih u NBA karijeri i on nastaviti karijeru:
„Da, prošla godina je bila prekretnica za nas. Pobjedili smo tri utakmice na FIBA Svjetskom prvenstvu, i ljudi su počeli više da gledaju košarkaške utakmice. Tako da, očigledno, ako možemo da pobjedimo više utakmica na Olimpijadi, više ljudi će gledati košarkaške utakmice. To je veoma važno za nas, tako da ćemo pokušati da pobjedimo sljedeću utakmicu.”
|
|
|
Post by Admin on Jul 27, 2024 17:59:32 GMT
Maestralni Gidi – prvi od Dražena Petrovića sa ovakvom statistikom
Australijski košarkaš Džoš Gidi imao je sjajan debi na Olimpijskim igrama.
Novopečeni član Čikago Bulsa je predvodio svoje "kengure" do pobjede nad Špancima rezultatom 92:80.
Gidi je umalo stigao do tripl-dabla sa 17 poena, osam skokova i isto toliko asistencija za nepunih 29 minuta na parketu.
Tako je postao prvi košarkaš od Dražena Petrovića i Olimpijskih igara 1984. godine koji je na svom prvom meču Olimpijskih igara imao najmanje 15 poena, sedam sokova i sedam asistencija.
Petrović je te godine u Los Anđelesu osvojio bronzu sa reprezentacijom Jugoslavije, te je ovo svakako dobar predznak za mlađanog Gidija.
Narednu priliku da se dokaže imaće kroz dva dana protiv Nigerije.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|