|
Post by Admin on Jul 31, 2024 7:14:54 GMT
Lorenso Braun: "Znate li zašto je Serhio Ljulj najzanimljiviji igrač u Španiji?"
Lorenso Braun je šaljivom tonu govorio o tome zašto je Serhio Ljulj najzanimljiviji igrač u reprezentaciji Španije.
“La Familija” je pobjedila Grčku rezultatom 84:77, što im je bila prva pobjeda na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Bitan dio pobjede bio je Sergio Ljulj ubacivši 13 poena, od čega osam vezanih u drugom periodu kada je Španija stekla značajniju prednost, koja im je kasnije bila dovoljna za pobjedu.
“Znate li zašto je Serhio Ljulj najzanimljiviji igrač u Španiji? Ja ga tako zovem… Zasto što je u stanju ući s klupe, pogoditi trojku s centra i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Fenomenalan igrač, jedan od mojih omiljenih u Evropi, a sigurno omiljeni saigrač u reprezentaciji Španije. Zaista mi je čast djeliti parket s njim.
Kada je ušao u igru s tom ludačkom energijom, počeo je pogađati iz svih pozicija. Jednostavno, u stanju je šutirati odakle god želi” – objasnio je Lorenso Braun, a potom rekao nešto više o Evropskom prvenstvu 2022. godine, kada je Španija osvojila zlato:
“I dalje ne mogu vjerovati kako smo se izvukli i to osvojili. Bilo je mnogo sumnji u taj tim. Najbolji dio svega bilo je gledati konfete na dodjeli nagrada i uživati u tome. Zbog toga sam ponovo tu i želim da igram za trenera Serđa Skariola koji mi je omogućio da uopšte budem dio reprezentacije Španije.”
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 31, 2024 7:17:51 GMT
Serđo Skariolo: "Duh Po Gasola je prisutan, jedan igrač pod znakom pitanja za Kanadu"
Serđo Skariolo, selektor reprezentacije Španije, govorio je za medije po završetku susreta u kojem je njegov tim nadigrao Grčku.
“La Familia” je na otvaranju Olimpijskih igara upisala poraz od Australije, a sada su prvi put na ovogodišnjem takmičenju osjetili slast pobjede poslije trijumfa rezultatom 84:77.
“Po Gasol je prisutan, tako da je njegov duh uticao na ishod meča” – našalio se Serđo Skariolo na početku razgovora za EuroHoops pri odgovoru na pitanje šta je bio ključni faktor ovog susreta i nastavio:
“Osnovna ideja je bila da čuvamo Janisa kolektivno kao tim, ali da vrlo pažljivo biramo situacije u kojima ćemo stavljati drugog igrača na njega i situacije u kojima to nećemo raditi, kao i da pažljivo odlučimo šta ćemo raditi kada lopta bude izlazila iz njegovih ruku.
Prilikom preuzimanja, samo stani i vraćaj se. To je bio najteži dio za igrače. Naravno, tranzicija na otvorenom terenu, ofanzivni skokovi, lob pasovi. To je veoma teško zaustaviti. Mislim da smo obavili dobar posao, jer nismo željeli da, ma šta bilo, stavljamo dva igrača na njega. Na kraju krajeva, on može da pronađe saigrače i niko ne može da skrene te pasove.
Mislim da smo imali puno vjere, čak i sa tim oscilacijama u rezultatu, i da smo to kontrolisali. U cjelini, kontrolisali smo utakmicu. Imali smo neke male padove. Ovo je bila mana u našim posljednjim utakmicama."
Tokom četvrte četvrtine, Rudi Fernandez je bio primoran na prevremeni odlazak na klupu zbog povrede:
“Dobio je jak udarac. To nije bio razlog zbog kojeg smo igrali loše u završnici. Njegovo prisustvo na narednoj utakmici je neizvjesno.”
Španija će u trećoj utakmici grupne faze snage odmjeriti protiv Kanade, dok će koplja ukrstiti Grčka i Australija. Ti mečevi su na programu u petak, 02. avgusta.
|
|
|
Post by Admin on Jul 31, 2024 7:27:05 GMT
Dante vuče i povrijeđenog prsta, Kanada ima heroja iz sjenke
Izbila je Kanada na lidersku poziciju tabele Grupe A. Kako i dolikuje bronzanoj selekciji sa prethodnog MundoBasketa. Na početku bješe slavlje nad Grcima, a u drugom kolu olimpijskog turnira i nad Australijancima, koji se jesu oporali, međutim, nisu imali odgovor na dva naleta tima iz Sjeverne Amerike tokom drugog poluvremena. Bile su to serije taman takve da tim Đordija Fernandesa slavi 93:83.
Ako su prošle jeseni na Prvenstvu svijeta Šej Gligdžus Aleksander, Džamal Mari i Dilon Bruks bili među zapaženijim pojedincima, u Lilu je ulogu barjaktara preuzeo Ar Džej Beret. Novi košarkaš Toronta je odigrao izvanredno, naročito u napadu i zasjenio poznatije NBA zvijezde. Toliko je bio uticajan da je sve vrijeme opterećivao odbranu tima sa „petog kontinenta“, koji jeste imao blagu prednost tokom prvog poluvremena i to najviše zahvaljujući spuštanju lopte u reket, odakle je postigao 30 od 49 poena u tom djelu igre.
Samo što nije imao riješenje za Bereta. Meč je okončao sa 24 poena, tako što je ubacio tri trojke iz šest pokušaja, pucao pet od osam za dva poena, dodao sedam skokova. Procenti iz igre Gildžus Aleksandera su bili bolji (osam od deset), mada mu je to bilo dovoljno „tek“ za 16 poena, koliko je ubacio u Bruks, dok je Mari ostao tek na pet.
Kanada se oslonila na Bareta, a Australija na Dantea Egzuma. I to povrijeđenog. Prst šuterske ruke mu je pravio velike probleme, ali i tako rovit, nekadašnji član Partizana je „letio“ terenom i ko zna gdje bi se zaustavio, da nije bilo povrede. Spakovao je Egzum 15 poena (pet od osam za dva, uz jednu trojku), energijom držao Zelene u igri, međutim, u posljednjoj deonici Kanađani su se odvojili i tu je bio kraj.
Poenterski, Egzum nije bio najjefikasniji, ali se činilo da mu je najviše stalo. U svakom slučaju, više poena su dali Džoš Gidi (19) i još jedan nekadašnji partizanovac, Džok Lendejl (16, sedam od devet za dva).
Grupna faza - 2. kolo
Grupa A
utorak, 30. jul
Španija - Grčka 84:77 (21:22, 28:13, 13:21, 22:21) Aldama 19 - Adetokunbo 27
Kanada - Australija 93:83 (26:28, 19:21, 27:21, 21:13) Beret 24 - Gidi 19
Grupa B
utorak, 30. jul
17.15: Japan - Francuska
21.00: Brazil - Njemačka
Grupa C
srijeda, 31. jul
17.15: Porto Riko - Srbija
21.00: SAD - Južni Sudan
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 31, 2024 7:29:20 GMT
Dante Egzum: "Ovo malo boli, većinu tih igrača znam iz Evrolige"
Dante Egzum je u razgovoru za Eurohoops iznio prve utiske nakon što je reprezentacija Australije doživjela poraz od Kanade.
Košarkaš Dalas Mevriksa je bio jedan od boljih igrača u svom nacionalnom timu, shodno tome da je utakmicu završio sa 15 poena.
,,Govorimo o igri serija. Oni su bili bolji u datom trenutku, mi nismo uspjeli da odgovorimo i to je to. Postali smo malo frenetični u namjeri da dobijemo utakmicu. Možemo mnogo da naučimo iz ovoga, vjerujem kako ćemo postati bolji. Na kraju krajeva, bolje izgubiti ranije, nego kasnije” – rekao je Dante Egzum, pa dodao:
,,Mislim da su u ovoj grupi svi dobri. Generalno su dobre ekipe na turniru, svako svakoga može da pobjedi. Nadam se da ćemo imati bolji fokus kada dođe period gdje ne smiju da se gube utakmice.
Naredni protivnik je reprezentacija Grčke.
,,Ovo malo boli. U sljedeću utakmicu ulazimo sa planom igre i fokusom na to da je kontrolišemo, te pobjedimo. Protiv mnogih momaka sam već igrao u Evroligi, znam šta mogu da očekujem, znam da su gladni pobjede. Dakle, moramo biti spremni.”
Kanada ostaje lider u grupi sa skorom 2-0, Australija i Španija imaju po pobjedu i poraz, dok su Grci na učinku 0-2.
|
|
|
Post by Admin on Jul 31, 2024 7:31:56 GMT
Džamal Marej: "Dobro izlazimo na kraj sa svim olujama"
Džamal Marej je iznio prve utiske nakon što je Kanada savladala Australiju u drugom kolu grupe A na Olimpijskim igrama.
Superstar Denver Nagetsa nije bio na svom prepoznatljivom nivou, što govori i statistika od pet poena, tri skoka i pet asistencija.
,,Mislim da se izuzetno dobro nosimo sa olujama. Australija je pravila serije, oba tima su pravila serije, mi imamo dosta igrača koji mogu da promjene tok igre. Ja se sjajno osjećam, ali mislim da je više riječ o timu. Da nisam ovdje, tim bi nastavio sa sjajnim izdanjima, zar ne? Riječ je o pobjedama za svoju zemlju, sve ostalo se ostavlja po strani” – rekao je Džamal Marej, a prenio BasketNews.
O razlikama u okruženju između FIBA takmičenja i NBA lige, Džamal Marej kaže:
,,Mnogo je zajedništva. Provodimo mnogo vremena zajedno van terena samo pokušavajući da izgradimo hemiju i bolje se upoznamo. Mislim da je mnogo zabavno samo biti u selu i provoditi vrijeme zajedno i pustiti da se to prenese na teren.”
U trećoj utakmici grupne faze Kanada će za protivnika imati Španiju, dok će Grčka odmjeriti snage protiv Australije.
|
|