|
Post by Admin on Aug 2, 2024 19:18:14 GMT
Šai Gilgeus-Aleksander: "Želim zlato i 6-0"
Plejmejker Kanade Šai Gilgeus-Aleksander govorio je poslije utakmice protiv Španije u posljednjem kolu grupne faze Olimpijskih igara u Parizu.
Šai Gilgeus-Aleksander uspio je da sa svojim timom dođe i do treće pobjede, čime je sastav Žordija Fernandeza zacementirao prvo mjesto pred četvrtfinale. Sve to, uz sjajnu partiju Endrua Nembharda, koji je upisao 18 poena.
,,Znao sam da je dobar, ali nisam znao da je baš ovoliko dobar (smijeh). Vrlo je talentovan, radi jako. Može da doda i uradi toliko toga što šteti rivalu. Koji god tim ga ima, treba da bude srećan zbog toga. Bio je agresivan i uzeo ono što mu je teren pružio. Nije forsirao i to je ono što ga odlikuje”, rekao je jedan od najboljih igrača na turniru, prenosi BasketNews.
Nakon što se našalio da majka neće doći u Pariz, jer je ga je “već dovoljno puta vidjela da igra košarku”, istakao je i da je u kontaktu sa Chrisom Paulom, nekadašnjim saigračem iz Oklahoma Siti Tandera.
Sve to prethodilo je vrlo jasnoj izjavi, upitan da prokomentariše da li je zlato ono na šta je jedino fokusiran.
,,Apsolutno. Ne želim da izgubimo, želim 6-0”, podvukao je Šai Gilgeus-Aleksander.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 22:04:09 GMT
Žordi Fernandez: "Osjećam se kao da sam Kanađanin više nego bilo koji drugi Kanađanin"
Žordi Fernandez je u opširnom razgovoru za BasketNews govorio o velikom uspjehu Kanade poslije pobjede protiv Španije.
Kanada je slavila 88:85, te su na taj način završili grupnu fazu takmičenja na Olimpijskim igrama bez poraza 3-0.
“Vidjeli smo tokom godina sav uspjeh koji je ovaj program Španije imao. Tim koji se bori do kraja, koji će pokazati svaki trik, zone, box-and-one, sve, pritisak na loptu, egzekuciju. I mislim da su uradili nevjerovatan posao.
Trenutno se osjećam kao da sam više Kanađanin nego bilo koji drugi Kanađanin. Očigledno, bili su nam rivali. Činjenica da imam veze i da sam radio za špansku reprezentaciju, i da sam rođen u toj zemlji. Na kraju dana, borim se za svoje igrače. Ja sam osoba koja će se boriti za svoj klub.
Moj klub trenutno je reprezentacija Kanade i nije me briga ko je ispred nas. Dakle, naši momci su uradili dobar posao. Moramo da nastupamo najbolje u pravo vrijeme, i sada je dobro što pobjeđujemo. Još uvijek možemo da naučimo mnogo stvari. Najbolji si u pravo vrijeme” – rekao je Žordi Fernandez.
Košarkaška penzija Rudi Fernandeza
“Upoznao sam ga kad je imao 17-18 godina. Imamo lični odnos, puno poštovanja prema njemu. Čast mi je ne samo da ga poznajem, već i da svjedočim njegovoj karijeri i njegovom nasljeđu, osobi koja je igrala na šest Olimpijskih igara kao košarkaš.
Ne znam ko će biti sljedeća osoba koja će to postići ili nadmašiti. Ali mu odajem veliko priznanje. Jedino što mogu da mu kažem je čestitam. Učinio je da uživam u košarci mnogo godina, počevši od mog rodnog grada u mom domaćem timu. Veoma sam srećan zbog njega, zbog njegove porodice i želim mu sve najbolje u onome što dolazi” – zaključio je Žordi Fernandez.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 22:12:21 GMT
Vagner + Šreder = 52! Njemci ponizili domaćina i Srbiji otkrili karte - pobjedom na Australiju
Svjetski šampion igra svjetsku košarku! I ne samo što je igra, već istom je uspio da ponizi domaćina olimpijskog turnira u njegovom dvorištu. Njemačka je deklasirala Francusku, iako to rezultat na prvi pogled ne govori (85:71), ali ko je gledao posljednju utakmicu programa za petak, zna da su se Trikolori propisno obrukali pred cijelom nacijom. Aktuelni svjetski šampion vodio je i sa 24 razlike i da nije pred kraj utakmoice digao nogu sa papučice za gas, gledali bismo totalno poniženje Francuske...
Njemačka je pobjedom osigurala mjesto u prvom šeširu u kojem će se naći zajedno sa Amerikancima, jer se i te kako očekuje da četvorostruki uzastopni olimpijski šampion da nadigra Porto Riko, dok će Kanada u drugi šešir najvjerovatnije zajedno sa nama! Srbiji je subotu od 21 čas potrebna minimalna pobjeda da bi osigurala status najbolje drugoplasirane ekipe na olimpijskom turniru, što znači da Srbija izbjegava prvi šešir i ide na drugoplasirani tim, koji će se naći u trećem šeširu, a to je Australija! Razlog zašto ne možemo na Francusku je taj što Kanada ne može ponovo sa Australijom u četvrtfinalu, jer su već igrali zajedno u grupi. Grčka i Brazil će kao takmaci iz četvrtog šešira na one iz prvog, a žrijeb će se održati 45 minuta po završetku meča Srbije i Južnog Sudana.
Sada je slika mnogo jasnija za nas. Pobjedom dobijamo vrijedan status i biramo Australiju. Bumersi su grupnu fazu završili sa -4 i pobjedom manje u odnosu na Srbiju, Francuzi imaju koš-razliku +2 i skor 2-1. S tim da oni, ponavljamo, ne mogu na Kanadu. Mi smo trenutno na +15 i dakle jedan poen razlike nam je dovoljan da odemo u drugi šešir.
Suštinski, pod uslovom da pobjedimo, parovi četvrtfinala su otprilike sljedeći: SAD - Brazil, Kanada - Francuska, Njemačka - Grčka i Srbija - Australija. Južni Sudan će u slučaju poraza izvjesno da završi takmičenje, jer da bi bio među dvije najbolje trećeplasirane ekipe, mora da izgubi tačno sa jednim poenom razlike, što nije nerealno, ali margina zapravo ne postoji. To da li će Srbija izbjeći Amerikance u polufinalu znaćemo poslije žrijeba.
Njemci su pokazali da su svjetska klasa! Franc Vagner i Denis Šreder odigrali su fantastične role i pobjedi doprinijeli sa po 26 poena, odnosno 52 od ukupno 85 poena cijelog tima! Svjetski šampion plesao je po Vagnerovim notamama, ali uz dirigentsku pratnju Šredera.
As Orlanda šutirao je iz igre 8/15 (2/4 za tri) uz svih osam pogođenih slobodnih bacanja, na šta je dopisao još četiri skoka i dvije asistencije. Plejmejker Bruklina je pucao 10/17 iz igre, a jedna asistencija nedostajala mu je za dabl-dabl. Takođe je imao i četiri uhvaćene lopte.
U najvećem djelu utakmice Evan Furnije bio je jedini raspoloženi igrač Francuske, dugo i jedini dvocifreni sa 10 poena. Viktor Vembanjama je ispario u dobrom djelu utakmice, iako je na kraju ubacio 14 poena uz 12 skokova, s tim da je najveći dio poena ubacio u drugom djelu posljednje četvrtine, kada je pobjednik uveliko bio odlučen.
Francusko čudo od djeteta pamtiće ovaj poraz i po 'posteru' na kojem se našlo poslije kontre u režiji Franca Vagnera. Sjajni Njemac zakucao je iz sve snage i ostavio u čudu jednog od najboljih defanzivaca NBA lige.
Napad Francuske mučio se najvećim djelom susreta i bio oko ili ispod granice od 40 odsto preciznosti. Ni defanzivno domaćin olimpijskog turnira nije blistao, jer je stalo bio bar za korak iza protivnika koji je u prvom poluvremenu imao i prednost od 21 poena. Već tada su Franc i Šreder imali po 16 poena uz pet od sedam timskih hitaca za tri! Dok su Njemci gazili, Francuzi su išli iz greške u grešku i utakmicu maltene izgubili već poslije prvog poluvremena. Jesu otvorili posljednju dionicu serijom 11:0 i pokušali da meč uvedu u dramu, ali su istu Njemci vješto izbjegli.
Grupna faza - posljednje kolo
Grupa A
petak, 02. avgust
Australija - Grčka 71:77 (24:25, 12:28, 14:9, 21:15) Lejdejl 17p - Antetokumpo 20p
Kanada - Španija 88:85 (9:19, 30:19, 15:18, 24:29) Gilgeus-Aleksander 20p - Briuzela 17p
Grupa B
petak, 02. avgust
Japan - Brazil 84:102 (20:31, 24.24, 29:22, 11:25) Hokinson 26p - Kaboklo 33p
Francuska - Njemačka 71:85 (18:24, 9:24, 19.21, 25:16) Vembanjama 14p - Šreder 26p, Franc Vagner 26p
Grupa C
subota, 03. avgust
17.15: Porto Riko - SAD
21.00: Srbija - Južni Sudan
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 22:15:56 GMT
Gordon Herbert o energičnom dvojcu: "Radije bih krotio lava, nego učio mačku da riče"
Selektor Njemačke Gordon Herbert govorio je poslije utakmice protiv Francuske u 3. kolu grupne faze Olimpijskih igara u Parizu.
Gordon Herbert je uspio da sa svojim timom dođe do skora 3-0 u susretu koji su obilježili spektakularni potezi. Svjetski šampion je ujedno obezbjedio i mjesto u prvom šeširu pred žrijebanje za četvrtfinale, a kanadski strateg je poslije duela upitan da prokomentariše da li je bilo teško iskontrolisati energiju mlade braće Vagner (Franc ubacio 26 poena, a Mo dodao osam).
,,Ne, radije bih da ih imam takve, nego da su drugačiji. Radije bih krotio lava, nego učio mačku kako da riče”, simbolično je objasnio za BasketNews.
Bilo je riječi i o taktici protiv Viktora Vembanjame.
,,Očigledno, treba da odigraš fizički. Vrlo je talentovan i ako mu daš prostora, nevjerovatan je. Pogodio je u drugom poluvremenu nekoliko šuteva i dokazao da može da bude odličan u nekim situacijama”, podvukao je Gordon Herbert.
BasketballSphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 3, 2024 8:55:45 GMT
Pobjeda grčkih košarkaša na OI poslije 5.829 dana
Nevjerovatno, ali istinito, grčki košarkaški tim pobjedio je prvi put na Olimpijskim igrama poslije skoro 16 godina.
Ekipa Vasilisa Spanulisa u petak je poslije verlike borbe savladala Australiju rezultatom 77:71, što je Grcima bila prva pobjeda u Lilu, nakon poraza od Španije i Kanade.
To je ujedno bio i prvi trijumf Helena na Olimpijskim igrama poslije 5.829 dana.
U prevodu, poslije 15 godina, 11 mjeseci i 16 dana.
Toliko su Grci morali da čekaju na pobjedu.
Prije Australije u Lilu Grčka je posljednju pobjedu na OI ostvarila nad Kinom 91:77 na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.
U to vrijeme aktuelni selektor Spanulis bio je jedan od najjačih aduta Grka, upravo je protiv Kineza bio jedna od najboljih sa 19 poena. Grci su morali da sačekaju da se Spanulis penzioniše, da postane trener, da preuzme nacionalni tim, da ga odvede na OI i da konačno tek tada dočekaju novu pobjedu.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|