|
Post by Admin on Aug 13, 2024 6:36:59 GMT
Viktor Vembanjama najbolji mladi igrač Olimpijskih igara
Viktor Vembanjama, zvijezda reprezentacije Francuske, dobio je nagradu za najboljeg mladog igrača na Olimpijskim igrama.
Francuska je uspjela da napravi odličan rezultat i osvoji srebro, pošto su u finalu poraženi od reprezentacije SAD-a sa 98:87. Mlada zvijezda San Antonio Spursa je bila najbolja u redovima svoje ekipe sa 26 poena.
Nisu Olimpijske igre počele onako kako su se Francuzi nadali. Loše su izgledali u grupnoj fazi, imali problema i unutar ekipe, ali su kako je turnir odmicao ekipa sve više napredovala, pa su na kraju došli do drugog mjesta.
Viktor Vembanjama je na ovom turniru u prosjeku bilježio 15.8 poena, 9.7 skokova i 3.3 asistencije.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 13, 2024 6:39:57 GMT
Stefen Kari: "Postoji osjećaj olakšanja, ali i osjećaj postignuća"
Stefen Kari, reprezentativac SAD-a, govorio je na konferenciji za medije nakon osvajanja zlatne medalje, kada su u pitanju Olimpijske igre.
Superstar Golden Stejt Voriorsa je možda i najzaslužniji za ovo zlato, pošto je u polufinalu i finalu zbirno ubacio 60 poena, a na kraju je izabran i u najbolju petorku turnira. Takođe, pogodio je osam trojki u finalu, a posebno je upečatljiva ostala posljednja, koju je pogodio preko Viktora Vembanjame i definitivno riješio pitanje pobjednika.
“Svaki šut koji izvodim, mislim da će ući. To je bilo na kraju solidne serije šuteva. Sve što sam vidio bio je obruč, nisam ni vidio ko je ispred mene. Znao sam da je situacija sa malo preostalog vremena na satu. Ali to me impresioniralo… Sigurno sam impresionirao sebe.”
Poslije toga se dotakao dvije vezane sjajne partije.
"Uvijek kažemo da treba da radimo ono što igra zahtjeva i da ostanemo u ritmu. U prvih nekoliko utakmica, imao sam dobre prilike, ali šutevi nisu ulazili. Trener me podsjetio da ostanem fokusiran, i to mi je pomoglo da se koncentrišem za ove posljednje dvije utakmice. Igra je zahtjevala da uzmem te šuteve, i uspio sam da ih pogodim. Posljednjih 2.5 minuta bilo je posebno. Momci su me podsticali, imali smo povjerenja u ono što radimo, i jednostavno sam bio prisutan u trenutku, uživajući u igri.”
Ovo je bilo prvo zlato na Olimpijskim igrama za jednog od najboljih šutera svih vremena.
“Bilo je sve što sam zamišljao i još više. Uzbuđenje zbog postignuća s momcima u svlačionici bilo je nevjerovatno. Svi smo se pojavili da nastavimo dominaciju američke košarke, znajući da će biti teško. Postoji osjećaj olakšanja, ali i osjećaj postignuća. Vidio sam druge sportiste kako dobijaju medalje i uvijek sam zamišljao kakav će to osjećaj biti. Nije se radilo o tome da nešto stavim na svoj spisak, već o iskustvu nečega što nisam doživio prije. To je bio poseban trenutak.”
|
|
|
Post by Admin on Aug 13, 2024 6:42:12 GMT
Geršon Jabusele o zakucavanju preko LeBrona Džejmsa: "Nisam imao izbora"
Geršon Jabusele, reprezentativac Francuske, govorio je za medije nakon poraza u finalu Olimpijskih igara.
Iako je Francuska loše otvorila Olimpijske igre, uspjeli su da se podižu kroz turnir, pa su na kraju uspjeli da se domognu srebrne medalje. Nisu uspjeli da savladaju Amerikance, ali je potez utakmice definitivno bilo zakucavanje Jabuselea preko LeBrona Džejmsa.
“Nevjerovatan potez. Kada sam ga vidio, pomislio sam ili ću da zakucam ili će me blokirati. Nisam imao izbora. Nisam mogao da idem na polaganje. U tom trenutku ne razmišljate puno i kada sam vidio kontakt i na kraju uspio da zakucam ubrizgao sam svima nama samopouzdanje, to nas je poguralo,” rekao je Geršon Jabusele, prenosi B92.
Nastavio je uz osmijeh krilni centar Real Madrida da govori o tom potezu.
“Koliko vidim, ne priča se mnogo o mom potezu u ovom trenutku, ali ja ću ga ipak uramiti i okačiti kod kuće.”
|
|
|
Post by Admin on Aug 13, 2024 6:45:00 GMT
Viktor Vembanjama upozorava svoje protivnike: "Strahujte od mene"
Viktor Vembanjama govorio je za medije nakon poraza reprezentacije Francuske u finalu Olimpijskog turnira od SAD rezultatom 98:87.
Francuski reprezentativac u finalnom meču bio je impresivan sa 26 poena, sedam skokova i dvije asistencije, ali to nije bilo dovoljno da se Francuska dokopa zlatne medalje.
“Uživaćemo u trenutku. Ponosan sam na svoje saigrače. Ponosan sam na ono što smo učinili ispred naših navijača. Pustiću samo da mi se sve slegne da shvatim šta smo napravili”, komentariše Viktor Vembanjama nakon finalne utakmice, prenosi BasketNews.
Upitan o tome kakav je doprinos imao u francuskom uspjehu odgovara:
“Ja samo uvijek pokušavam da pomognem mom timu i voljan sam da se žrtvujem. Večeras sam bio fokusiran na poentiranje, u prethodnim mečevima fokus je bio na defanzivi. Moji saigrači su odradili sjajan posao. Isaia Kordinijer, Geršon Jabusele, Matijas Lesor bili su odlični u eliminacionoj fazi. Tu se vidi naš napredak”.
O učešću na Olimpijskim igrama iznosi da mu je pomoglo da dosta nauči.
“Učim dosta i zabrinut sam za svoje protivnike u narednim godinama. Strahujte od mene. U NBA, FIBA, svugdje”.
Pjevanje nacionalne himne zajedno sa navijačima za njega je jedna od najdražih stvari koju je proživio za vrijeme turnira.
“Nevjerovatno iskustvo. Nacionalna himna je jedan od mojih nadražih djelova. Znam da imam samo 20 godina, ali ne znam kada ću imati priliku ponovo da iskusim ovo. Zbog toga bih ponovo plakao,” završava Vembanjama.
|
|
|
Post by Admin on Aug 13, 2024 6:48:28 GMT
Kevin Djurent se upisao u istoriju! Prvi košarkaš sa četiri zlata na Olimpijskim igrama!
Kevin Djurent se nakon pobjede reprezentacije SAD u finalnom meču olimpijskog turnira nad Francuskom 98:87, okitio četvrtim olimpijskim zlatom.
Tako je košarkaš Finiks Sansa prestigao Karmela Entonija i postao najuspješniji košarkaš u istoriji Olimpijskog turnira.
Pored olimpijskog zlata na Olimpijskim igrama u Parizu, Kevin Djurent ima zlato i sa igara u Londonu 2012, Riju de Žaneiru 2016. i Tokiju 2020.
Osim impresivnih zlatnih olimpijskih medalja, Djurent je najbolji strijelac u istoriji reprezentacije SAD na Olimpijskim turnirima, FIBA Svjetski šampion iz 2010, dvostruki NBA šampion 2017. i 2018. godine, NBA MVP iz 2014. godine kao i 14 puta All-Star NBA lige.
Iako je jedini košarkaš sa četiri zlatne medalje, nije najtrofejniji u olimpijskoj košarci, ispred njega su Sue Bird i Diana Taurasi sa pet zlatnih medalja. Ipak Kevin Djurent se nada da bi mogao u Los Anđelesu 2028. godine dokopa pete zlatne medalje.
|
|