|
Post by Admin on Jul 14, 2021 15:03:28 GMT
Ćavi Garsija na Olimpijskim Igrama u Tokiju završava igračku karijeru
Kapiten Juga i hrvatski reprezentativac, Ćavi Garsija, završava igračku karijeru i na Olimpijskim Igrama u Tokiju povlači se u penziju...
Ćavi Garsija zadnje utakmice u karijeri odigraće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Garsija je odlučio završiti igračku karijeru, što je potvrđeno danas i od strane kluba.
Putem društvenih mreža oglasio se i Garsia koji se sa hrvatskom reprezentacijom priprema za nastup u Tokiju.
"Došao je trenutak za reći zbogom, ili još bolje doviđenja. Živio sam san igrajući više od 20 godina na visokom nivou i dijelio svlačionicu s mnogo fantastičnih i vrhunskih saigrača. Kroz sve te godine uspio sam ostvariti rezultate i ciljeve, o kojima sam na početku svoje karijere mogao samo sanjati. Nisam ni slutio da će mi godine mukotrpnog rada, žrtve i truda u ovolikoj mjeri omogućiti da se razvijem kao vrhunski sportista, ali i kao osoba", ističe Garsija.
Karijeru završava kao igrač dubrovačkog Juga.
"Zadovoljstvo mi je da mogu završiti sportsku karijeru u jednom od najboljih sportskih klubova i činjenica da sam bio dio istorije Juga me ispunjava neizmjernim ponosom. Ovo je najteži trenutak u karijeri svakog sportiste. Vrijeme je da se zahvalim ovom klubu i ovom sportu. Nažalost, nije mi se pružila prilika da se oprostim sa ekipom i navijačima na način koji sam htio i priželjkivao. Imam samo riječi hvale onima koji su mi od početka dali povjerenje, ali prije svega onima s kojima sam radio svaki dan, dijelio iskustva na mnogobrojnim putovanjima te nadasve jedinstvene trenutke. Svakome od njih želim sve najbolje i od srca im se zahvaljujem. Nikad neću zaboraviti što ste mi pružili."
37-godišnji Garsija nastupao je za Španiju do 2016. godine, a onda je počeo igrati za Hrvatsku nakon što je dobio državljanstvo. Već godinu dana kasnije sa Hrvatskom je osvojio titulu svjetskog prvaka.
SportNet.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 14, 2021 15:28:06 GMT
Filipović: "Rasterećeni dočekujemo Olimpijske igre"
Kapiten reprezentacije Srbije, Filip Filipović, rekao je da je dovoljan motiv za svakog sportistu to što učestvuje na Olimpijskim igrama, bez obzira da li su mu prve ili posljednje u igračkoj karijeri.
– Dovoljan motiv je to što idemo na Olimpijske Igre, bez obzira da li su nekome prve ili posljednje. Važno je da odemo svi zdravi, spremni, da ne razmišljamo o bolestima i povredama, već da se posvetimo samo sportu – rekao je Filipović za Vaterpolo Vesti.
Igrači osjećaju mnogo manji pritisak u odnosu na Olimpijske igre u Riju, kada su srpski vaterpolisti bili glavni favoriti.
– Pritisak javnosti je manje-više isti, ali pritisak nas samih je sigurno manji. Vidjeli smo da i druge ekipe pretenduju na medalje, nismo glavni favoriti, tako da ulazimo rasterećeniji. Ipak, cilj je poznat i to smo odavno utvrdili.
Prvi rival Srbije biće selekcija Španije, ali je na Olimpijskim Igrama svaki meč priča za sebe.
– Turnir će biti dugačak i težak. Moramo od početka do kraja da budemo zajedno, a ako neka ekipa može to sve da izgura, mislim da je to Srbija. Prva utakmica nam je najvažnija, ali ni poslije neće biti lako. Idemo meč po meč, jer je to jedini ispravan put – zaključio je Filipović za Vaterpolo vesti.
Vaterpolo Vesti; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 14, 2021 15:30:52 GMT
Mandić: "Imamo svoj cilj i idemo prema njemu"
Srpski vaterpolisti su spremni za Olimpijske Igre u Tokiju, gdje će braniti zlato osvojeno u Riju prije pet godina. Srpski vaterpolista, Dušan Mandić, igraće po treći put na Olimpijskim Igrama, a pred početak trening na bazenu SRC “Milan Gale Muškatirović” rekao je novinarima da je uvijek teže odbraniti nego osvojiti zlato, ali da ova ekipa ima svoj cilj.
– Uvijek je teže braniti zlatnu medalju, nego osvajati, ali pritisak je isti. Rio je imao težinu, ima je i sad, u svakom pogledu. Mi smo iskusna ekipa, znamo svoj cilj i idemo prema njemu – rekao je srpski vaterpolista Dušan Mandić, uoči polaska na Olimpijske igre, a prenosi Tanjug.
Srbija brani titulu osvojenu 2016. godine u Riju, a igraće u B grupi sa selekcijama Španije, Hrvatske, Crne Gore, Kazahstana i Australije.
– Prošli smo mnogo toga zajedno, osvajali i sedma i peta mjesta i zlata. Bitno je da idemo korak po korak, jaka je konkurencija, teška je grupa i da se kroz grupu spremimo za četvrtfinale koje je uvijek najvažnija utakmica – rekao je Mandić novinarima na Dorćolu.
Potrebno je samo da osjetimo pozitivnu energiju iz Srbije i sve će da bude lakše, dodao je Mandić.
– Ljepše je igrati sa publikom, ali kako nama, tako i svima. Mi imamo svoj cilj i idemo prema njemu – ističe MVP završnog turnira Lige šampiona.
Mandić je naglasio da je najbitnije što su svi u ekipi zdravi.
– Sljedeća želja nam je da dođemo u olimpijsko selo, da prođeme sve silne testove, da ne bude nekih komplikacija u putu. Idemo prvo u Kašivazaki, tamo smo bili i pred SP u Gvanžuu, sparingovaćemo sa Crnom Gorom i uradićemo završni dio kompeltnih priprema. Ne želimo da se opterećujemo i unaprijed razmišljamo o situacijama popout one koja je zadesila Miloša Vasića. Žao nam je zbog njega, desio mu se veliki peh, cio život je trenirao za Igre. Mi ćemo uraditi sve da poštujemo epidemiološke mjere i izbjegnemo svaku neprijatnu situaciju – poručio je Mandić.
Vaterpolo Vesti; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 14, 2021 20:59:51 GMT
OLIMPIJSKO ODBROJAVANJE - 11. dio
PEKING 2008 - Mađarski het-trik, Crna Gora debitovala
Godina androida i krize
Godina 2008. poznata je između ostalog kao godina kada je nastao prvi android, svojevrsni novi iskorak u telekomunikacijskoj revoluciji. U toj su godini Amerikanci prvi put izabrali tamnoputog predsjednika (Barak Obama), Kosovo je postalo nezavisna država, a te je godina počela i teška gospodarska i finansijska kriza. Ujedno, na dan otvaranja OI u Pekingu, Rusija je napada Gruziju čime je na najgrublji način propao ideal o dobu mira dok traju Igre.
Igre Majkla Felpsa
Same Olimpijske igre u Pekingu bile su organizovane do savršenstva, a počele su 08. 08. 2008. u 8 sati i 8 minuta i 8 sekundi uvečer po pekinškom vremenu. Ne slučajno jer po kineskom vjerovanju brojka 8 simbolizuje sreću. Bile su Igre rekorda jer ih postignuto čak 125 olimpijskih i 37 svjetskih, što ponajviše možemo zahvaliti plivanju u kojem su takmičari nastupali u kasnije zabranjenim, novim tzv. Racer kostimima koje je projektirala NASA, u kojima primjerice u samo dvije discipline nije postignut novi olimpijski rekord.
Majkl Felps je u Pekingu osvojio čak 8 zlata, rekord svih rekorda, nadmašivši Marka Špica (7 iz Minhena 1972.). Usain Bolt je postao najbrži čovjek svijeta na 100 metara. Od 205 država članica Međunarodnog olimpijskog odbora, u Peking je sportiste postalo njih 204! Izostao je samo Sultanat Brunei, inače jedna od najbogatijih država svijeta. Vaterpolo je ispisao neke posebne, istorijske stranice.
Het-trik Mađara
Prvo što valja spomenuti s obzirom na olimpijski vaterpolsko turnir je fantastičan domet Mađara. Oni su nakon Sidneja 2000. i Atine 2004., u Pekingu osvojili treće uzastopno olimpijsko zlato! Poduhvat vrijedan divljenja, a kojeg je prije, no u nekim sasvim drugim uslovima i vremenima, ostvarila samo Velika Britanija (1908., 1912. i 1920.).
Barakude su u Peking otputovali kao jedni od glavnih favorita za najviši plasman. Potpuno realno očekivanje od ekipe koja je godinu dana ranije, na Svjetskom prvenstvu u Melburnu osvojila naslov najboljeg na planeti.
Start Hrvatske u vrlo jakoj grupi B je bio, malo je reći sjajan. Rezultati su bili samo pokazatelj igre, a ona je bila kolosalna. U prvom je kolu visoko nadvladana Italija 11:7 (Bošković 3, Bušlje i Marković po 2 gola). Nacija je bila u delirijumu nakon partije protiv Srbije u 2. kolu, 11:8. Protiv Njemačke je bilo još manje problema, 13:5. Sve je savršeno ‘funkcionisalo’ do Amerikanaca. Možda malo opuštanja sa strane hrvatskih vaterpolista, ali ostaje i činjenica da su SAD upravo tog ljeta bile, u biti, ubirale plodove rada pod Rudićem, dok ih je on vodio od 2001. do 2004. Postavio je temelje na koje je slijedila nadogradnja i ne čudi za to pobjeda Amerikanaca 7:5. Za oproštaj od grupe, poražena je Kina 16:4 (Barać 4, Joković 3, Marković 2, Đogaš 2, Hinić 2). No, to je Hrvatskoj ipak donijelo ‘tek’ drugo mjesto u grupi i vrlo neugodnog suparnika u četvrtfinalu, Crnu Goru. Hrvati su problemima, odnosno rezultatskom zaostatku, bili od prve četvrtine (3:1), niti jednog trenutka tokom susreta nisu vodili, pa na koncu i izgubili 7:6. Ispadanje iz konkurencije za medalju u četvrtfinalu djelovalo je šokantno po Hrvatsku.
U kasnijem razigravanju za 5. mjesto Hrvatska je izgubila od Španije 11:9, te se od Pekinga oprostila šestim mjestom. Puno ispod svih očekivanja hrvatske javnosti. No, najbolje je tek slijedilo… Na kasnijim Igrama.
Debitantsko učešće imala je Crna Gora. Na Olimpijske Igre se plasirala osvajanjem evropskih kvalifikacija, u koje je došla kao pobjednik B prvenstva Evrope.
U Grupnoj fazi Crna Gora je imala dvije pobjede, dva remija i jedan poraz i zauzela je treće mjesto u grupi, koje je donijelo 1/4 finale. Savladala je Kanadu 12:0, Grčku sa 10:6. Remizirala je sa Mađarima na startu olimpijskog turnira sa 10:10 i sa Australijom u posljednjem kolu turnira sa 5:5. Jedini poraz doživjela je od Španije sa 12:6.
U 1/4 finalu savladala je Hrvatsku sa 7:6, a u polufinalu je poražena od Mađarske sa 11:9, iako je vodila sa 6:3. U meču za bronzu poražena je od Srbije sa 6:4, a bilo je tokom meča 6:1 za Srbiju.
Srbija je u grupi imala tri pobjede i dva poraza. Savladala je Njemačku sa 11:7, SAD sa 4:2 i Kinu sa 15:5, a izgubila je od Hrvatske sa 11:8 i Italije sa 13:12.
U 1/4 finalu Srbija je dobila Španiju sa 9:5, a u polufinalu je poražena od Amerikanaca sa 11:9. U meču za olimpijsku bronzu Srbija je bila bolja od Crne Gore sa 6:4.
– Danas nažalost pokojni Tibor Benedek u Pekingu je nastupio na svojim petim olimpijskim igrama.
– Italijan Alesandro Kalkatera je s 27 golova u 8 utakmica bio najbolji strijelac turnira.
– Aleksander Čigir, golman njemačke reprezentacije je sa 39 godina i 278 dana koliko je imao u posljednjoj utakmici Njemačke, bio najstariji vaterpolista na olimpijskom turniru.
– Olimpijsko je zlato dale pripalo Mađarskoj, srebro je osvojila momčad SAD, dok je bronca pripala Srbiji.
– Kod vaterpolistica, zlato je otišlo u Nizozemsku, srebro kao i u muškoj konkurenciji u SAD, a bronca u Australiju.
HVS.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 15, 2021 6:24:59 GMT
Brguljan: "Borićemo se do posljednjeg atoma snage da osvojimo medalju u Tokiju"
Draško Brguljan je sa 36 godina olimpijski veteran, četvrti put će učestvovati na Igrama, nosiće crnogorsku zastavu na ceremoniji otvaranja.
Legendarni vaterpolista je u razgovoru za sajt Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) najavio nastup Crne Gore u Tokiju.
“Ovo je velika stvar za sve nas. Za zemlju kao što je Crna Gora, koja je ima veoma mali broj stanovnika, veliki je uspjeh kvalifikovati se na Olimpijske igre u bilo kom sportu. S obzirom na to da su ovo naše četvrte Igre zaredom, to je potvrda koliko je snažan vaterpolo u našoj zemlji”, kazao je Brguljan.
Tri učešća, tri četvrta mjesta – to je učinak crnogorske selekcije na Igrama.
“Veoma je frustrirajuće. Velika je stvar što smo se svaki put borili za medalje, ali na kraju nismo uspjeli. Možda nismo zaslužili, možda smo i previse željeli, ne znam tačno. Ali, znam da ćemo se, kao i svaki put do sada, boriti do posljednjeg atoma snage da osvojimo medalju u Tokiju”, rekao je Brguljan.
Na današnji dan prije 13 godina, Crna Gora je osvojila evropsko zlato u Malagi, a posljednju medalju crnogorski vaterpolisti osvojili su ponovo na šampionatu Evrope u Budimpešti prošle godine, kada su bili bronzani…
Samopouzdanje im je veliko…
“Nismo u krugu od tri-četiri kandidata za medalje, na papiru nemamo takva imena. Ali, mislim da možemo da igramo ravnopravno sa svima i nadam se da će ovaj mladi tim osvajati medalje na velikim takmičenjima u budućnosti”, rekao je Draško.
Brguljan je najbolji sportista Crne Gore, kapiten je vaterpolo selekcije…
“Lijepo je biti kapiten, posebno u timu koji uvijek želi dobre rezultate. Kada pored sebe imate momke kakve imam ja, biti kapiten je najlakša stvar na svijetu”, ističe Draško, koji je svjestan da bi Igre u Tokiju mogle da budu i njegove posljednje.
“Mislim da su ovo moje posljednje Igre. Imamo dosta mladih igrača, koji će prije ili kasnije dobiti šansu da se dokažu. Drago mi je da smo stvorili tim koji će moći da igra bez Aleksandra Ivovića i mene, to je bio i naš cilj”.
Vijesti
|
|