|
Post by Admin on Jul 5, 2024 18:57:40 GMT
UEFA je uvela novo pravilo na Euru. Sada će se primjenjivati u klupskim takmičenjima
KAPITENI klubova će od iduće sedmice biti jedini igrači koji će moći razgovarati sa sudijom u UEF-inim klupskim takmičenjima, objavila je Evropska fudbalska federacija (UEFA). Nakon što je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj uvela novo pravilo komunikacije između sudija i igrača na terenu, UEFA je to pravilo sada uvela i u klupska takmičenja na Starom kontinentu.
Prva žrtva ovog pravila bio je igrač Mančester Sitija i španski reprezentativac Rodri, koji je u pobjedi 1:0 svoje reprezentacije u 2. kolu takmičenja protiv Italije u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena zaradio žuti karton, jer se odbratio sudiji, iako nije kapiten reprezentacije. To mu je bio drugi žuti karton na turniru ,pa je propustio susret protiv Albanije.
Neupitan napredak za imidž fudbala
"Biti sudija u modernoj igri vrlo je teško. Sudija donosi između 200 do 250 odluka po utakmici, to je jedna svake 22 sekunde, ponekad u teškim i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom, a svaku od njih pomno proučavaju i iznova posmatraju iz više različitih uglova i navijači i stručnjaci. Ideja je jednostavna, tražimo da sve ekipe osiguraju da njihov kapiten bude jedini igrač koji razgovara sa sudijom", kazao je uoči prvenstva izvršni direktor UEFA-e za suđenje Roberto Rozeti.
"Uspjeh ovog novog pristupa na Euru, koji su akteri igre shvatili i pozdravili u javnosti kao neupitan napredak za imidž fudbala, jača naše povjerenje da je ovo put naprijed. Poštena igra i poštovanje vrijednosti su koje fudbal, najpopularnija igra na svijetu, mora prenijeti našim društvima. Počevši s novom sezonom UEF-inih klupskih takmičenja koja će početi sljedeće sedmice, ovaj će se pristup stoga proširiti na sve utakmice u UEF-inim takmičenjima", objavila je UEFA.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 5, 2024 18:58:19 GMT
Erdogan brani "vučji pozdrav": Zašto njemački dres ima orla, a francuski pijetla?
TURSKI predsjednik, Tajip Erdogan, poručio je kako ga je sukob oko "vučjeg pozdrava" potaknuo da prisustvuje susretu četvrtfinala Eura između Turske i Holandije u nedjelju u Berlinu. "Pita li se iko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih Demiral je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje", rekao je Erdogan novinarima na letu iz Kazahstana.
"Naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje službenike, te se poduzimaju potrebni koraci. Idemo pobjedom napustiti teren i proći u sljedeći krug. Ako se ne dogodi nešto izvanredno, odlučili smo otići na utakmicu", prenose turski mediji predsjednikovu izjavu.
Kontroverzni pozdrav je simbol Sivih vukova
Bek turske fudbalske reprezentacije Merih Demiral suspendovan je na dvije utakmice, nakon gesta koju je napravio nakon pobjede njegove ekipe u osmini finala EUR-a protiv Austrije.
Turski bek, koji je postigao oba gola, pobjedu je proslavio "vučjim pozdravom", odnosno simbolom "Sivih vukova", pokreta koji promoviše radikalno desničarsku i islamističku ideologiju, koja vjeruje u superiornost "turske rase."
Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad "Sivih vukova" u Njemačkoj pod posebnim nadzorom. Tursko ministarstvo vanjskih poslova smatralo je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i ističu kako je riječ o ksenofobiji.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 5, 2024 18:59:23 GMT
Turci bijesni zbog kažnjavanja njihovog junaka: "Ispravite ovo dok ne bude prekasno"
PREMDA su turski mediji bliski predsjedniku Tajipu Erdoganu pisali kako je laž da je UEFA suspendovala Meriha Demirala s dvije utakmice neigranja na Euru, zbog kontroverznog gesta prilikom slavlja golova u pobjedi protiv Austrije, krovna kuća evropskog fudbala zaista je junaka turske pobjede izbacila s utakmice četvrtfinala protiv Holandije i potencijalnog polufinala.
Turski bek, koji je postigao oba gola, pobjedu je proslavio "vučjim pozdravom", odnosno simbolom Sivih vukova, pokreta koji promoviše radikalno desničarsku i islamističku ideologiju koja vjeruje u superiornost turske rase.
Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad Sivih vukova u Njemačkoj pod posebnim nadzorom. Tursko ministarstvo vanjskih poslova smatralo je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i ističu kako je riječ o ksenofobiji.
UEFA izdala saopštenje
UEFA je u svojem saopštenju objavila da je njeno žalbeno tijelo optužilo i kaznilo Demirala "zbog nepoštivanja opštih načela ponašanja, za kršenje osnovnih pravila pristojnog ponašanja, za korištenje sportskih događaja za propagiranje ideologija koje nemaju veze sa sportom i dovođenja sporta na loš glas''.
Turski fudbalski savez potvrdio je za CNN da njihov pravno odjeljenje radi na žalbi na suspenziju, a Servet Jardimci, član Izvršnog odbora UEF-e i kandidat za predsjednika Turskog fudbalskog saveza (TFF), nazvao je zabranu "neprihvatljivom".
"Suspenzija zbog prirodnog slavlja nakon što je utakmica završena na turniru koji teče glatko je intervencija u nezavisnost fudbala", napisao je u izjavi na X-u, ranije poznatom kao Tviter.
Turci bijesni
"Naš fudbaler podijelio je prirodnu radost, kada je s turskim navijačima slavio sreću trenutka. Ovdje nema elementa koji bi mogao povrijediti protivnika ili bilo koju zajednicu. Igrač je svoje osjećaje naravno izrazio na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao nakon utakmice. Metode i načini slavlja fudbalera ne bi se trebali kažnjavati, osim ako nisu pogrdni prema bilo kojoj grupi ili krše osnovna pravila pristojnosti. Želio bih naglasiti svoje uvjerenje da se ova greška mora ispraviti prije nego što bude prekasno."
Turski ministar mladosti i sporta, Osman Askın, Bak napisao je na društvenim mrežama: "Osuđujemo nepravednu i pristrasnu odluku UEF-e, za koju vjerujemo da nema pravne osnove i da je u potpunosti politička. Nastavićemo tražiti svoja prava pravnim putem protiv ovih dvostrukih standarda, koji se primjenjuju na našu zemlju i našu fudbalsku reprezentaciju.''
Turski šef države, Erdogan, poručio je kako ga je sukob oko "vučjeg pozdrava" potaknuo da prisustvuje susretu četvrtfinala Eura između Turske i Holandije u nedjelju u Berlinu. "Pita li se iko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih Demiral je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje", rekao je Erdogan novinarima na letu iz Kazahstana.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 5, 2024 19:00:16 GMT
Bio je siroče i beskućnik. Borio se s narkomanima, a sad je jedan od junaka Eura
PRED početak Eura reprezentaciji Rumunije niko nije davao nikakve šanse, no ta se reprezentacija nametnula kao jedno od najvećih iznenađenja turnira. U onoj ludoj, najizjednačenijoj grupi gdje su svi imali po četiri boda, Rumuni su bili prvi i s čeone pozicije su otišli u Holandiju u osmini finala.
Ipak, tu je njihov put u Njemačkoj završio. Holandija je bila prejaka, s 3:0 je prošla u četvrtfinale, no malo ko je u Rumuniji nezadovoljan. Štoviše, kod kuće su dočekani kao junaci, a jedan od najvažnijih ljudi u reprezentaciji bio je 37-godišnji golman Florin Nita.
Težak život rumunskog junaka
Rumunski novinar Emanuel Rosu podsjetio je na težak i tužan život Nite, koji je kao dječak ostao siroče i sam se morao izboriti za sve što je u životu stekao.
''Moj život? Uh. Nema se tu puno toga za reći, samo rad, rad i rad. Bilo je toliko teških trenutaka da i ne mogu odabrati najteži. Mislim da je to bilo kada sam ostao sam. Bez roditelja i porodice, bio sam sasvim sam i morao sam se prilagoditi onome što mi je život nosio. Radio sam gdje god sam mogao, bio sam beskućnik... Kad si sam, moraš imati snage da preživiš sve što te čeka u ovom surovom svijetu, uvijek se moraš brinuti za sebe, čak i ako ti se to ne sviđa", pričao je Nita, koji se kao maloljetnik morao preseliti u najopasniji kvart u Bukureštu.
''Stalno su me napadali lokalni narkomani i morao sam se redovito boriti s njima. Nisam mogao ondje živjeti duže od godinu dana", prisjeća se Nita.
Imao sam probušene tenisice, pa sam stavljao vrećice na njih, ali mi to nije smetalo da treniram fudbal
''Bilo je dana kad nisam osjećao prste na nogama, koliko mi je bilo hladno. Imao sam probušene tenisice, pa sam stavljao vrećice na njih, ali mi to nije smetalo da treniram fudbal. Nisam imao izbora, trenirao sam više od ostalih, samo da bih se izvukao iz bijede u kojoj sam bio i da ostvarim svoj san. S vjerom u Boga sve je moguće, zahvalan sam mu na svemu što mi je dao i na svemu što sada imam, jer sam siguran da je sve to zbog njega.''
Jedna situacija iz djetinjstva mu se posebno urezala u pamćenje.
''Sjećam se da sam bio u srednjoj školi i bilo je oko 30 djece u maloj svlačionici. Tadašnji trener nam je rekao: 'Pogledajte dobro koliko vas ima ovdje. Od vas će samo jedan ili dvojica postati fudbaleri!' A ja sam, u tim trenucima, razmišljao: 'Bože, pomozi mi da budem jedan od te dvojice.' Cijelo vrijeme samo sam razmišljao o tim riječima.''
"Uz dužno poštovanje prema ostalim golmanima koje Rumunija trenutno ima, Nita je bio jedan od najboljih igrača u turskoj ligi ove sezone. Trebao bi početi na Euru", nedavno je rekao njegov zemljak i bivši trener u Gaziantepu Marius Sumudic.
Nita je ozbiljnu karijeru počeo u Steaui, a godinama je kasnije branio za prašku Spartu. Prošle sezone je bio na golu turskog Gacijantepa, a prije nekoliko dana je ostao bez kluba.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 5, 2024 19:01:29 GMT
Čemu služi VAR?! Godinama već svaki pedalj terena pokriven je kamerama, godine su prošle otkako je VAR tehnologija zaživela kako bi fudbal bio pravednija igra, kako bi se sudijske greške svele na minimum. A da li je zaista tako? Svako malo pojavi se neki demanti. A naročito je problematično kada VAR zažmuri u utakmicama koje privuku oči čitavog kontinenta, ili planete. Takva je i večerašnja između Španije i Nemačke. Imali su pravo Španci da budu besni jer je sudija Entoni Tejlor omogućio Nemcima povlašćeno, popularno domaćinsko suđenje. Jednostavno, Pancerima je dozvoljena grublja igra uz neadekvatne sankcije. Međutim, nakon detalja iz 106. minuta utakmice, besneće dugo i nemački državni tim i kompletna javnost domaćina Evropskog prvenstva. Džamal Musijala je šutirao, Mark Kukurelja igrao rukom u svom šesnaestercu... Nije isključeno da je spečio i pogodak. Međutim, ne samo da je Entoni Tejlor odmahnuo rukom, već nije dobio ni poziv iz VAR sobe da pogleda snimak. Da slučaj bude još interesantniji, u VAR sobi sedeo je Stjuart Atvel, isti čovek koji je u meču osmine finala između Nemačke i Danske, zvao Majkla Olivera da gleda snimak nakon što je Andersen igrao rukom. Pritom priroda situacije (ruka Kukurelje bila dobrano pored tela iako je pokazivao nameru da je vrati uz telo), kao i težina i važnost trenutka, nalagali su da je Tejlor, ma koliko prethodno bio dobro postavljen, morao do ekrana da pogleda snimak i da se uveri da je odluka koju je doneo ispravna. A mnogi, ne samo Nemci, sigurni su da nije bila. I otuda pitanje - čemu služi VAR tehnologija, kada se ne oglašava u trenucima zbog kojih je i nastala? Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|