|
Post by Admin on Jul 10, 2024 6:01:40 GMT
Članovi obezbjeđenja nakon utakmice povrijedili kapitena Španije
ŠPANIJA je prvi finalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. U polufinalu je preokretom pobijedila Francusku 2:1. Sve bitno vidjeli smo u prvom poluvremenu. Francuzi su poveli ranim golom Randala Kola Muanija, da bi prekrasnim pogotkom rezultat poravnao Lamine Jamal. Preokret i pobjedu Špancima donio je Dani Olmo, pa se tako bivši igrač Dinama baš kao i u četvrtfinalu prometnuo u junaka.
Na kraju utakmice dogodio se neobičan incident. Španski su igrači otišli proslaviti prema svojim navijačima. Neki su navijači uletjeli u teren, a među igrače su ušli i fotografi, kako bi zabilježili trenutke slavlja. U jednom su trenutku u gužvu uletjeli članovi obezbjeđenja, koji su naumili izbaciti nekog od navijača.
Uletjeli su tako da su gurnuli na pod jednog od fotografa, koji je slučajno udario španskog kapitena, Alvara Moratu, u koljeno. Morata je nastavio šepati, a Španci se nadaju da neće propustiti finale zbog ovoga.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 10, 2024 6:12:49 GMT
Tijago Alkantara završio igračku karijeru: "Hvala fudbalu"
Bivši fudbalski reprezentativac Španije, Tijago Alkantara, objavio je u ponedjeljak veče da završava igračku karijeru, ali bi se ponovo vrlo brzo mogao da se aktivira u fudbalu, doduše u drugačijoj ulozi.
"Uvijek ću biti spreman da vratim ono što sam dobio i zahvalan sam na vremenu koje sam proveo. Hvala fudbalu. I svima koji su me pratili i usput me učinili boljim igračem i osobom", napisao je 33-godišnji vezista na društvenoj platformi X.
Posljednje četiri sezone svoje karijere Alkantara je proveo u Liverpoolu, a prije toga je igrao za Barselonu i Bajern. Povrede su ga spriječile da prošle sezone da značajniji doprinos na Enfildu, jer je zbog konstantnih problema odigrao tek pet minuta.
Alkantara je 2011. s Barselonom osvojio Ligu šampiona, ali je najdublji igrački trag ostavio u Minhenu, gdje je stekao i kultni status kod navijača, nakon što ga je 2013. tadašnji trener Bajerna, Pep Gvardiola, doveo iz Barselone. Gvardiola je toliko želio Alkantaru u svom timu, da je insistirao da se u prelaznom roku pokuša angažovati uz slogan - "Tijago ili ništa".
Na kraju ga je Bajern i doveo u transferu vrijednom 25 miliona eura.
Tijago je u Bajernu igrao od 2013. do 2020. i osvojio s klubom sedam titula prvaka Njemačke, četiri njemačka Kupa i došao do svog drugog trijumfa u Ligi šampiona, u posljednjoj sezoni, kad mu je trener bio Hansi Flik.
Bivši njemački selektor je, nakon otkaza Ćaviju Ernandesu, izabran za novog trenera Barselone u koju, kako navode mediji, želi vratiti Tijaga u ulozi jednog od svojih pomoćnika.
Vijesti.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 10, 2024 6:35:01 GMT
Španski bek osudio zvižduke za saigrača: "Sramota, niko to ne zaslužuje"
ŠPANSKI reprezentativac Mark Kukurelja dočekan je sa zvižducima njemačke publike u Minhenu, u utakmici polufinala Evropskog prvenstva u kojoj je Španija pobijedila 2:1, te se plasirala u finale. Lijevi bek španske reprezentacije ostao je u lošem sjećanju Njemcima, jer ga je lopta pogodila u ruku u četvrtfinalnoj utakmici, u kojoj je Španija izbacila Njemačku.
Kukurelja je u produžetku te utakmice rukom blokirao udarac Jamala Musiale, koji je išao prema golu. Sudija Entoni Tejlor procijenio je da taj dodir rukom nije bio za kazneni udarac, Španci su nakon toga dali gol i prošli u polufinale. Nijemci su bili toliko frustrirani da su pokrenuli i peticiju da se utakmica ponovi. No to se neće dogoditi.
"Dirao sam loptu, istina, ali u ovakvim situacijama postoje oni koji odlučuju je li to penal ili nije.. Uvijek poštujem sudijske odluke, u suprotnom bi isto tako mogao reći da je Toni Kros zaslužio isključenje", rekao je Kukurelja nakon utakmice s Njemačkom.
Vivian: "To je sramota, nijedan igrač to ne zaslužuje"
Dani Vivian, španski bek koji je ušao u 58. minutu utakmice s Francuskom, osudio je zvižduke njemačkih navijača. "Sramota, nijedan igrač to ne zaslužuje. Doći na stadion kako bi se zviždalo pokazuje nedostatak poštovanja prema osobi koja obavlja svoj posao", rekao je Vivian, inače član Atletik Bilbaa.
Kukurelja je 25-godišnji bek Čelzija. Tokom karijere nastupao je za Espanjola i Barselone te za seniore druge timove Barselone, Eibara, Getafea i Brajtona. Ima devet nastupa za reprezentaciju Španije, s kojom će u finalu Eura igrati protiv pobjednika dvoboja Engleska - Holandija.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 10, 2024 9:37:31 GMT
Fotografija koja je čekala 17 godina da obiđe cio svijet: Mesijev blagoslov bebi Laminu
Nekome je jednostavno zapisano u zvijezdama. Trud se naravno ne dovodi u pitanje, silna vas odricanja čekaju na putu do vrha, ali Laminu Jamalu on kao da je bio uklesan u sudbinu.
Sa 16 godina i 362 dana postao je najmlađi strijelac u istoriji evropskih prvenstava – a to kako ga je dao priča je za sebe – najmlađi je asistent na kontinentalnim smotrama, najmlađi učesnik, bio je i najmlađi debitant u El Klasiku, najmlađi strijelac u Primeri, najmlađi asistent uz Barseloni, najmlađi igrač sa 50 utakmica u dresu katalonskog giganta, najmlađi igrač u nokaut utakmici Lige šampiona…
… i bio je u naručju Lionela Mesija.
Još kao beba. Dok je Argentinac čije će visine tek pokušati da dosegne tek stasavao u vjerovatno najvećeg fudbalera 21. vijeka. Otkud? Zašto? I kako se ta fotografija tek sada pojavila?
Odgovor na posljednje pitanje je prost: na Instagram ju je okačio Laminov otac Munir Nasraui, za vas nešto starije jedan zanimljiv podatak – rođen je 1989. godine. A fotografija? Ona je nastala još decembra 2007. I punih 17 godina čekala da obiđe cio svijet.
“Bilo je zaista teško uslikati je. Morao sam da je preznojim”, smije se Đoan Monfort u izjavi za Atletik prije no što je objasnio.
“Mesi je i dan danas stidljiv. A tada je bio mnogo stidljiviji. I onda se nađe u prostoriji sa malenom bebom i lavorom punim vode. I bebinom majkom. Isprva nije bilo mnogo interakcije. Nikome nije bilo lako. Ali malo po malo, počelo je da se dešava i na kraju je ispala baš dobro”.
Monfort, sada fotograf madridskog Asa, te 2007. je angažovan da fotografiše kalendar Barselonine fondacije i katalonskog dnevnika Diario Sport. Sav prihod od prodaje kalendara išao bi u dobrotvorne svrhe, Unicef-u i različitim nevladinim organizacijama u region.
Barselonini fudbaleri su se fotografisali sa djecom. Tokom godina, na stotine porodica je učestvovalo. Uglavnom naravno one zaluđene fudbalom. I većina fotografija je nestala, izuzev u kućama srećnih roditelja. Tako bi završila i ova u kojoj Mesi kupa Jamala, da Lamin u međuvremenu nije izrastao u najblistaviji fudbalski dijamant Evrope.
Monfort naravno nije ni znao da je slikao Lamina Jamala. I kad ga je zvao bivši kolega iz Diario Sporta…
“Pitao me je: ‘Da li je ovo tvoja fotografija?’ Kažem da jeste. Pitam ga: ‘Ko je beba?’ On počne da se smije i da viče: ‘Lamin, Lamin’. On mi je rekao da je otac okačio fotografiju. U Diario Sportu nisu mogli da vjeruju. Ni oni nisu znali šta su imali. Sve nas je iznenadilo”.
Nije ni čudo. Lamin je imao svega šest mjeseci. Majka Šejla Ebana je morala da bude tu da bi se beba opustila. Mesi je već imao dvije titule La Lige u džepu, ali još je bio “pomoćno osobolje”, u sjenci Ronaldinja, Samjuela Etoa, Ćavija, Andresa Inijeste…
“Niko nije mogao tada ni da zamisli gdje će danas biti ova beba, a ni šta će Mesi postati. Sudbina je to”.
Nazad na sliku, Mesi tada jedva da je znao kako se drži dijete.
“Daju ti listu od 12 igrača, po jedan za svaki mjesec. Igračima se žuri, brzaju, a ti moraš da budeš strpljiv. Umije da bude hladnjikavo. Slikaš dvije osobe koje se ne poznaju. Jedno ima šest mjeseci, drugo je u dvadesetim. Nije lako. Majka je mnogo pomogla. Njeno prisustvo je bilo nužno, da bebi sve to ne bi bilo previše čudno. Na kraju je bilo slatko”.
Inače, baš je Monfort na svoju ruku uvijek slao fotografije porodicama. Pa i mladom marokanskom-gvinejskom paru iz gradića Mataro, sjevero-istočno od Barselone.
“Igračima je to možda dosadno, ali roditelji djece su zaista uzbuđeni. Ovi su došli iz Matara, to je 40 kilometara od Barselone. Ne bi to svi radili, ne sa malom bebm. Putuješ, pa čekaš da se sve postavi, pa čekaš igrača…”
Šest i po godina kasnije taj put od Matara do Barselone i akademije La Masija postao je svakodnevan za Lamina Jamala. Sad je već jasno – bilo je suđeno.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 10, 2024 9:43:35 GMT
Objašnjeno je zašto je Mbape igrao bez zaštitne maske na licu
KILIJAN MBAPE istrčao je u utakmici protiv Španije bez zaštitne maske na licu. Dosad ju je nosio nakon što je na prvoj utakmici Evropskog prvenstva, u okršaju protiv Austrije, slomio nos. Postojala je bojazan da bi zbog te povrede mogao propustiti ostatak turnira, no Mbape se brzo vratio i odlazi s Eura kad i njegovi sunarodnici, tek nakon poraza u polufinalu.
Mbape se nakon utakmica znao žaliti na zaštitu koju je imao na licu. "Apsolutni horor", odgovorio je Mbape na pitanje kako je igrati s maskom. "Mijenjam ih jer mi nijedna ne odgovara. Sužava mi vidno bolje i zadržava znoj. Osjećam se kao da Euro gledam u 3D tehnologiji kao neki svečani gost", dodao je nedavno.
Sve to bilo je razlog zašto je protiv Španaca igrao nezaštićen. Kako je došlo do toga da nastupi u važnoj utakmici bez zaštite za povrijeđeni dio tijela, objasnio je novinarima nakon ispadanja Francuske s Evropskog prvenstva.
"Donijeli smo odluku prije utakmice. Maska mi je išla na živce. Upitao sam ljekara mogu li igrati bez nje, a on mi je rekao da mogu raditi što želim", otkrio je Mbape.
index.hr; Sportski Forum
|
|