|
Post by Admin on Jul 15, 2024 17:50:17 GMT
U finalu Eura dao gol za titulu prvaka, danas osvanuli grafiti protiv njega: "Izdajnik"
IGRAČ Real Sosijedada, Mikel Ojarzabal, postao je heroj španske fudbalske reprezentacije nakon što je ušavši s klupe u finalu Eura postigao gol za pobjedu 2:1 protiv Engleske. Taj je pogodak donio Španiji četvrti naslov prvaka Evrope, a Ojarzabalu status jednog od junaka veličanstvenog trijumfa.
No, dok je cijela Španija slavila, u Baskiji nisu baš presretni titulom. Poznato je da se Baski decenijama bore za nezavisnost i pravo na svoju državu, tako da velika većina njih ne podržava vladu Španije, ali ni reprezentaciju.
Transparenti i grafiti protiv junaka Španije
Tako da su dan nakon finalne utakmice nepoznati počinioci na fasadi jedne zgrade u Eloriju, gradiću u Baskiji u kojem živi Ojarzabalova majka, izvjesili transparent kojim su jasno poručili što misle o igranju Ojarzabala i saigrača mu iz Sosijedada Mikela Merina za Španiju.
''Ne igranju za Španiju", pisalo je na transparentu na kojem je bila istaknuta baskijska zastava i precrtana španska. Uz imena dvojice igrača nacrtan je i znak precrtane svastike, a njih dvojica su nazvani ''izdajnicima.''
''Ne želimo da Baski igraju za Španiju''
Glavni koordinator EH Bildua (lijevo krilo baskijske nacionalističke stranke), Arnaldo Otegi, dan nakon španske pobjede je izjavio kako nikad neće slaviti pobjedu te reprezentacije, naglasivši da ona ne predstavlja njega. ''To nije moja reprezentacija, to nije moj kralj i nije moja himna", rekao je.
Premda kaže da je ljubitelj fudbala, finale nije želio gledati jer ga, kako je rekao, u toj utakmici niko nije predstavljao.
"Neki ljudi misle da smo antišpanski raspoloženi, ali ono što želim učiniti je natjerati ljude da razmisle o tome da baskijski igrači ne mogu igrati za Španiju, jer Španija to pravo uskraćuje nama Baskima.''
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 15, 2024 17:51:56 GMT
Englezi isplanirali najveći doček u istoriji. Propao je
ENGLESKA reprezentacija izgubila je u drugom uzastopnom finalu na evropskim prvenstvima. Nakon poraza na penale od Italije 2021. godine, u nedjeljnom ih je dvoboju pobijedila Španija 2:1. Englezi nisu igrali ni lijepo ni posebno dobro, no imali su povoljan žrijeb i stigli su do finala, u kojem ih je pobijedio puno bolji protivnik, koji je imao teži put do finala.
U slučaju osvajanja trofeja Englezi su imali spreman ogroman otvoreni autobus, kojim bi se igrači vozili ulicama Londona. Očekivali su da će ih dočekati oko milion ljudi na ulicama, te pozdraviti kralj Čarls, kad bi ušli u predvorje Bakingemske palate.
Trebao je taj doček nadmašiti dva dosad najveća, a to su dočeci ragbi reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 2003. godine, te kriket reprezentacije 2005. godine. No od svega toga - ništa. Engleski navijači neće dočekati svoje ljubimce, iako su ostvarili zapravo jako dobar rezultat. Očekivanja su, kao i uvijek, bila osvajanje prvog mjesta.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 15, 2024 20:07:00 GMT
Od reprezentacije se oprostio najbolji strijelac u istoriji Francuske
NAJBOLJI strijelac u istoriji francuske reprezentacije, Olivier Žiru (37), rekao je zbogom dresu "Trikolora".
"Došao je trenutak od kojeg se užasavam, oproštaj s francuskom reprezentacijom," napisao je na svom Instagramu. "Moja karijera u francuskom dresu nije uvijek bila duga, tiha rijeka, ponekad sam patio od kritika, ali duboko u sebi, nikada nisam prestao vjerovati u to", rekao je.
Francuski rekorder
Žiru je za francusku reprezentaciju debitovao 11. novembra 2011. u prijateljskom susretu protiv SAD. Upisao je 137 nastupa, samo su Igo Loris (145) i Lilijan Tiram (142) sakupili više, te postigao rekordnih 57 golova. U francuskom dresu je osvojio svjetski naslov 2018. godine, svjetsko srebro četiri godine kasnije, evropsko srebro 2016., te Ligu nacija 2021.
"Postali smo nerazdvojna grupa prijatelja pod budnim okom jednog čovjeka, Didiera Dešampa, kojem zahvaljujem na povjerenju. Uprkos našim usponima i padovima, omogućio mi je da postanem najbolji strijelac u istoriji Bluza," poručio je Žiru koji će od iduće sezone igrati za Los Anđeles.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 16, 2024 6:53:42 GMT
Šampionska žurka u Madridu: Morata i Kukurelja pravili šou, navijači tražili Zlatnu loptu za Rodrija
Ispratili su ih sa dozom skepse, a dočekali kao kontinentalne šampione! Građani Madrida, ali i ostatka Španije okupili su se u ponedjeljak uveče kako bi u prijestonici države pozdravili fudbalske reprezentativce, koji su dan ranije osvojili Evropsko prvenstvo.
Mjesec i po dana od prethodne na trgu Sibeles organizovana je nova fešta, samo što joj ovog puta nisu prisustvovali isključivo navijači Reala...
Šampionska fešta počela je posjetom kraljevskoj palati Sarsuela gdje su reprezentativci imali kratak susret sa kraljem Filepeom VI i kraljicom Letisijom, da bi se potom uputili ka palati Monkloa gdje ih je sačekao predsjednik Pedro Sančes sa ministarkom Pilar Alegrijom. A, nakon što je ispoštovala protokol, kaznena ekspedicija Luisa de la Fuentea se autobusom sa otvorenim krovom uputila ka trgu Sibeles, gdje su je čekale hiljade navijača...
Žurka je mogla da počne!
U centru pažnje bio je Alvaro Morata, koji se prvi uhvatio mikrofona i kao kapiten reprezentacije zahvalio se naciji na velikoj podšrci i dočeku nakon čega je u po jednoj, dvije rečenice opisao svakog od saigrača iz reprezentacije...
"Gdje je Musijala? Najbolji desni bek na svijetu", rekao je za nekadašnjeg saigrača iz Reala Danija Karvahala, da bi u trenutku kada se osvrnuo na Rodrija sa ulica krenuli da pjevaju 'Zlatna lopta, Rodri, Zlatna lopta', tražeći da se vezisti Mančester Sitija uruči najprestižnije individualno priznanje koje fudbaler može da ponese...
Za to vrijeme Hoselu je grlio svog pašenoga Karvahala (oženili sestre), pokazujući da bi Zlatna lopta ipak trebalo da pripadne desnom beku Reala...
Rodrija je u jednom trenutku ponijela atmosfera, pa je Španiji prisvojio Gibraltar, inače prekomorsku teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva...
"Gibraltar je španski"; ponavljao je Rodri nekoliko puta na šta mu je Morata dobacio: "Druže, igraš u Engleskoj'.
"Nije me briga", dodao je fudbaler engleskog šampiona...
Svojih pet minuta imao je i Mark Kukurelja, koji je oduševio partijama na Evropskom prvenstvu.
"Kukurelja jede paelju, Kukurelja pije Estrelju, Haland drhti jer stiže Kukurelja", pjevao je lijevi bek Čelsija...
Na kraju su svi zajedno zapjevali "We are the champions", jer po četvrti put u istoriji to su i postali. Prvaci Evrope...
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 16, 2024 11:01:39 GMT
Ipak je kraj! Oproštajno pismo Gareta Sautgejta
Uoči Eura, engleska javnost bila je podjeljena. Na jednom tasu bio je Garet Sautgejt ziheraš koji mora da ide, na drugom Garet Sautgejt koji je podigao ljestvicu engleske reprezentacije i koji treba da ostane. Ovaj drugi stav, uprkos neatraktivnom fudbalu ojačao je nakon što je Garet, uprkos nimalo atraktivnom fudbalu, uveo Gordi Albion u novo finale kontinentalnog takmičenja.
Licitiralo se prije sudara sa Španijom, da li će u slučaju da izgubi još jednu borbu za trofej ostati, provejavalo da će i u tom slučaju voditi Englesku na Mundijal 2026. godine, ali nakon što je Španija surovo stala na put onome što Engleska čeka skoro 60 godina, Sautgejt je sam rekao da je kraj!
"Kao ponosnom Englezu, čast mi je što sam igrao za Englesku i što sam vodio Englesku. To je za mene bilo sve na svijetu i u to sam uložio cijelog sebe. Ali vreme je za promjenu, za novo poglavlje. Nedjeljno finale protiv Španije bila je moja posljednja utakmica u ulozi selektora Engleske...", napisao je Sautgejt, pa nastavio: "Pridružio sam se Asocijaciji (FA), ijrešen da unaprijedim engleski fudbal. U to vrijeme, uključujući osam godina na mjestu selektora, podržavali su me bruljantni ljudi koji zaslužuju moju najdublju zahvalnost. Nisam pored sebe mogao da poželim boljeg čovjeka od Stiva Holanda. On je jedan od najtalentovanijih stručnjaka svoje generacije."
Nakon zahvalnosti, o reprezentaciji.
"Imao sam privilegiju da vodi veliku grupu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih bio je ponosan što nosi Tri lava na dresu i dali su Engleskoj na toliko načina. Tim koji je otišao u Njemačku bio je pun mladih talenata koji mogu da podignu trofej o kojem svi sanjamo. Toliko sam ponosan na njih i nadam se da ćemo stati iza igrača i tima u Sent Džorž parku i FA-a koji teži da unapređuje engleski fudal svakodnevno i razumije moć fudbala da pokrene pozitivnu promjenu."
"Posebnu zahvalnost dugujem stručnom štabu koji je fudbalerima i meni pružio bezuslovnu podršku u posljednjih osam godina. Njihov naporan rad i posvećenost inspirisali su me svaki dan i na tome sam im zahvalan - briljantan tim stoji iza tima."
Sautgejt je, ma koliko Englezi šizili od predefanzivnog pristupa ekipe sa nevjerovatnim napadačkim potencijalom, ipak vratio naciji vjeru da se vraća kući.
"Imamo najbolje navijače na svijetu. Njihova podrška mi je značila sve na svijetu. Ja sam navijač Engleske i uvijek ću biti. Radujem se što ću gledati i slaviti nove uspomene koje će ovi igrači praviti, povezivati i inspirisati naciju."
"Englesko, hvala ti!"
Naslijedio je 28. septembra 2016. Roja Hodžsona na kormilu Engleske sa pozicije U21 selektora Albiona, i na naredna četiri velika takmičenja uvijek stizao bar do četvrtfinala. U Rusiji 2018. bio je četvrti, promašeni penal tada 19-godišnjeg Bukaja Sake stao je na put Evropskoj kruni 2021, u Kataru je dobacio među najbolji osam, a da je u finalu u Berlinu srušio Špance, vjerovatno bi dobio titulu Ser-a. Ali svako ime svoje limite. Sautgejt ih je svjestan i prepušta nezahvalnu ulogu nekoj novoj žrtvi nikada zadovoljne engleske javnosti.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|