|
Post by Admin on Jul 21, 2024 16:17:41 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Američki selektor nakon loše utakmice: "Svako nas može pobijediti"
KOŠARKAŠKA reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država pobijedila je u prijateljskoj utakmici Južni Sudan rezultatom 101:100. Amerikanci su na poluvremenu gubili 14 razlike, no vratili su se u igru nakon odlične treće četvrtine. No Južni Sudan je vodio osam sekundi prije kraja 100:99, dok LeBron Džejms nije dao koš za pobjedu SAD-a.
"Bio bi to drugi najveći šok u istoriji košarke", navodi se u izvještaju službene stranice NBA lige. "Prvi je da se Južni Sudan uopšte takmiči na Olimpijskim igrama, te da ekipa puna ratnih izbjeglica uopšte igra protiv Sjedinjenih Američkih Država". Građanski rat u Sudanu započeo je prošle godine i u njemu je dosad stradalo više od sedam hiljada ljudi.
Ker: "Dobro je da smo sad osjetili nesigurnost"
"Gledajte, cijela ekipa je bila posramljena na poluvremenu. LeBron Džejms nije bio zadovoljan kad sam ga ostavio na klupi u trećoj četvrtini. Gledao sam u njega i vidio da je nervozan i da želi što prije ući. Kraj je za nas bio dobar. Podsjetila nas je ova ekipa da naši protivnici uvijek igraju najveću utakmicu svog života.
Ovo je prva utakmica u kojoj smo sumnjali u ishod. Dobro je da smo sad to osjetili. Osjetićemo ponovo. Dobro je imati izazov. Ako ne igramo na pravi način i fokusirano, svako nas može pobijediti. Ali ako ubacimo u pravu brzinu možemo pregaziti druge. Ako ne damo sve od sebe, možemo izgubiti", rekao je nakon utakmice američki selektor, Steve Ker.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 21, 2024 19:00:29 GMT
Sjajna uvertira: Jović ponovo u opremi Srbije!
Laknulo je svima kada je postalo jasno da su se svi košarkaši Srbije vratili na treninge pred završnih nekoliko dana priprema za Olimpijske igre, a sada stižu još i bolje vijesti – Svetislav Pešić odlučio je da 15 igrača stavi u pogon za utakmicu sa Japanom (RTS, 20.00).
Kako je Mozzart Sport ranije danas objavio, Bogdan Bogdanović, Nikola Milutinov, te od ranije odsutni Nikola Jović i Dejan Davidovac vratili su se treninzima sa povratkom reprezentacije u Beograd. I gotovo svi su spremni da se stave na raspolaganje selektoru Svetislavu Pešiću. Svi osim Dejana Davidovca istrčali su na zagrijavanje, a još tokom nezvaničnog djela na parketu su bili Jović i Bogdanović, zajedno sa Vanjom Marinkovićem, Ognjenom Dobrićem...
Za igrače poput Jovića biće to jedine dvije šanse da uhvate ritam utakmica prije grupne faze u Lilu. Davidovac je taman počeo da se uigrava, da bi protiv Holanđana doživio povredu kuka zbog koje je morao da ostane u Beogradu na terapijama. On ipak nije u sastavu...
Srbiju poslije meča sa Japanom čeka još generalna proba sa Grcima, a taj meč igra se takođe u Beogradskoj areni od 20 časova, uz televizijski prenos na Javnom servisu.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 21, 2024 19:10:47 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Kanađani demonstrirali silu protiv Porto Rika!
Reprezentacija Kanade je jedan od glavnih favorita za zlato na predstojećim Olimpijskim igrama, a to je jasno i poslije njihove večerašnje ubjedljive pobjede u pripremnoj utakmici protiv Porto Rika.
Kanađani su slavili sa 103:93, a na ulasku u finiš meča imali su i 19 poena prednosti.
Nama je ova utakmica bila dodatno zanimljiva, jer je Porto Riko jedan od rivala reprezentaciji Srbije u grupnoj fazi takmičenja na Olimpijskim igrama.
Dobro su Portorikanci parirali Kanađanima večeras tokom prvog poluvremena, imali su sredinom drugog kvartala i vođstvo od osam poena razlike, ali je Kanada već do poluvremena uspjela da napravi preokret.
I ne samo to, Kanađani su od 34:40 stigli do 61:40 u trećoj četvrtini. Dakle, serija od 27:0 koja je i riješila pitanje pobjednika.
Dilon Bruks je sa 21 poenom i pet skokova bio najefikasniji kod Kanađana, a pratili su ga Lajls i Aleksander-Voker sa po 15 poena.
Alvarado je sa 21 poenom predvodio Portorikance, Klavel je upisao 19, a Pineiro 14. Dvocifreni su bili i Ortiz sa 12 i Romero sa 10 poena i 8 skokova.
Sportske.net; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2024 5:45:12 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Ubjedljiva i razigrana Srbija postigla 119 poena!
Košarkaška reprezentacija Srbije ubjedljivo je pobjedila selekciju Japana u pretposljednjoj provjeri pred početak Olimpijskih igara u Parizu.
Orlovi su pred 15.000 gledalaca u Beogradskoj areni zabilježili drugi trijumf u pripremnom periodu rezultatom 119:100 uz isto toliko poraza.
Srbija će posljednju utakmicu pred put u Lilu imati u ponedjeljak u 20 časova protiv reprezentacije Grčke, takođe, u najvećoj dvorani u ovom djelu Evrope.
Publiku u dvorani i pokraj malih ekrana obradovao je povratak na teren, prije svega Nikole Jovića, ali i Bogdana Bogdanovića i Nikole Milutinova. Srbija je odlično počela duel sa Azijatima, brzo je povela 7:0 uz pet poena Ognjena Dobrića, ali već tada je bilo jasno kako će Japanci da se suprostave Orlovima.
Ekipa Svetislava Pešića, mnogo talentovanija i fizički dominantnija, održavala je prednost od prvog do posljednjeg minuta prvog poluvremena, ali bilo je i padova u igri koje su gosti znalački koristili.
Treći period bio je definitivno prelomni u kome je Pešićeva ekipa dominirala na obje strane terena, a podatak da je postigla čak 32 poena dovoljno govori o kvalitetu igre u napadu.
Šut za tri poena služio je Japance i predvođeni igračem Los Anđeles Lejkersa Rujom Hačimurom u nekoliko navrata su se vraćali iz dvociferenog minusa. Srbija je u prvoj četvrtini postigla čak 33 poena (33:23), poslije trojke Bogdanovića bilo je i 44:28, međutim, žilavi i šuterski raspoloženi gosti su serijom 9:0 došli do minus šest, a potom i do 56:52 u posljednjem minutu prvog poluvremena.
Orlovi su serijom 14:2 došli do velikih 73:54, a u finišu dionice i do više od 20 poena prednosti. Treći period završen je košem Nikole Jokića iz teške pozicije uz ovacije sa tribina za 91:70 pred završnih deset minuta.
U posljednjem periodu prednost domaćeg tima iznosila je i maksimalnih 101:75, a selektor Pešić je u finišu šansu pružio Urošu Plavšiću i Ognjenu Jaramazu.
Jokić je bio najefikasniji u srpskom timu sa 18 poena (8712 za dva) uz 8 skokova i 7 asistencija, Petrušev je imao 17, Bogdanović 15 (3/4 za tri, 4sk, 8as), Dobrić 14 (3/3 za dva, 2/3 za tri, 5sk), a Micić 12 (1/2 za dva, 2/2 za tri, 7as). Orlovi su izvan linije od 6.75 metara šutirali 10/21.
Japan je pogodio čak 20 trojki iz 46 pokušaja uz odlično izdanje Hačimure koji je upisao 29 poena (5/8 za tri).
Srbija je na OI u grupi sa Sjedinjenim Državama, Porto Rikom i Južnim Sudanom. Prva utakmica na programu je u nedjelju, 28. jula, u 17 časova protis SAD.
SportKlub.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2024 5:51:10 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Pešić: "Napad možeš da igraš sa dvojicom ili trojicom, u odbrani se vidi kad se neko ’šlepa’"
Pobjeda košarkaša Srbije nad Japanom jeste bila ubjedljiva (119:100) i jesmo igrali koliko nas je voljni momenat vodio, ali se na konkretnom primjeru pokazalo šta se dogodi kada padneš u odbrani i dozvoliš protivniku da se raspuca.
Japan nam je ubacio 20 trojki iz 46 šuteva, što nikako nije dobro čak ni za utakmicu pripremnog karaktera, jer Srbiju ekipe sličnog mentaliteta i taktičkog pristupa čekaju u Lilu, a to su Porto Riko i Južni Sudan.
Zato je selektor Svetislav Pešić bio zadovoljan određenim segmentima igre srpskih košarkaša, ali je ipak bilo i stvari koje je zamjerio ekipi.
“Dobra odluka u izboru protivnika u ’regular season’, da u ovoj fazi priprema imamo još jednu utakmicu. Da, kada dođemo u Lil kreće ’plej-of’. Boljeg protivnika ne bismo našli u ovom momentu. Japan nije SAD, ali ne znamo kakva je situacija sa ostalim protivnicima. Sve su to ekipe koje nas očekuju u Lilu, koje igraju napad iz tranzicije, dobro napadaju iz trčanja, u ranim šutevima i pikovima. Zato izbor protivnika nije mogao da bude bolji“, rekao je Pešić i nastavio:
“Što se tiče ukupnog utiska, zadovoljni smo sa publikom koja je došla u lijepom broju, vidjelo se da se publika zaželjela reprezentativne košarke. Mi smo ponekada prihvatali ovo kao prijateljsku utakmicu, nekad smo igrali za publiku, nekad za rezultat. Već će protiv Grčke morati da bude drugačije, prije svega da dignemo odbranu. Momci nisu baš pažnju obratili na odbranu, a ovo što je Japan uradio u životu nisam vidio. Šutirali su preko 40 puta, ubacili 20. Ne mogu da kažem da se mi nismo zalagali, ali moraćemo da dignemo nivo odbrane protiv Grčke. Bilo je dobre saradnje dva i tri igrača, što smo popravili u odnosu na prethodne utakmice koje smo odigrali. Vidjeli ste da još nismo u fizičkom stanju za turnir kakve su Olimpijske igre, pogotovo protiv rivala koji nas čekaju tamo, Porto Riko i Južni Sudan koji su dobri u tranziciji i individualno jaki. Mi moramo da preuzmemo sudbinu u svoje ruke kako bismo došli do pobjeda koje mi želimo u grupnoj fazi“.
Rekao je selektor da nismo u optimalnoj fizičkoj formi, a koliko smo daleko od iste?
“To je zato što smo imali puno izostanaka, povreda, štednje, putovanja... Bogdan nije deset dana uopšte mogao da trenira, nije odigrao dvije utakmice, ali večeras je odigrao jako dobru utakmicu u oba smjera, prije svega u odbrani. Čestitao sam mu pred igračima zato što je pokazao kako se spušta u stav. Ne kažem da ostali to nisu uradili, ali je on pokazao kako treba. Našao je balans između odbrane i napada. Odmah se primjetilo ako se neko šlepao u odbrani, to smo vidjeli večeras. U napadu ponekad možeš da igraš sa dvojicom igrača, ponekad trojicom da bi držao balans u igri. Lakše je uigrati se u napadu, a mnogo teže u odbrani. Siguran sam kada dođu utakmice na turniru da će se podići agresivnost, priprema i fokus“.
Zato...
“Moramo da ovih nekoliko dana iskoristimo da se podignemo u nekim segmentima. Pokazali smo da možemo. Protiv Francuza koji su bili baš motivisani protiv nas, kao i protiv Australije, odbrana nas je spašavala. Večeras su nas Japanci iznenadili, iako smo upozoravali na njihovu igru. Ne volim da nas spašava napada, ali imali smo 71 odsto za dva i gotovo 50 odsto za tri. Protiv jačih rivala koji nas čekaju u Lilu neće biti lako da se postigne tako nešto. Zato moramo da radimo na odbrani. Vidjeli ste da je Petrušev odigrao u napadu dobro, a onda se Hačimura razigrao. Petrušev se ’pobio’ dosta dobro sa njim. Danas svi igraju košarku i trebalo je da dođe ekipa poput Japana, da vidite koliko je to zaista tačno“.
O utakmici sa SAD na otvaranju grupne faze još ne razmišlja.
“Ne očekujem ništa, ovo je izuzetna situacija za nas. Ne razmišljam o protivnicima, respektujem svakog, pripremaćemo se kada bude vrijeme. Hoću da vidim kako mi pojedinačno i timski možemo da porastemo za nekoliko dana. Nekoliko igrača nije treniralo i igralo, treba nam kontinuitet. Želim da pomognemo svim igračima da ih vratimo u optimalnu fizičku spremu. Imamo malo vremena, ali za vrijeme do meča sa SAD može dosta toga da se promjeni i popravi. Amerikanci me uopšte ne zanimaju“.
Prije puta u Lion na meč sa Francuskom selektor je poručio da je realno da budemo drugi. Da li je to bila želja da se spuste očekivanja javnosti?
“Teško je da možemo da očekujemo da ćemo da budemo prvi. Amerikanci su favoriti u svakom smislu. Mi moramo da gledamo da dobijemo utakmice u kojima smo mi favoriti. Vidjeli ste kako je Južni Sudan odigrao protiv SAD, to su sve igrači rođeni u Americi i ništa nije slučajno. Znam šta pričaju ovi po kafićima, kako ja tražim samo izgovore. Ja samo ne pričam sve, jer nemam obavezu da kažem sve. Moramo da budemo spremni za jake rivale u našoj grupi. Drugo mjesto je važno, a još važnije je da budemo najbolji drugi tim. Prvo treba da se kvalifikujemo. Trener sam i moram da gledam realno situaciju. Neću da skačem i ljubim sve oko sebe, da pokazujem tri prsta ako bude dobro, niti da padam u depresiju ako ne bude. Samo moramo da budemo realni, da znamo gdje smo“.
Za kraj...
“Vidjeli ste Japan i Južni Sudan da mogu da iznenade favorite, ovdje se ljudi tako pale da mi možemo da iznenadimo Amere što je moguće na jedan meč, teško na serije sa tri ili pet pobjeda. Ako imaš pravog pleja i centra, odmah si ozbiljna ekipa“.
Košarkaši Srbije na zatvaranju priprema igraju u ponedjeljak od 20 časova na parketu Beogradske arene protiv Grčke. To će nam biti generalna proba pred put za Lil koji je zakazan za 24. jul. Prvi meč grupne faze igramo četiri dana kasnije protiv SAD.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|