|
Post by Admin on Jul 22, 2024 5:55:17 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Pešić o rekovalescentima: "Davidovac još nije fit, Joviću potrebno vrijeme"
Vratio se Nikola Jović među Orlove, ali ne i Dejan Davidovac koga još muči kuk. Otud je i selektor srpskih košarkaša, Svetislav Pešić, na konferenciji za medije poslije utakmica sa Japanom u Areni (119:100) bio upitan oko stanja pomenutog dvojca, čiji izostanak sa Olimpijskih igara bi bio ozbiljan hendikep.
Šef struke srpskog tima je najprije govorio i asu Crvene zvezde za kojeg je rekao da se još nije fit.
“Davidovac je još u procesu terapija, radio je i trenirao. Još nije fit. Vidjećemo sjutra kakav će da bude. Neophodno nam je njegovo iskustvo, polivalentan je igrač. Mora da bude zdrav, preveliki su nam rizici da radimo nešto što se zove ’idemo na sreću’. Imamo još nekoliko dana da vidimo kako je Davidovac. Zna ekipu i trenera, tu nema problema. Samo mora da bude zdrav."
Govorio je i o Jovićevom povratku, kao i učinku ostalih košarkaša iz večerašnje rotacije.
“I dalje radimo na uigravanju, gledamo da vidimo koliko Jović može, njemu je potrebno vrijeme da se uigra, dugo nije igrao. Nije on Jokić, nego Jović. Jokić na kvalitet i iskustvo može da nadoknadi neko vrijeme neigranja, Jović je veliki talenat i takav igrač nam treba. Raduje me što je Vasa igrao dobro. Treba da znamo da sakrijemo mane i istaknemo vrline. Ako imaš igrače poput Bogdanovića ili Jokića, nije ni loše zadržati loptu, navući odbranu... Vasa je odigrao korektnu utakmicu, Gudurić može mnogo bolje, Avramović je na višem nivou, Vanja na svom nivou, Dobrić takođe. Sada moramo u odbrani da budemo čvršći, kompetitivni. Da uživamo u napadu, ali i da uživamo u odbrani. Da ne bude samo borba, već da budemo zadovoljni što ga moj napadač nije dao. Samopouzdanje se trenira, niko se nije rodio sa istim. Mi samo govorimo o samopouzdanju u napadu, a treba više da pričamo o samopouzdanju u odbrani, da donosiš prave odluke ako želiš da uzmeš medalju“.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2024 5:59:24 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Jović hrabri sebe, a i naciju: "Nisam perfektno, ali se osjećam vrhunski"
Jedan od većih, ako ne i najveći - svakako najpozitivniji - utisak meča sa Japanom jeste povratak Nikole Jovića u tim. Mladi reprezentativac je bio u specijalnom režimu skoro mjesec dana, dugo je trenirao samo individualno uslijed problema sa zglobom koji ga i dalje muče, ali je u utakmici sa azijskom selekcijom dobio nešto manje od 14 minuta na parketu i za to vrijeme uspio da upiše četiri poena, jedan skok i jednu asistenciju.
Na parketu se nije moglo vidjeti da ga išta boli, međutim jasno je bilo vidljivo da nije na sto odsto. Ipak, poslije meča je glasno izgovorio riječi koje mogu da hrabre cijelu naciju, ali i koje mogu da se protumače kao hrabrenje samog sebe uslijed još uvijek nejasnog statusa za Olimpijske igre.
"Dobro sam, odlično. Nisam u perfektnoj formi, ali se osjećam vrhunski. Mislim da ću biti spreman. Nisam pričao sa selektorom, vidjećemo šta će biti", kazao je krilni centar prije nego što je dodao: "Solidna utakmica za mene, istrčao sam malo i dobro mi je."
Riječ je potom uzeo kapiten Bogdan Bogdanović koji je takođe malo zabrinuo navijače kada je dvije utakmice u Abu Dabiju odgledao sa klupe. Ali, nema razloga za brigu. Daleko bilo.
"Dobro sam, nije loše, sanirao sam povredu, još samo malo da se vratim fizički i biće sve u redu", pojašnjava jedan od najboljih u sigurnoj večerašnjoj pobjedi (119:100) u kojoj je učestvovao sa 15 poena i osam asistencija.
Što se tiče samog okršaja, nije kapiten zadovoljan svime.
"Možemo da budemo zadovoljni rezultatom, ali sigurno da moramo da igramo odbranu bolje i da imamo veću energiju na cijeloj utakmici. Da ne padamo. Oni su dobri šuteri, imali smo priliku da na kraju odmjerimo snage sa jednom dobrom šuterskom ekipom. Ne treba gledati rezultat previše, treba se fokusirati na nas i našu pripremu."
Dobra posjeta i preko 15.000 navijača na tribinama.
"Uvijek je lijepo kada dođemo ovdje. Hvala im na podršci. Znače nam mnogo, mnogo je lakše igrati pred njima.
Koliko znači za atmosferu i sve to što je ekipa praktično kompletna (izuzev Davidovca)?
"Trudimo se da budemo što kompletniji i idemo sa timom koji imamo. Teško je kad nam neko fali. Potrebno je vrijeme da se on uigra, ali i ekipa navikne na njega. Sve su to stvari na koje morate da se navikavate."
Sjutra od 20.00 slijedi Grčka kao generalna proba pred odlazak na Igre
"Još jedan test za nas. Potrebno je da se dobro odmorimo i spremimo za njih", završio je Bogdanović.
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2024 6:03:35 GMT
PRIPREME ZA OI 2024: Mils i Gidi sipali sa svih strana! Nilikina umalo junak, Australija 'ukrala' pobjedu Francuskoj
Viktor Vembanjama je spektakularan, čudo od djeteta, neko ko će vjerovatno obilježiti narednu deceniju i možda promjeniti košarku, ali Peti Mils je – neuništiv! Kada je zaličilo da dolazi novo doba, da Australija dobija nove lidere, podsjetio je sve da je to i dalje njegov tim, da se on pita. Podsjetio i pokazao protiv Srbije, a zatim i Francuske.
Sa svih strana i iz svih pozicija sipao je Peti Mils, ništa manje Džoš Gidi. Njih dvojica biće udarne igre Australijanaca na Olimpijskim igrama, no pobjedu u Orleanu donio im je – Dajson Denijels. Momak koji je prije dvije godine biran kao osmi pik prve runde na NBA draftu je ’ukrao’ trijumf Francuzima i utišao dvoranu. I to dvije sekunde prije kraja, tako što je zavrnuo loptu na drugi obruč – 83:82.
Dajson Denijels se izmigoljio Nandu de Kolou i utišao Orlean. A, sve je bilo spremno za veliko slavlje. Jedna neopreznost francuskog veterana koštala je Trikolore pobjede u generalnoj probi za Olimpijske igre. Junak je mogao da bude Frank Nilikina, pojačanje Partizan Mozzart Beta. Na pola minuta do završetka meča je realizovao oba slobodna bacanja, nije mu zadrhtala ruka, međutim, ostaće upamćeno samo da se Dajson Denijels izvukao, a Džoš Gidi ga iz auta spojio sa košem.
Upravo je Džoš Gidi bio pokretač velike serije i preokreta Australije, zajedno sa Petijem Milsom. Njih dvojica su kombinovano ubacili sedam trojki, više nego ostatak tima, a takođe su bili zaslužni i za više od polovine poena! Peti Mils je sa 24 bio najefikansiji akter susreta (šutirao 10/16 iz igre), četiri manje dodao je košarkaš Čikago Bulsa, a imao je i osam asistencija i šest skokova.
Peti Mils i Džoš Gidi su uveli meč u egal, istopili su osam poena prednosti Francuske – toliko je iznosila kada je Nikola Batum pogodio trojku – a ogroman doprinos dao je i Duop Rit strijelac deset poena. Ipak, treća violina Australije, a na kraju i meč viner, bio je Dajson Denijels, koji je u posljednjim sekundama došao do 14 poena i bio ’glavni krivac’ što su domaći navijači nezadovoljni napustili dvoranu u Orleanu.
Australijanci su u visokom procentu (40 odsto) ubacivali trojke, a opet su zaostajali za Francuzima. Lošije su gradili u reketu, imali manje asistencija, i jedina dva parametra u kojima su uspjeli da ostvare prednost su ukradene lopte i šut za dva. Naruku im je išlo što u završnici nije bilo Viktora Vembanjame, kome je malo nedostajalo da ostvari tripl-dabl. Zabilježio je 17 poena, 12 skokova i osam asistencija.
Kod Francuske su dvocifreni bili još samo Nikola Batum, koji se zaustavio na 12 poena, te Geršon Jabusele sa deset. Svi ostali – ispod prosjeka. Matijas Lesor tek šest poena, tri skoka i dvije asistencije. Doduše, i skromna minutaža. Isto važi i za Frenka Nilikinu, koji je upisao sedam poena.
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2024 9:11:03 GMT
Ponosni igrač Južnog Sudana i potresne riječi o koje se pamte
Košarkaši Južnog Sudana pravi su hit reprezentativne košarke u prethodne dvije godine. Selekcija koju vodi Luol Deng prvo se plasirana na Svjetsko prvenstvo, a potom obezbjedila učešće na Olimpijskim igrama. Na kraju, u centar pažnje svjetskih medija stigli su poslije prijateljske utakmice u kojoj su „Blistave zvijezde“ Južnog Sudana umalo pobjedile moćnu reprezentaciju SAD!
Jedan od ključnih igrača ovog tima je i Venjen Gabrijel, nekadašnji igrač Los Anđeles Lejkersa, koji će u narednoj sezoni nositi dres Makabija iz Tel Aviva.
Poslije prijateljskog meča u Londonu, u kojem je Južni Sudan bio nadomak pobjede nad Amerikancima, Gabrijel je dao izjavu koja je obišla košarkaški svijet.
„Drago mi je što možemo da predstavljamo svoju zemlju. Mnogi ljudi širom svijeta ne znaju šta je Južni Sudan, a protiv Amerikanaca smo ponosno mogli da se predstavimo i dobro se borimo. Bio je to ponosan trenutak za nas i ponosan sam na svoje saigrače, jer smo pokazali srce i zaslužili poštovanje. Želimo da našu zemlju poštuju. Znate, mi nemamo nijedan košarkaški teren u zatvorenom u cijeloj našoj zemlji. Mi smo grupa izbjeglica koja se skupi na nekoliko nedjelja jednom godišnje i daje sve od sebe protiv nekih od najboljih košarkaša svih vremena. Za nas je ovo mnogo više od košarke. Košarka u Africi je u usponu i pitanje je trenutka kada će sljedeća generacija stasati. U našoj zemlji žive milioni ljudi koji ni po čemu nisu drugačiji od nas. Mi smo samo imali priliku – ja sam odrastao u SAD, neki drugi igrači u Australiji, Kanadi… Ovo nas spaja. Proživjeli smo mnogo ratova, mnogo krvorprolića, pa nam ovo znači“, izjavio je poslije meča Venjen Gabrijel.
Južni Sudan će na Olimpijskim igrama nastupiti u C grupi, a rivali u grupi koja će igrati u Lilu biće selekcije SAD, Srbije i Porto Rika.
SportKlub.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 22, 2024 11:42:30 GMT
LeBron Džejms nosi zastavu SAD na otvaranju Igara
Srbija će sa ponosom gledati Maju Ognjenović i Dušana Mandića kako nose zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, dok će ispred Sjedinjenih Američkih Država to da uradi LeBron Džejms!
Izuzetna čast ukazana je 40-godišnjem velikanu i jednom od najboljih košarkaša, odnosno sportista u istoriji. LeBron Džejms izabran je glasovima drugih američkih olimpijaca koji će se takmičiti u Parizu.
As Los Anđeles Lejkersa je već dvostruki osvajač olimpijskog zlata, iz Pekinga 2008. i Londona 2012. godine, dok je na prvim Igrama nastupao kao 19-godišnjak 2004, kada je pomogao da se osvoji bronza.
Dvije decenije kasnije, LeBron Džejms jedan je od najvećih sportskih ikona, osvajač četiri šampionska prstena, uz 20 izbora za Ol star, a takođe je i najbolji strijelac u istoriji NBA lige. Takođe je i četiri puta izabran za najkorisnijeg igrača NBA finala.
“Ovo je nevjerovatna čast za mene, da predstavljam SAD na globalnoj sceni, posebno u momentu kada svi treba da budemo jedni uz druge. Za klinca iz Akrona, ovo je odgovornost koja mnogo znači ne samo meni, već i cijeloj mojoj porodici, svim klincima u mom rodnom gradu, saigračima, svim drugim olimpijcima, kao i svima koji žive život sa najvišim ambicijama. Sport ima moć da nas spoji i ujedini, zato sam ponosan što ću moći da budem dio jednog ovakvog momenta“, rekao je Džejms.
Jedan od najboljih u istoriji uspio da za svoje posljednje učešče na Igrama okupi strašan tim u kojem su još Kevin Durent, Stef Kari, Entoni Dejvis, Džoel Embid, Džejson Tejtum... Takođe, LeBron će postati tek treći američki košarkaš koji je nastupao na četiri olimpijska turnira. Durent je igrao 2012, 2016, 2022 i 2024. godine, a Karmelo Entoni 2004, 2008, 2012. i 2016. godine. LeBron je dosad postigao 273 poena na Igrama i treći je na vječnoj listi strijelaca.
Svečana ceremonija zakazana je za petak u 19.30, a prema najavama iz SAD, cio događaj prenosiće televizija NBC. Ime dame koja će uz Lebrona Džejmsa da nosi američku zastavu biće objavljeno u utorak.
|
|