|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:29:23 GMT
Marselinjo Uertas hvali Bruna Kabokla: "Ako ne uđe u problem sa faulovima, mnogo nam daje"
Marselinjo Uertas, legendarni Brazilac, jgovorio je nakon pobjede nad Japanom za “Eurohoops” i pohvalio je kolegu iz reprezentacije.
Brazil je nakon ove pobjede ostao u igri za plasman u četvrtfinale. U stilu najiskusnijeg igrača i lidera ekipe, igrač Tenerifea je znao šta treba da se radi kako bi se došlo do trijumfa.
“Znali smo šta su ključne stvari, nismo mogli da ih kontrolišemo tokom meča, a kad nismo to uradili oni bi nas kaznili. Imali smo prednost od preko 10 poena u nekoliko navrata. Kad bi bilo manje od pet, morali smo sredimo emocije i da nastavimo da igramo. Bili smo agresivniji. Teško im je bilo kada nisu imali dva najbolja igrača pred kraj. Uspjeli smo da ih zaustavimo i da poentiramo lako na drugoj strani i to je dovelo do velike prednosti koja nam je bila neophodna”, rekao je Marselinjo Uertas na početku.
O performansu Bruna Kabokla je imao samo riječi hvale:
“Ako ne uđe u problem sa faulovima, mnogo nam daje na obje strane parketa. Velika je prijetnja za tri poena i u niskom postu. Umije da rolla ka košu. Defanzivno pomaže svima. Kad god je u utakmici, drugačije Brazil igra”.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:32:10 GMT
Tom Hovase razočaran: "Treba da sjednem i razmislim o svemu poslije nekoliko dana"
Tom Hovase, trener Japana, govorio je za BasketNews poslije poraza od Brazil u trećem kolu Olimpijskih igara.
“Zemlja sambe” je slavila s ubjedljivih 102:84, pa je Japan tako upisao i treći poraz na Olimpijskim igrama poslije negativnog ishoda protiv Njemačke i Francuske, te su na taj način završili svoj nastup na prestižnom takmičenju.
“Mnoge njihove trojke nisu bile iz postavljenih akcija. Bile su u tranziciji, nakon ofanzivnih skokova i sličnih situacija. Mislim, teško je i nije bio samo jedan igrač, bila je cijela njihova ekipa.
Borili smo se, vratili smo se u igru u trećoj i četvrtoj četvrtini, što je sjajno. Mislim da smo se malo iscrpili, ali sam ponosan na momke. Dali su sve od sebe,” rekao je glavni trener Tom Hovase poslije utakmice i nastavio:
“Nismo ostvarili naš cilj, a to je bio plasman u Pariz na Olimpijskim igrama. Ipak, mislim da ima dosta pozitivnih stvari. Utakmica protiv Francuske je mogla da nas odvede malo dalje. Treba da sjednem i razmislim o tome poslije nekoliko dana. Samo sam razočaran što nismo ostvarili naš cilj.”
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:33:42 GMT
Keisei Tominaga se sprema za NBA: "Želim da pokažem svakog dana da mogu da ostvarim svoj san"
Keisei Tominaga je govorio za “Basket News” nakon eliminacije na Olimpijskim igrama jer je Japan izgubio od Brazila.
Japanci su završili svoje učešće na ovim Igrama, ali napredak je evidentan. Ipak, plejmejker reprezentacije iz “Zemlje izlazećeg sunca” želi da budu još bolji.
“Definitivno je dobro iskustvo. Uporedili smo se sa najboljim timovima na svijetu. Ipak, mislim da treba da budemo bolji”, započeo je Keisei Tominaga.
Slijedi priprema za NBA sezonu:
“Ovog ljeta ću se pripremati za NBA priliku. Želim da pokažem svakog dana da mogu da ostvarim svoj san, tako da sam vrlo uzbuđen. Nismo mogli da pobjedimo ove godine, ali je japanska košarka sve veća. Sigurno smo pokazali da možemo da igramo protiv najboljih ekipa. Sljedeći korak je da pobjeđujemo”.
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:35:44 GMT
Juta Vatanabe: "Proces koji traje godinu dana, ne može se završiti za dan ili noć"
Juta Vatanabe je nakon trećeg poraza na Olimpijskim igrama, ovaj put od Brazila, sumirao utiske za BasketNews.
S obzirom na to da Rui Hačimura nije igrao zbog povrede, Brazil je to maksimalno iskoristio i slavio s ubjedjivih 102:84. Bruno Kaboklo je odigrao nevjerovatnu utakmicu uz 33 poena i 17 skokova, pa je Brazil i dalje “živ” u borbi za plasman u narednu fazu, dok je Japan s tri poraza na isto toliko odigranih utakmica završio svoje učešće na Olimpijskim igrama.
“Samo se povrijedio, šta možete da uradite? Povreda se pogoršala nakon utakmice protiv Francuske. To je košarka, sljedeći igrač je na redu. To je bio naš stav. Kao i u prošloj utakmici, nikada nismo odustali. Bili smo u zaostatku čak 14 poena u prvom poluvremenu, malo smo se vratili, takmičili smo se 40 minuta sa velikom energijom i trudom. Tako da sam stvarno ponosan na nas” – rekao je Juta Vatanabe i nastavio:
“Mislim da bi prije ovog olimpijskog turnira, ako vidite Japan u grupi, pomislili ‘ To je lako.’ Ali sada svi znaju ko smo. Ne povlačimo se tako lako, borimo se, i uspjeli smo to da pokažemo, podigli smo nivo, ali sljedeći korak mora biti pobjeda.
Očigledno je Brazil večeras pogodio nevjerovatne šuteve. Igrali su dobro i šutirali stvarno dobro. Mi možemo da postižemo poene, ali kao što ste rekli, moramo da zaustavljamo protivnike. To će biti proces koji traje godinu dana; ne može se završiti za dan ili noć, ali kao iskusniji igrač ovdje, uzbuđen sam.
Nemojte uzimati ništa zdravo za gotovo, ovakve utakmice su jedinstveni trenuci, igranje Olimpijskih igara u Parizu se dešava samo jednom. Samo budite sve bolji i bolji, i nemojte uzimati ništa zdravo za gotovo” – zaključio je Juta Vanabe uz poruku na kraju za mlade igrače u reprezentaciji i sve one koji se bore za državni grb.
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:41:00 GMT
Grci pobjedili, ali sada navijaju za Srbiju
Uvijek su bili Grci tu negdje, nadomak pobjede na Olimpijskim igrama, ali poslije dva teška poraza, stigla je i prva pobjeda. Bili su Grci pod moranjem protiv Australije, odigrali ubjedljivo najbolji meč do sada, ali na kraju slavili samo 77:71. Kažemo samo jer je Grčka imala čak 19 poena prednosti u jednom momentu.
Naime, za Grke je bilo od ključnog značaja da pobjede sa što većom razlikom, kako bi ušli u konkurenciju za plasman u četvrtfinale. Sada moraju da čekaju rasplet meča Španija-Kanada, ali i Srbija-Južni Sudan.
Razjasnimo, poslije ovog trijumfa Grci jesu treći, ali Brazil poslije pobjede nad Japanom ima bolju koš razliku, što znači da su se plasirali u četvrtfinale! Grci sada svim srcem navijaju za Srbiju koja mora da pobjedi Južni Sudan sa tri ili više poena razlike, kako bi se i Grci plasirali dalje. Tu ne bi smjelo da bude ikakve dileme, jer je i Srbiji potreban trijumf, jer juri pobedu za status najbolje drugoplasirane ekipe.
Grci su, poslije odlične druge četvrtine i prednosti od 15 poena, uspjeli da stignu i do plusa od 19 razlike (57:38) u uvodnoj fazi treće dionice, što je trebalo da im garantuje mir pred odlučujućih deset minuta. Umjesto toga, Australija se uzdigla i uvela meč u dramu.
Serijom 9:2 Bumersi su uspjeli da svedu zaostatak na dva poena (69:71) preko Vila Magnaja, Petija Milsa i Džoka Lendejla, pa su posljednja tri minuta susreta bila jako dramatična. No, poslije cijelog minuta posta na obje strane, Vasilis Toliopulos je pogodio trojku za 74:69, da bi kasnije to učinio i Tomas Vokap, čime je osigurao pobjedu. Na kraju je razlika iznosila samo šest poena, pa Grci sada najviše zavise od nas.
Najefikasniji kod Helena ponovo je bio Janis Adetokunbo sa 20 poena, na šta je dopisao sedam skokova i šest asistencija. Tomas Vokap je dodao 18 poena, te po tri podjeljene i uhvaćene lopte. Vasilis Toliopulos i Dinos Mitoglu ubacili su po 13 poena. Džok Lendejl je imao 17 poena i osam skokova, Peti Mils je dodao 13, Dajson Denijels 11, a Džoš Gidi devet poena, 11 skokova i šest asistencija, mada i pet izgubljenih lopti.
Grupna faza - posljednje kolo
Grupa A
petak, 02. avgust
Australija - Grčka 71:77 (24:25, 12:28, 14:9, 21:15) Lejdejl 17p - Antetokumpo 20p
17.15: Kanada - Španija
Grupa B
petak, 02. avgust
Japan - Brazil 84:102 (20:31, 24.24, 29:22, 11:25) Hokinson 26p - Kaboklo 33p
21.00: Francuska - Njemačka
Grupa C
subota, 03. avgust
17.15: Porto Riko - SAD
21.00: Srbija - Južni Sudan
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|