|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:44:25 GMT
Dinos Mitoglu izdvojio tri presudna detalja
Dinos Mitoglu je sumirao utiske za EuroHoops poslije trijumfa Grčke protiv Australije u trećem kolu Olimpijskih igara.
“Heleni” su na kraju slavili 77:71, iako su u nekoliko navrata imali prednost od 19 poena. Zanimljivo da bi trijumfom od najmanje osam razlike osigurali nastup u četvrtfinalu, ali ovako će morati da čekaju ishod utakmice Srbije i Južnog Sudana. Naime, neophodna im je pobjeda “Orlova” od najmanje tri razlike, kako bi se plasirali dalje kao jedna od dvije najbolje trećeplasirane ekipe na Olimpijskim igrama.
“Bila je ovo veoma važna pobjeda. Dali smo sve od sebe na terenu i to je moglo da se vidi. Australija je veoma dobar tim. Ušli smo sa jasnom namjerom da pobjedimo, takođe smo pokušali da ostvarimo veliku razliku. Sve će se odlučiti u narednim utakmicama.
Promjenili smo naš način razmišljanja, ušli smo sa drugačijom energijom. Australija koristi tijelo i grabi skokove, ali već u prvom poluvremenu smo imali veliku razliku. Sve se odlučivalo na energiju, skokove i našu odbranu. Dali smo sve od sebe i sada čekamo” – rekao je Dinos Mitoglu.
Posljednju preostalu utakmicu u “grupi smrti” odigraće Kanada i Španija. Ono što je poprilično čudno jeste da Španija potencijalnim trijumfom može biti prva u grupi, dok bi porazom završili kao posljednji, što bi ujedno značilo i eliminaciju s Olimpijskih igara.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:47:12 GMT
Vasilis Spanulis: "Boli ih, plaču, ne spavaju – to me podsjeća na jedan tim"
Vasilis Spanulis je imao razloga za zadovoljstvo poslije trijumfa Grčke protiv Australije na Olimpijskim igrama.
Iako su njegovi izabranici bili u mogućnosti da završe posao po pitanju plasmana u četvrtfinale bez da gledaju ishode preostalih mečeva, ipak će morati da sjede i čekaju. Naime, slavili su 77:71, a bio im je potreban trijumf od najmanje osam poena razlike za narednu rundu takmičenja. Ovako su prisiljeni da čekaju trijumf Srbije od najmanje tri poena razlike protiv Južnog Sudana.
“Možemo se glasno smijati. Vratili smo se u elitu svjetske košarke. Igrali smo protiv Španije, Australije i Kanade. Tim je napravio ogroman napredak. Zahvaljujemo se onima koji nam pokazuju ljubav i onima koji ne vjeruju u nas. Ova generacija može uspjeti. Svi moramo biti zajedno. Mi smo Grci, igramo za nacionalni grb, Grci u dobrim vremenima, Grci u lošim vremenima. Ne odustajemo, pojavljujemo se u teškim trenucima.
Odigrali smo odličnu utakmicu. Nemamo ista kriterijum kod sudija. To je način na koji nas tretiraju. Moraju biti ista mjerila za sve timove. Igrači su nadmašila očekivanja. Ponekad smo se umorili, ponekad su igrali protiv nas sa više kontakta nego što je dozvoljeno. Oni su imali užasno prvo poluvrijeme. Veoma sam ponosan što sam Grk i što sam ovdje za Grčku.
Svi koji dobro poznaju tim i mene znaju da smo tvrd orah. Iznad svega, igrači. Savršeno su sproveli planove. Veoma sam ponosan. Teško je oblikovati nekoga dva puta. Kritika uvijek treba da bude dobronamjerna. Ne razumijete da samo nanosite štetu negativnim kritikama. Moramo biti zajedno. Ko god je ovdje, to je velika čast. Posebno ove godine, igrači se uopšte nisu odmarali. Boli ih, plaču, ne spavaju. To me podsjeća na moju reprezentaciju i zato ćemo postići ono što želimo” – rekao je Vasilis Spanulis za SDNA.
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:49:34 GMT
Kostas Papanikolau: "Danas su čak i najveći kritičari dobili odgovore"
Kostas Papanikolau je govorio nakon pobjede reprezentacije Grčke nad Australijom na Olimpijskim igrama rezultatom 77:71.
Grk je kapiten ove reprezentacije, a pozvao je svoj narod da budu ujedinjeni i da ublaže kritike koje su upućene na njihovu adresu.
“Morali smo da se borimo i damo sve što imamo i nemamo. Bili smo veoma dobri, ali u 12 minutu nam je opao energetski nivo. Od tog trenutka smo igrali protiv veoma kvalitetnog tima, ali želeli smo pobjedu i dobar performans. Danas su čak i najveći kritičari dobili odgovore. Grčka je za ujedinjenje, a ne za podjelu”, rekao je na početku Kostas Papanikolau, a prenosi “Sport 24”.
Nastavio je u istom dahu:
“Sport treba da nas ujedini, a ne da podjeli. Nebitno da li ste iz Panatinaikosa, PAOK-a, Arisa, Olimpijakosa. Kada smo svi zajedno, ovo je jedan tim, možemo da uradimo velike stvari. Čekamo sjutrašnji meč, pa ćemo vidjeti”.
Kapitenska uloga, nije toliko izražena:
“Ovim momcima nisu potrebni kapiteni. Došli smo da se borimo i damo sve od sebe na parketu, nebitno da li igrali dobro ili ne. Stav je najvažnija stvar u sportu, a ovaj tim ga ima pobjeđivali ili ne”.
Grčka je ovom pobjedom došla na korak od plasmana u četvrtfinale. Sada im je neophodno da Srbija porazi Južni Sudan razlikom većom od minimum tri poena, kao i da Španija ne iznenadi Kanadu. Brazil ima koš-razliku minus sedam poslije tri odigrana meča, a Južni Sudan minus šest uz predstojeću utakmicu protiv Srbije.
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:51:48 GMT
Jago dos Santos ne krije: "Zvao sam Dejana Davidovca"
Jago dos Santos je u razgovoru za Meridian Sport otkrio da je pozvao saigrača iz Crvene zvezde, Dejana Davidovca nakon pobjede Brazila protiv Japana.
U intervjuu za Basketball Sphere, selektor Brazila – Aleksandar Petrović, rekao je da će upravo ovaj meč biti od krucijalnog značaja za rezultat nacionalnog tima. Tako je na kraju i bilo.
Brazil je slavio 104:82 na krilima fenomenalne partije koju je odigrao Bruno Kaboklo. Zbog još uvijek nepoznatog ishoda utakmice Australije i Grčke, Jago dos Santos je pozvao Dejana Davidovca, kako bi im Srbija pomogla u namjeri da budu jedna od dvije najbolje trećeplasirane ekipe na Olimpijskim igrama.
“Zvao sam Dejana Davidovca. Razgovarali smo, rekao sam mu da igraju jako sutra, jer su nam potrebni. Srbija i Brazil su zajedno. Rekao je: “Okej, ne brini”. I vjerujem mu” – rekao je raspoloženi Jago dos Santos.
Epilog priče je takav da je Grčka nadigrala Australiju 77:71, tako da je Brazil sigurno među osam najboljih timova na Olimpijskim igrama i očekuje ih put u Pariz gdje će igrati četvrtfinale.
“Naravno da gledam! Volim Srbiju kao zemlju, grad Beograd. Neki moji saigrači su sada tu u reprezentaciji. To su moji prijatelji. Gledao sam i njihove utakmice. Igraju sjajno. Sada mogu da pomognu i Brazilu” – objasnio je brazilski plejmejker.
Sada se Grčka uzda u pomoć Srbije, jer im je neophodan trijumf “Orlova” s razlikom od najmanje tri poena protiv Južnog Sudana, kako bi Janis Antetokumpo i ostatak družine prošli u četvrtfinale.
|
|
|
Post by Admin on Aug 2, 2024 18:54:58 GMT
Aleksandar Petrović: "Prije dva mjeseca ovo je bio samo san"
Aleksandar Petrović, selektor Brazila, oglasio se putem društvenih mreža nakon plasmana Brazila u četvrtfinale Olimpijskih igara.
Brazil je nadigrao Japan rezultatom 102:84, što ih je dovelo na koš-razliku minus šest uz jednu pobjedu i dva poraza, a ispostaviće se da je to bilo dovoljno za narednu fazu prestižnog takmičenja.
Pred Olimpijske igre Aleksandar Petrović je govorio za Basketball Sphere, te je istakao meč protiv Japana kao najvažniji na takmičenju, a ubjedljiv trijumf na krilima fenomenalne partije koju je prikazao Bruno Kaboklo ostvarili su primarni cilj.
“Ne želim da kažem da niko u Brazilu nije vjerovao u nas, ali ni mi sami nismo imali u vidu 27. jul i utakmicu protiv Francuske na Olimpijskim igrama. Ja bih kao i ostali rekao da je taj neko lud ko to kaže. Međutim sport piše bajkovite priče i mi smo jedna takva prekrasna priča. Preživjeli smo teške trenutke.
Na valu jedne defanzivne taktike došli smo do zasluženog uspjeha. Brazilska košarka je dobila dosta ovim. Osam godina već predsjednik Saveza ličnim finansijama rješava pitanja, a sada se već pojavljuju sponzori, uskoro će biti potpisan ugovor, a to je sve na valu plasmana na Olimpijske igre. Nisam očekivao, ali zadovoljan sam i mislim da smo zaslužili.
Ponovio sam scenario što se tiče pauze i sve ono što je bilo 2016. godine sa Hrvatskom, sada se dešava sa Brazilom. Dao sam igračima devet dana odmora nakon turnira u Rigi, utakmica protiv Kanade 24. jula u Lilu će biti posljednja pripremna. Iskustvo imam, ponavljam taj recept i nadam se da će biti uspješan kao onda sa Hrvatskom” – rekao je prije svega nekoliko dana Aleksandar Petrović.
|
|