|
Post by Admin on Aug 7, 2024 16:12:00 GMT
Tucak: "Smirićemo emocije, moj cilj je olimpijsko zlato, dok ga ne uzmem neću biti miran"
Nakon 10:8 (2:0, 3:2, 2:2, 2:3) pobjede protiv Španije kojom su se plasirali u polufinale Olimpijskih igara u Parizu, selektor hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak i igrači poručili su kako posao još nije gotov, odnosno kako tek sada počinje "ono pravo".
Hrvatska je do četvrtfinala stigla kao četvrta u svojoj grupi i to nakon što je u posljednjem kolu nakon loše igre izgubila od SAD-a, dok je Španija u pet utakmica u svojoj grupi bila stopostotna. Stoga je Španija bila u statusu favorita prije četvrtfinala, ai to se u bazenu nije vidjelo.
"Odigrali smo sjajnu utakmicu, punu srca i naboja. Naravno, poruka je ovo da nas nikada nemojte otpisivati, moj krst je takav da moram ići težim putem u životu. Izuzetno mi je drago da sam ovu energiju uspio spojiti s mojim veličanstvenim momcima. Zajedno dišemo, zajedno ginemo i kad je teško i kad je lako. U zadnja dva dana, od onog poraza od Amerikanaca, utakmica je bila najlakši dio, jer sam morao uvjeravati igrače da oni vrijede, da to mogu i da ne možemo tek tako odustati. Rekao sam nakon poraza od Amerike da neko gore ipak odlučuje o svemu. Zašto nam je odabrao ovaj put, zna On. Eliminisali smo velikog protivnika, godinama nam se 'provlačio', sad je 'dobio'. A nama tek sada ono pravo počinje", kazao je Tucak.
Hrvatska će u polufinalu u petak igrati protiv pobjednika susreta Italija - Mađarska.
"Smirićemo emocije, svesti ih na nulu. Moj cilj je olimpijsko zlato, dok ga ne uzmem neću biti miran. Imamo još četiri dana, što će Bog dati vidjećemo. Utakmice ne pobjeđujemo ni on, ni ti, ni ja, nego mi, samo mi. Što se protvnika u polufinalu tiče - ko god da dođe, mora on više misliti o nama nego mi o njima", zaključio je Tucak.
Odličan je s osam odbrana na golu bio Marko Bijač:
"Cijela ekipa je bila fantastična. Sjajno smo pripremili utakmicu, uspjeli smo otupiti najveće oštrice španskog napada. Bili smo koncentrisani, plivački raspoloženi i znali smo da ako mi budemo dobri Špancima neće biti lako. U odbrani smo radili upravo ono o čemu smo govorili u zadnja dva dana, pokrili smo njihove najbolje šutere, tako da je i meni na golu bilo lakše", rekao je kapiten Bijač, kojemu je takođe svejedno ko će biti protivnik u polufinalu:
"Prvenstveno moramo gledati sebe i onda ko god dođe u polufinalu - neće mu biti lako."
Jerko Marinić-Kragić:
"Nakon grupe koja je bila puna oscilacija, znali smo što nam donosi ova eliminaciona utakmica. S porazom bismo igrali utakmice od petog do osmog mjesta. Ova ekipa ima strašnu moć i karakter, nije ovo prvi put kako smo to pokazali. Ali, da se razumijemo, nismo još ništa napravili, još nas čekaju dvije najteže utakmice, jer je isti osjećaj završiti četvrti ili deveti. Od onoga kako smo odigrali protiv Amerike nismo mogli biti lošiji. Radili smo na mirnoći, svjesni smo da je ova četvrtfinalna utakmica najvažnija, da smo za ovo radili zadnje tri godine. Naravno da i evropsko i svjetsko zlato nešto znače, ali ovo je najveći uspjeh koji se može postići. Taj naš karakter, želja i 'glava' su nas doveli do toga da najvećeg favorita pobijedimo u četvrtfinalu. Nemamo nikakve želje za protivnikom u polufinalu, ali možemo garantovati da ćemo dati sve od sebe za svoju državu."
SportNet.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 7, 2024 16:23:36 GMT
Nestvaran gol Jakšića i pobjeda Srbije za polufinale Igara!
Vaterpolo reprezentacija Srbije pobjedila je Grčku sa 12:11 (3:3, 2:3, 4:2, 2:4), izborila je plasman u polufinale, a gol odluke je postigao Nikola Jakšić sa zvukom sirene.
Veličanstvena Srbija je u polufinalu Olimpijskih igara. Nikola Jakšić je golom u posljednjem sekundu sa deset metara spriječio peterce, donio je pravdu, jer je Srbija zaslužila da savlada favorizovanu Grčku, najbolju ekipu druge grupe. Taj šut je nagradio fantastičnu partiju Mandića, sjajne odbrane Filipovića, igru ekipe u kojoj nije bilo padova, u kojoj se čekala šansa koja je stigla u šutu i golu koji će biti u istoriji srpskog vaterpola. Srbija je u borbi za medalju. U polufinalu će rival biti pobjednik duela SAD – Australija.
Potpuno ravnopravna je bila igra u prvoj četvrtini. Srpski vaterpolisti su nalazili način i snagu da tri minimalna vođstva Grčke anuliraju. Poslije gola Papanikolaua u prvom napadu, odigrana je poznata akcija, u kojoj je Dedović zaradio po ko zna koji put na turniru peterac. Siguran je bio Mandić. Vlahopulos je zatim majstorski iznenadio i odbranu i Filipovića, ali je izjednačenje sa igračem više donio odličnim udarcem Viktor Rašović. Na žalost skrivio je peterac, kojeg je realizovao Funtulis. Krajem četvrtine Strahinja Rašović je pogodio mrežu za 3:3.
Srbija je bila bolja u drugih osam minuta. Odbrana veoma dobra, Filipović je vezao uspješne akcije. Napad je bio u znaku na ovom takmičenju fenomenalnog Mandića. Sa igračem više je donio prvu prednost, poslije gola Kakarisa, igrača više za 5:4 je realizovao Strahinja Rašović. Još jednom se Grčka vratila preko Papanastasiua. Srbija je uspjevala da se odbrani sa igračem manje, a Mandić je trećim golom obezbjedio minimalnu prednost pred drugo poluvrijeme.
Grčka je poslije odmora pojačala ritam. Genidunjas je sa igračem više brzo izjednačio. Filipović je odličnim odbranama držao ekipu. Skumpakis je sa ponovo igračem više donio prednost Grčkoj, a poslije odbrane sa igračem manje Mandić je četvrtim projektilom izjednačio. Uslijedio je još po jedan gol sa obje strane, poslije Skumpakisa, Viktor Rašović je pogodio za 8:8. U posljednjem napadu u četvrtini Grčka je dobila igrača više, Vlahos je osjetio šansu i zatražio tajm-aut 44 sekunde prije kraja. Nije bilo odbrane Skumapkis je postao junak, trećim golom u četvrtini vratio plus jedan Grčkoj, a Ćuk je iz daljine u samom finišu zatresao stativu. Grčka je pred završni dio imala prednost 9:8.
Briljantni Viktor Rašović je postigao treći gol za 9:9 sa igračem više. Ponovo je Grčka imala prednost poslije pogotka Kilasa. Nije bilo gotovo. Mandić je pronašao Vica za novo izjednačenje. Počeo je rat živaca. Na 2,47 do kraja Stevanović je zatražio tajm-aut. I pogodak, veličanstveni Mandić za 11:10 2,33 do kraja. Grčka je dobila brojčanu prednost i Genidunjas je bio neprecizan. Propustila je Srbija igrača više. Nije bilo gola, ali se srpski tim odbranio na drugoj strani. Viktor Rašović 22 sekunde prije kraja pogadja prečku. Vlahos je zatražio tajm aut. I Zerdevas je krenuo u napad.
Vlahopulos je šest sekundi prije kraja izjednačio. Ali peteraca nije bilo, nije jer je Nikola Jakšić sa deset metara ispalio metak u grčko srce, u prečku od koje se lopta odbila iza gol linije.
1/4 finale
srijeda, 07. avgust
Hrvatska - Španija 10:8 (2:0, 4:3, 2:2, 2:3) Harkov 2g, Joković 2g, Fatović 2g - Munaris 2g, Granados 2g, Sanauha 2g
Grčka - Srbija 11:12 (3:3, 2:3, 4:2, 2:4) Skumpakis 3g - Mandić 5g
19.00: (1.40) SAD (8.00) Australija (4.00)
20.35: (1.45) Italija (8.00) Mađarska (3.60)
SportKlub.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 7, 2024 16:29:09 GMT
Stevanović: "Momci su shvatili koliko vrijede! Jakšić zaslužio gol za sve što je trpio"
(Od izvještača Mozzart Sporta iz Pariza)
Osporavani su bili srpski vaterpolisti u prethodnom periodu, rezultatima koje su ostvarivali dali su povod. Tek se u krajnje nezavidnoj poziciji našao Uroš Stevanović. Skoro na pola skraćenog olimpijskog ciklusao preuzeo je reprezentaciju, postao selektor i očekivanja su takva da nastavi tamo gdje je stao Dejan Savić sa prethodnom generacijom, da donosi medalje.
Njih do sada nije bilo, ali jedna u Parizu, ma kojeg sjaja bila, vrijedila bi kao tri godine. Bila bi to kruna mukotrpnog rada.
“Još jedan korak ka medalji, ništa ne znači. Važno je da smo pobjedili, mislim da smo nagrađeni za sav taj trud i rad kroz ova tri takmičenja, pa i ovo četvrto. Znali smo svi šta četvrtfinale donosi, kakvo je opterećenje. Imali smo i opterećenje ispadanja u četiri četvrtfinala od Tokija, i sve ono što je išlo uz to. Momci su zaslužili pobjedu na ovakav način. Imamo još dvije utakmice do sna, nadam se i do jave”, rekao je Uroš Stevanović.
Priznao je i Uroš Stevanović da ovaj tim osjeća ogromno breme zbog svega što je najtrofejniji vaterpolo tim uradio u protekloj deceniji.
“Mi smo ekipa koja ima oscilacije, a one nisu samo do igre, nego i do glave. Momci su shvatili koliko vrijede. Dobiće dozu samopouzdanja, biće im ovo podstrek za nastavak Olimpijskih igara. Jesmo imali velike oscilacije, imaćemo ih i u budućnosti. Rezultati prethodne generacije jesu vodilja, ali i veliko opterećenje za ove momke. Savladali su to i dobili nagradu. Sada ovo treba da zaboravimo, kao što smo za grupnu fazu i da se spremimo za narednog protivnika”.
Dušan Mandić odigrao je još jednu vanserijsku utakmicu, dao je pet golova, ali je onaj posljednji, velemajstorski, djelo kapitena Nikole Jakšića.
“To vi komentarišite, ovo je timska pobjeda. Ne samo Mandića i Filipovića na golu, i Jakšića koji je zaslužio gol za sve što je trpio… Dobro ćemo se spremiti za polufinale, kao što smo i za ovu utakmicu. Nikoga ne priželjkujem, kao što nisam ni do sada. Imamo dvije utakmice, moramo obje da dobijemo. Nemamo prava na grešku”, zaključio je selektor Srbije.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 7, 2024 16:35:35 GMT
Junak Jakšić: "Ništa još nismo uradili, idemo da osvojimo zlato"
Nećemo da razmišljamo o tome šta bi se desilo da Nikola Jakšić dvije sekunde pre kraja četvrtfinalne utakmice sa Grčkom, pri rezultatu 11:11, nije ispalio savršenu žabicu koja je poslala Grke kući, a Delfine među četiri najbolje ekipe Olimpijskih igara.
Uživaćemo i slaviti borbenost pulena Uroša Stevanovića i remek-djelo kapitena kojom je zaokružena najbolja partija vaterpolista u Parizu. A dok je Srbija slavila, malo je reći da je junak četvrtfinalnog duela ostao i više nego skroman... Ne po pitanju ambicija dvostrukih uzastopnih olimpijskih šampiona, već svog, ključnog doprinosa u finalnim sekundama meča.
"Čestitam ekipi Grčke na borbi. Pokazali su koliko su nas namučili. Utakmica je mogla da ode u oba smjera, posebno kada su izjednačili tih šest sekundi prije kraja. Ali uspjeli smo da pobjedimo i mislim da je ovo, sreća i Božja volja... Ali prije svega, ovo je nagrada za ono što smo kao ekipa prošli u posljednjih godinu dana. Ispadanje iz tih četvrtfinala, muke treniranja, sve što smo prošli zajedno. Svaka čast ekipi na borbi od početka do kraja. Niko nije zadovoljan (samo) ovim. Ništa još nismo uradili, moramo da pobjedimo još dvije utakmice", rekao je Jakšić.
U grupi jedna, ne baš nadahnjujuća slika Srbije, u poslovično najtežem meču na Igrama, onog što odvaja potencijalne osvajače medalja i one koji to neće biti, potpuno drugo lice Srbije.
"Iskren da budem, ne znam kako bih vam odgovorio na to. Uvijek dobijemo dodatnu motivaciju, sreću, sve... Najbitnije je to što dolazi poslije grupe. Opet, neću ništa da pričam, jer ništa nismo uradili. Ostale su nam još dvije utakmice. Idemo da osvojimo."
"Jel ste odmah znali da će projektil da uđe", pitali su novinari kapitena.
"Naravno da ne. Bilo je Bože pomozi i na kraju je ušla. Vjerovatno će narednih 30 da bude preko gola, neću ih pogoditi, ali svakako mislim da je ovo timski gol prije svega. Vjerujte, ne bi ušlo da se nismo borili ovako", rekao je Jakšić, pa odgovorio na to da li su se Delfini nakon grupne faze osjetili otpisanim: "Iskreno, možda od strane ljudi van ovoga. Ali sa naše tačke gledišta, ni u jednom trenutku nismo sebe otpisivali, kao što smo ovdje pokazali. Možemo da igramo protiv bilo koje ekipe i mi smo ti koji se na kraju, kada smo na nivou, pitamo. Nadam se da ćemo se još više podići poslije ove utakmice i da ćemo u polufinalu biti još bolji."
Naredni rival Srbije u borbi za finale biće Sjedinjene Američke Države ili Australija, a na pitanje koga priželjkuje kao pobjednika meča koji počinje u 19.00, Jakšić odgovara: "Ameriku ili Australiju (smijeh)... Ne znam ko će nam doći. Obje ekipe su vrhunski. Amerika je vrhunska ekipa, vidjeli ste kako su odigrali posljednju utakmicu u grupi protiv Hrvata, a što se Australije tiče, vidjeli ste šta je bilo u grupi. Ko god da nam dođe, bićemo spremni i idemo da pobjedimo."
Godinama unazad, tradicija reprezentacije da kada je najveća drama, kapiten preuzima odgovornost. Da li se to prenosi generacijama?
"Ja bih volio da mogu da kažem za sebe da sam na nivou kao prethodni kapiteni, ali mislim da još nisam tu. Nadam se da nam se put neće završiti sa tom pobjedom u četvrtfinalu. Pitajte me to, ako budemo osvojili. Pa ću vam onda reći da li se prenosi sa koljena na koljeno..."
A da li je današnji projektil ulazi u top 3 gola karijere Nikole Jakšića?
"Sigurno, ali ništa se nije desilo ako ne budemo otišli dalje."
|
|
|
Post by Admin on Aug 8, 2024 8:13:20 GMT
Ranđelović: "Rintali smo kao konji! Svi su nas otpisali i potcjenili – vratilo im se"
(Od izvještača Mozzart Sporta iz Pariza)
Tri godine bez medalje, silna ispadanja u četvrtfinalu i tek jedno polufinale. Ali, kada je bilo najbitnije – srpski vaterpolisti nisu iznevjerili. Nisu zakazali u četvrtfinalu Olimpijskih igara, još jednom će se boriti za medalju.
Projektil Nikole Jakšića u posljednjim sekundama došao je glave Grcima, koji su bili favoriti. Zauzeli su prvo mjesto u grupi, imali bolje rezultate u proteklom periodu, međutim, još jednom je Srbija bila kobna po Helene. U Tokiju im je uzela zlato, a u Parizu oduzela priliku da se uopšte nađu na postolju.
“Stvarno smo se skupili, borili, vjerovali u pobjedu. I kad smo gubili nismo posustajali, što je najbitnije. Na kraju nam se vratilo. Koliko god da je taj gol srećan ili nije – zaslužili smo ga! Kako smo primili ovaj posljednji, tako smo i dali za pobjedu. Čestitao bi momcima na nevjerovatnoj borbi, na svemu što smo dali u ovoj utakmici. Imamo dan da se odmorimo i spremimo za polufinale”, rekao je Sava Ranđelović.
Krvavo su radili srpski vaterpolisti ovoga ljeta, bolje nego tokom prethodnih okupljanja i nagrada je stigla.
“Fizički izuzetno teška utakmica, onim imaju dva odlična centra, takođe i beka Skumpakisa, koga svi znate, jer igra u Novom Beogradu. Spremni smo na ovo, cio život smo se spremali za ovo. Rintali smo da i po mjeseca kao konji za ovu utakmicu. Vratilo nam se”.
Svjestan je bek srpske reprezentacije da je olimpijskom šampionu malo ko davao šanse da napravi ovakav rezultat poslije nekoliko lošijih.
“Vjerujem da su nas svi otpisali, od Olimpijskih igara nismo uzeli nijednu medalju. Svi su nas potcjenili i otpisali prije početka, mislim da im se vratilo”.
Srbija je na kladionici bila veliki autsajder…
“Nadam se da su svi pali na ovoj utakmici”, poručio je kroz osmijeh Sava Ranđelović.
Naredni protivnik Srbije biće SAD ili Australija.
“Gledaćemo utakmicu, ali ko god da dođe… Daćemo 200 posto da uđemo u finale. Ne bih imao ništa protiv da bude Australija. Ne bih unaprijed da pričam, postavićemo se kao da je finale, kao da je protiv nas tim svijeta. Igraćemo iz sve snage”, zaključio je olimpijski šampion iz Rija i Tokija.
|
|