|
Post by Admin on Jul 26, 2024 14:05:03 GMT
Organizatori Olimpijskih igara objavili da su prodali rekordan broj karata
Organizatori Olimpijskih igara u Parizu objavili su danas da su oborili rekord po broju prodatih ili dodijeljenih karata u istoriji OI.
Oni su naveli da je za ovogodišnje OI prodato ili dodijeljeno 9,7 miliona karata, od čega je 8,7 miliona prodato, a milion dodijeljeno, ali su naveli i da karata još uvijek ima u prodaji.
Ukupno u prodaju je pušteno 10 miliona karata za Olimpijske igre.
Prethodni rekord u broju prodatih ulaznica držala je Atlanta 1996. godine, kada je prodato 8,3 miliona karata.
Počev od aprila, oko milion besplatnih karata je podijeljeno lokalnim mladim ljudima, sportistima amaterima, osobama sa invaliditetom... To je učinjeno nakon kritika da su karte preskupe i da nisu svima pristupačne.
Vijesti.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 26, 2024 14:08:14 GMT
Dankino veče za pamćenje: "Crnogorska zastava u rukama je čast, nešto što sam priželjkivala"
Prvi put u istoriji Olimpijske igre biće otvorene van stadiona, rijeka Sena će ka istoriji na brodovima nositi sportiste iz cijelog svijeta, a čast da na tako jedinstvenom spektaklu nosi zastavu Crne Gore pripala je Danki Kovinić.
Tu privilegiju u Parizu crnogorska teniserka podijeliće sa jedriličarem Milivojem Dukićem, a sve kreće od 19.30.
"Čast mi je što ću nositi našu zastavu, iskreno to sam priželjkivala. Drago mi je što mi je Crnogorski olimpijski komitet to omogućio, na čemu sam zahvalna. Sigurna sam da će to biti veče za pamćenje, kako meni, tako i ostalim našim sportistima", poručila je Danka iz Grada svjetlosti.
Ceremonija svečanog otvaranja uvijek je poseban trenutak svih Igara.
"Svi pričaju o otvaranju, a to što ima tenisera koji će nositi zastavu pokazatelj je da su teniseri cijenjeni u svijetu sporta", dodala je Danka.
A, kada se spektakl na Seni završi, crnogorsku teniserku očekuje još dan priprema za ono za šta se sprema od septembra 2023 - konačan povratak na teren, poslije dosta muka sa povredama.
"Negdje sam morala da se vratim, nažalost nisam imala vremena da odigram neki pripremni turnir, ali kad-tad sam morala da se vratim", kaže Danka.
Poslije dugo vremena bio je zanimljiv i susret sa ostalim teniserkama.
"Osjećaj je zaista fenomenalan, sam dolazak na Olimpijske igre i to što sam ponovo na terenu, što dijelim svlačionicu sa djevojkama sa kojima igram godinama. Pozitivno sam iznenađena njihovom reakcijom, raspitivale su se zašto nisam igrala. Drago mi je da sam osjetila to na povratku".
Danka Olimpijski turnir na terenima Rolan Garosa otvara u nedjelju, a prva rivalka biće joj Marija Sakari.
"Znam da smo igrale više puta i da sam je pobijedila u dva navrata. Kada sam u formi mogu da igram sa svima, ne znači da ću i da slavim, ali da će biti kvalitetan meč", naglasila je crnogorska teniserka.
Danka prije nego krene meč ne može da procijeni kakav će biti njen nastup i na kojem je nivou.
"Igrala sam sparing mečeve, ali sa teniserkama nižeg ranga koje igraju drugačiji tenis. Probaću da nađem igračicu koja ima stil kao Marija, kako bih koliko-toliko sebi približila ono što mogu da očekujem u tom meču".
Ono što je najviše brine je servis.
"Da, možda će mi biti problem to što još nije brz kakav je inače. Nije prespor, ali sam navikla da serviram punom snagom prvi servis koji dosta pravi problema protivnicima, a meni olakšava igru iz terena. Nadam se da ću pronaći neke druge adute koje imam na terenu, kako bih pružila adekvatan otpor", zaključila je Danka.
|
|
|
Post by Admin on Jul 26, 2024 14:25:40 GMT
Grad svjetlosti je spreman za veliko takmičenje kakve su Olimpijske igre
Sve je spremno za otvaranje Olimpijskih igara koje je večeras od 19.30 časova, očekuje se da bude spektakularno, a od sinoć je u Parizu dolaskom atletičara Darka Pešića kompletirana lista crnogorskih sportista na Igrama.
Biće ih ukupno 19, pored 13 vaterpolista i Pešića učestvovaće i bokserka Bojana Gojković, teniserka Danka Kovinić, jedriličar Milivoj Dukić, te plivači Jovana Kuljača i Miloš Milenković.
Igre su već počele, prije svega fudbalskim i turnirom u ženskom rukometu, ali za crnogorske navijače ono pravo tek slijedi - u ring ulazi Bojana Gojković, koja nije imala sreće u žrijebu jer će se sjutra u prvoj rundi boriti sa Hsiao-Ven Huang od koje je nedavno izgubila u direktnom duelu za plasman na Olimpijske igre, prije nego je dobila specijalnu pozivnicu. Bojana i otvara olimpijski turnir u boksu (subota od 15.30).
U nedjelju će na teren Danka Kovinić, koju čeka okršaj sa Grkinjom Marijom Sakari, a to je dan i kada će se u Parizu predstaviti vaterpolisti - igraće sa Hrvatskom.
A šta može da se očekuje u Gradu svjetlosti pokušao je približi ambasador Crne Gore u Francuskoj, Ivan Ivanišević, koji nema dilemu da je Pariz spreman za ovako veliki događaj.
- Francuska je pokazala izuzetnu posvećenost i profesionalizam u pripremama za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine. Kao ambasador Crne Gore, imam čast da svjedočim brojnim aktivnostima i posvećenom radu svih institucija uključenih u organizaciju globalnog događaja i kako se o svakom detalju brine sa izuzetnom pažnjom. Grad Pariz je izvršio mnoge infrastrukturne promjene i investicije, kako bi osigurao da sve bude spremno za dolazak sportista i posjetilaca iz cijelog svijeta. Uvjeren sam da će Francuska uspješno ispuniti sva očekivanja i pružiti nezaboravno iskustvo - rekao je Ivanišević za “Vijesti”.
Dakle, organizacija bi trebalo da bude perfektna?
- Od početka mandata pomno pratimo sve faze priprema. U kontaktu sa organizatorima i lokalnim vlastima imali smo priliku da se uvjerimo da su svi aspekti OI dobro pokriveni. Naravno, svaki veliki događaj nosi sa sobom izazove, ali do sada su svi problemi rješavani efikasno i pravovremeno. Francuska vlada i organizacioni odbor ulažu maksimalne napore da osiguraju savršene uslove za sve učesnike i posjetioce - kazao je Ivanišević.
Šta očekujete od crnogorskih sportista, hoćete li biti na tribinama?
- Naši sportisti su neprocjenjivo blago Crne Gore i siguran sam da će dati sve od sebe da dostojno predstavljaju našu zemlju. Očekujem da će, uz visoko izdignutu crnogorsku zastavu, pjevati himnu s ponosom u srcu na svaki pedalj naše domovine, dok čvrsto vjerujem da im za sportski teren sigurno neće faliti motiva. Konačno, u zavisnosti od obaveza i ograničenja koje nosi diplomatija, planiram da prisustvujem takmičenjima i bodrim naše sportiste sa tribina, kad god se ukaže prilika. Važno je da osjete podršku i ljubav svojih sunarodnika, ali i zahvalnost za svaki njihov napor - poručio je Ivanišević.
Šta biste savjetovali našim građanima, na šta posebno da obrate pažnju tokom boravka u Parizu?
- Da se unaprijed informišu o saobraćajnim i sigurnosnim mjerama. Pariz je i inače veoma posjećen u ovom periodu godine, a naročito se preporučuje korišćenje javnog prevoza, što bi uz planiranje putovanje unaprijed moglo da sačuva vrijeme i otkloni stres. Savjetujem, takođe, da budu oprezni sa svojim ličnim stvarima u gužvama, iako je angažovan rekordan broj pripadnika bezbjednosnih službi, posvećenih prevenciji svih vidova opasnosti. Ministarstvo vanjskih poslova je dalo detaljnije smjernice, pa predlažem da se građani koji namjeravaju da krenu ka Parizu informišu na sajtu Ministarstva. Svakako, najvažnije je da naši građani uživaju u sportskom duhu i jedinstvenoj atmosferi koju će Igre donijeti u ovaj predivni grad - zaključio je Ivanišević.
Ovo crnogorski građani treba da znaju ako žele da krenu u Pariz
Na sajtu Ministarstva vanjskih poslova građani mogu da se informišu šta je najvažnije i šta treba ili moraju da znaju pred dolazak u Pariz tokom Olimpijskih igara.
“Čuvajte svoje lične stvari tokom boravka u Francuskoj. U slučaju da izgubite pasoš, potrebno je odmah prijaviti gubitak dokumenata u najbližu stanicu policije, a nakon toga obratite se za pomoć Ambasadi Crne Gore u Parizu putem telefona +33 1 53 63 80 30 i/ili mejla france@mfa.gov.me”, stoji na sajtu.
Dodaje se:
"Obavezno je da prije putovanja obezbijedite polisu putnog i zdravstvenog osiguranja. Za najnovije informacije o Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, dok ste u Francuskoj, posjetite zvaničnu web stranicu Paris 2024."
Kada su u pitanju ulaznice, na sajtu se napominje:
“Detaljne informacije o ulaznicama za Olimpijske i Paraolimpijske igre dostupne su na engleskom jeziku na službenoj web stranici za prodaju karata. Paris 2024 Tickets. Savjetujemo da ulaznice kupujete samo kod ovlašćenih prodavaca”, navodi se u objavi.
|
|
|
Post by Admin on Jul 26, 2024 15:30:43 GMT
Doping skandal pred OI: Rvač drastično kažnjen
Tuniski rvač Amin Guaneči suspendovan je zbog dopinga.
Broj tuniskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu smanjio se na 26.
Njihov rvač Amin Guaneči suspendovan je i neće učestvovati na predstojećim Igrama, nakon što mu je izrečena četvorogodišnja zabrana sportom zbog dopinga.
Rojtersu je potvrđeno od strane arbitražnog suda koji je donio konačnu presudu i suspendovao Mohameda Amina Gueničija zbog nedozvoljenih supstanci.
On je prošle godine na Arapskim igrama osvojio zlatnu medalju u grčko-rimskom stilu u kategoriji do 130 kg.
Tunis je do sada osvojio 15 medalja na olimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih.
Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu je u petak.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 26, 2024 15:33:13 GMT
Rumunska atletičarka dan prije početka Igara suspendovana zbog dopinga
RUMUNSKA skakačica udalj, Florentina Iusko, neće se moći takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu, koje počinju u petak, nakon što je Sportska arbitraža (CAS) djelimično prihvatila žalbu Međunarodne antidopinške agencije (WADA) zbog pozitivnog dopinškog testa.
Iusko je još u aprilu prošle godine bila pozitivna na diuretik furosemid koji se nalazi na WADA-inoj listi zabranjenih sredstava, ali Rumunija anti-dopinška agencija izrekla joj je samo opomenu s objašnjenjem kako nije pogriješila, već bila nemarna.
Na takvu odluku WADA se žalila CAS-u koji je odlučio kako Iusko nije poduzela sve potrebne mjere opreza, te joj je izrečena dvogodišnja zabrana nastupa, koja je počela teći 01. februara ove godine.
index.hr; Sportski Forum
|
|