|
Post by Admin on Jul 28, 2024 15:21:38 GMT
Kraj za Lupulesku – srpkinja poražena na startu
Srpska stonoteniserka Izabela Lupulesku je poražena na startu Olimpijskih igara.
Stonoteniserka koja predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama, Izabela Lupulesku, poražena je već na startu takmičenja.
Žrijeb ju je spojio sa favorizovanom Adrijanom Dijas iz Porto Rika koja je opravdala tu ulogu i sa 4-0 u setovima bila bolja od srpske predstavnice.
Poslije napete borbe je Izabela Lupulesku izgubila prvi set rezultatom 11:9 i srpkinja je od starta morala da juri zaostatak.
Drugi set je takođe pripao Portorikanki, rezultatom 11:5, da bi potom Lupulesku izgubila i treći set rezultatom 11:8, a posljednji, četvrti, 11:7 i tako završila snove.
b92 SPort; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 28, 2024 15:23:02 GMT
Lupulesku poslije poraza: "Nema kajanja"
Izabela Lupulesku, stonoteniserka Srbije, oglasila se nakon poraza.
Stonoteniserka koja predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama, Izabela Lupulesku, poražena je već na startu takmičenja.
Žrijeb ju je spojio sa favorizovanom Adrijanom Dijas iz Portorika koja je opravdala tu ulogu i sa 4-0 u setovima bila bolja od srpske predstavnice.
"Nije ona džabe među 10 na svijetu. Znala sam da će biti jako težak meč. Znala sam i da ima jako dobar servis i igru poslije toga. Očekivala sam da će ovako igrati, ali sam očekivala da i ja za nijansu budem bolja i spremnija. Neke njene lopte su me stvarno iznenadile. Zadovoljna sam, prve Olimpijske igre, novo iskustvo... Nadam se da će od sada biti sve bolje. Moj cilj je bio da odigram dobar meč, mislim da sam u tome i uspjela. Nema kajanja, idem kući, znam na čemu ću da radim i da ću na sljedećim Olimpijskim igrama igrati bolje", rekla je Lupulesku.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 28, 2024 15:24:48 GMT
Sjajni Hrvat je u polufinalu kanua na divljim vodama
NAJBOLJI hrvatski kanuist na divljim vodama, Matija Marinić (33), plasirao se u polufinale Olimpijskih igara u disciplini C1 slalom osvojivši sjajno treće mjesto u kvalifikacijama. Prva vožnja kvalifikacija se održala danas u 15 sati, a druga u 17:10. U kvalifikacijama je nastupilo 20 sportista, a 16 najboljih se plasiralo u polufinale. Vremena dvije vožnje u kvalifikacijama se ne zbrajaju, nego se za konačni plasman kvalifikacija sportisti računa bolja od dvije vožnje.
U prvoj vožnji kvalifikacija Marinić je imao sjajno vrijeme od 91.61 sekunde, čime je u prvoj vožnji zauzeo treće mjesto i time već tada praktično osigurao polufinale, jer se u drugoj vožnji trebalo dogoditi čudo da ostane bez plasmana. Nakon što su svoju drugu vožnju završila četiri kanuista, svi su imali lošiji rezultat od Marinića u prvoj vožnji, pa je već tada bilo jasno da je Marinić osigurao ulazak u polufinale.
Marinić je u drugoj vožnji dotaknuo jednu kapiju, zbog čega je dobio kaznene dvije sekunde i završio ju je s vremenom 98.44. Na kraju je rezultatom iz prve vožnje zauzeo ukupno treće mjesto u kvalifikacijama, a ispred njega su bili samo Britanac Adam Burges (90.87) i domaći kanuista Nikolas Gestin (88.87). Polufinale je na rasporedu u ponedjeljak, 29. jula, u 15:30. U finale ulazi 12 sportista, a održava se takođe u ponedjeljak u 17:20.
Kako se održava takmičenje u kanuu?
U kanu slalomu se takmiče dvije vrste čamaca, kanu (C) i kajak (K). U kanuu, veslo s jednom lopaticom koristi sportista koji je privezan za čamac s nogama savijenim u koljenima i uvučenim ispod tijela, za razliku od vesla s dvije lopatice koje se koristi u sjedećem položaju u kajaku.
Takmičenja u kanuu i kajaku održavaju se tako što se mjeri vrijeme u kojemu takmičari plove stazom na divljim vodama, prolazeći kroz kombinaciju vrata uzvodno i nizvodno. Svaka staza je drugačija, ali može biti duga najviše 300 metara i sadržavati najviše 25 kapija, s najmanje šest kapija uzvodno.
Vrsta kapija je označena bojom - crvena za uzvodno i zelena za nizvodno. Staze su dizajnirane tako da će ih vodeći sportisti završiti u prosječnom vremenu između 90 i 110 sekundi, iako se mogu dobiti vremenske kazne za dodirivanje kapije (dvije sekunde) i promašaj kapije (50 sekundi).
Mariniću je ovo drugi nastup na Olimpijskim igrama
Marinić je član Kajak kanu kluba Zagreb, a nastup na Olimpijskim igrama je osigurao ispunivši olimpijsku normu na Svjetskom prvenstvu u londonskom Li Valiju u septembru prošle godine, kada je zauzeo 17. mjesto. Bivši je U-23 evropski prvak u slalomu iz 2013. godine, a osvojio je i bronzanu medalju na Svjetskom kupu iste godine. Ovo mu je drugi nastup na Olimpijskim igrama, a prije tri godine u Tokiju je zauzeo 11. mjesto u disciplini C1 slalom.
Tada je imao velikih problema s pripremom za nastup, jer je u avionu s kojim je došao u Japan identifikovan putnik s korona-virusom, zbog čega je treninge mogao odrađivati samo s grupom koja je bila u izolaciji, a jedini termin je bio u 13 sati na temperaturi od 40 Celzijevih stepeni. Za nastup u Parizu se pripremao na stazi, gdje se i voze olimpijske trke.
Odustao je od vaterpola, jer mu je bilo dosta bivanja u vodi
Od prošlog oktobra je pet puta po sedmicu dana proveo u Parizu, tako da bolje pripreme nije mogao odraditi. Uoči nastupa na Igrama najavio je da želi okruniti svoju karijeru olimpijskim odličjem, ali je osnovni cilj ulazak u finale slaloma. Staza na kojoj nastupa nije idealna za njega, jer ima manji protok vode, što bolje odgovara nižim i lakšim kanuistima.
Svoje treninge tokom godine odrađuje djelimično u Zagrebu, ali Sava nije idealna za trening kanua, jer je mirna rijeka. Stoga se za takmičenja većinom priprema u Ljubljani gdje često trenira s aktualnim olimpijskim pobjednikom, Slovencem Benjaminom Savšekom. Marinić se do 12. godine bavio vaterpolom, a nedavno je humoristično komentarisao da se prebacio u kajak i kanu, jer mu je bilo dosta bivanja u vodi.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 28, 2024 15:31:00 GMT
Lana Pudar se nije kvalifikovala u polufinale Olimpijskih igara na 100 metara delfin
Bosansko-hercegovačka plivačica Lana Pudar nije uspjela da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u plivanju na 100 metara delfin, nakon što je zauzela je četvrto mjesto u drugoj kvalifikacionoj grupi današnjih kvalifikacija.
Pudar je ostvarila vrijeme od 57,97 sekundi, a to na kraju nije bilo dovoljno za polufinale, jer je imala 17. vrijeme kvalifikacija, iz kojih je u polufinale prošlo najboljih 16 plivačica.
Ostale je Lana "kratka" za sedam stotinki u odnosu na Luisu Keanu Masines iz Velike Britanije i sada ima tek status prve rezerve za polufinale, ukoliko neko od plivačica koje su izborile plasman odustane.
Kineskinja Jufei Žang bila je najbrža u kvalifikacijama sa vremenom 56,50 sekundi, a iza nje su Japanka Mizuki Hirai (56,71 sekundi), Amerikanke Tori Huske (56,72 sekundi) i Grečen Volš (56,75 sekundi) i Australka Ema MekKeon (56,79 sekundi).
Za 18-godišnju Mostarku je današnji nastup bio prvi na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.
Ubrzo će u bazen i drugi bh. plivač na Olimpijskim igrama Jovan Lekić, koji od 11:45 pliva kvalifikacije za finale trke na 400 metara slobodnim stilom.
Podsjetimo, Pudar će na Olimpijskim igrama nastupiti i u disciplini 200 metara delfin, a kvalifikaciona trka je na rasporedu u srijedu 31. jula.
klix.ba; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 28, 2024 15:32:58 GMT
Jovan Lekić zauzeo 30. mjesto na Olimpijskim igrama i završio nastup u Parizu
Bosansko-hercegovački plivač Jovan Lekić nije se plasirao u finale Olimpijskih igara u plivanju na 400 metara slobodnim stilom.
Lekić se takmičio u drugoj kvalifikacionoj grupi, te je ostvario vrijeme od 3:57.90, što je bilo dovoljno za šesto mjesto u grupi i 30. mjesto u ukupnom poretku kvalifikacija, u kojim je učestvovalo 37 takmičara.
Najbrži je u kvalifikacijama bio Nijemac Lukas Maertens sa vremenom 3:44.13 sekundi, , a pored njega su u finale prošli još Giljerme Kosta (Brazil), Livei Fei (Kina), Elijah Vinington i Samuel Šort (Australija), Aron Šakel (Amerika), Vumin Kim (Južna Koreja) i Oliver Klemet (Njemačka). Finalna trka će se održati večeras od 20:42 sati.
Podsjetimo, ranije danas kvalifikacije nije uspjela proći ni Lana Pudar, koja je bila 17. u borbi za polufinale na 100 metara delfin.
Za Lekića su ovim nastupom i završene Olimpijske igre, budući da neće učestvovati u nekoj od drugih disciplina.
klix.ba; Sportski Forum
|
|