|
Post by Admin on Jul 29, 2024 11:50:09 GMT
Najstarija hrvatska olimpijka u istoriji odigrala sjajan meč, ali je na kraju ispala
HRVATSKA stolnoteniserka Ivana Malobabić (44), najstarija hrvatska olimpijka, poražena je u prvom kolu olimpijskog turnira za žene od Singapurke Jian Zeng 4:3 u setovima (11:5, 11:3, 11:13, 11:6, 9:11, 13:15, 11:5). Malobabić je pružila fantastičan otpor protiv velike favoritkinje, uspjela se vratiti iz zaostatka od 3:1 u setovima, dobila šesti set 15:13, ali u posljednjem setu nije bilo snage da priredi šok i izbaci protivnicu.
Prvi put nakon 2012. godine Hrvatska je na Olimpijskim igrama imala stolnoteniserku. Uz muške kolege Andreja Gaćinu i Tomislava Pucara, te Filipa Zeljka, koji će nastupati samo ekipno, u Pariz se plasirala i debitantkinja Malobabić, koja s 44 godine nije samo najstarija hrvatska predstavnica na ovim Igrama, gledajući oba pola, nego i najstarija hrvatska olimpijka u istoriji.
Prva Hrvatica nakon Tamare Boroš koja je pobijedila igračicu iz Kine
Dugorešanka kaže da joj je isprva smetalo to što svi naglašavaju njene godine, ali da je od tada shvatila kontekst zbog kojeg se ističu i sad je na to ponosna, što je potpuno normalno, jer ljudi njene dobi Olimpijske igre puno češće provode s daljinskim upravljačem u ruci nego sa stolnoteniskim reketom ili bilo kojim drugim sportskim rekvizitom.
Na putu do Igara, prošle godine je ušla u istoriju i kao prva Hrvatica nakon Tamare Boroš koja je uspjela pobijediti neku igračicu iz Kine, apsolutne velesile u ovom sportu, čiju dominaciju rijetki uspijevaju poremetiti. Malobabić nije izborila nastup na Igrama putem kvalifikacija, nego je imala dovoljno dobar plasman na ITTF ljestvici gdje se nalazi na 73. mjestu i najbolje je rangirana hrvatska stolnoteniserka. Ona je jedina Hrvatica u top 100, a iza nje su najbolje rangirane Hana Arapović (116.) i Lea Rakovac (131.).
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 29, 2024 11:53:36 GMT
Hrvatska olimpijka: "Nevjerovatno mi je da 6000 ljudi uzvikuje moje ime"
VIDIMO se u Los Anđelesu 2028, rekla je najstarija hrvatska olimpijka, 44-godišnja Ivana Malobabić nakon poraza u prvom kolu pojedinačnog dijela u Parizu. Hrvatska stolnotenisačica Ivana Malobabić završila je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je poražena od Singapurke Zeng Jian.
Najstarija hrvatska takmičarka na ovim Igrama, kojoj je ovo debitantski olimpijski nastup, igrala je odlično protiv 31. stolnoteniserke svijeta, no Zeng Jian je na kraju slavila s 4:3 (11:5, 11:3, 11:13, 11:6, 9:11, 13:15, 11:5). Početak nije bio obećavajuć za hrvatsku predstavnicu. Lako izgubila prva dva seta, potom je smanjila na 2:1, ali Singapurka je uzvratila i povela 3:1.
Dugorešanka je uspjela odigrati odlična dva seta, pokazala je borbenost protiv favoritkinje, a pogotovo je mirna bila u šestom setu u kojem je spasila dvije meč-lopte, pa iskoristila svoju treću set-loptu i produžila nadu da može iznenaditi 27- godišnju suparnicu. No, u sedmom setu je ponestalo snage i Singapurka je otišla dalje.
"Nemojte se iznenaditi ako se pojavim i za četiri godine u LA-u"
"Nisam utučena, više sam impresionirana atmosferom, makar, naravno, malo mi je žao zbog poraza, jer sam bila blizu. U drugom kolu išla bih na Indijku, koju sam već pobjeđivala, pa mi je još više žao.
Oduševljena sam Olimpijskim igrama i atmosferom u prepunoj dvorani, a potpuno mi je nevjerovatno da cijela dvorana i 6000 ljudi uzvikuje moje ime. S 44 godine sam to prvi put doživjela. Imam još motivacije i snage u sebi. Nemojte se iznenaditi ako se pojavim i za četiri godine u LA-u", zaključila je Malobabić, koja će za vrijeme idućih Igara imati 48 godina.
Pucar prošao u drugo kolo
Dvorana Paris Sud 6 ugošćuje stolnoteniski turnir u fenomenalnom ozračju, a gledatelji pozorno prate igru na sva četiri stola, te uvijek skandiraju ime svakog sportistu koji nakon meča prolazi ispred njih, dok napuštaju dvoranu.
Juče je prvo kolo na Olimpijskim igrama prošao Tomislav Pucar, koji je pobijedio Alžirca Mehdija Bulusu s 4:0 (11:3, 11:7, 11:5, 12:10), a sjutra je na rasporedu susret prvog kola pojedinačnog turnira između Andreja Gaćine i Rumunja Ovidiua Ionescua, s početkom u 11 sati
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 29, 2024 11:54:39 GMT
Najmlađa sportistkinja na Olimpijskim igrama ima samo 11 godina. Evo ko je ona
NA OLIMPIJSKIM igrama u Parizu takmiči se 10.500 sportista i sportkinja. Ukupno će se održati 329 takmičenja u 32 različita sporta. Igre uvijek nude neke posebne priče, a jedna od njih svakako je najmlađa učesnicau Parizu, bilo u muškoj ili ženskoj konkurenciji. Njeno ime je Ženg Haohao, dolazi iz Kine, ima samo 11 godina i 11 mjeseci, te se takmiči u skejt-bordu u disciplini park, koja se održava 6. avgusta.
Ženg se ovim sportom počela baviti tek prije četiri godine i postaće najmlađa kineska sportistkinja u istoriji koja se takmičila na Olimpijskim igrama. Ranije ovog mjeseca Ženg je Rojtersu rekla da joj "takmičenje služi samo da se nađe sa svojim dobrim prijateljima". "Poznajem preko 10 od 20 najboljih svjetskih skejtbordera. Kao da igramo zabavnu igru – svako mora pokazati najbolje što može", dodala je.
Skejtboard je drugi put na Olimpijskim igrama
Skejtboard je prvi put uključen u Olimpijske igre u Tokiju 2020., a osim Ženga, nastupiće još nekoliko mladih takmičara, uključujući 12-godišnju tajlandsku sportistkinju Vareraju Sukasem i Sky Brown iz Velike Britanije koja ima samo 16 godina. Već je nositeljica olimpijske medalje, nakon što je osvojila bronzu u park skejtbordingu u Tokiju. Nevjerovatno, Braun je najmlađa takmičarka britanskog tima na drugim Olimpijskim igrama za redom.
Mnogo je drugih mladih sportista i sportistkinja koji predstavljaju svoje zemlje. Hezli Rivera, koja je upravo napunila 16 godina, predstavljaće reprezentaciju SAD-a u gimnastici, dok je još jedan šesnaestogodišnjak, Kvinsi Vilson, postao najmlađi sportista u istoriji američke atletike, jer odlazi u Pariz u štafeti 4x400 metara.
Ipak nije najmlađa u istoriji Olimpijskih igara
Najmlađi dokumentovani sportista u istoriji Ljetnih olimpijskih igara je Dimitrios Loundras, grčki gimnastičar. Loundras je imao samo 10 godina, kada je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine. Doduše, Grčka je završila kao treća od tri ekipe u ekipnoj disciplini na paralelnoj prečki, ali olimpijska medalja je olimpijska medalja.
Najmlađa sportistkinja u istoriji Ljetnih olimpijskih igara je Luiđina Đavoti. Osvojila je srebrnu medalju s 11 godina i 301 danom kao dio italijanske gimnastičke reprezentacije na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine. Ona je, svakako, i najmlađa osvajačica medalje, a u pojedinačnoj konkurenciji to je bila Inge Sorensen iz Danske, koja je imala 12 godina i 21 dan kada je 1936. osvojila bronzanu medalju u plivanju u disciplini 200 metara prsno.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 29, 2024 12:00:23 GMT
Loš početak braće Fantela na Olimpijskim igrama
HRVATSKI jedriličari, braća Šime i Mihovil Fantela, loše su započeli svoj nastup u klasi 49-er na Olimpijskim igrama. Na regatnom polju u blizini Marsejea u nedjelju su u prva tri plova ostvarili 12., 15. i 17. ulazak u cilj u konkurenciji 20 posada. Kako se svakoj posadi odbija po jedan najlošiji rezultat, braća Fantela su s 27 negativnih bodova na 16. poziciji.
Vode Švajcarci Sebastian Šniter i Arno de Planta s tri negativna boda, drugi su Novozelanđani Isak MekHardi i Vilijam MekKenzi s četiri negativna boda, dok su treći Urugvajci Hernan Umpier i Fernando Dis s pet negativnih bodova.
Čitava flota odjedriće 12 plovova, nakon kojih će deset najboljih posada izboriti nastup u plovu za odličja. Sljedeća tri plova na programu su u ponedjeljak. U nedjelju je svoj nastup na Igrama trebala započeti i Palma Čargo u klasi vindsurfing, ali zbog slabog vjetra sva su četiri plova te klase odgođena.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 29, 2024 12:02:03 GMT
Splićanin koji nastupa za Srbiju osigurao novu olimpijsku medalju
DAMIR MIKEC (40), rođeni Splićanin i srpski olimpijac u streljaštvu, osigurao je novu olimpijsku medalju u mješovitim parovima u disciplini vazdušni pištolj na deset metara, partnerka mu je Zorana Arunović. Njih dvoje završili su kao drugi u kvalifikacijama iza para iz Turske s kojim će se boriti za zlato. Dakle, Mikec i Arunović će u najgorem slučaju osvojiti srebro. Mikec već ima olimpijsko srebro koje je osvojio samostalno u Tokiju prije tri godine, a za novu medalju takmičiće se sjutra.
Mikec je rođen 1984. godine u Splitu, otac mu je bio slovenačkog porijekla i vojno lice JNA, a porodica mu je 90-tih protjerana, pa se preselila najprije u Herceg Novi, a zatim u Beograd. Mikec je kasnije govorio kako je odrastajući u Splitu govorio da navija za Hajduk, a u stvarnosti simpatizirao Crvenu zvezdu.
"Jednostavno se dogodilo, tada je Zvezda osvojila sve što se može osvojiti. Odmah sam osjećao ljubav prema Zvezdi. Rođen sam 1984. godine u Splitu i, naravno, tamo je Hajduk glavni, svi za njega navijaju, osim mene. Kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici sam morao govoriti da navijam za Hajduk. Poslije Splita smo otišli u Herceg Novi, zna se da je to grad s puno navijača Zvezde, a zatim u Beograd", objasnio je Mikec.
index.hr; Sportski Forum
|
|