|
Post by Admin on Jul 30, 2024 10:25:26 GMT
Japanci osvojili prvu medalju ovom sportu od 1932.
Velika Britanija odbranila je olimpijsko zlato u konjičkom sportu u timskoj konkurenciji.
Britanci su osvojili 91,30 poena nakon takmičenja u preskakanju, dresuri i kros-kantriju.
Timu u sastavu Rosalind Kanter, Tom MekJuen i Laura Kole je bila impresivna u finalu preskakanja (MekJuen nije dobio nijednu kaznu) za peto olimpijsko zlato VB u ovoj disciplini, što je rekord Igara.
Srebro su osvojili domaćini Francuzi (103,60), koji su imali svega šest negativnih poena u nedjelju u kros-kantriju.
Bronza je pripala selekciji Japana (115,80), što im je prva medalja u konjičkom sportu još od 1932!
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 10:35:20 GMT
Cernogoraz zasad na odličnom trećem mjestu u kvalifikacijama. Sutra odluka o finalu
TREĆEG dana Olimpijskih igara u Parizu pratili smo nastup hrvatskog stjegonoše i zlatnog olimpijca iz Londona Đovanija Cernogoraca. Cernogorac je prvi dio kvalifikacija za trap završio na odličnom trećem mjestu, koje dijeli s još sedam takmičara. Drugi dio kvalifikacija održaće se sjutra ujutro, a u finale prolazi samo najboljih šest.
U prvom dijelu kvalifikacija svi takmičari gađali su u tri runde po 25 hitaca, a Cernogoraz je od ukupnih 75 pogodio 73. Situacija nije izgledala dobro, nakon što je u prvoj rundi imao dva promašaja, no hrvatski strijelac je zatim odradio dvije savršene runde i uspio se do trećeg mjesta. U sjutrašnjem nastavku kvalifikacija gađaće se još dvije runde po 25 hitaca.
Što Cernogoraz treba za finale?
Cernogoraz, dakle, u sjutrašnji dio kvalifikacija ulazi sa 73 boda, jednim manje od vodećeg dvojca, dok sedam takmičara ima isti broj pogodaka kao hrvatski predstavnik. Mjesto u finalu imaće samo šestorica, a ako nakon pet rundi više takmičara bude izjednačeno u prvih šest, ići će se u dodatno raspucavanje.
Teško je predvidjeti tačnu brojku pogodaka koja će biti dovoljna za finale, no nakon prvog dijela kvalifikacija izvjesno je da će ta brojka ići preko 120 od maksimalnih 125.
Cernogoraz je osvojio prvo istorijsko olimpijsko zlato za Hrvatsku u ovoj disciplini prije 12 godina u Londonu, a njegov uspjeh ponovio je Josip Glasnović u Riju. Uz olimpijsko zlato, Cernogoraz je vlasnik evropskog i svjetskog zlata.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 10:36:13 GMT
Maričić nakon bronze: "Nadam se da me neko neće ujutro probuditi. San se ostvario"
HRVATSKI strijelac Miran Maričić, koji je u ponedjeljak Hrvatskoj donio prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, broncu u disciplini zračna puška 10 metara, izjavio je kako su mu ostvarili snovi.
"Nije bila mirna ruka, bilo je jako napeto finale. Imao sam jednu grešku, mislim da mi je puls bio izrazito visok, jako sam se mučio da se uspijem iskontrolirati, u pravom trenutku povući okidač i uglavnom mi je to uspijevalo. Za očekivati je da nekad u finalu to ne uspije, ali na kraju bronca, snovi su mi se ostvarili", rekao je Maričić u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju.
"San mi se ostvario"
"Nadam se da me netko neće ujutro probuditi. San mi se ostvario, nakon svih medalja jedino mi je olimpijska nedostajala i sada mi je oko vrata. Ne mogu vjerovati", dodao je.
"Zadnja godina je bila izrazito teška. Forma je bila jako dobra, međutim, cijela godina je išla u smjeru te kvote. Bio je jako težak put i mislim da me upravo taj put doveo do ove medalje, jer sam sazrio i kao sportaš i kao osoba. Bolje sam sebe upoznao i mislim da sada bolje funkcioniram pod ovako velikim pritiskom.
Jako cijenim sve ovo, i to što sam na Olimpijskim igrama, što sam do jučer bio finalist, danas sam medaljaš. Žao mi je što Petar (Gorša) i ja nismo uspjeli ponoviti uspjeh iz 2018. kad smo bili obojica na podiju. Nastupamo ovdje i na 50 metara, vjerujem da i tu možemo napraviti dobar rezultat", nastavio je, dodavši kako mu je laknulo kada se plasirao u finale.
"Nakon što sam vidio da sam u finalu, veliki kamen mi je pao sa srca, jer mi je želja bila ući u finale i onda imam priliku ostvariti snove. To se na kraju i ostvarilo. Ovaj put sam imao drugačiji pristup i zahvalan sam na Tokiju što me dosta pripremio za ove Igre u Parizu. Iskustvo iz Tokija je presudilo da ovdje osvojim medalju."
"Glavni cilj je tu"
Zlato je osvojio 19-godišnji Kinez Lihao Sheng, a srebro Šveđanin Victor Lindgren.
"Nevjerojatno je biti pored njih dvojice. Kinez već zadnje dvije godine puca nevjerojatne rezultate, od kvalifikacija do finala. On je ovdje bio neupitni favorit za zlato i na kraju ga je i uzeo. Šveđanin je svjetski prvak, tako da je to nevjerojatna ekipa", rekao je brončani Maričić, najavivši slavlje.
"Naravno da će biti slavlja, mora biti. Olimpijska medalja mora se proslaviti. Malo ću opuštenije pristupiti malom kalibru 50 m, ali glavni cilj je tu, oko vrata", zaključio je osvajač prvog hrvatskog odličja na Olimpijskim igrama u Parizu.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 10:52:25 GMT
Gaćina nakon pobjede na Igrama: "Baš mi je gušt igrati u Parizu"
HRVATSKI stolnoteniser Andrej Gaćina pobjedom je otvorio nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. U prvom kolu pobijedio je Rumuna Ovidiua Joneska s 4:1 (11:8, 10:12, 11:8, 12:10, 11:5) poslije 42 minuta igre. Gaćina je 68. igrač svijeta, a Rumun 45.
"Trener i ja smo se stvarno taktički dobro pripremili za ovaj meč. Mislim da je naš međusobni skor izjednačen i uvijek su to bili gusti mečevi. Sad sam malo sporije krenuo u prva tri seta, ali kad sam izvukao onaj set, kada je bilo 10:8 za njega, onda sam se opustio do kraja meča", rekao je 38-godišnji Zadranin, kojem su ovo pete Igre.
Gaćina u idućem kolu protiv osmog igrača svijeta
Za prolazak u drugo kolo Gaćina će se boriti protiv Tajvanca Jun-Ju Lina, osmog igrača svijeta. "Igrali smo dosad četiri puta. Nisam ga nikad dobio, ali nije me baš lako dobijao. Moram samo misliti na taktiku, sebe i svoju igru. Dobro se osjećam, zdrav sam, ništa me ne zateže. Baš mi je gušt igrati u Parizu", rekao je Gaćina.
Od hrvatskih stolnotenisera danas nastupa i Tomislav Pucar u večernjem programu. Suparnik u drugom kolu biće mu Francuz Aleksis Lebrun.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 10:55:35 GMT
Hrvatski kanuista Matija Marinić u finalu Olimpijskih igara
HRVATSKI kanuist na divljim vodama, 33-godišnji Matija Marinić plasirao se u finale Olimpijskih igara u Parizu, on je u polufinalnoj vožnji u ponedjeljak ostvario sedmo vrijeme s 98.82 sekundi, a u borbu za medalje izborilo je 12 najbržih iz polufinala.
Nakon trećeg rezultata kvalifikacija, Marinić je odlično odvezao i polufinale, nakon tri četvrtine staze čak je imao i drugo najbolje prolazno vrijeme, da bi u posljednjih 20-ak sekundi ipak nešto usporio, ali njegovo je vrijeme bilo ubjedljivo dovoljno za plasman među 12 najboljih, koji će se od 17.20 sati boriti za medalje.
Ubjedljivo najbolji rezultat kvalifikacija imao je 24-godišnji Francuz Nikolas Gestin s vremenom 93.12 sekundi, čak 3.57 sekundi zaostao je drugi Španac Mikel Trave, a 3.62 sekunde treći Nijemac Sideris Tasiadis.
Kako se održava takmičenje u kanuu?
U kanu slalomu se takmiče dvije vrste čamaca, kanu (C) i kajak (K). U kanuu, veslo s jednom lopaticom koristi sportista koji je privezan za čamac s nogama savijenim u koljenima i uvučenim ispod tijela, za razliku od vesla s dvije lopatice koje se koristi u sjedećem položaju u kajaku.
Takmičenja u kanuu i kajaku održavaju se tako što se mjeri vrijeme u kojemu takmičari plove stazom na divljim vodama, prolazeći kroz kombinaciju kapije uzvodno i nizvodno. Svaka staza je drugačija, ali može biti duga najviše 300 metara i sadržavati najviše 25 kapija, s najmanje šest vrata uzvodno.
Vrsta kapije je označena bojom - crvena za uzvodno i zelena za nizvodno. Staze su dizajnirane tako da će ih vodeći sportisti završiti u prosječnom vremenu između 90 i 110 sekundi, iako se mogu dobiti vremenske kazne za dodirivanje kapija (dvije sekunde) i promašaj kapije (50 sekundi).
index.hr; Sportski Forum
|
|