|
Post by Admin on Jul 30, 2024 11:42:08 GMT
Nevjerovatna priča Kineskinje – ostvarila tatin san poslije 40 godina kao Čileanka
Možda najbolja priča na dosadašnjim Olimpijskim igrama u Parizu nam dolazi u stonom tenisu.
Radi se o kineskinji Džijing Zeng koja je svoje prvo učešće na Igrama ostvarila u 58. godini.
Trebalo je prvo da zaigra na OI u Los Anđelesu sa svojih 18 godina, ali na kraju se to nije desilo.
Ipak, uslijedila je promjena pravila vezana za rekete, pa je ostala bez nastupa.
Potom se preselila u Čile i povukla iz takmičarskog sporta već u 20. godini života.
Radila je kao trener, a 2000. se skroz udaljila od sporta, jer je odlučila da nađe "pravi posao" i pokrenula proizvodnju namještaja.
Dvadeset godina nije igrala stoni tenis, a onda se dogodila kovid-epidemija 2020.
"Konačno sam ostvarila tatin san"
Zbog izolacije je odlučila da kupi sto za stoni tenis i tako počela opet da igra.
Četiri godine kasnije, kao 58-godišnjakinja je debitovala na najvećem sportskom takmičenju pod zastavom Čilea.
"Tata me sigurno gledao na TV. Gledao me kako ulazim u reprezentaciju. To nam je bio porodični san i moj da zaigram na OI. Sada imam 58 godina, a tata 92. Konačno sam ostvarila taj san za njega", rekla je Zeng.
Od nje je u prvom kolu bila bolja 46-godišnja Libanka Marijana Sahakian.
I pored eliminacije, planira da nastavi sa aktivnim igranjem.
Zaigrati na OI za četiri godine biće veoma teško. Ali sve dok mi je tijelo zdravo, nastaviću da igram“, poručila je Čileanka kineskog porijekla.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 11:47:21 GMT
Trijumfovala na OI u sedmom mjesecu trudnoće
Egipćanka Nada Hafez napravila je veliki podvig na Olimpijskim igrama u Parizu.
Hafez u francuskoj prijestonici predstavlja svoju zemlju u mačevanju, gdje je uspjela da ostvari pobjedu.
Ona je savladala Elizabet Tartakovski, uz rezultat 15:13, prije nego što ju je Jeon Hajung iz Južne Koreje savladala u osmini finala 15:7.
Sada se vjerovatno pitate zašto je ova vijest bitna. Ne bi bila toliko bitna da Hafez nije u sedmom mjesecu trudnoće.
"Ono što vam se čini kao dvoje sportistia na podijumu, zapravo su bila tri! Bila sam to ja, moj protivnik i moja beba koja će tek doći na svijet", napisala je Nada Hafez na društvenim mrežama.
Kapa dolje.
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 11:48:45 GMT
Arsić bez polufinala!
Srpska veslačica Jovana Arsić nije se plasirala u polufinale Olimpijskih igara u disciplini skif.
Iako je oko 200 metara prije cilja trke na 2.000m bila na trećem mjestu koje vodi u polufinalu, posustala je na kraju i zauzela peto mjesto sa vremenom 7:56,18 minuta, što je dovoljno tek za repasaže i borbe za niže pozicije.
Srpska veslačica će u nastavku takmičenja veslati u polufinalu C/D trke, odnosno za plasman od 13. do 24. mjesta.
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 11:51:31 GMT
Zlato, zlato, zlato! Junački preokret Mikeca i Arunovićeve u finalu
Srce bije, guzovi se tresu, noge se tresu, sve se trese… Tako je Zorana Arunović govorila poslije polufinala i taman kada se učinilo da će srpske najbolje strijelce nervoza pojesti i u borbi za zlato, oni su smirili dah, namjestili nišan i režirali nevjerovatan preokret koji nam je donio prvo olimpijsko zlato u Parizu. Damir Mikec i Zorana Arunović su gubili sa 2:8, ali su na kraju slomili otpor Jusufa Dikeča i Seval Ilajde Tarhan slavivši sa 16:14.
Ko nije pratio propustio je neviđenu dramu kakvu ni mnogo popularniji sportovi ne mogu da ponude. Tek da objasnimo onima koji nisu pratili uživo, u mješovitom dublu finale se igra tako što se na svaki ispaljeni hitac sabiraju krugovi oba takmičara iz jedne zemlje. Koja zemlja ima bolji zbirni rezultat dobija dva boda.
Srpski miks je uzeo prva dva, onda upao u nervozu i izgubio narednih osam, prva četiri za decimalu. Dikeč je u tim trenucima gađao samo “desetke”. Bićemo iskreno, pomislili smo da je gotovo, da se onaj crv sumnje uvukao, da smo prešli granicu poslije koje nema povratka.
Koliko smo samo pogriješili i koliko nam je drago zbog toga. Zorana se raspucala u tom djelu finala, sa četiri desetke povela je Srbiju do izjednačenja od 12:12. Ali ni tu nije bio kraj, pošto su Turci, teniskim žargonom, osvojili dva boda koja su im donijela meč loptu.
Mikec i Arunovićeva su najbolje ostavili za kraj. U pretposljednjoj seriji, Zorana je upucala 10,8 krugova, Mikec 10,5. U posljednjoj se Zorani zatresla ruka, samo 9,4 kruga. Ali i Dikeč je gađao ispod nivoa – 9,1. Seval Ilajda mnogo bolja 10,2.
A Damir Mikec? Mikec je gađao 10,7 i Srbija je osvojila zlato, a srpski junaci su u zagrljaju na podu proslavili najveći uspjeh karijera.
Mikec je doduše već imao olimpijsku medalju iz Tokija, ali tada srebrnu. Arunovićevoj je ovo prvijenac, pošto je do sada dva puta uzimala one „drvene“ medalje kada je dvostruka svjetska i devetostruka evropska šampionka takmičenje završavala na četvrtom mjestu.
No, ako nas je istorija nečemu naučila to je da u srpske strijelce nikada ne treba sumnjati. Damire, Zorana, hvala vam!
Dodajmo samo, bronzanu medalju osvojio je tim Indije u sastavu Manu Baher – Sarabdžot Sing, koji je savladao Vonho Li i Je Đin Oh iz Južne Koreje sa 16:10.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 30, 2024 11:55:59 GMT
Tako je suđeno! Otac vojno lice, brat trener, a na nagovor majke otišao u streljanu i postao šampion
Kada se otvori biografija Damira Mikeca – padne se u nesvijest. U njoj piše da je sa raznoraznih velikih takmičenja, a samo ona se broje, donio 78 medalja! Još jednom – 78.
I danas je stigla najsjajnija! Zlato u rukama srpskog strijelca sa Olimpijskih igara! U Tokiju je bila prva, srebrna, osvojena iz četvrtog pokušaja. Danas u Šateruu, malo dalje od Pariza, najstariji srpski olimpijac je zajedno sa Zoranom Arunović, probio led za cijelu ekspediciju: postali su olimpijski šampioni! U njihovu čast išla je “Bože pravde”, u rezimeu će im stajati do kraja života da su nosioci olimpijskog zlata. A, to za sportiste nema cijenu.
Što je pomalo nevjerovatno, Mikec je u Pariz otišao tek svježe oporavljen. I u maju se mučio sa povredom.
“Iskreno, nije baš najbolje. Vučem povredu već četiri mjeseca, prešlo je u hronično, treniram smanjenim intenzitetom, ali stiskam zube. Nema mjesta za paniku, na državnom prvenstvu sam ostvario jako dobar rezultat i tako povrijeđen, to me zaista raduje. Svakodnevno idem na terapije i ide nabolje”, govorio je prije tri mjeseca najbolji srpski strijelac.
U individualnoj konkurenciji nije uspio, iako je bio prvi u kvalifikacijama. Nekim srpskim novinarima je Mikec prije puta pričao da je ovaj novi sistem pucanja, gdje je finale sjutradan, neka nepoznata priča svima i da njemu, čini se, ne odgovara. Ispostavilo se da je bio u pravu. Ali, sve to što je propustio “sam”, nadoknadio je danas u miksu sa Zoranom Arunović. I to upucavši 10,7 krugova u odlučujućoj, posljednjoj seriji.
Ovo je Damirova druga olimpijska medalja. Prva, osvojena u Tokiju, glad mu nije utišala. Naprotiv!
“Poslije Tokija, u 2022. i 2023. godini sam osvojio 26 medalja samo sa najvećih planetarnih smotri, Svjetskih kupova, Evropskih i Svjetskih prvenstava. Jako mi je drago da ta olimpijska medalja nije učinila da se malo više opustim, da teže nađem motiv. Išao sam suprotno, i dalje sam gladan i dalje osjećam da mogu da dam mnogo toga i ovoj naciji i sebi. Ispunjava me osjećaj na pobjedničkom postolju i dok god toga bude i ja ću biti u ovom sportu”, pričao je Mikec.
Na sreću, glad ga je održala sve do Pariza. Srpski as rođen je u Splitu, dio života po izbijanju rata proveo je u Crnoj Gori, a tek kada je stigao u Beograd počeo je da trenira streljaštvo. Bilo je suđeno!
“Prvo sam bio u karateu, stigao do braon pojasa, oprobao se u plivanju, pa čak i u veslanju, ali pošto je brat Goran, sadašnji trener, trenirao streljaštvo, a tata je bio vojno lice, pukovnik u penziji, uvijek smo bili okruženi nekim oružjem. Velika želja moje majke je bila da se oprobam i ja u tom sportu, i bukvalno, to je bio rođendanski poklon za nju. To je 1999. godina, poslije bombardovanja. Tada sam počeo sa streljaštvom. Majke treba slušati”.
I eto dokle je došlo – do olimpijskog šampiona!
“Uvijek su Olimpijske igre nešto što će da me raduje i da me motiviše. Ja se svakom takmičenju radujem. Mene zaista ovaj sport ispunjava i mnogo ga volim. Imam sreće što sam se pronašao u nečemu takvom. Plus je to što je dugotrajan i što mogu da uživam dugi niz godina, nadam se da će tako i da ostane. Volim to što sam ponovo dio olimpijskog tima i porodice, to je ono što me ispunjava i motiviše da svakog jutra odem na trening u streljanu, na kondicioni trening, kod sportskog psihologa, da pričam sa trenerom i stalno se nadograđujem. Do uspjeha se, po meni, tako stiže, da se čovjek stalno nadograđuje”, poručio je Damir Mikec prije polaska u Pariz.
Djela su potvrdila njegove riječi. Čovjek kojeg vrijedi slušati! Čovjek koji je upalio svijetlu za srpsku ekspediciju u Gradu svijetlosti.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|