|
Post by Admin on Dec 8, 2023 12:26:31 GMT
Najbolji sportista Srbije iznenada završio karijeru
Zurab Datunašvili, poznati rvač, odlučio je da završi karijeru. Najbolji sportista Srbije u 2022. godine je zbog povrede odlučio da se povuče.
Bio je svjetski i evropski šampion, a na Olimpijskm igrama u Tokiju je stigao do bronzane medalje.
- Otkad znam za sebe, povećen sam rvanju. Bilo je nekih velikih pobjeda, ali i mnogih razočaranja u mojoj karijeri. Sa samo 21 godinom sam se plasirao na svoje prve Olimpijske igre i ostvario san svakog sporiste. Poslije OI u Tokiju, moj cilj u bile Igre u Parizu i pripremao sam se za njih. Dio javnosti je prošlog ljeta znao da sam imao zdravstveni problem i da mi je potrebna hitna operacija. Nažalost, uslijed zdravstvenih razloga, nisam u mogućnosti da se vratim u formu i zato završavam karijeru sa 32 godine. Ne želim da napustim sport, iako više neću biti aktivan takmičar. Želim da iskoristim svojih 26 godina iskustva u rvanju kako bih razvijao sport u Srbiji, Gruziji i na drugim mjestima. Želio bih da se zahvalim svima koji su me podržavali i sa mnom djelili radost pobjede i žal neuspjeha - napisao je Gruzin.
Prošle godine je proglašen za najboljeg sportistu Srbije u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.
direktno.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Dec 8, 2023 12:29:59 GMT
Predsjednik ga tukao šipkom, pobjegao je u Srbiju i donio joj zlata i olimpijsku medalju - Ovo je priča Zuraba Datunašvilija
Zurab Datunašvili, član rvačke reprezentacije Srbije i uspješni olimpijac, odlučio je da okonča svoju profesionalnu karijeru zbog povrede, što je potvrdio na društvenim mrežama. Mnogo je uspjeha donio Srbiji, a put do trona bio je trnovit zbog svega što je preživio u Gruziji.
Srbiji je donio bronzu sa Igara, ima još mnogo važnih medalja sa Evropskih i Svjetskih prvenstava.
- Otkad znam za sebe, povećen sam rvanju. Bilo je nekih velikih pobjeda, ali i mnogih razočaranja u mojoj karijeri. Sa samo 21 godinom sam se plasirao na svoje prve Olimpijske igre i ostvario san svakog sporiste. Poslije OI u Tokiju, moj cilj u bile Igre u Parizu i pripremao sam se za njih. Dio javnosti je prošlog ljeta znao da sam imao zdravstveni problem i da mi je potrebna hitna operacija. Nažalost, uslijed zdravstvenih razloga, nisam u mogućnosti da se vratim u formu i zato završavam karijeru sa 32 godine. Ne želim da napustim sport, iako više neću biti aktivan takmičar. Želim da iskoristim svojih 26 godina iskustva u rvanju kako bih razvijao sport u Srbiji, Gruziji i na drugim mjestima. Želio bih da se zahvalim svima koji su me podržavali i sa mnom djelili radost pobjede i žal neuspjeha - napisao je Gruzin.
Datunašvili se prije Tokija dva puta na OI takmičio pod zastavom Gruzije, a prošle godine izabran je za najboljeg sportistu Srbije od strane Olimpijskog komiteta Srbije.
Srbiji je Zurab donio dva svjetska zlata, jedno evropsko, ima bronzu sa Individualnog svjetskog kupa i olimpijsku bronzu. Takmičio se u kategoriji do 87 kilograma, prethodno je za Gruziju uzeo dva evropska zlata i jedno srebro. Posebno emotivno pamti svoju nagradu.
– Divan dan za mene. Mnogo sam srećan, hoću da se zahvalim svima. Biti najbolji u zemlji koja ima Novaka Đokovića, vaterpoliste i košarkaše je velika čast. Boriću se još jače za Srbiju. Živjela Srbija i srećna Nova godina – rekao je Datunašvili svojevremeno na dodjeli nagrada za sportistu godine 2022.
Prije toga, mnogo toga je preturio preko glave. Skoro pa bi mogao čitav roman da se napiše o ovom momku i njegovom putu preko trnja do zvijezda. I on to ne krije. Sve je počelo tako što ga je napao predsjednik Gruzijskog rvačkog komiteta. Da, i to se dešava, a Zurabi je odlučio da "pobjegne" iz te zemlje.
Datunašvili je rođen u Gruziji, a za boje te zemlje je nastupao sve do 2020. godine kada je odlučio da promjeni nacionalni tim. Kao rvač Gruzije, Zurabi je osvojio medalje na tri Evropska prvenstva. Dva puta uzastopno je bio prvak Evrope u rvanju grčko-rimskim stilom, 2016. godine u Rigi, a potom se i godinu dana kasnije u Novom Sadu se okitio zlatnom medaljom, dok je 2013. godine u Tbilisiju osvojio srebrnu medalju.
Šta se desilo u Gruziji?
Naime, sukob između rvača i predsjednika saveza je "eksplodirao" u januaru 2019. godine, kada je sve došlo na "naplatu" iz prethodnog perioda. Zapravo, cijela priča vezana za Zurabija potiče još iz 2018. godine, kada je ovaj sportista želio da napusti nacionalni tim, zbog načina rada njihovog saveza.
Tada je izjavio da se ne slaže sa načinom rada nekih od trenera, a to je uslovilo i diskvalifikaciji sa takmičenja zbog kazne iz saveza. Već u januaru 2019. godine, odnosno nekoliko mjeseci nakon prvog sukoba, savez je odlučio da "buši" Zurabija, što je dovelo do znatno većih problema.
Uslijedio je odgovor rvačkog saveza Gruzije koji je za njihov nacionalni šampionat prošle godine, odlučio da dovede inostrane sudije, sve da ne bi bilo favorizovanja nekog od takmičara, baš zbog Zuraba Datunašvilija.
Međutim, uprkos inostranim sudijama, Zurab je svakako pretrpio niz uvreda i prepirki sa arbitrima na finalnom meču protiv Koblijašvilija, a to je rezultiralo i njegovim protestom usred meča kada je samo sjeo na strunjaču, da bi samo nešto kasnije došlo i do tuče koja će biti inicijalna kapisla za transfer.
A onda - šipka od predsjednika!
Zurabi je protestovao protiv sudija i situacije koja se odvija u njegovoj karijeri, a samo nekoliko sekundi kasnije je dobio nekoliko udaraca metalnom šipkom od predsjednika saveza.
Samo par dana poslije toga rvač se oglasio i na svom Fejsbuk gdje je pokušao da optuži Gegesidzea za niz psihičkih uvreda i tortura koje je proživio kao gruzijski rvač, a na sve to je izbacio i svoju sliku s potpuno krvavim licem.
Zurabi je tada izjavio i za gruzijsku televiziju šta zapravo želi.
- Ne želim da ga uhapse, želim da da otkaz. On nije čovjek da priča istinu, ali mislim da će istina ipak izaći na vidjelo. Svi su vidjeli da me udario sa metalnom šipkom ili nečim sličnim - rekao je Zurabi tada.
Prvi nastup Zuraba Datunašvilija za Srbiju je bio na Evropskom prvenstvu 2020. godine. Od tada, ovaj momak je bilježio samo uspjehe i Srbija može samo da mu kaže - veliko hvala! Mnogo je učinio za promociju borilačkih sportova u Srbiji, time će se baviti i dalje.
Blic Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Feb 9, 2024 10:46:05 GMT
Komadi sa Ajfelovog tornja biće u olimpijskim medaljama
Organizatori Olimpijskih igara u Parizu saopštili su da će mali komadi gvožđa sa Ajfelovog tornja biti ugrađeni u sve olimpijske medalje.
Na taj način dobitnici odličja sa najvećeg sportskog spektakla, koji je na programu ovog ljeta, imaće sasvim jedinstvene nagrade jake simbolike. Ajfelov toranj glavni je arhitektonski simbol francuske prijestonice, prepoznatljiv u cijelom svijetu.
Ističe se, da će heksagonalni komadi materijala, težine 18 grama biti u središnjem dijelu medalja. Saopšteno je da se radi o gvožđu koje je sačuvano prilikom rekonstrukcije tornja krajem prošlog vijeka. Na svakom od tih komada biće ugraviran i logotip takmičenja.
Same medalje biće prečnika od osam santimetara i težiti oko 500 grama. Preko 5.000 odličja biće dodijeljeno na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu.
Heksagonalni oblik gvozdenih komada je referenca i na prepoznatljivi oblik Francuske na karti. Medalje je dizajnirao juvelir Benoa Verhulj, iz poznate pariske juvelirske kuće Šome.
Pobjeda.me; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Feb 12, 2024 0:23:54 GMT
Atletika tuguje: Poginuo svjetski rekorder Kelvin Kiptum
Kenijski atletičar Kelvin Kiptum, aktuelni svjetski rekorder u maratonu, poginuo je u nedjelju u saobraćajnoj nesreći, prenose svjetski mediji. Imao je 24 godine. Smrt je potvrdila lokalna policija u Keniji.
Kiptum je u 23 časa po lokalnom vremenu izgubio život. Vozio je svoju Tojotu Premio u blizini Kaptagata, a pored njega je u automobilu bio i njegov trener Garve Hakizamana iz Ruande, koji je takođe izgubio život. U vozilu se nalazila i žena po imenu Šeron Kosgej, koja je sa teškim povredama prevezena u najbližu bolnicu.
Kiptum je bio superzvijezda svjetske atletike, jedini čovjek koji je istrčao maraton za manje od dva časa i jednog minuta po uslovima koje priznaje Svjetska atletska federacija. Prethone nedjelje njegov rekord je i zvanično priznat, a Kiptum se spremao da 14. februara na maratonu u Roterdamu postane prvi čovjek koji bi ovu trku završio za manje od dva sata.
Sa reprezenacijom Kenije trebalo je da nastupi na Olimpijskim igrama u Parizu.
Na prethodnom izdanju Čikaškog maratona Kiptum je „razbio“ svjetski rekord, istrčavši 2:00:35.
Saučešće porodici i prijateljima Kelvina Kiptuma upućuju svi viđeni ljudi iz atletskog svijeta, kao ličnosti iz javnog života Kenije.
„Dobili smo katastrofalne vijesti i žalimo zbog odlaska izuzetne osobe i ikone kenijske atletike. Naša nacija tuguje zbog odlaska istinskog heroja“, tvitovao je Raila Odinga, nekadašnji premijer Kenije.
SportKlub.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Mar 6, 2024 9:28:30 GMT
Stiže zabrana za turiste za otvaranje OI: Francuzi se plaše i ekstremističkih grupa
Turistima neće biti dozvoljeno da besplatno gledaju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kao što je prvobitno obećano, saopštila je francuska vlada.
Organizatori su planirali grandioznu ceremoniju otvaranja za 26. jula za čak 600.000 ljudi, od kojih bi je većina pratila besplatno sa obala rijeke Sene. Ali bezbjednosni i logistički problemi - i negodovanje prodavaca knjiga duž obala Sene - naveli su vladu da postepeno smanjuje ambicije.
Prošlog mjeseca je ukupan broj gledalaca smanjen na 300.000. Ministar unutrašnjih poslova, Žerald Darmanen, rekao je da će 104.000 njih biti gledaoci sa plaćenim ulaznicama duž donje obale rijeke, dok će 220.000 gledalaca ceremoniju gledati besplatno na gornjim nasipima reke.
On je, međutim, rekao da besplatne ulaznice neće biti dostupne javnosti, već da će se dobijati samo uz pozivnicu.
"Da bismo upravljali kretanjem mase, ne možemo svima da kažemo da dođu. Iz bezbjednosnih razloga koje svi razumiju, posebno zbog terorističkih prijetnji, dužni smo da je učinimo slobodnom, ali uz ograničenja", rekao je ministar, a prenosi agencija Beta.
Dva zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova su navela da odluka znači da turisti neće moći da se prijave za besplatan pristup ceremoniji otvaranja kako je ranije bilo predviđeno. Umjesto toga, pristup će biti dodjeljen putem kvota za stanovnike gradova koji su domaćini olimpijskih takmičenja, lokalne sportske federacije i druge koje izaberu organizatori ili njihovi partneri.
Lokalna gradska vijeća mogu, na primjer, da pozovu svoje zaposlene, djecu iz lokalnih fudbalskih klubova i njihove roditelje, rekao je Darmanen. Pozvani će potom morati da prođu bezbjednosnu provjeru i dobiće QR kodove kako bi prošli bezbjednosne barijere.
Pošto je Francuska u stanju pripravnosti, Darmanen je rekao da obavještajne služne nisu identifikovale konkretnu prijetnju, ali je dodao da postoji više potencijalnih prijetnji, uključujući islamske ekstremističke grupe, ekološke aktiviste i ultradesničarske grupe, kao i sajber napade.
"Obaveštajne službe sprovode provjere oko milion ljudi koji će učestvovati, raditi ili imati pristup Olimpijskim igrama. Od 89.000 provjera koje su već sprovedene, 280 ljudi je odbijeno zbog evidencija u policiji ili drugih bezbjednosnih problema", rekao je Darmanen.
Ovo je prvi put da će se ceremonija otvaranja Olimpijskih igara održi van stadiona. Oko 150.000 sportista prodefilovaće srcem francuske prijestonice čamcima po Seni duž rute od šest kilometara.
Očekuje se da će prisustvovati oko 160 šefova država, a vlada će zatvoriti sve aerodrome i vazdušni prostor u krugu od 150 kilometara oko Pariza prije, tokom i poslije troipočasovne ceremonije.
Oko 2.500 stranih policajaca biće među 45.000 pripadnika snaga bezbjednosti raspoređenih tokom ceremonije otvaranja, naveo je Darmanen. U toku su razgovori o tome da li strane snage mogu da se ukrcaju u čamce sa sportistima svojih zemalja i koje će oružje imati ovlašćenje da nose.
Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|