|
Post by Admin on Aug 9, 2024 5:53:46 GMT
Frank Ntilikina: "Željko Obradović mi je poželio sreću, jedva čekam da se pridružim Partizanu"
Frank Ntilikina je iznio prve utiske nakon što je Francuska savladala Njemačku i tako se plasirala u finale Olimpijskih igara.
Francuska će u finalu snage odmjeriti sa boljim iz duela SAD – Srbija, koji je upravo u toku.
,,Željko Obradović mi je poželio sreću. Za njega je ovo vrijeme odmora i sklapanja tima. Postoji mnogo stvari koje mora da obavi sa timom. Jedva čekam da započnem svoje putovanje sa Partizanom, nakon Olimpijskih igara. Tek sam stigao i još ne poznajem nikoga, ali definitivno osjećam ljubav i strast Partizanovih navijača” – ističe Frank Ntilikina.
Francuska će u finalu snage odmjeriti sa boljim iz duela SAD – Srbija, a Frank Ntilikina je upravo iznio svoje mišljenje o nacionalnom timu “Orlova”.
,,Srbija je vrlo talentovan tim sa visokim nivoom košarkaške inteligencije. Amerikanci možda imaju najviše atletskih sposobnosti, ali Srbija ima nešto jedinstveno. Biće to odlična utakmica, ali mi smo fokusirani na sebe. Ako igramo kao večeras, možemo pobjediti bilo koga” – podvukao je Frank Ntilikina u razgovoru koji je prenio BasketNews.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 5:54:53 GMT
Srbija igrala fantaziju od košarke 36 minuta, sudije pogurale SAD do finala
Kakva je to bila košarka, kakva je to bila igra punih 36 minuta! Nervoza je cijepala Drim tim, ali kada je prijetilo da se dogodi najveća senzacija Olimpijskih igara i da 12 najvećih američkih košarkaških zvijezda ispadne prije finala i meča sa domaćinom, na scenu su stupila trojica anonimnih sudija, koji su pogurali SAD taman koliko je bilo potrebno za preokret i za pobjedu - 95:91.
Koraci ne postoje za LeBrona Džejmsa i Džoela Embida, niti faulovi u odbrani, pošto u drugom poluvremenu, u obje četvrtine, tim SAD gotovo da nije ni ušao u bonus.
Na kraju je i srpski tim ostao bez goriva, malo ishitrenih šuteva, malo loš izbor poteza, trojka Bogdanovića koja je izašla iz obruča, dok je sve što je Stef Kari bacio ka košu, prošlo kroz njega.
Kapa dolje i sve čestitke za igru, za sve urađeno na terenu, Srbija apsolutno nije zaslužila da izgubi ovu utakmicu. Eh, što ova utakmica nije mogla da traje samo dvadeset minuta... Pošto je Srbija prvu polovinu odigrala – savršeno. Prvu četvrtinu dobila je sa osam poena razlike. Pešićevi puleni su za deset minuta igre ubacili 31 poen kroz mrežicu SAD (31:23).
Šut je sjajno služio, 75 odsto za dva i 56 odsto za tri. A, pogađali su Bogdanović, Avramović, Jokić, Petrušev, Dobrić... Lopta je kružila, svi su pogađali. Ostali su Ameri zatečeni, jer su, kao što su u najavi utakmice pričali, očekivali da će sve ići na Jokića, jer ništa drugo Orlovi nemaju da ponude. Kad ono...
Jedino za šta Srbija nije imala rješenje bio je Stef Kari. Jer, za ono što on izvodi na terenu, odbrana još nije izmišljena. Ubacio je pet trojki, ukupno 17 poena za četvrtinu. Ali, na sreću, ostale američke asove nije tako dobro u uvodu meča šut služio kao u prethodnoj utakmici u Lilu.
Koš Bogdanovića dvije sekunde prije kraja četvrtine donijele su Srbiji najveću prednost, od osam razlike.
Fantastična igra Srbije nastavljena je i na startu drugog djela. Serijom 8:2, uz trojke Gudurića i Micića od tablu (!), momci u plavom su pobjegli na 14 poena razlike (39:25) i natjerali selektora SAD Kera da nabaci malo zabrinutiji izraz lice i pozove tajm-aut. Naredba je, očigledno, bila da mora jače, oštrije, agresivnije, jer je krenula ozbiljna „tuča“ u reketu nakon toga.
Odgovor Srbije je bio fenomenalan: Jokić je udario rampu Lebronu, a onda poentirao uz faul za velikih, nestvarnih 17 razlike (42:25)!
Imali su Ameri seriju 7:0, ali u prvom poluvremenu utakmice Srbija je imala odgovor na sve! Aleksa Avramović se nije ohladio na klupi, ruka mu je i po povratku na parket bila „vrela“, vezao je dvije trojke i prvu polovinu utakmice završio sa 15 poena, četiri skoka i dvije asistencije.
Poslije 20 minuta igre 11 poena razlike za Srbiju – 54:43. Rezultat koji niko nije mogao da očekuje, ali je po svemu viđenom na terenu bio možda i „mali“, jer je Pešićev tim igrao kao sat. Na kraju je LeBron Džejms počeo da vuče Drim tim, čarka sa Petruševom ga je probudila i krenuo je da igra, da napada punom snagom i u napadu i u odbrani i da gestikulira u isto vrijeme. Njegov koš stavio je tačku na poluvrijeme.
Pitanje je samo bilo može li Srbija da nastavi u istom ritmu u trećoj četvrtini, a očekivalo se da Amerikanci krenu još jače, da pritisnu najjače što mogu.
Kari je nastavio da sipa, došao do svoje osme trojke, zaprijetio je Drim tim prilaskom na šest razlike (65:59), ali onda je, kao u svakoj pravoj ekipi, istupio neko drugi – sada Micić. Pet njegovih poena, uz promašaje Duranta, vratili su Srbiju na bezbjednih devet, a onda majstorija Marka Gudurića! Poslije dva bacanja stigla je trojka uz faul! Srbija na +15! A, na kraju trećeg kvartala na 13. Dobili su plavi momci i treću četvrtinu! Miriše li to pred 20.000 gledalaca, pred očima Novickog, Gasola, Parkera, najveća senzacija Olimpijskih igara?
Nažalost, nije se dalo. Malo je Srbija pala u posljednjoj četvrtini, ali se sudijski trio ozbiljno potrudio da duva u jedra SAD. Ni koraci Lebronu, niti Embidu nisu svirani, Jokiću je dosuđena četvrta lična uz trojku Bukera i Drim tim je vraćen u egal.
Kada se osjetili dah na vratu, malo su se uspaničili srpski košarkaši, malo brzali u napadu i popustili u odbrani i finale je, nažalost, ostalo san, kao i najveća senzacija Igara koja je visila u vazduhu Bersija gotovo 37 minuta.
Utakmica za treće mjesto je u subotu od 11 časova.
polufinale
četvrtak, 08. avgust
Francuska - Njemačka 73:69 (18:25, 15:8, 23:17, 17:19) Jabusele 17p - Šreder 18p
SAD - Srbija 95:91 (23:31, 20:23, 20:22, 33:15) Kari 36p - Bogdanović 19p
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 6:05:25 GMT
Kari Pešić: "Ljut sam, nismo dobili respekt od sudija"
Bila je to košarkaša simfonija. Vjerovatno jedna od najboljih partija srpskog nacionalnog tima od 1945. godine, pa do danas. Amerikancima su klecalala koljena, bili su izudarani od strane srpske konjice.
Bio je Kari Pešić blizu drugog trijumfa nad američkim drim-timom, ali je morao na kraju da stisne ruku Stivu Keru. Ne i arbitrima meča. Imali su američki igrači ozbiljno gruku, pamtiće se onaj faul za šest poena ili oni koraci LeBrona Džejmsa. Morao je takve anomalije da prokomentariše selektor Srbije Svetislav Pešić.
„Ljut sam, jer nismo dobili respekt od sudija. Znate da u Srbiji postoji ona izreka da ko gubi ima pravo da se ljuti. Ljut sam, jer nismo dobili respekt od sudija. Ja to moram da kažem, jer ako najbolji igrač na svijetu za 37 minuta šutira četiri slobodna bacanja. Ako naš najbolji poenter igra 32 minuta i šutira samo jedno bacanje. Onda to znači da su se dešavale čudne stvari. Ne umanjujem njihovu pobjedu, želim im sreću. Ali večeras su se čudne stvari dešavale“, rekao je selektor Srbije.
U dahu je pričao trofejni stručnjak.
„Miran sam. Ponosan sam, ali i razočaran. Nismo dobili respekt, ne kao košarkaša nacija, već kao ekipa. Uvijek sam govorio igračima da ako ćute, ako se bore i bacaju kopačkom u stomak, sudije će vas nagraditi. To mi večeras nismo imali. Tako smo završili veličanstvenu utakmicu“.
Pokušao je trofejni stručnjak da ostane miran. Svjestan da je utakmica protiv Njemačke jako blizu.
„Za manje od 48 sati igramo utakmicu za medalju, i odmah napuštam miks zonu. Moram u hotel. Naravno da sam ponosan kako smo igrali, naročito poslije utakmice sa Australijom, gdje smo stigli 24 razlike. To nas je koštalo mnogo snage, ali vidjeli ste koliko smo mentalno jaki. Uspjeli smo u tome da jedne ili dvije lopte odluče pobjednika. Ja uopšte nisam ljut, ponosan sam na ono što smo uradili, uz sve probleme koje imamo. Vidjeli ste da je Milutinov imao temperaturu dva dana, isto i Jović. Smanjila nam se rotacija, dali su koliko su mogli. Hajde da pokušamo da ih oporavimo. Ne tražim opravdanje...“.
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 6:07:01 GMT
Veliki gospodin Stiv Ker: "Srbija je odigrala savršenu utakmicu! Oni su košarkaška klasa"
Igrači? Kako koji. Ima ih i da su vrhunski sportisti, ima ih nevaspitanih i previše arogantnih, na stranu sad igrački kvalitet, svakako izuzetan. Ali selektor Stiv Ker? Veliki gospodin što su potvrdile i njegove izjave poslije meča.
Redom idemo, da li je očekivao ovakvu utakmicu?
“Rekao sam našim trenerima da će ovo biti najteža utakmica na turniru. Upravo sam ovo očekivao. Srbija je tako dobar tim, tako dobro vođen. Nije nikada lako dobiti isti tim tri puta u kratkom roku, a mi smo ih prije ovoga dobili dva puta i pride nije bilo neizvjesni. Mrzio sam to, jer sam osjetio da će sada biti mnogo teško“.
I bilo je. Keru ne treba postavljati pitanja.
“Srbija je odigrala savršenu utakmicu. Ubacili su toliko teških šuteva. Aleksa Avramović pogađa četiri trojke u prvom poluvremenu, to ne očekuješ. Ali to je trenutak, to su Olimpijske igre, igrači su bili briljantni, isporučili su pod pritiskom. Sjajan tim. Tim sa klasom. Igraju tako tvrdo, tako zajedno“.
Idemo dalje sa superlativom.
“Iskreno, Srbi su me učinili skromnim, istinski skromnim. Počastvovan sam što sam bio dio ove utakmice. Ovo je bila jedna od najboljih utakmica u mom životu. Naravno, srećan sam što smo pobjedili. Vidio sam neke srpske igrače kako plaču poslije utakmice. Osjetio sam se užasno, jer su uradili sve. Igrali su divnu košarku“.
Da li je Stiv Ker zaista strijepio od poraza?
“Dođavola, da! Zabrinut sam bio cijelu utakmicu i cio jučerašnji dan. Nikola Jokić je najbolji košarkaš na sijetu, a srpski tim uvijek zna kako da igra. Tvrdi su, pametni. Ovaj tim nije njihov najbolji u šuterskom smislu, ako poredimo sa ranijima. Ali večeras su im trojke bile neophodne i dali su ih. Mislim 15 ako ne griješim. Učinilo mi da su pogodili svaki važan šut. Imali smo taman toliko vremena da se vratimo i pobjedimo, ali bilo je toliko teško, bili su nevjerovatni“.
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 6:10:51 GMT
Bogdan Bogdanović: "Znam na šta aludirate, mi to nećemo da komentarišemo"
Bogdan Bogdanović je u izjavi za RTS iznio prve utiske nakon poraza reprezentacije Srbije od SAD-a u polufinalu Olimpijskih igara.
Kapiten reprezentacije Srbije je utakmicu završio sa 20 poena, kao najefikasniji pojedinac u sastavu.
,,Težak poraz, ja sam ponosan na saigrače, momke i način na koji smo se borili. To je to, do kraja… nismo odustali i na to smo ponosni. Mislim da smo odigrali najbolje moguće, mogli smo da damo još neki šut, da sačuvamo još neku loptu na kraju…To je košarka, oni su dali neki šut na kraju, mi promašili, šta je tu je. Znam na šta aludirate, ali mi to nećemo da komentarišemo jer to nije na nama” – rekao je Bogdan Bogdanović, pa dodao:
,,Daleko je Los Anđeles, imamo utakmicu za bronzu.”
Srbija će u utakmici za bronzu snage odmjeriti sa reprezentacijom Njemačke, koja je u nešto ranijem terminu poražena od Francuske.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|