|
Post by Admin on Aug 9, 2024 6:25:35 GMT
Stef Kari: "Užasan flop Alekse Avramovića, živimo za ove momente"
Reprezentativac SAD, Stef Kari, govorio je poslije utakmice protiv Srbije u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu.
Stef Kari je bio najzaslužniji za to što je njegova selekcija prošla u finale poslije veoma teške bitke. Postigao je 36 poena i za tri šutirao 9/14.
,,Nismo paničili, ostali smo mirni sve vrijeme. Uvijek neko drugi iskoči. To je snaga ovog tima. Danas sam to bio ja. Bio sam u dobrom ritmu na početku. Cio turnir sam loše šutirao, ali to mi nije uticalo na samopuzdanje. Osjetio sam momenat. Imao sam dobre pozicije iz kojih sam pogodio. Na kraju u četvrtoj četvrtini Kevin Djurent je postavio sjajan blok, sudije na svu sreću nisu svirale faul u napadu, jer je ono bio užasan flop (Alekse Avramovića). Živimo za ove momente”, istakao je šuter Golden Stejt Voriorsa, prenosi Mozzart Sport.
Otkrio je i šta je bilo ključno.
,,Bili smo mirni. Nismo paničili. Na poluvremenu smo znali šta moramo da uradimo i to smo jedni drugima govorili. To je košarka. Imali smo samopouzdanje da pronađemo pravu formulu da dođemo do pobjede i na kraju smo to i uspjeli. Znamo ko smo i šta smo. Znamo da nismo igrali najbolje, ali smo se borili. Osjetili smo da možemo da ih preokrene. Na kraju treće dionice smo osjetili da su usporili i početkom četvrte dionice smo zaigrali odbranu o kojoj stalno pričamo. Nismo se izgubili u momentu kada su oni pogađali”, zaključio je Stef Kari.
SAD će u finalu turnira igrati protiv Francuske, koja je ranije danas bila bolja od Njemačke.
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 6:33:51 GMT
Kevin Durant: "Najbolji smo tim na svijetu u odbrani, Džoel Embid pokazao zašto je jedan od najboljih ikada"
Kevin Durant je iznio svoje utiske nakon što je reprezentacija SAD-a savladala Srbiju u polufinalu Olimpijskih igara.
SAD će u finalu snage odmjeriti sa Francuskom, koja je u ranijem terminu savladala selekciju Njemačke.
“Mislim, imao sam dvije lične greške, tako da nisam mnogo igrao, i osjećao sam se kao da plutam u igri i van nje. Kada sam bio na terenu, oni su odigrali dobru zonu i malo nas izbacili iz ritma, ali sam samo pokušao da pomognem u odbrani i uspio sam da pogodim par šuteva” – rekao je Kevin Djurent, pa dodao:
,,Možemo igrati bilo koji stil košarke. Mi smo najbolji tim na svijetu u odbrani kada se koncentrišemo. Naravno, dobri smo u šutiranju, ali igrali smo timski u četvrtoj četvrtini i uspjeli da zabilježimo pobjedu.”
Džoel Embid je takođe bio važan faktor u pobjedi selekcije SAD-a nad “Orlovima”.
“Nevjerovatno. Pokazao je zašto je jedan od najboljih ikada koji je dotakao košarkašku loptu. Završavao je akcije iznad obruča, pogađao šuteve, stavljao te momke u problem sa faulovima. Bio je nevjerovatan večeras.”
Nestvarnu utakmicu je odigrao Stef Kari, koji je bio ubjedljivo najzaslužniji igrač za trijumf SAD-a.
“Stef, čovjek… To je bila božanska partija. Bilo je teško jer je osjećao kao da se muči tokom cijelog turnira. Uvijek smo govorili da svako veče može neko drugi da iskoči. A večeras je on bio taj. Bog je bio sa njim večeras.
Bio je sa nama večeras, pravi Stef – šut za šutom, ukradena lopta na kraju, završavanje sa polaganjem. Bio je svuda. To je bila jedna od najboljih utakmica koje sam ikada vidio da je odigrao.”
U finalu će snage odmjeriti reprezentacije Francuske i SAD-a.
“Biće to težak test, posebno ovdje. Igraju sa samopouzdanjem, mijenjaju sastav. Imaju Isaia Kordiniera, koji je ušao i odigrao nevjerovatnu košarku. Već znate šta mogu Furnijer, Vembi i ti momci. Vembanjama i Gueršon Jabusele igraju sjajnu košarku. Tako da nas čeka mnogo posla, posebno ovdje. Biće najglasnije što sam ikada igrao u FIBA takmičenju. Radujem se tome.”
Kada je Kevin Djurent u pitanju, igranje za nacionalni tim uvijek ima posebnu dimenziju.
“Volim da predstavljam svoju zemlju. Svi volimo da predstavljamo svoju zemlju. Vidite ponos prema svojoj zemlji kada dođete da igrate na Olimpijskim igrama. Vidite ponos koji Srbija ima prema svojoj zemlji. Vidite navijače kako pjevaju nacionalnu himnu tokom cijele utakmice. Igraš protiv Brazila, vidiš njihove navijače i ponos koji imaju prema svojoj zemlji.”
Volimo da igramo za svoju zemlju, i mnogo gluposti se dešava tamo, naravno. Ali postoji mnogo sjajnih stvari koje stižu odatle odakle dolazimo. Tako da volimo to. Volimo bratstvo koje dolazi sa SAD-om. Ova iskustva… Pamtićemo ih do kraja života. Dakle, želimo da se fokusiramo i iskoristimo to maksimalno.”
Za kraj razgovora koji je prenio BasketNews, Kevin Djurent je poručio kako je misija sporta da spaja ljude.
“Mislim, toliko je podjela u našoj zemlji. Toliko je podjela u svijetu, a sport je prilika za nas da se svi okupimo i takmičimo. Na kraju dana, svi možemo da odemo kući i poštujemo igru koju smo igrali večeras. Obje zemlje.”
Basketball Sphere; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 6:36:16 GMT
Svijet nije slijep, ima oči: "Noćna mora skoro oživjela! Beskonačno srpsko srce i pro-američko suđenje"
Na košarkašku poeziju Srbije u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu teško da bilo ko može da ostane imun, da ga makar malo ne takne. Za prikazano – kapa dolje. Drim-tim je bio na konopcima, nedostajao je samo završan udarac i mnogima je širom svijeta jasno da bi do njega došlo da je kriterijum suđenja bio drugačiji. Ne u korist srpskih košarkaša, nego samo pravičan.
Kada se izgubi – teško je, boli. I često se ne rezonuje racionalno, na pravi način, jer emocije znaju svašta da probude u čovjeku. Ali, pojedini svjetski mediji su arbitražu u polufinalu ocjenili kao pro-američku. Nisu se svi bavili njome, ali su u globalu oko jednoga saglasni: Srbija je najveća američka noćna mora.
Bila još od Indijanapolisa i ostala. I nije Amerikancima baš bilo svejedno dok je razlika bila dvocifrena.
„Niti jedan tim, niti jedan igrač nije izazvao veću zabrinutost od Jokića i Srbije. To je bila osnova za poziv Džoelu Embidu, ali i regrutovanje Stefa Karija, LeBrona Džejmsa i Kevina Durenta da obezbjede još jedno zlato. To je držalo Stiva Kera i njegov stručni štab, bez obzira na prethodnu pobjedu na Olimpijskim igrama. Bila je to noćna mora koja je skoro oživjela. Tim SAD je upadao u klasične zamke, koje dovode do istorijskih promjena, ali su se budući članovi Kuće slavnih iskupili povratkom iz snova i ostavili neizbrisiv trag“, piše u tekstu ESPN.
Hvalospjeva na račun Srbije manje je bilo u Asošiejted Presu...
„SAD su zaostajao 17 poena u prvom poluvremenu, prilikom odlaska na odmor razlika je bila 11 poena. Najveći uspjeh koji je američki tim uspješno prebrodio sa NBA igračima još od 1992. godine“.
Zato su španski mediji opleli.
„Legendarni Kari ostavio drim-tim u životu i odveo ga u finale, spektakularan povratak“, naslov je Marke, a u tekstu, između ostalog, stoji:
„Amerika je u finalu Olimpijskih igara u Parizu nakon pobjede protiv ogromne Srbije u jednoj od najboljih utakmica viđenih na olimpijskom turniru, jedna od najboljih u istoriji Igara. SAD je u potrazi za zlatom nakon najvećeg testa koji je mogla da ima, a beskonačno srpsko srce nema šta da izgubi“.
Najdirektniji po pitanju suđenja je katalonski Mundo Deportivo.
„Srbija predvođena Pešićem i Jokić su dominirali veći dio meča protiv SAD, legendarni Kari i pro-američko suđenje spriječili iznenađenje... Svitala je era nove zore u svjetskoj košarci, osvjetlili su je zvijezda Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, podstakao ih je pronicljivi mudrac Svetislav Pešić, ali se nokautirani tim SAD vratio iz stanja očaja“.
A, ovako su vidjeli utakmicu mediji iz regiona...
„Srbi su vodili gotovo cijelu utakmicu, iz četvrtine u četvrtinu su povećavali prednost, ali je SAD odigrao fantastičnih posljednjih deset minuta i stigao do pobjede vrijedne finala. Ekipa Svetislava Pešića je bila nadomak senzacionalne pobjede nad jednom od, po mnogima, najjačih timova SAD u istoriji“, piše hrvatski Index.
Ostali nisu zalazili mnogo u detalje. Naslov u Sportskim novostima je: „Neviđena drma u Parizu! Srbi u epskom meču prosuli +17, Amerikanci u finalu Olimpijskih igara“; dok je kod 24sata: „Srbija držala Amerikance u šaci, pa stala kad se lomilo. Drim-tim došao na korak od zlata“.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 9:27:08 GMT
Cio košarkaški svijet se poklonio Srbima - Đinobili i Pau: Nevjerovatno, skoro perfektan meč su odigrali
Niko ne može da ostane ravnodušan na igru koji su prikazali košarkaši Srbije protiv američkog Drim tima, možda i najboljeg u istoriji košarke. Svakako najboljeg u 21. vijeku. Ci košarkaši svijet je skinuo kapu Orlovima, iako su na kraju oni morali da na kraju stisnu ruku protivniku.
Reakcije na utakmicu o kojoj će zauvijek da se prepričava i u kojoj su srpski košarkaši 36 minuta držali četvorostruke uzastopne olimpijske šampione pribijene uz zid i na rubu poraza stižu sa svih strana. Od bivših i sadašnih trenera, igrača, stručnjaka, analitičara, stranih i domaćih. Svi su u jednome saglasni - Srbija je pokazala ponos, talenat, znanje, hrabrost i sve ostale osobine velikog tima.
Selektor košarkaša Brazila i nekadašnji hrvatski košarkaš, Aca Petrović je na svom Tviter profilu napisao da ovakav epilog poslije ovakvog otpora, izaziva frustraciju.
"Košarkaški je velika šteta što utakmica nije završila drugačije, jer odigrati onakvih 35,36 fantastičnih minuta, a ne dobiti utakmicu je frustrirajuće", napisao je Petrović.
Bivši trener Denver Nagetsa, Džordž Karl, imao je komentar oko samog Nikole Jokića koga je još jednom vinuo u nebesa.
"Ne znam da li je jedan igrač povećao vrijednost svojih saigrača koliko je to učinio Jokić."
Proslavljeni argentinski košarkaš, Manu Đinobili je čestitao Srbiji na nevjerovatnom nastupu.
"Kakva utakmica! Čestitke Srbija na umalo perfektnoj utakmici. Bilo je ovo napeto polufinale. Moje srce i dalje kuca nevjerovatno brzo, i ne mogu da se pomjerim sa kauča."
I centar Baskonije, Čima Moneke je bio oduševljen cjelokupnom utakmicom.
"Košarka je nevjerovatna, kakva utakmica! Jaz između NBA i evropske košarke je manji nego što mislite."
Majk Džejms, najbolji strijelac u istoriji Evrolige i prva violina Monaka, je svim srcem navijao za svoju otadžbinu, a poslije je imao posebnu zahvalnost za Kevina Djurenta, koji je pogodio neke od ključnih koševa u završnici.
"Hvala ti 7."
Španski as, Pau Gasol je iz prvih redova ispratio utakmicu.
"Nevjerovatna utakmica! Čestitke selekciji SAD-a na prolasku u finale, ali i Srbiji koja je prikazala nevjerovatnu igru i treba da bude ponosna."
Evan Tarner, bivši NBA igrač je imao zanimljivu opasku tokom meča.
"Ako Srbija pobjedi, daću svom prvom sinu ime Nikola Bogdanović."
Bogdan Tanjević, veliki košarkaški stručnjak, dao je komentar u svom stilu.
"Amerikanci, da ih pitaš, ne bi znali ni šta se desilo, ni ko je pobjedio. Još manje zna Stiv Ker Bravo Srbija, bravo Kari, bravo igračine."
|
|
|
Post by Admin on Aug 9, 2024 9:41:30 GMT
Noć kada su Drim tim morali da „guraju“ protiv Tima snova
(Od izvještača Mozzart Sporta iz Pariza)
Teško je bilo Srbinu da zaspi sinoć poslije onakve košarke protiv SAD i otete pobjede, a kako li je tek bilo igračima... Njih za manje od 30 sati u odnosu na polufinale čeka borba za bronzu, koja bi morala da dođe kao nagrada za sve prikazano: za nestvarni preokret protiv Australije, za košarkašku kliniku od 37 minuta protiv Drim tima.
Bila bi to nagrada za sve igrače, apsolutne junake utakmice u Bersiju, bila bi nagrada za selektora Svetislava Pešića, koji je jedan Drim tim razmontirao u Indijanapolisu, a malo je nedostajalo da isto učini i drugom, još moćnijem usred Pariza.
Najveći strah pred meč sa Njemačkom je kako se oporaviti. Fizički, poslije dvije pakleno teške utakmice. Psihološki, jer su srpski košarkaši poslije utakmice sa SAD protutnjali pored novinara u miks-zoni jednako razočarani i bijesni. Niko im nije zamjerio. Dva puta koraci Embida u posljednjoj četvrtini, četiri koraka sa loptom u rukama LeBrona Džejmsa kojeg su Srbi uveli u ekstremnu nervozu na terenu, dosuđeni faul Jokiću uz priznata tri poena, a na drugoj strani terena bukvalno tuča bez sudijskog oglašavanja...
Pešić je sve objasnio: MVP NBA lige je šutnuo četiri bacanja. U dvije četvrtine drugog poluvremena dugo, dugo je na semaforu stajala samo jedna jedina lična greška američkog tima. A, od drugog kvartala krenulo je da puca i sjeva u njihovom reketu.
Da je ušla Dobrićeva trojka, da je ušla Micićeva trojka... Ali trend na terenu je bio takav da trojka jeste presudila, samo ona u sivoj opremi. Sve da je i tada lopta prošla kroz mrežicu, družina arbitara bi našla način da i to „poništi“. Jer bili su i oni ljudi u misiji. Štošta se dešavalo ovih dana na Igrama u Parizu, u raznim sportovima, domaćin je baš imao domaćinsko suđenje u apsolutno svemu. Tako da je i sinoć, kada su svi vidjeli da je đavo odnio šalu i da će Srbija da pokvari projektovani spektakl SAD – Francuska u finalu, morala da se uključi 'viša sila'.
I francuska publika, koja bi po logici stvari trebalo, kao svuda i uvijek, da bude na strani 'slabijeg', slavila je sinoć u transu pobjedu SAD, jer oni žele da gledaju spektakl. I to je poenta cijele priče.
A slavili su i američki košarkaši u miks zoni. Niko ih u istoriji Igara nije otjerao u dublji minus na terenu (17 poena) i uspjeli su da se vrate. Svaka čast nevjerovatnoj haubici Stefa Karija, koji je sam držao Amerikancima glavu iznad vode, dok mu se kasnije nisu pridružili LeBron, Embid, u finišu Djurent. I još neki ljudi, da ih više ne pominjemo.
Priče o moralnim pobjedama i „sija bronza kao zlato“ su odavno totalno izraubovane, potrošene, postale dosadne i degutantne. Ali ovo je nešto drugo. Košarkaši Srbije su svoje zlato već osvojili: natjerali su jedan od najskupljih timova svih vremena da ga sa ivice poraza čupaju sudije. Natjerali Amerikance, vječito nadmene na košarkaškom terenu, da slave pred novinarima kao da su napravili najveći uspjeh u istoriji sporta. Natjerali cio svijet da stojeći prati finiš, gledajući u najavi najveću senzaciju Igara u Parizu. Manu Đinobili, takav grandiozni as svjetske košarke, poslije utakmice je napisao:
"Kakva utakmica! Čestitke Srbiji na umalo perfektnoj utakmici. Bilo je ovo napeto polufinale. Moje srce i dalje kuca nevjerovatno brzo, i ne mogu da se pomjerim sa kauča".
Tim Svetislava Pešića igrao je čudesnu košarku. Pravu timsku košarku. Pisali smo juče u najavi utakmice:
"Svetislav Pešić je jednom 'tukao' Amere i to usred Indijanapolisa. Ne kažemo da će i sada, samo, stari lisac je sigurno smislio neku 'zvrčku' za duel sa Drim timom, ako ništa drugo, da bude neizvjesnije nego na premijeri".
I bilo je – spektakularno. Za dugo, dugo pamćenje. Ako je neka utjeha za momke u plavom koji drugo ljeto zaredom 'tjeraju' Srbiju da im priređuje ovacije.
|
|