|
Post by Admin on Aug 11, 2024 14:34:28 GMT
Šapić u čestitki vaterpolistima: "Pronijeli ste ime Srbije na najbolji mogući način"
Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, čestitao je vaterpolistima Srbije osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.
"Delfini" su u finalu savladali Hrvatsku rezultatom 13:11.
Srbija je uspjela da osvoji treće uzastopno zlato na Igrama.
"Najbolja odbrana odigrana u posljednjih deset godina! Posljednjih sedam olimpijskih igara uvijek medalja, od toga osvojena tri zlata zaredom! Vaterpolo je zaslužio daleko bolji tretman nego što ima u srpskom društvu. Svaka čast, naklon do poda. Po ko zna koji put pronijeli ste ime Srbije, na najbolji mogući način. Hvala do neba", kaže se u čestitki gradonačelnika Šapića.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 11, 2024 14:36:14 GMT
"Delfini" na vrhu – pogledajte trenutak kada su se popeli na pobjedničko postolje
Po treći put uzastopno srpski vaterpolisti su se popeli na najviši stepenik podijuma na Olimpijskim igrama.
U skorijoj istoriji tog sporta to je uspjelo samo Mađarima početkom 21. vijeka, ali u istoriji srpskog sporta nikome.
"Delfini" su donijeli našoj zemlji treću zlatnu medalju u Parizu poslije Novaka Đokovića i tandema Arunović/Mikec.
I sebi i svojim navijačima su tako donijeli veliku radost, radost intoniranja srpske himne još jedan put u francuskoj prijestonici.
Pogledajte trenutak kada su se popeli na podijum.
b92 Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 11, 2024 14:39:13 GMT
Filipović je danas najbolji golman svijeta: "To je nebitno, najbolji smo tim svijeta!"
Osporavali su ga, uostalo kao i ostatak tima, ali srpski vaterpolo golman Radoslav Filipović je zablistao kada je bio najpotrebnije u finalu protiv Hrvata kada je spustio roletnu na gol. Danas... niko na svijetu nije imao bolje golmana od Srbije. Danas je Radoslav Filipović zlatni.
"Ma potpuno je to nebitno ko se istakao individualno. Danas smo mi najbolji tim na svijetu, to je najbitnije. Neki pojedinac uvijek iskoči na utakmici".
Dugo je Filipović čekao ovu utakmicu protiv Hrvata, još od Dohe u četvrtfinalu.
"Morao sam da se iskupum za one sramotne odbrane. Sada slavimo, sada kreće ono najljepše".
Upitan je kako se osjeća sa zlatom oko vrata?
"Ne znam. Nisam ni svjestan, ne znam ni kako se osjećam, ni ništa".
Činilo se da je čitava ekipa ušla u meč perfektno.
"Ušli smo nekako rasterećeno, opušteo. Igrali smo za našu dušu, svako od nas smo znali da ne možemo da izgubimo. Znali smo da ne možemo da izgubimo, igrali smo bez pritiska".
Činilo se da ćemo na ovim Olimpijskim igrama teško do medalje, ali
"Vjerovali smo od početka da mora jednom da krene", dodao je Filipović.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 11, 2024 14:40:34 GMT
Nagrada za ogroman uspjeh! Evo koliko će vaterpolisti dobiti za osvajanje zlatne olimpijske medalje
Vaterpolo reprezentacija Srbije napravila je veliki uspjeh osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u finalu savladala Hrvatsku sa 13:11.
Iako turnir nije počeo na najbolji mogući način, Delfini su dizali i tempirali formu za kraj kada su pokazali da su i dalje najbolji na svijetu, osvajanjem trećeg vezanog zlata.
Ponovo su uspjeli da čitav narod učine ponosnim, a što se tiče ovog velikog uspjeha od strane države reprezentativcima Srbije slijedi nagrada. Svako od njih će dobiti po 200.000 evra od države za osvojenu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.
Pored toga, ovakav uspjeh za sobom nosi i pravo na nacionalnu penziju, koju su ovi momci predstavljanjem Srbije zaslužili.
Blic Sport; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Aug 11, 2024 17:00:01 GMT
Nasmijao se i selektor: "Da u Los Anđelesu Manda, Sava i Jakša dostignu Duranta"
(Od izvještača Mozzart Sporta iz Pariza)
I dok su gubili i dok su pobjeđivali selektor vaterpolista Uroš Stevanović je imao isti izraz lica: ozbiljan, malo namrgođen, bez traga nekom osmijehu.
Pala je najzad i ta brana. Poslije trijumfa na Olimpijskim igrama, strateg zlatnih Delfina je izašao pred novinare sa širokim osmjehom.
„Može osmijeh? Uvijek“, uzvratio je Stevanović.
A, onda je rezimirao treći uzastopni zlatni put Delfina na Igrama, prvi put njegov.
„Rekao sam prije Olimpijskih igara da je vaterpolo turnir, uz rukometni, najteži, zbog rasporeda utakmica. Imam iskustvo iz Tokija, znam da se dešavaju loši dani, da je to normalno. Porazi nisu uticali na naše samopouzdanje, vjerovali smo na pravi način i spremali se za četvrtfinale, koje je najvažnija utakmica. Ovo su treće Igre u kojima smo bili četvrti u grupnoj fazi, a došli do zlata“.
U finalu Srbija je odbranom „udavila“ Hrvatsku.
„Trofej smo osvojili kao tim. Napadom se pobjeđuje, ali odbrana donosi trofeje. Naš glavni cilj je bio da budemo bolji u odbrani, pritom ne mislim samo na golmana. I bili smo takvi od četvrtfinala. Ovo jeste bila naša najbolja partija. Najveći problem je bila glava, tu smo morali da vodimo računa. Na kraju momcima svaka čast, istrpili su sve“.
I planovi za budućnost se već polako sami nameću...
„Drago mi je što smo nastavili ovno što je prethodna generacija ostvarila. Mandić, Jakšić i Ranđelović imaju tri zlatne olimpijske medalje, a većina dvije. Nadam se da će njih trojica stići i Kevina Duranta u Los Anđelesu sa četiri zlata“.
Priznao je Stevanović, nije mu bilo jasno u prethodnih godinu i po dana. Srbija nije donosila medalje sa velikih takmičenja, sumnje i u njegov rad su se budile, a na sve to, imao je na ramenima kao balast zlatne godine prethodne generacije, koja je osvojila sve.
„Prethodna generacija je ostavila dva vezana zlata, ali to nije bilo toliko opterećenje koliko neke stvari poslije Tokija, naprasna smjena generacija, pa smo se tražili na ovim takmičenjima između Igara. Vidjelo se u Dohi da smo na pravom putu“.
I naglasio je Stevanović taj rezultat u Dohi, gdje je Srbija takođe ostala bez medalje. Ali...
„Ti porazi, na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, bili su nam preko potrebni! Baš zato da bismo ovdje izgledali kako smo izgledali od četvrtfinala. Sve te stvari: ego, mane, sujetu, strahove, nedoumice, manjam samopouzdanja, vjere... Sve smo to ispravili baš zbog tih poraza. Ostali smo grupa, držali smo se za sebe. Zabranio sam im i mislim da su me poslušali, da čitaju vijesti, a ne daj bože komentare, da bi sačuvali glavu. Da bi mogli da pokaže koliko vrijede. I pokazali su“!
Jednu tradiciju je Stevanović bio primoran da prekrši – skočio je u bazen.
„Držao sam se Dejanovog (Savić, prim.aut.) amaneta, pokušao sam da pobjegnem, ali nisu mi dali. Neke tradicije su tu da se sruše. A i nije da sam imao neku želju da odem. Rekli su mi da to nema šanse, nisam se opirao, previše su jači“, nasmijao se Uroš Stevanović. Olimpijski šampion.
Mozzart Sport; Sportski Forum
|
|