|
Post by Admin on Jul 12, 2024 21:53:09 GMT
Više od 35.000 navijača obučeno je da oživljava unesrećene tokom Eura
VIŠE od 35.000 ljudi prošlo je obuku kardio-pulmonalne reanimacije (KPR) u navijačkim zonama Eura 2024., objavila je u petak Evropska fudbalska federacija (UEFA). Tokom Eura 2024. kampanja "Treniraj se, spasi živote" zauzela je središnje mjesto kako bi fudbalske navijače naučila osnovnim vještinama spašavanja života.
Obuka, koja se održava u partnerstvu s Evropskim vijećem za reanimaciju, ima za cilj podizanje svijesti o iznenadnom srčanom zastoju i važnosti KPR-a," stoji u saopštenju UEFA-e. Podsjetimo, Danac Kristijan Eriksen se u 1. kolu grupne faze Eura 2020. na utakmici protiv Finske, zbog srčanog incidenta srušio na teren i da nije bilo brze reakcije saigrača i ljekara, pitanje je kako bi sve završilo.
Ubrzo je prebačen u bolnicu, a kada se ustanovilo o čemu se radi, ugrađen mu je defibrilator za regulisanje rada srca. Svi igrači, službene osobe utakmica, osoblje i volonteri na Euru Njemačkoj prošli su obuku koja spašava živote, objavila je UEFA.
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 12, 2024 21:59:15 GMT
Evo šta piše u Piksijevom izvještaju na osam strana o debaklu na Evru
Dragan Stojković Piksi poslao je izvještaj Fudbalskom savezu Srbije o nastupu reprezentacije na EURO 2024.
U opširnom Piksijevom izvještaju analiziran je kompletan nastup „orlova“ od početka priprema, preko prijateljskih mečeva, pa sve do turnira u Njemačkoj.
Stojković je nakon posljednjeg mesta u grupi C iza Englekse, Danske i Slovenije, a Stojković je nastup na šampionatu Evrope vidio ovako:
Engleska
"Prvu utakmicu u okviru grupe C igrali smo protiv selekcije Engleske koja je jedan od glavnih favorita za osvajanje turnira. Ono što je bila moja ideja u samoj pripremi utakmice i ono što sam isticao igračima je da moramo da uzmemo posjed lopte i da ih natjeramo na veću potrošnju energije u defanzivi, jer iz iskustva znam da ovakve ekipe (favoriti) ne uživaju da se brane u dužim vremenskim intervalima.
Takođe ideja je bila da ne rizikujemo mnogo u uvodnim minutima utakmice, već da disciplinovanom odbranom kao i sigurnom pas igrom pokušamo da nametnemo svoj stil igre. U tim uvodnim trenucima djelovali smo kao da smo pokazali previše respekta prema protivniku, što je rezultiralo da oni uspostave kontrolu i nametnu svoj ritam igre. Kao rezultat nešto rezervisanijeg ulaska u utakmicu dozvolili smo protivniku da dođe u rezultatsku prednost (13. minut, Belingem). Takođe napomenuo bih da je rezultat primljenog gola bila individualna taktička greška, jer smo do tog trenutka djelovali timski izuzetno kompaktno i organizovano u fazi odbrane.
Nakon primljenog gola počeli smo da sprovodimo sve ono što smo isticali i što sam govorio igračima u pripremi utakmice. Preuzeli smo posjed lopte samim tim kontrolu tempa i ritma utakmice i kao rezultat toga natjerali protivnika da se kontinuirano brani. U drugom poluvremenu preuzeli smo jos veći rizik u igri, što je rezultiralo da se protivnička ekipa sa izuzetnim napadačkim potencijalom brani u dužim vremenskim periodima. Protivnik je bio primoran da se brani u niskoj zoni skoro čitavo drugo poluvrijeme. Djelovali smo u tom periodu atraktivno, lucidno i samouvjereno, ali na žalost izostao je gol odnosno rezultatsko poravnjanje. Istakao bih na osnovu statističkih parametara, kao i prikazane igre pogotovu u drugom djelu utakmice da je ovaj poraz nezaslužen i da je nakon svega viđenog i analiziranog neriješen ishod bio najrealniji.“
Slovenija
„Drugu utakmicu u okviru grupe C igrali smo protiv selekcije Slovenije. Ono što sam znao i što sam isticao igračima je da će nam ovo biti i možda najzahtjevnija utakmica na turniru, tako da je tim bio upućen i pripremljen na ono što nas očekuje. Igrali smo protiv ekipe koja igra potpuno dijametralno u odnosu na naš stil i samim tim to je zahtjevalo dosta strpljenja i koncentracije u našoj igri.
Sama činjenica da su tri boda u ovoj utakmici vjerovatno značila i prolaz u narednu fazu takmičenja davali su dodatni psihološki pritisak, što sam mislio i iza čega i sada stojim da ova grupa igrača ima kapacitet da se nosi sa ovakvim situacijama, što su dokazali u nekim predhodnim utakmicama kao na primjer protiv Portugala u Lisabonu ili Crne Gore u Beogradu.
Takođe znao sam da će zbog vremena odigravanja utakmice (15h) ova utakmica biti izuzetno fizički zahtjevna i iscrpljujuća. Kao i na prethodnim utakmica i ovu smo započeli sa određenom dozom rezervisanosti, što nam je stvaralo probleme u određenim fazama igre. U tim uvodnim minutima utakmice nismo bili defanzivno na zadovoljavajućem nivou prevashodno mislim da smo imali određenu disfunkciju u prvoj liniji odbrane, što je omogućavalo protivniku da lako osvaja prostor. I pored određenih problema u igri ekipa je opet pokazala karakter i uspjela da se stabilizuje i da u određenim trenutcima nametne svoj stil igre i samim tim stvori nekoliko izglednih prilika. Drugo poluvrijeme smo započeli sa mnogo više rizika u igri.
Izmjenama sam htio još više da opteretim protivnika i da djelujemo jos dinamičnije i opasnije u fazi napada. Kao rezultat toga, stvorili smo dosta šansi u kategoriji stoprocentnih koje na žalost nisu realizovane. Samo naše opredjeljenje, a to je ofanzivni stil, donosi i određene rizike u igri, znali smo da će Slovenija čekati svoju šansu iz kontranapada što smo većinu utakmice i odlično neutralisali, a istako bih da su primljenom golu opet predhodile individualne greške kako u fazi napada tako i odbrane. Nakon primljenog gola zaigrali smo još ofanzivnije što je rezultiralo i dovelo do zasluženog izjednačenje. Sama statistika govori da smo dominirali većim djelom utakmice i da smo zaslužili više od jednog boda.
U gore navedenim statističkim parametrima možemo vidjeti da smo imali više od 200 tačnih pasova u odnosu na protivnika zatim 134 ulaska u posljednju trećinu protivnika naspram njihovih 75 odnosno 62 pasa naspram 30 u posljednjoj trećini čak 31 u odnosu na 21 završni pas u ovoj zoni kao i 33 centaršuta u odnosu na njihovih 19. Takođe dodao bih da je na ovoj utakmici i sam indeks izglednih prilika bio visok XG = 2.38 što ukazuje da smo u ovoj utakmici zaslužili i više od neriješenog ishoda, ali na žalost kada na ovom nivou takmičenja ne iskoriste ovoliko šansi, teško je da možete da se nadate pozitivnom rezultatu.“
Danska
„Posljednju utakmicu u okviru grupe C odigrali smo protiv selekcije Danske. Treba napomenuti da je selekcija Danske bila polufinalista na prethodnom Evropskom prvenstvu. Radi se o timu koji ima kontinuitet na prethodna četiri velika takmičenja. Takođe igrački kadar odnosno selekcija se nisu znatno mijenjali kao ni selektor Kasper Hjulmand kome je ovo treće uzastopno veliko takmičenje sa selekcijom Danske. Na osnovu analize prethodnih utakmica naše selekcije, odlučio sam da strategija za ovu utakmicu bude za nijansu drugačija u odnosu na predhodne dvije, a sve u cilju da poboljšamo našu igru u prvih 20 minuta utakmice, koja je od početka priprema pa i prve dvije utakmice na turniru imala dosta oscilacija.
Selekcija Danske je ekipa koja je na izuzetnom tehničkom nivou, tendencija u igri im je da dominiraju u posjedu što je gotovo indentično našem stilu tako da sam odabirom više veznih igrača u startnoj postavi odnosno sa jednim napadačem želio da napravim višak u srednjoj zoni (4 protiv 3) i tako osvojim posjed koji je u ovom meču, po mom mišljenju, bio od krucijalnog značaja, jer kao što je gore navedeno ekipe imaju slična opredjeljenja odnosno žele da posjedom kontrolišu tempo i ritam igre. Ideja je bila da imamo stabilno prvo poluvrijeme odnosno kontrolu igre i da iz takvih situacija probamo da dođemo do rezultatske prednosti. U skladu sa rezultatom iz prvog poluvremena, morao sam da povučem određene poteze koji su u ovoj fazi takmičenja i logični kada vam je neophodan pozitivan rezultat. Znajući naš karakter i opredeljenje kao i rezultat sa drugog meča iz naše grupe krenuli smo na sve ili ništa pogotovu polovinom drugog poluvremena. Pokušali smo sa izuzetno ofanzivnom formacijom i velikim rizikom u igri da dođemo do gola i osvojimo neophodna tri boda, međutim, kao i na prethodnim utakmicama realizacija je izostala.“
Stojković je potom u zaključku dodao:
„Kao odgovorna i savesna osoba, kao selektor i neko ko donosi odluke vezane za naš nacionalni tim u daljem tekstu želim da rezimiram učinak i da iznesem svoje mišljenje povodom nastupa naše selekcije na završnom turniru u Njemačkoj. Prije ovog turnira istakao sam da je naš zajednički cilj da prođemo grupnu fazu, odnosno, da se plasiramo u drugi krug takmičenja. Moram da istaknem da nisam zadovoljan rezultatom odnosno krajnjim ishodom, ali isto tako želim da navedem nekoliko razloga i činjenica zašto ovo ne smatram neuspjehom.
1) Nacionalni tim je uspio da se plasira na završni turnir pod okriljem UEFA poslije 24 godine.
2) Poslije dužeg vremena, vezali smo dva velika takmičenja.
3) Ostvaren je kontinuitet igranja na velikim turnirima, što donosi ogromne benefite kako savezu tako i kompletnom srpskom fudbalu.
4) Srbija se nalazi među 24 najbolje selekcije u Evropi. Ono što bih takođe istakao je da smo Srbiju predstavljali ponosno. Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da su igrači dali svoj maksimum odnosno i više od svojih mogućnosti, pogotovo ako u obzir uzmemo duge i iscrpljujuće sezone. Iz analize i egzaktnih podataka, dolazimo do zaključka da nas niko u nijednom segmentu igre nije nadigrao niti ponizio, već smo naprotiv mi bili ti koji su svoje protivnike natjerali da se brane, a to je bio slučaj u sve tri utakmice grupne faze. Mi smo bili ti koji su najskuplju selekciju i prvog favorita turnira Englesku natjerali da se brani u svojih šesnaest metara više od 70 minuta. Ponosan sam na ovaj tim i ovu grupu igrača, jer su svojim ponašanjem, pristupom, zalaganjem odnosom prema obavezama pokazali kako se igra i bori za Srbiju“, naveo je Stojković.
Nova S; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 12, 2024 22:33:14 GMT
OZBILJAN SKANDAL PRED FINALE: Zvezda Engleske vodi paralelni život sa drugom ženom, Španci likuju zbog objave njegove ljubavnice!
Unutar engleske reprezentacije porasle su tenzije zbog ponašanja Kajla Vokera, što je privuklo pažnju španskih medija, a o svemu detaljnije je pisala španska „Marka“.
Jedan od najvažnijih igrača „Gordog Albiona“ na Evropskom prvenstvu, u bazu reprezentacije donio je i svoj kontroverzni privatni život.
Engleski mediji prenose da su pred finale sa Španijom u Njemačku stigle i Vokerova supruga Eni Kilner, kao i njegova bivša ljubavnica Lorin Goodman, s kojom je imao paralelnu porodicu.
Tabloid „San“ prenosi da je bezbjednosna služba koja brine o sigurnosti fudbalera Engleske u Njemačkoj dobila nalog da drži Gudman što dalje od zone u kojoj borave reprezentativci i njihove porodice, kako bi se izbjegli potencijalni incidenti.
Vokerova supruga Eni Kilner stigla je u Njemačku sa njihovih četvoro djece (Rijan, Roman, Rejn i Rezon), dok je Gudman povela jedno od dvoje djece koje ima sa Vokerom, a fotografije djeteta u dresu Engleske sa Vokerovim brojem 2 i natpisom „tata“ objavila je na društvenim mrežama.
– Lorin se smatra problematičnom, a Enina najveća noćna mora je da naiđe na nju. Pričalo se da je Lorinino sjedište udaljeno manje od 100 metara od Eninog. Eni ne želi da ima bilo kakve veze sa njom – navodi „Dejli mejl“ izjavu anonimnog izvora.
Voker se u januaru ove godine izvinio nakon što je otkriveno da je bio nevjeran svojoj ženi i osnovao paralelnu porodicu sa ljubavnicom.
Njegov privatni život, koji je već bio narušen skandalima o nevjerstvu, prostituciji, neprikladnom izlaganju tokom karijere, postao je udarna tema engleskih medija nakon što je njegova žena Eni najavila da su se rastali kada je čula da je dobio drugo dijete sa ljubavnicom.
Voker je priznao „Sanu“ da je donio „glupe odluke i izbore“ što mu je praktično uništilo brak.
– Ono što sam uradio je užasno i preuzimam punu odgovornost. Donio sam glupe, budalaste odluke. Ne mogu ni da zamislim kroz šta je Eni prošla. Pokušao sam da je pitam, ali postoji bol. Čovjek koji bi trebalo da je voli, da se brine o njoj i bude tu za nju, uradio joj je ovo. Moje akcije su izazvale bol kod toliko mnogo ljudi. Žao mi je jer ovo nije trebalo da se dogodi porodici – rekao je Voker.
Ovaj 34-godišnji fudbaler je priznao da je bio sebičan što nije rekao svojoj ženi, kada je bila trudna sa njihovim četvrtim djetetom, da je dobio tajnog drugog sina.
– Bila je to spora smrt za mene i Eni – rekao je Voker.
HotSport.rs; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 13, 2024 14:28:57 GMT
Jamal na 17. rođendan otkrio ko ga je tražio dres: "Kada on pita, morate ga dati"
LAMINE YAMAL, senzacionalni krilni napadač Barselone i Španije, briljira na Euru, iako ima samo 16 godina. Ovo zadnje se do danas obavezno isticalo u svim tekstovima, prenosima, komentarima i razgovorima o njemu. Ali, od danas i njegovog rođendana ta je brojka 17, jer Jamal će toliko imati u finalu do kojeg je doveo Španiju.
Povodom rođendana dao je veliki intervju za Marcu iz kojeg izdvajamo njegove odgovore na nekoliko pitanja.
Euro si otvorio asistencijom Karvahalu za gol protiv Hrvatske. On te nakon toga poljubio. Što ti je to značilo?
"To je bio simbol zajedništva koje imamo. Ovdje na Euru, ali i inače kad smo s reprezentacijom, ne razmišljamo o tome ko igra za Atletiko, Real ili Viljareal. Mi smo tim, reprezentacija i svi želimo dati sve za svoje saigrače."
Karvahal kaže kako stalno zove Rodrija do dođe u Real. Zove li i tebe?
"Ne, ne. Ja ću uvijek igrati za Barselonu."
Ko te pitao za dres od suparnika na Euru?
"Nakon Italije to me pitao Kjeza, a nakon Francuske me pitao Mbape. Kada te on to pita, onda mu ga daš, haha."
Koji poklon želiš za rođendan?
"Baš sam rekao mami da, ako pobijedimo u finalu, ne želim nikakav poklon. Samo želim proslaviti evropski naslov u Madridu sa saigračima. To će biti ludnica od aerodroma do ulica."
index.hr; Sportski Forum
|
|
|
Post by Admin on Jul 13, 2024 14:37:35 GMT
Fudbalski savez Srbije: "Maksimalna podrška Stojkoviću"
Fudbalski savez Srbije (FSS) potvrdio je danas povjerenje i pružio maksimalnu podršku selektoru reprezentacije Draganu Stojkoviću u ispunjavanju narednih ciljeva, među kojima je plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine.
Kako je saopštio FSS, danas je putem video konferencijske veze održana sjednica Izvršnog odbora, na kojoj je donijeto nekoliko važnih odluka, među kojima i ta da Stojković ostane selektor, poslije eliminacije u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
"Poslije detaljnog izvještaja selektora A reprezentacije Srbije o učešću na Prvenstvu Evrope u Njemačkoj, potvrđeno je povjerenje i data maksimalna podrška Draganu Stojkoviću u ispunjavanju narednih ciljeva koji se nalaze pred najboljim nacionalnim timom. To je predstojeći ciklus utakmica u Ligi nacija, gdje će akcenat biti na uigravanju i pripremi tima za kvalifikacije koje donose plasman na Prvenstvo svijeta u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. godine", navodi se u saopštenju.
Izvršni odbor je jednoglasno usvojio izvještaj selektora Stojkovića koji je predsjednika Dragana Džajića i članove fudbalske organizacije upoznao sa planovima u narednom periodu i činjenicom da će već u septembarskom terminu doći do značajnih promjena u igračkom kadru reprezentacije.
Kako je saopšteno, Stojković će sredinom avgusta biti na raspolaganju predstavnicima medija za odgovore na sva pitanja.
Prve obaveze u novom ciklusu Lige nacija selekciju Srbije očekuju u septembru protiv Španije u Beogradu i Danske u Kopenhagenu.
Vijesti.me; Sportski Forum
|
|